Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal
Les mer

 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Profesjonell golf
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side          Debattsiden                           Golfreiser





Generalsekretær Tor-Anders Hanssen i NGF står foran store endringer i organisasjonen. Dette gjør seg ikke selv, men Hanssen har vist evne til å få gjennomført endringer på en human, klok og ryddig måte.

06.07 NGF etter Frode Scheie:
Hva nå?
Av: Asbjørn Ramnefjell
Resultater på elitenivå har glimret med sitt fravær i norsk golf de siste årene. Vi har en enslig svale internasjonalt; Suzann Pettersen. Nå slutter sjefen for den sportslige delen i NGF Frode Scheie. Hvor går veien videre?

Svaret er i ferd med å materialisere seg.

Det kommer til å bli endringer i Idrettsavdelingen i NGF. Hvilke er ennå ikke klare. Men det ligger nok i kortene at Øyvind Rojahn får en sentral jobb i Idrettsavdelingen. En avdeling som temmelig sikkert vil bli seende annerledes ut enn det vi så for et år siden. Visse ting er allerede skjedd. Frode Scheies avgang er en god anledning til å gjøre strukturelle endringer.

Frode Scheie
har gjort mye bra for strukturen i NGF. Arbeidet med de yngre har vært bra. Han har satt krav til dem som skal være med i satsingsgrupper og staket ut en kurs i rekrutteringsarbeidet som NGF kan arbeide videre med.

Frode Scheie hadde en avtale i sin kontrakt om at han skulle få lov å være ekspertkommentator for TV2 i forbindelse med håndballsendinger. Dette førte til at han ble mye mer synlig for håndball enn for golf. Det var meget uheldig sett med hovedarbeidsgivers øyne.

Golfspillere over hele landet betaler hans lønn gjennom avgiftene via klubbene til NGF. Da er det svært uheldig at han blir mest kjent som ekspertkommentator i håndball og ikke leder for den sportslige delen innenfor GOLF! Svært uheldig. Dette fremkommer også tydelig på Debattsiden her på Golfsiden.no.

Jeg ser ikke bort fra at Frode Scheie har fått valget mellom å ha golf som heltidsjobb eller å slutte i NGF. Direkte eller indirekte. Håndball har helt tydelig ligget - og ligger - hans hjerte nærmest. Derfor har han da også valgt å bli trener i en håndballklubb hvor han kan boltre seg som TV-kommentator ved siden av. I Frode Scheies situasjon er kanskje dette et skritt videre fremover i karrieren. Det kommer litt an på hvilke langsiktige mål og tanker han har.

For oss golfspillere fortoner imidlertid overgangen fra Idrettssjef i NGF til håndballtrener i en klubb som et skritt tilbake. Tilbake til røttene. Men TV-jobben lokker selvsagt sterkt. Her får han markert seg i håndballmiljøet og på landsdekkende basis også utenfor dette miljøet.

Frode Scheie har lagt ned mye bra arbeid i NGF som det kan bygges videre på. De siste årene har antall norske golfspillere på college i USA eksplodert. Dette er den viktigste rekrutteringsarenaen vi har. Da er det avgjørende å ha gode kanaler inn i systemet på de ulike skolene.

Østerriksk modell?
Østerrike har hatt suksess de siste årene. Landet i alpene hvor golfbanene ligger inneklemt i bunnen av daler ved foten av skianlegg har opplevd en ny vår etter at Anders Forsbrand som coach og Fredrik Jendelid som trener har inntatt arenaen.

Anders Forsbrand var en meget god golfspiller. Fredrik Jendelid arbeidet med Jesper Parnevik under Ryder Cup på Belfry i 2002. Fredrik Jendelid har drevet med den østerrikske pro-satsingen siden 2005. I Sverige arbeider han med spillere som Niklas Bruzelius og Klas Eriksson. Både Forsbrand og Jendelid har gode golfkunnskaper som danner et solid fundament for satsingen på golf i Østerrike. Det er av avgjørende betydning at det sitter folk med solid golffaglig kompetanse i elitesatsingen i de enkelte landene.

Kanskje NGF ser litt på hva som har skjedd i Østerrike og andre land hvor det arbeides hardt med rekrutteringen. Ingen vil bli forundret over det.

Er det feil å ha trenere i NGF?
Golf er en individuell idrett. Spørsmålet om treneren skal være ute hos spillerne i klubbene eller være ansatt i NGF, er ikke lett å svare på. I startfasen på en karriere bør selvsagt treneren være klubb-basert. Blant de beste kan det være greit å ha en trener som har en viss tilknytning til NGF. Vedkommende må være meget dyktig og følge med i etterutdanningen på trenersiden.

Vi har en klar kandidat til en slik rolle: Darren Webster-Clarke - som nå arbeider i ToppGolf. Han er trener for de fleste av våre beste spillere. Da er det et paradoks at han ikke er nærmere knyttet til NGF. Kanskje han kan dele sin tid mellom ToppGolf og NGF? Han har vært med på samlinger med NGF og de beste spillerne. Når han ikke er ansatt får han høyst sannsynlig samme honorar som alle andre som blir engasjert av NGF – 1500 kroner for en dag. Det går det ikke an å leve av. Jeg vil tippe at en trener av hans kaliber får en null i tillegg på det nevnte beløpet når han er ute og trener de beste spillerne på touren.

Det er viktig å ha gode coacher og veiledere. Men behovet for en rekke trenere ansatte i NGF synes fullstendig unødvendig. Dette bør delegeres til klubber og regioner. Det ser ut til at dette er den veien som velges fremover. Men en kapasitet som Darren Webster-Clarke bør benyttes både overfor spillere og ikke minst i utviklingen av trenere på klubb- og regionbasis.

For kort tid siden sto en håndfull ansatte i NGF oppført med trenertittel bak sitt navn. Det er etter manges syn en sløsing med midler og feil ressursbruk. Dette blir det gjort noe med nå. Enten var stillingsbetegnelsen feil, eller så må arbeidsinnholdet endres. Kanskje noen må slutte. I hvert fall bør man kritisk vurdere bruk av konsulenter i fremtiden.

Golfsiden har grunn til å tro at det her blir en temmelig røff opprydding og ommøblering internt.

NGF bør han en langsiktig satsing. I det siste har vi sett at spillere har fått sjansen i kort tid før de er ute av systemet igjen. Noen ganger er det selvsagt riktig med tanke på manglende holdninger, treningsinnsats, innstilling, etc.. Men her må det legges gode strukturer og planer. Det tar ofte lang tid å utvikle gode golfspillere.

Jason Dufner gikk eksempelvis samtidig med Jan-Are Larsen på college i USA. Det er først nå han har slått gjennom. I voksen alder. Jan-Are Larsen har som kjent lagt opp og gått over i ”sivilt” arbeid. Kanskje er det riktigere å gi en kandidat flere år. Det kan være et feil signal å sende ut til de yngre når spillere får bare kort tid til å etablere seg. Kriteriene for deltakelse i toppsjiktet har ikke vært klare nok – ikke godt nok gjennomtenkt.

Handlingens mann
Tor-Anders Hanssen har vært i jobben sin et halvt år nå.
Han var delvis varm i trøya da han startet etter en viss fartstid i NGF før han fikk jobben som generalsekretær i januar.
Han ble ansatt i 2004. Han har allerede vist evne til handling.
Han har gjort det på en tydelig måte. Han bruker tid på å få til gode løsninger. Han har evne til å få ting unna på en god og fornuftig måte.
Han er, slik det ser ut nå, en meget god mann for NGF.

Spørsmålet er kanskje hvor lenge NGF får beholde ham før han får enda større oppgaver. Men han er langt fra ferdig med oppbyggingen av ”nye NGF”.

Så han blir nok sittende i sjefsstolen i NGF en god stund fremover. Trygt.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon