Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Nyheter

Tilbake til første side

- 34 ganger på rad i NM Intervju med Asbjørn Ramnefjell av Asbjørn Ramnefjell

NM til gode spillere
Resultatene

Det var ikke mindre enn imponerende å se de to vinnerne i NM på Grenland fredag og lørdag. Ingen var i nærheten av Jan Are Larsen i herreklassen. Han tangerte Henrik Bjørnstad rekord på 15 under par på fire runder. Suzann Pettersen var ikke stort svakere resultatmessig - 3 slag for å være nøyaktig. Hun hadde imidlertid 3268 meter kortere bane over fire runder. En direkte sammenligning blir derfor ikke mulig.

Grenland fremsto som en bane i imponerende god stand. Fore-caddies og andre frivillige samt alle andre som bidro i Grenland GK har all ære av arrangementet. 

Regn og vind var tøft på fredag. Spillet ble stoppet i 50 minutter pga lyn og torden om ettermiddagen. Lørdag regnet det kraftig om morgenen, men været ble meget bra utover dagen.

NM viste at det ikke er mange gode amatørspillere i Norge. På en flott bane - ikke alt for lang - var det mange som ikke behersket course management som er nødvendig på Grenland. Banen er til dels smal. Er man litt utenfor fairway og den første roughen, kan man ofte glemme å finne igjen ballen. Men det er god plass hvis man bruker hodet og ikke blir for grådig. Denne redaktør hadde ikke et eneste direkte godt utslag fra tee-stedene på de lange hullene, men kom allikevel rundt uten å være i skogen mer enn to ganger med en trippel bogey 8 og en bogey 6 som resultat. Trippelen kom på det andre hullet lørdag morgen hvor en misforståelse omkring starttiden gjorde oppvarming umulig pga tidsnød. Urutinert og dumt av en mann som har vært med i NM 34 ganger på rad å pådra seg 8 slag på et kort par 5 hull. Tullebukk!! Plasseringen (delt 15. plass er imidlertid den beste på flere år)

Score'en viser at det er langt frem til en god bredde i norsk amatørgolf. Bare de tre beste i herreklassen kan få godkjent ståkarakter. Det samme gjelder i dameklassen. 19 og 23 slag er imidlertid for mye til at vi kan juble for innsatsen til de som kom etter de suverene vinnerne. Flaggplasseringene må ta sin del av skylden for de svake score'ene - anslagsvis 3-4 slag pr. runde pr. deltager - bortsett fra de to vinnerne som ikke lot seg affisere av at mange flagg sto nesten utenfor greenen bakerst til høyre eller venstre mange steder. 

Flaggplasseringer igjen
Spillerne var enige om at pinneplasseringene ikke var bra. NGF bør her ta ansvar slik at ikke lokale krefter får boltre seg fritt i fremtidige arrangementer. Denne gangen sto flaggene i 72 hjørner av greenene. Slik måtte det bli fordi greenene var delt i fire deler og et hjørne ble valgt på hvert hull hver dag. Ingen flagg sto midt på greenen hverken i lengderetningen eller i bredden. Under British Open 20. - 23. juli er vi sikre på at ca. 24 - en tredel av flaggene kommer til å stå midt på greenen. Headpro Ola Axelsson i Grenland GK hadde ansvaret for flaggplasseringene. Han var ikke enig med meg - Asbjørn Ramnefjell - i at alle flaggplasseringene var vanskelige. En gjennomgang av de første ni hullene (som et eksempel) andre runde fredag viste imidlertid at han var enig i at 8 av 9 flaggplasseringer var vanskelige. Da sluttet vi diskusjonen - som gode venner. Han arrangerer forresten fine golfturer til syden om vinteren med mye fin instruksjon. Se for øvrig denne artikkelen om flaggplasseringer og debatten om flaggplasseringer under leserbrev. I retningslinjene fra NGF heter det at det skal være 6 lette, 6 normale og 6 vanskelige flaggplasseringer. Her er det selvsagt rom for skjønn, men det må være mulig å bruke midten av greenen!!!!!!!!!!!! Da kan de som velger sikre løsninger og som ikke er fullt så sikre som de gode NM-vinnerne også ha en mulighet til å satse på en birdie - en gang i blant.

Dessuten trenger den oppvoksende generasjon å få litt selvtillit med ikke alt for vanskelig baneoppsett. En god score stimulerer til forbedringer. Ikke straff spillerne med flagg som står i kraftige helninger, oppå kuler og i "hjørnene" på greenene hele tiden!

Flott arrangement!

NM ble et meget bra arrangement, med hyggelig folk i sekretariat, proshop, restaurant og ikke minst blant dommerne. Dommerne gjorde en fin jobb uten noe som helst problemer. Men de kan lære seg å stå stille når spillerne slår og ikke røyke slik at røyken siver inn i neseborene til de som skal forsøke å konse om en pøtt.  


Fra tidligere:
NM på Grenland spilles 30. juni og 1. juli.

Av: Asbjørn Ramnefjell

Mesterskapet spilles for 68. gang siden 1925.
Kongepokalene er satt opp, og mesterskapet gjelder som viktig uttakingsturnering til mange turneringer senere i år.

Litt historikk
Olaf S. Heyerdahl vant mesterskapet 10 ganger. John Johansen har vunnet 9 ganger. Dette skjedde frem til 1965. Den gang var det match play som rådet grunnen. Før 1956 var NM egentlig et klubbmesterskap for Oslo GK. Golf var ikke særlig utbredd i Norge på den tiden. Etter at 16-årige Erik Dønnestad vant NM i Stavanger i 1967, ble mesterskapet omgjort til 72 hulls slagkonkurranse over to dager. Arrangementet vekslet mellom Oslo og Stavanger helt til 1981 da Vestfold banen ble den tredje arrangørbanen. De siste årene har NM gått på ulike baner etter hvert som flere har vokst frem. I "moderne" tid har Tore Chr. Sviland, Stavanger vunnet 4 ganger. Erik Dønnestad og Knut Ekjord jr., begge Oslo GK, har vunnet tre ganger. Flest deltagelser har undertegnede som i år deltar for 34. gang på rad - eller halvparten av gangene siden 1925. Deltagelsen omfatter en match play turnering og alle slagspillsmesterskapene som har vært arrangert i Norge siden 1968.   

Størst i Norge
Viktigst av alt er at dette er den største og viktigste amatørturneringen i år - og mest prestisjetunge her hjemme.

På grunn av at de beste er blitt proffer, er dessverre ikke de 10-20 beste spillerne med. Slik er golf. Amatørene lever sitt eget liv i toppgolfen. Det vil si toppgolf finner du bare blant proffene. Vi får si som den gode irlender Eamon Darcy - han med den rare, men innbringende svingen: "The oldfashioned amateurism is gone long time ago". Det sa han til redaktøren av Golfsiden.com i et intervju i Golfentusiasten (nå Norsk Golf) i  november 1992. 





Tilbake til første side
 
 
Annonser
 
 
 
 
Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf