Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Tsjekkia

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

Hvilket land er du interessert i?
Argentina Australia Belgia Brasil Canada Danmark Dominikanske Republikk Dubai Egypt England Estland Finland Frankrike Irland Italia Jamaica Kina Kypros Marokko Nederland Polen Portugal Skottland Spania Sveits Sverige Sør-Afrika Thailand Tsjekkia Tunisia Tyrkia Tyskland Uganda USA Østerrike  








Den 11. greenen på Greensgate Golf & Leisure Resort

22.03.2018 Golf i Tsjekkia:
From Tsjekkia with love
Av: Asbjørn Ramnefjell

Golf og Tsjekkia? Det har ikke vært noe nært forhold for denne redaktør. Før nå. Snakk om å endre oppfatning på kort tid. Les mer





Fra Konopiste, Tsjekkia

29.02.2008 Tsjekkia:
Historie, kultur og …golf
Av Louis Røren
Tsjekkia er i sin nåværende forfatning en ung nasjon.
Tsjekkia som golfnasjon er også ung, men vokser raskt, uhyre raskt, og er på god vei til å bli voksen.

La oss ta et kort historisk tilbakeblikk
Tsjekkias historie daterer seg riktignok over 1000 år tilbake i tid. Men dette til tross var landet helt frem til tidlig i forrige århundre underlagt fremmede makter. 1918 var faktisk året da Praha for første gang i sin historie ble hovedstaden i en uavhengig republikk.

Republikken Tsjekkia i sin nåværende form ble etablert så sent som den 1. januar 1993.
Da ble den daværende Tsjekkoslovakiske Føderale Republikk delt i to, resulterende i to nye stater; Tsjekkia og Slovakia.

Forut for dette hadde Tsjekkoslovakia vært igjennom turbulente tider.
I nyere tid, det vil si tiden under og etter den 2. verdenskrig var også landet igjennom omfattende omveltninger og var under siste verdenskrig okkupert av Tyskland.
Deretter, fra 1948 og i over 40 år ble landet styrt av Sovjet dominert kommunisme, og golf, blant mye annet, var bannlyst for den store hopen i disse årene.

I 1989 fant ”Fløyelsrevolusjonen” sted, og man kan trygt fastslå at landet med dette innledet en ny tidsalder, manifestert i innlemmelsen i EU i 2004.

Med landets sentrale lokalisering i det kontinentale Europa, levninger etter landets tidvis fargerike historie, varierte landskap og, ikke minst landets praktfulle hovedstad Praha, er landet etter hvert blitt et viktig og populært reisemål for turister fra hele verden.

Fakta
Tsjekkia består av 78.000 km2 land, har 10,2 mill innbyggere hvorav 1,2 mill bor i Praha, er landfast med grenser til Tyskland, Polen, Slovakia og Østerrike, og har;
- 12 historiske monumenter innlemmet i UNESCO Verdensarv liste.
- flere enn 200 borger, slott og andre monumenter
- flere enn 40 beskyttede historiske byer
- 36 spa byer og resorts
- 4 nasjonal parker og 24 beskyttete landskaps områder
- 8 fjell områder
- 2.243 km med skiløyper
- 70 golfbaner, flesteparten 9 hulls baner.

GOLF i TSJEKKIA
I et globalt perspektiv er golf blitt et viktig turisttilbud.
Så også i Tsjekkia, som markedsfører sitt golf tilbud som ”the best kept secret in the world….” – enn så lenge.

Landet ble i 2007 utnevnt til årets uoppdagete golfdestinasjon I Europa av IAGTO (International Association of Golf Tour Operators), og det sier en del.

Allerede i 1904 ble landets første golfbane åpnet i regionen Carlsbad (nå Karlovy Vary). Carlsbad/Karlovy Vary var den gang (og er fremdeles) en velutviklet spa resort med klientell fra hele Europa. Man må formode at det var den britiske delen av klientellet som etter hvert fremelsket golf som alternativ forlystelse. Det samme året ble landets første golfklubb etablert i en annen spa resort Marienbad, nå Mariánské Láznê. Året etter ble dets nye bane åpnet med pomp og prakt av den daværende Storbritanniske kong Edward VII.
Banen feiret sitt 100 års jubileum i 2005 som landets eldste, bestående bane, og fikk i den anledning det engelske kongehusets tillatelse til å beholde ”Royal” i sin banebenevnelse. For riktig å fremheve sin kongelige status fikk klubben nåværende engelske prins Edward II til å være tilstede under feiringen.

Etter 1905, og frem til landets befrielse fra kommunismens åk i 1989, skjedde det lite på golf fronten i Tsjekkia.

Først fra midten av 1990-tallet begynte det å skje noe vesentlig.
Den nye aktiviteten hadde naturlig sammenheng med landets nye forfatning, uttrykt i landreformen som ble gjennomført ved at tidligere konfiskerte eiendommer nå begynte å bli tilbakeført til tidligere eieres familier, i den utstrekning dette lot seg gjennomføre.
De fleste av disse eiendommene var fullstendig nedkjørte og det må ha krevd enorme ressurser av både vilje og midler å få satt eiendommene i drivbar stand. At noen av landeiendommene til og med er endt opp som golfbaner med tilliggende konferanse og spa fasiliteter av topp standard er ikke mindre enn imponerende, historien tatt i betraktning.

Ved århundreskiftet 2000 hadde Tsjekkia, med sine ca. 10 mill. innbyggere, kun 3 virksomme baner og en håndfull registrerte golfspillere.

I dag har landet over 30.000 registrerte spillere og rundt 70 golfbaner, hvorav 2 anlegg består av 36 hull (2 baner), 2 anlegg har 27 hull, 20 baner har 18 hull og de resterende 45 er 9 hulls baner, flere er under utvidelse til 18 hulls anlegg. Utviklingen fortsetter slik at man vil se ytterligere vekst i årene fremover, om enn ikke i samme tempo som i de forgående 6 år.

Banene ligger relativt godt spredt rundt omkring i landet og kan alle nåes innen noenlunde rimelig kjøretid fra Praha. Det tar blant annet kun 4 timers kjøring fra Praha til den østlige landsdelen Moravia som er vesentlig mer ”fjellete” og hvor man også finner vakre golf anlegg, blant annet et meget bra 2 x 18 hulls anlegg (Prosper Golf) hvor begge banene er designet av den velkjente spanske spilleren Miguel Jimenez.

Jeg har hatt fornøyelsen av å besøke Tsjekkia i den hensikt å evaluere tilbudet på generell basis og spille/evaluere noen av banene.

La det være sagt med en gang; banene og tilbudet for øvrig er på høyde med det meste man finner i de fleste land i Europa. Men Tsjekkia har i tillegg så mye annet av betydningsfulle historiske steder, kultur og natur å by på (som listet innledningsvis) at konklusjonen må bli at man reiser ikke til Tsjekkia kun for å spille golf. Pakken bør i så fall inneholde golf pluss, pluss…. Dertil kommer det faktum at klima periodene i Tsjekkia stort sett faller sammen med de tilsvarende i Norge. Således faller Tsjekkia bort som alternativ for den årvisse vinter-golf-reisen fra Norge. Men grunnet kort og rimelig flytid/kostnader bør en langweekend i sesongen kunne vurderes. Man kan selvsagt også vurdere et besøk i mars og november men det er neppe å anbefale dersom varme og tørre forhold er blant valg kriteriene.

Golf Resort Konopiste
Den første banen jeg besøkte var Golf Resort Konopiste som ligger 4 mil sydøst for Praha.

Anlegget har 2 x 18 hulls baner og en 9 hulls korthulls bane. Senter for anlegget er et gammelt slott som nå er ombygget til hotell, restaurant og klubbhus. Rundt gårdsplassen oppføres ytterligere hotell fasiliteter, så her kan større grupper bo og konferanser avholdes.

Den første banen ble åpnet i 2003 og den siste i 2005. Undertegnede spilte D’Este banen som er den nyeste, men da den grenset til Radecký banen var det enkelt å danne seg et inntrykk av også denne. Begge hadde i hovedsak lik layout. Banene ligger i et åpent, bølgende jordbruks område som gjør dem spaserbar kuperte, uten at jeg vil hevde at dette var noen stor golfopplevelse.. . Kvaliteten på greener og fairways var imidlertid forbausende bra, og et besøk kan anbefales.

Fakta
Golf Resort Konopiste
Baner: 2 x 18 hull (Radecky og D’Este)
Par 72 for begge
Lengde: 6484/6168/5859/5522/5221 meter (sort, hvit, gul, blå og rød tee (Radecky)
6086/5730/5372/5011 meter (D’Este)
Greenfee: NOK 350/485 hverdag/helligdag
Web: www.gcko.cz

Golf Club Praha
Dagen etter inspiserte jeg (spilte ikke) Golf Club Praha som er en 9 hulls bane beliggende i Praha 5, som er så nære bysentrum det er mulig å komme for en golfbane. Det bærer den preg av og kan vel noe strengt bedømt best anbefales dersom man er i Praha, har liten tid, men allikevel vil spille en runde golf. Banen ble opprinnelig anlagt i 1926 og noe oppgradert for en del år siden.

Fakta
Golf Club Praha
Bane: 9 hull
Par : 70 (18 hull)
Lengde: 5510/4864 gul/rød 18 hull
Greenfee 18 hull: NOK 260/315 hverdag/helligdag
Web: www.gcp.cz 

PLZEN
Turen gikk deretter til området og byen Plzen, en times kjøretur fra Praha. Og, som jeg formoder de fleste øldrikkere vet, skal ølbenevnelsen PILS ha sin opprinnelse herfra. Her ligger nemlig Pilsen Brewery som var det bryggeriet som opprinnelig laget ølet benevnt pils. Og har jeg ikke allerede nevnt det så må denne vinelskende skribent gå til innrømmelsen av at tsjekkisk øl er blant det beste han noensinne har drukket. Og greit var det i et land der vindruer dyrkes og vin lages, men hvor kvaliteten på spesielt rødvin enn så lenge står noe tilbake å ønske.

Golf Resort Darovansky Dvur
I utkanten av Plzen ligger Golf Resort Darovansky Dvur. En resort bygget opp siden landreformen i 1994 med 27 golf hull og tilliggende fasiliteter som konferanse hotell, tennisbaner, ride og jakt muligheter. Banen er en typisk, flat, engelsk type parkbane som stod ferdig i 2003/2004. Det mest ”spennende” ved banen var at 2 fairwayer nylig var mer eller mindre totalt pløyd opp av villsvin som hersker i de omkringliggende skoger.
Et imponerende anlegg, forhistorien og den korte anleggs perioden tatt i betraktning, men relativt lite spennende sett fra et golf perspektiv.

Fakta
Golf Resort Darovansky Dvur
Bane: 27 hull, alle kombinasjoner par 72
Lengde: hver 9 hulls sløyfe ca. 2800 mt (gult), 2500 (rød) og 3000 (hvit)
Greenfee 18 hull: Nok 260/350 hverdag/helligdag
Trolley og biler tilgjengelig
Web: www.darovanskydvur.cz

Golfpark Plzen - Dysina
Også i utkanten av byen Plzen ligger Golfpark Plzen – Dysina. Nok en golfresort, men denne med en vesentlig mer spennende 18 hulls bane enn Darovansky Dvur. Banen består av mange originale, kuperte og gode golfhull. Banen ble spilt og selv om den var kort ga den mye glede. Dog må det innrømmes at det gikk hardt ut over ball beholdningen, spesielt på signaturhullet; et par 3 hull på rundt 130/150 meter hvor greenen ligger godt ute i en innsjø. Golfhotellet var av meget høy standard med vanlige rom og noen flotte suiter/leiligheter. Likeledes var klubbhuset og restauranten av meget god standard.

Fakta
Golfpark Plzen
Bane: 18 hull par 71
Lengde: 5700/5475/4616 fra hvit, gul og rød respektive.
Greenfee: nok 200 (hverdag formiddag), 260 (hverdag ettermiddag) – 315 (helligdager),
Studenter halv pris, og betaling med Diners eller Visa kvalifiserte til 25% rabatt!
Trolley og biler tilgjengelig
Web: www.golfplzen.cz

Natten (faktisk 2 netter) ble tilbrakt på et fantastisk 5* hotell Grandhotel Pupp Karlovy Vary i spa byen Karlovy Var (tidligere Karlsbad). Hotellet har sine aner tilbake fra år 1701 og det formelig henger i/på veggene at her har det bodd mengder med nobiliteter opp gjennom tidene. Som kuriositet kan nevnes at deler av siste James Bond filmen ble filmet her. Den lille byen ligger i et dalsøkk, delt av en stri elv med masse flott bebyggelse også oppover dalsidene. Det er når man besøker slike steder man forstår at verden har bestått og fremdeles består av mer enn en Storgata og E6/E18. Det er noe eget med oppdatert fordums prakt. At det er (angivelig) russere som eier majoriteten av det meste på stedet er kun et uttrykk for at vår verden har gjennomgått store endringer de siste årene. Det virker ikke sjenerende på noen annen måte enn at juveler butikkene synes å dominere by bildet og med smykker noe større og mer glinsende enn man normalt ser på norske kvinner.

Golf Club Sokolov
Neste dag begynte med et besøk til en relativt fersk 18 hulls golfbane, Sokolov Golf Club, som åpnet sommeren 2006.
Det mest bemerkelsesverdige med denne banen er at den er anlagt på det som tidligere var et ”hull i bakken” da det her tidligere lå en overflate kullgruve. Det var umulig å se spor av dette da hele ”åpningen” nå var dekket av en flott golfbane designet av et tysk firma som har gjort en super jobb med prosjektet. Med utgangspunk i gamle bilder som klart viser hvordan området så ut inntil for få år siden fortjener egentlig dette prosjektet en egen omtale, men det får komme senere. Beklageligvis fikk jeg ikke spilt banen, men ønsket ble sterkere og sterkere jo flere hull som ble inspisert. Original, spillbar og jeg tror banen vil være en flott spille opplevelse for de fleste.
Banen/byen Sokolov ligger ca 15 mil/1,5-2 timers kjøretur fra Praha retning grensen til Tyskland.

Fakta
Golf Club Sokolov
Bane 18 hull par 72
Lengde: 6288, 5916 og 4973 fra hvit, gul og rød respektive
Greenfee Nok 315/370 hverdager/helligdager – Nok 200/225 for 9 hull
Trolley og biler tilgjengelige
www.golf-sokolov.cz



Her er navnene på mange av de mest kjente spillerne som har besøkt Marienbad. Dette skiltet sår like ved klubbhuset. .

Royal Golf Club Marianske Lazne
Fra Sokolov fortsatte turen til Marianske Lazne (Marienbad) som også er en spa by med mange og ærverdige hoteller og bygninger, samt landets eldste golfbane, Royal Golf Club Marianske Lazne med aner fra 1905. Banen ligger på et høydedrag over byen og er en typisk engelsk park bane. Banen er gjennomgående flat men i godt skikk og med interessante bunkers og green løsninger som gjorde den til en fornøyelse å spille. Anbefalelsesverdig.

Fakta
Royal Golf Club Marianske Lazne
Bane 18 par 72
Lengder: 6062, 5839, 5156 mt fra hvit, gul og rød respektive.
Greenfee: Nok 260/350 hverdag/helligdag respektive.
Trolley og biler tilgjengelig
www.golfml.cz

Karlovy Vary Golf Club
Etter nok en overnatting i vårt eventyrslott Grandhotel Pupp stod banen Karlovy Vary Golf Club for tur. Og det ble den beste spilleopplevelsen under mitt besøk i Tsjekkia.
Banen som opprinnelig ble anlagt i 1935 viste seg å være en herlig skogsbane med høy standard på både layout og tilstand. Det samme må sies om standarden på klubbhus og restaurant, og ikke minst at der fantes spa fasiliteter som ga mulighet for en massasje etter runden.

Fakta
Karlovy Vary Golf Club
Bane 18 hull par 72
Lengder: 6167, 5731, 5034 fra hvit, gul og rød respektive.
Greenfee: Nok 470 hver dag, Nok 300,- for runde 2.
Trolley og biler tilgjengelig
Web: www.golfresort.cz

Nyttige å vite
Alle banene omtalt ovenfor ligger i landsdelen som benevnes Bohemia hvor Praha området ligger i sentral Bohemia. Karlovy Vary og de øvrige omtalte byene ligger i vest Bohemia.
Det finnes godt med baner også i Øst Bohemia og ikke minst i den østlige delen av landet som benevnes Moravia og Silesia. Ingen av disse banene ble spilt eller inspisert, men det gir meg jo gode grunner til å dra tilbake ved en annen anledning, hvilket jeg svært gjerne gjør.

Nevnes bør også at fra Oslo går det daglig flygninger til Praha med
Czech Airlines, Norwegian og SAS, og det er fullt mulig å få en slik flyreise for under 1000-lappen. Flyturen tar under 2 timer og det gjør Praha til et attraktivt weekend reisemål. Legg til en dag eller to og man kan få seg en fin golf opplevelse på noen av banene i rimelig kjøre avstand fra Praha..

PS - alle prisangivelser er fra 2007 sesongen og må nok påregnes å bli noe høyere i 2008.

Nyttige linker:

Det Tsjekkiske Golfforbundet: www.cgf.cz 
Tsjekkias Golf Travel Association: www.cgta.cz
Det Tsjekkiske Turistrådet: www.czechtourism.com
Lokal golf tur operatør: www.abante.cz

GOD GOLFTUR!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 
 
 
Annonser


Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com