Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN







Kingsbarns ligger flott til - ut mot havet

Castle Course: Jordslig voldtekt eller mord?

31.08 Golf i Skottland:
St. Andrews
Av/Louis Røren juli 2009

Etter mitt golfbesøk til Skottland i fjor skrev jeg en tredelt artikkel, hvorav to var viet golf i St Andrews-området (se denne webside under Reiser/Skottland).

Under mitt besøk i år hadde jeg fornøyelsen av å spille de fire banene som ligger umiddelbart på sydsiden av byen St Andrews; Castle Course, Torrance, Kittocks og Kingsbarns. Fire høyst forskjellige spilleopplevelser, hvor min personlige ranking er motsatt av foranstående angivelse.

Castle Course er områdets siste tilvekst av baner og eies/driftes av St. Andrews Trust som også drifter Old Course og de 5 banene som ligger inntil denne.
Beliggenheten må betegnes som fantastisk der banen ligger høyt på klippene som avgrenses av St. Andrews Bay med fritt utsyn over havet..
Usannsynlig nok var dette kun for noen få år siden et flatt jordbruksområde, svakt stigende fra klippekanten innover land. Usannsynlig fordi i dag ser området ut som et månelandskap med tidels høye, gressvokste, sanddyner ispedd grønne flater i form av fairwayer og greener. Her er det blitt flyttet jord så det monner.

Jordslig voldtekt eller mord?
Men har man så fått en topp golfbane ut av alt arbeidet? Vel, jeg er ganske så usikker på det (jeg mener egentlig nei), og jeg har grunn til å tro at mange er enige med meg. At banedesigneren her har gjort seg skyldig i ”jordslig” voldtekt et utvilsomt, men har han også begått mord? Banen er blitt så dramatisk og ukonvensjonell at metaforen kan forsvares.

Banen har siden oppstart på prosjektet for mange år siden blitt fremstilt som Europas neste golfbanevidunder. Den unge banearkitekten (var i 30-årene når han fikk oppdraget) David McLay Kidd er skotsk av fødsel, men hadde på det tidspunktet allerede skapt seg et navn i USA etter å ha designet de sagnomsuste linksstyle banene (3) i Bandon Dune på USAs vestkyst (Oregon).

Tombola-greener
Det er liten tvil om at Castle Course på sett og vis er blitt et monument, en golfbane man vil huske etter å ha spilt den, men ikke nødvendigvis av kun positive årsaker. Banen, både i layout og gressvekster, ser ut som om den har ligget der i ”hundre” år, så om dette har vært hensikten, har de lyktes. Mine ankepunkter er i hovedsak at utformingen av greenene er utilbørlig dramatiske med til dels betydelige høydeforskjeller/onduleringer i flere ”etasjer” som gjør utgangen på innspillene til tombola. Dertil er det flere steder lagt høye, gressbevokste, sanddyner midt i fairwayene, enkelte steder foran noen av greenene som gjør at innspillene til disse ofte blir blinde.

Banen åpnet sensommeren i fjor og var stengt i vintermånedene til årets sesong. Under dvalen ble det foretatt til dels store inngrep for å endre på de mest dramatiske utvekstene. Jeg spår at denne operasjonen ennå ikke er ferdig.

Når det negative nå er sagt, må jeg få lov til å erkjenne at jeg personlig hadde en positiv spilleopplevelse da jeg liker utradisjonelle golfutfordringer, uansett scorekortets sluttinnhold.
Hva angår Castle Course vil jeg derfor gi den bestått for å ha gitt meg en uforglemmelig golfopplevelse, men minus for sin manglende spillbarhet.
www.standrews.org,uk/castlecourse

...malplassert i sin arkitektoniske velde..
Når man vandrer rundt på Castle Course og spiller de hullene som vender sydover (motsatt av St Andrews by), kan man ikke unngå å se kolossen av et bygg som troner på toppen av området. Dette er luksushotellet Fairmont St Andrews. Bygningen synes fullstendig malplassert i sin arkitektoniske velde. Men innvendig standard gjør at hotellet fortjener fullt ut sine 5 stjerner, og blir ofte rangert blant verdens topp golfhoteller. Tilliggende hotellet finnes nemlig 2 x18 hulls golfbaner, Torrance og Kittocks. Begge banene har tilsvarende beliggenhet i terrenget som Castle Course, men er totalt annerledes i utforming og karakter.

Banene ble åpnet på 1990-tallet og var vel da å anse som relativt enkle resort baner. De siste par årene er der imidlertid skjedd relativt store endringer på banene både i layout og kvalitet (routing, drenering, bunkering). Noen hull fra den ene banen er byttet med tilsvarende fra den andre og sluttresultatet sies nå å ha gjort banene vesentlig mer utfordrende enn de var tidligere. Jeg spilte under mitt besøk i fjor deler av Kittocks (da het den Devlin), men det gir meg ikke noe grunnlag for å mene noe om hvordan banene var før, men jeg kan underskrive på at de nå er meget gode golfbaner, dog vesentlig mer tradisjonelle enn sin foranomtalte nabo.
At banene holder høy standard bekreftes av det faktum at en måned etter reåpning (juli 2009) av Torrance banen spilles der en European Senior Tour konkurranse (Scottish Senior Open).
Enn videre er den allerede utpekt til å være siste kvalifiseringsbane for The Open 2010 som skal spilles på St Andrews Old Course.

Favoritten Kittocks
Kittocks banen er min personlige favoritt av de to da den har flest hull som går langs klippekanten, har noen flere utradisjonelle løsninger og er noe kortere. Begge banene vil imidlertid gi enhver golfspiller, uansett ferdighetsnivå (4 utslagssteder på alle hull), en skikkelig utfordring og god spilleopplevelse.

Bor man på hotellet får man gunstige greenfee-pakker på både Fairmont banene, men også for de omkringliggende. Hotellets biler kjører deg til/fra disse banene og St. Andrews by som ligger kun 5/10 minutter unna. Frittliggende like ved hotellet (men tilhørende) finnes også 2 x 4 soveroms villaer som skulle passe utmerket for grupper på tur som vil ha noe mer intim omgang enn man får på et hotell.

www.Fairmont.com/StAndrews

Kingsbarns
Rundt 10 minutters kjøring fra Fairmont banene/hotellet videre sydover fra St Andrews ligger det som etter min mening må være en av de beste, flotteste og mest utfordrende golfbanene i Skottland, og det betyr vel i hele golfverden?

Som skuespilleren Hugh Grant har sagt (fritt oversatt) ” for en middelaldrende golfjunkie som meg er det å spille her som å være død og ha kommet til golfhimmelen”.
Jeg omtaler Kingsbarns.

Også denne banen synes å ha ligget der i ”all tid”, selv om den åpnet først i 2002!

Banen har på denne korte tiden etablert seg høyt oppe på alle rankinglister, og det er sjelden jeg er så enig i en anerkjennelse.
Kingsbarns ligger også til St. Andrews Bay i et slags terrassert område som gjør at man får følelsen av å spille langs sjøen på de fleste hull. Mange av hullene går da også helt nede langs fjæresteinene. Spesielt må jeg fremheve hull 12, et par 5 hull på 550m fra lengste utslag, svakt dogleg venstre hvor hele venstresiden, inkludert den enormt lange greenen, går langs vannet. Når man ankommer det noe opphøyde utslagsstedet og skuer over hullet fortoner det seg som formidabelt, fryktinngytende og mye lengre enn målangivelsen. Så er da hullet også navngitt ”Ordeal” som kan oversettes til ”prøvelse” eller ”smertelig erfaring”. Men vakkert er det, og slett ikke uangripelig, i et hvert fall på en vindstille dag, noe som ikke forekommer altfor ofte på denne kyststrekningen. La meg også få nevne ”Rocky Ness”, hull 15 som er et par 3 hull på 190m fra lengste utslagssted og hvor greenen ligger ute på en odde. Kun vann og kampestein ligger mellom utslagsstedet og greenen om du ønsker å gå for flagget. Men å spille/legge opp langs venstresiden er også et alternativ og sikkert mest fornuftige (om ikke morsomst) på en vindfull dag. Den dagen jeg spilte der var det vindstille og da var banen ikke spesielt vanskelig. Men da jeg besøkte banen i fjor, rundt 1. april, var været så dårlig (vertikalt regn/sludd, +-0 grader) at jeg avslo å ta min starttid (tror det var mitt første og eneste væravslag noensinne) – desto hyggeligere var det å få oppleve denne unike og flotte banen under slike forhold som denne gang..
Å spille Kingsbarns er ingen billig fornøyelse (£165 i høysesongen), men skulle jeg bruke så mye penger på en runde golf ville jeg langt foretrekke å gjøre det her enn eksempelvis på Old Course eller Castle Course (£135 på begge).
Kingsbarns tilbyr i år halv greenfee for runde to.

www.kingsbarns.com


I fjor skrev jeg at golf i St Andrews området er golf-de-luxe, og jeg har ingen problemer med å gjenta det. Samtidig må jeg nok si at jeg har en kritisk holdning til blant annet prisnivået på ovennevnte, samt de fleste andre banene i området. Dette gjelder også systemet med å booke starttider på St AndrewsTrust sine baner, et system som synes å være der mer for systemets skyld enn en nødvendighet. Selv i juli måned var det få problemer med å få spilt Old Course samme dag som du stilte opp/ønsket (flere i min gruppe gjorde så). Litt surt for de som har booket et år i forveien og betalt hele greenfee’en på forskudd.

Men; for all del, har du lyst og har råd er det få steder det finnes så mange flotte baner innen en ½ times kjøring som i St Andrews området.

God tur.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser















Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com