Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Nyheter

Tilbake til første side


Skrevet 1. august 2000
Hilton Head, Syd-Carolina:
En uvanlig golfopplevelse

Det er et 40-talls baner i Hilton Head-området innenfor 40 kilometer.

Etter mange års spill på eliteplan i Norge er undertegnede blitt vant til å spille på velstelte og til dels gode baner. Det gjelder både i Norge og ikke minst i utlandet. Derfor er det ofte en nedtur å spille feriegolf på baner som ikke er klipt, og hvor man skal "spare" banen til større konkurranser. Gjerne med alle flaggene plassert helt i forkant på greenene, hvilket tar bort mesteparten av spillegleden. Det var derfor en meget behagelig opplevelse å komme til Hilton Head i Syd-Karolina på den amerikanske østkysten. Her blir golfturistene møtt med åpne armer. Dette er et meget populært feriested for millioner av amerikanere.

Hilton Head er en ferieøy som i størrelse kan sammenlignes med Nøtterøy i Vestfold. Men her slutter likheten. På denne øya og i det nærmeste omlandet rundt brohodet på den andre siden er det et 40-talls (!) golfbaner. De aller fleste av høy kvalitet.

Gjestfriheten
Hilton Head har et herlig klima. Det er ikke fullt så varmt som i Florida, og man kan spille året rundt. Når man kommer til banene, står det personale i kø for å være behjelpelige. De hjelper deg med å parkere bilen, kjører frem golfbilen, fester bag’ene, viser vei til pro shop, restaurant, driving range osv. Man føler seg velkommen. Ikke slik som svært mange steder i Norge og Europa hvor turister og green fee-spillere alt for ofte nærmest blir behandlet som annen rangs golfspillere både av medlemmer og ansatte på banen. I tillegg lider mange baner i Europa under dårlig design på hullene. Det hele bunner ofte i manglende kunnskaper om golf generelt, banestell, golfbanearkitektur etc. Slik er det ikke på Hilton Head. Amerikanerne er meget service-innstilte. Der er alt i orden. Man satser på turister og legger forholdene meget godt til rette for å ta i mot dem som kommer.

Hilton Head er foreløpig ganske uoppdaget av europeerne, men det kommer. Denne skribent har aldri opplevd maken til profesjonell golfturisme. Man følte seg velkommen til flotte og velstelte baner.

Billig
Prisnivået i USA er utrolig lavt. Det var nærmest som å komme tilbake til spanske priser for 20 år siden. Bensin og Cola koster eksempelvis under to kroner literen. I Norge er prisen gjerne fire ganger så høy. Matvarer, andre varer, golfutstyr, restauranter etc. er så billig at man knapt tror det er sant. Restaurantprisene er bemerkelsesverdig lave. Regningen blir svært ofte så lav som mellom en tredel og halve prisen av hva man er vant til hjemmefra. Man skal likevel ikke tro at man kan "spare seg rik" på en golfferie på Hilton Head. Dollarene fyker fort unna likevel. Her er det mange morsomme ting å bruke pengene på. Men de rekker langt.

Det som koster er greenfee. Regn med 15 dollar for bil og 55 dollar i greenfee pr. person i høysesongen. Utenom de mest populære tidene på året er det billigere. Høysesongen er fra 10. september til 1. november og fra 10. mars til 15. mai. Prisene er på ingen måte avskrekkende når man tar med i betraktning de flotte banene, hullene, greenene og de behagelige omgivelsene. I lavsesongen ligger prisene på 30-35 dollar inklusive bil. På de aller mest berømte stedene koster det noe mer å spille. Mange nordmenn kjenner Myrtle Beach - en tre timers biltur nordover fra Hilton Head. Her ligger prisene på green fee noe lavere, men banene har ikke samme høye standard. På Hilton Head har man forøvrig planer om å sette ned prisene.

Man bruker svært sjelden bena som transportmidler - kun på korthullsbanene. Golfbil er obligatorisk på alle 18-hullsbanene på øya. Dette gjør spillet langt hurtigere og man slipper de kjedelige 5-6 timers rundene man sliter med spesielt på mange nye baner. Dessuten blir det mye mer behagelig å spille to runder på en dag hvis man skulle ønske det. Mange nordmenn griner litt på nesen over å kjøre golfbil, men det er en vanesak Men husk å følge de kjøreanvisningene som gjelder for å spare banen for slitasje.

Det som koster en del ved siden av golfen, er leiebil og et sted å bo. En uke i en leilighet koster 600 til 1.000 dollar i høysesongene, men ned mot det halve i lavsesongene. Dette er ikke mer enn man betaler for en primitiv hytte på Sørlandet om sommeren. Da er det gjerne plass til to par og noen barn.

Man bør ha leiebil for å komme seg litt rundt omkring. Dette ordnes trolig best ved å ringe til flyplassen på Hilton Head direkte.

Enkel reiserute
Man kommer forholdsvis enkelt til Hilton Head. En grei måte å fly på er Oslo - New York - Charlotte - Hilton Head. Det arbeides blant norske golfarrangører å begynne med turer til Hilton Head. Følg med eller spør direkte hos slike arrangører.

Noen baner
Det går ikke an å skrive om alle de flotte banene på Hilton Head. Noen veibeskrivelser til golfbanene er heller ikke nødvendig. Det er rett og slett golfbaner over alt. Likevel bør Harbour Town helt syd på øya trekkes frem. Dette er stedet for MCI Classic tredje uken i april - forøvrig uken etter US Masters på Augusta. En annen spennende bane er George Fazio Golf Course, Palmetto Dunes. Dette er den yngste banen - åpnet i 1974 - som er tatt med i Golf Digest’s "Top 100 greatest courses". I det siste er det imidlertid bygd en rekke baner som er bedre enn denne blant annet Indigo Run - en Jack Nicklaus-konstruksjon. Her har man et imponerende datastyrt system på alle golfbilene hvor man hele tiden har full oversikt over alle avstander frem til green-kanten, bunkre, vannhindre etc. Ikke nok med det. Maskinen foreslår også hvilken strategi man skal legge opp for å få det beste resultatet. Andre baner som trygt kan anbefales er Country Club of Hilton Head, Sea Pine Ocean, Oyster Reef Golf Club, Rose Hill Country Club og Island West Golf Club.

Sist undertegnede var på Hilton Head, ble besøket lagt til to andre baner, PGA National og Old South Golf Links. Forventningene var naturligvis ikke all verden etter å ha kommet direkte fra en runde på Augusta National dagen etter den spennende tvekampen mellom Greg Norman og Nick Faldo i 1996-utgaven av US Masters.

Hilton Head National er en bane som Gary Player har satt sitt navn på; det vil si: Han står som banearkitekt. Dette faget kan han tydeligvis godt. Som vanlig er på gode baner har man muligheter til å spille fra ulike tee-steder slik at man kan velge hvilken utfordring man vil ha. Her er den berømte treneren Tim Moss head pro.

Maken til vennlighet, service, og profesjonell håndtering av golfturister har jeg aldri sett. Her har mange mye å lære. Og banene. De var ikke bare velstelte tvers gjennom. Hullene hadde en meget bra design. Man gikk ikke bort fra banen etterpå og klagde for seg selv og til andre over at det og det hullet var dårlig. På toppen av det hele var greenene klipt med håndklippere. Dermed ble de adskillig bedre å putte på enn de normalt ville vært med de tunge maskinene som legger gresset ned slik at det blir vanskelig å lese putte-linjene riktig.

La det være sagt med det samme. Det ble ingen nedtur å komme fra Augusta til disse banene på Hilton Head. Det skulle si det meste om banenes kvaliteter.

Mer enn golf
På en tur til Hilton Head kan man bruke tiden til annet enn golf. Ønsker man å se amerikanske idretter og oppleve det morsomme folkelivet som er rundt disse, kan man ganske lett skaffe seg billetter til basketball, baseball, amerikansk fotball og ishockey. Dette er garantert store opplevelser for dem som er idrettsinteresserte.

Forøvrig er det fantastiske tennismuligheter på øya. Blant annet testet vi det berømte tennissenteret til Denis var der Meer. Han har et storslagent anlegg med svært profesjonelle tennis-kurs for alle kategorier spillere. Tidligere Wimbledon- og US Open vinner Stan Smith holder til ved Harbour Town. Der arrangeres en av de største dametennisturneringene hvert år i påsken; Family Magazine Circle Cup.

De milelange badestrendene inviterer ikke bare til bading og andre vanlige strandaktiviteter. Sykling på strendene anbefales på det sterkeste. Man trenger ikke å kjede seg på Hilton Head, selv om man ikke spiller golf.

Tilbake til første side
 
 
 
Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf