Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Henrik - 13. apr 2012 kl. 12:44 *  IP
Haga artikkel

Du skriver at "noen få spilleretter er gått for priser på 7000 tallet, og at prisen nå bør ligge på minst kostpris."

Hvordan får du deg til å si dette? Det er særdeles få som reklamerer med utleie til kostpris, eller mer.

Jeg leide min spillerett for 2 dager siden, og betalte 7000,-

Har også mange venner som leier på Haga, alle betaler mellom 7-8000,- for disse, og det har vi gjort i alle år! I fjor leide vi 2 stk. til 6500,-

Av de som annonserer for utleie på Haga, på din side, er det en(!) som ligger på 10000,-, de resterende ligger under kostpris.

Hvem forsøker du å lure?
 AR (13. apr 2012 13:02) *  IP
Jeg skriver at det i det siste har vært vanskelig å få tak i spilleretter. Jeg forsøker ikke å lure noen. Ja, markedet bestemmer. Jeg har skrevet at jeg synes det er fair at golfspillere betaler kostpris for en golfspillerett. Lavere enn det er en klar form for snylting på aksjonærene i min verden.

De siste dagene har spillerettene blitt sugd bort. Fra i fjor og tidligere var prisene ofte lavere enn det aksjonærene/medlemmene betalte. Mot slutten av fristen i fjor var det ikke spilleretter å oppdrive.

At du "i alle år" har blitt subsidiert av de som eier aksjene er sikkert bra for deg. Trolig blir det ikke slik framover. I hvert fall ikke med det hete markedet som er i disse dager.

Flere av dem jeg har snakket med de siste dagene har fått kostpris for utleie av spilleretter.



 BomBom (13. apr 2012 13:08) *  IP
Når en med aksje ønsker å leie ut spilleretten sin, så må vel vedkommende få lov å ta den prisen han vil.. 7000 eller 10000 får være opp til hver enkelt.. Og er man sent ute, siste dagen, så må man regne med å betale mer.. Det er slik markedet fungerer.. Og klubben har vel fått sine 9750,- så da ser jeg ikke no problem med dette.. Leier man ut med tap, så kan man jo bare takke seg selv..
Litt morsomt å se aksjeprisene, 125/150 tusen, bare 20.000 i dag.. Lønnsom handel det der.. :)



 12345 (13. apr 2012 13:09) *  IP
Per definisjon er det vel ikke ett "hett marked" dersom prisene er under kostpris.


 Pølse med brød (13. apr 2012 13:10) *  IP
Dette illusterer det jeg har sagt i åresvis, norske baner priser seg for høyt. Når man på det eneste stedet i Norge der man er i nærheten av å ha et fungerende "golf" marked for spillerett ikke klarer å leie ut spilleretten for normal årsavgift en gang, men må ned flere tusen så sier det alt.

9 700 kr pr år på norges mest populære bane i det mest pengesterke og golfstinne området er for høyt!!

Ikke overraskende er det derfor utmeldinger over hele landet og det er mange dårligere klubber enn Hage, med mindre pengesterke og færre golfere som prøver seg med 9 700 kroner i årsavgift. Tull....Dette jager potensielle vekk fra sporten som jeg har sagt mange ganger.

Prisen må ligge som på Sats omtrent maks, ca. 6000 kroner pr. år på gode baner, mindre på klubbaner.

Baner som ikke klarer å drifte seg for dette beløpet må kutte kostnader hvis de skal leve på sikt.

Når golf norge sliter med så grunnleggende problemer så er det egentlig bare å glemme å skape en stor talentbase. Det er i praksis umulig å få til med det prisniåvet mange har lagt seg på nå, summen pr. familie blir for høy for at det blir en breddebevegelse.

For meg er golf nå inntil vider en sossesport for de bedre stilte, (og det har den kanskje alltid vært i norge?).

Som jeg har foreslått før, legg ned hele NGF, bruk de fristilte 60 mill til å redusere årsavgiften i klubber landet rundt, vips så øker medlemsmassen med XX prosent...



 12345 (13. apr 2012 13:12) *  IP
Det kan jo være like skummelt for den som ønsker å leie ut sin aksje å vente til siste dagen. Slik jeg ser det er det liten etterspørsel så lenge prisene er under kostpris, og da ville jeg ha vært mer bekymret om jeg var den som ville leie ut.


 Amatør (13. apr 2012 13:14) *  IP
Redaktørens artikkel om Haga er stort sett infantilt tøv. Markedet bestemmer! Hvorfor skal golfspillere oppføre seg anderledes i sitt marked enn i andre markeder? Skal vi liksom være "gentlemanlike", fordi dette er en "gentlemansport"?
I disse dager er det mange som krever en egen boklov, for å beskytte litteraturen og bokbransjen. Mens andre vil slippe hele bransjen løs fra tvangstrøyen og ha frie priser. Jeg tilhører siste kategori. Slikt frislepp bør det også være i golfmarkedet, og det er det da også, heldigvis.
Dersom Haga-aksjonærene ikke vil selge til under kostpris, så er det bare å la være! Verre er det ikke.



 BomBom (13. apr 2012 13:26) *  IP
Klubbene klager ofte over liten eller ingen tilstrømning av nye medlemmer, eller negativt resultat (flere som sier opp enn nye) og bruker det som argument for å sette prisene opp. Sett heller prisen ned, kutt ut dette aksjetullet, ha en normal innmeldingsavgift (3000,-) så strømmer medlemmene til. Så får man heller se på administrasjonskostnadene sine, jobbe knallhardt mot sponsormarkedet, differensierte priser på både medlemskap og greenfeee.. Tipper man kommer ut med mer penger på konto enn om man durer i vei på samme måte som nå..


 Gunnar Bull (13. apr 2012 13:32) *  IP
Jeg mener Pølse med Brød sitt prisestimat er alt for høy.

Så lenge etterspørselen er langt mindre enn tilbudet, så vil selvfølgelig ikke folk betale mer enn de må. Jeg tror derfor riktig pris i dag vil være godt under halvparten av Sats (som også er alt for dyr), altså 2000 kroner for de gode banene og ned mot 7-800 for de mediokre.

De dårligste banene/klubbene burde betale spillerne et par hundrelapper for at de idetheletatt vil stå i medlemsregisteret deres.

Så min oppfordring til klubbene er: Senk kostnadene ned til rundt 20% av dagens kostnader, så skal dere se at alt kommer til å bli bra.



 AR (13. apr 2012 13:34) *  IP
Jeg synes ærlig talt det var hyggelig å melde at det er stigende interesse for å spille på Haga. De siste dagene har de som har annonsert sine spilleretter for utleie nærmest blitt nedringt av folk som er interesserte. Selvsagt er det en del som er ute for å sjekke om de får leie for 6-7.000 kroner. I øyeblikket er det ikke tilfellet. De siste jeg har sjekket har alle ligget over 8.000 kroner. De fleste over 9.000.

Jeg trodde faktisk det skulle oppfattes som en gladmelding at interessen er stigende, men som vanlig selger ikke positive nyheter like bra som negative. Slik det er i aviser og nyhetsnettsetder hvor kriger, ulykker, voldtekter, ran, etc. Og slik går no dagan.



 12345 (13. apr 2012 13:34) *  IP
Og hva var poenget med det innlegget Gunnar?


 12345 (13. apr 2012 13:39) *  IP
Hvis det som er som AR sier at prisene er på vei opp for utleie av spilleretter, så er jeg enig at det er kjempeflott. Men de eneste det er kjempeflott for er de som leier de ut.


 Gunnar Bull (13. apr 2012 13:42) *  IP
Til 12345. Her kommer jeg med en folkelig og lettfattelig forklaring på dagens økonomiske problemer med konkret løsningsforslag, og så ser du ikke poenget?

Bare sur kritikk å få... :-)

For øvrig er jeg enig med Amatør i at artikkelen til AR virket mer som et forsøk på å øke bruktprisen enn saklig informasjon. Og det var IKKE ironisk.



 AR (13. apr 2012 13:58) *  IP
Artikkelen var ment som en beskrivelse av sannheten: at interessen for å spille på Haga er meget stor i øyeblikket. De spillerettene som er til utleie blir revet bort. Da øker selvsagt også prisen.

Jeg mener det er saklig informasjon, men jeg er vant til at folk er uenige. Det kan jeg leve med.



 Skogen (13. apr 2012 14:04) *  IP
Det er tydelig at de fleste ikke har satt seg inn i hva det koster å bygge og/eller drive en golfbane her oppe i nord.
I Norge har vi mange (for mange?) baner og de varierer enormt i kvalitet. Hvis man setter seg inn i hva det koster å drive en kvalitetsbane finner man fort ut at en årskontingent på ca 7-9.000 er nødvendig. For de som ikke er så opptatt av gode teesteder, kortklipte og gjevne fairways, samt raske og jevne greener, finnes det rundt de store byene flere "lavkost" alternativer. Man får det man betaler for, og det er markedet som bestemmer.



 Golf Dude (13. apr 2012 14:30) *  IP
Jeg ble for kun få dager siden tilbudt å leie på Haga for 5000.- Vedkommende hadde flere spilleretter som ble kjøpt inn til diverse familemedlemmer når Haga var ny og boomen var på sit værste. Nå spiller de knapt golf lenger.

Er forøvrig enig med kritikerne her, hele artikkelen lukter mer eller mindre av dårlig skjult reklame.



 Dilter (13. apr 2012 14:37) *  IP
Asbjørn, for ryddighetens skyld burde du kanskje ha opplyst at du er medlem og innehaver av spillerett(er) på Haga (hvis dette fremdeles er tilfelle).

Dette er vanlig kotyme i norsk presse. F.eks. når Kapital skriver om Windy så opplyses det at det er Hegnar som eier selskapet.

--- Svar: De aller fleste vet at jeg har tilhørighet både på Bogstad og Haga. Dessuten har jeg NGFs Elitemerke som gir fritt spill på norske baner resten av livet.
AR ---



 Pølse med brød (13. apr 2012 14:41) *  IP
Skogen,det du sier stemmer ikke, det er fordi de fleste norske baner har valgt å legge seg på mange undøvendige kostander og for dyre løsninger at 7-10 må til.

Gode forhold kan oppnås med langt mindre, noe som er dokumentert blant annet av Svenske veiledene oppskrifter og annet.



 AR (13. apr 2012 14:43) *  IP
Jeg har opplevd at folk "skryter" prisen ned for å få tak i billige aksjer. For noen år siden opplevde vi at folk rykket inn annonser for salg av golfaksjer i noen klubber til langt under det som var markedspris den gangen på nettsteder med gratisannonser uten at de hadde aksjer til salgs. De ville bare forsøke å få lurt ned prisen slik at de selv kunne kjøpe billigere aksjer.

Jeg har ikke hørt om noen som vil leie ut sine spilleretter på Haga for 5.000 kroner. I hvert fall ikke her på Golfsiden. De siste prisene har ligget rundt kostpris. Jeg regner med at jeg har en ganske god oversikt over markedet siden svært mange annonserer på Golfsiden. I tillegg har jeg snakket med Haga om saken.

Jeg gjentar at jeg synes det er trist at folk ikke vil betale det det koster å drive en golfbane. Men en del er tydeligvis av en annen oppfatning. Det tar jeg til informasjon.



 Curt Sam (13. apr 2012 14:58) *  IP
Jeg synes det AR skriver er hyggelig lesning! Håper Haga GK vil få til mer for aksjonærene slik at det blir ennu mer attraktivt å være aksjonær/medlem på Haga.





 12345 (13. apr 2012 15:02) *  IP
Jeg skjønner ikke hva som er bra eller dårlig med høy eller lav utleiepris for andre enn de som leier ut. Det beste for de medlemmene som spiller mye er vel at ubrukte spilleretter ikke blir leid ut. Da blir det lettere tilgjengelighet på banen og mindre slitasje.


 Frank (13. apr 2012 16:03) *  IP
At noen aksjonærer på Haga velger å leie ut sin spillerett til under kost er helt greit. De som leier under dette er på ingen måte snyltere eller er unfair. Eierne av aksjene kunne utmerket godt solgt eller gitt bort sine aksjer og sluppet å betale årsavgift. Det vil de ikke og er dermed villige til å betale litt for å oppretholde sitt eierskap. Fair for begge parter.

At det nå er stor interesse for spilleretter er gledelig for Haga og golfen.

Uten at jeg kjenner saken inngående vil jeg tro at klubben på Haga betaler grunneierne i området svært godt. Det kan være en årsak til at det koster såpass mye å drifte den banen.



 Gunnar Bull (13. apr 2012 16:06) *  IP
Grunnen til at folk leier ut aksjen er som oftest at de ikke får solgt til den prisen de vil ha. Så leier de ut istedet for å ta tapet der og da, med håp om at de heller kan få mere senere.

Men så lenge markedet er så mistilpasset så fortsetter prisene å synke. Sakte men sikkert blir det færre eiere og flere leiere, og til slutt er det under halvparten av de aktive spillerne som eier aksjene. Da blir det bubaluba på årsmøtet og vedtak om årsavgift på 200 kroner.

Så går selskapet konkurs, halvparten av medlemmene forsvinner, og så startes det opp igjen med mesteparten av gjelda sanert. Et par slike i løpet av 10 år så er vi på svensk gjeldsnivå (i golfklubbene altså), og hvis vi da i tillegg kan finne fire polakker som kan jobbe til 50 kroner timen og bo i brukt-traktoren som ble kjøpt ut av forrige konkursbo så snakker vi toppbane som kan driftes for 2 mill i året.

Garantert gode forhold, kald pølse med brød i proshoppen, og sånn skal Norge bli en stolt golfnasjon igjen :-)



 AR (13. apr 2012 16:15) *  IP
Bra Gunnar Bull! Det er tydeligvis slik noen vil ha det. Men ikke du og jeg! (Tror jeg) Godt formulert!


 Amatør (13. apr 2012 17:25) *  IP
De som "har betalt det det koster å drive en golfbane" - som er redaktørens hellige formål og golfspilleres etiske nivå - er jo de som i sin tid betalte > kr. 100 000 for medlemskap på Haga. De som er/var så rike og dumme kan jo ha det så godt nå, men de kan trøste seg med at de ihvertall har finansiert en god golfbane.

Men hvor god er egentlig Haga? Det er jo ganske avgjørende i denne priskampen. Hverken redaktøren eller andre sier noe om dette her.
Selv har jeg spilt Haga to ganger: første og siste gang. Likte meg ikke der, men det er jo en smakssak. Det avhenger jo også av hvilke to av tre sløyfer man spiller.

Et annet interessant spørsmål er: hvorfor har prisen på et medlemskap (altså ikke salg av spillerett, men aksje)sunket så dramatisk på Haga? Både Bogstad og Grini var jo der allerede, så konkurrerende nyanlegg i området kan man ikke skylde på. Kan det være så enkelt som at Haga ble solgt som et elite-anlegg med høy snobbefaktor til velstående Bæringer? Selv kjenner jeg to-tre stykker som hører innunder den kategorien.



 Kjell249 (13. apr 2012 18:32) *  IP
Amatør: pris styres av tilbud og etterspørsel. Tilbudet har som du nevner ikke endret seg nevneverdig etter Haga ble bygget. Så, jo da gjetter du kanskje hva som har endret seg. Akkurat, etterspørselen. Færre spiller golf.

Jeg leier medlemskap på Haga pga beliggenhet, tilgjengelighet, variasjon (få andre baner i nærheten som har tre hullssløyfer som de rullerer på) og at vi er mange venner som spiller på samme bane. Jeg synes kvaliteten er bra, men det er litt synd at de ikke la mer penger i grunnforholdene.

Jeg betalte forresten 7000 og AR det er selvfølgelig forskjell på hva folk kommer til deg og vil utlyse aksjen for og hva de faktisk får. Ingenting er bedre enn om golfinteressen er på vei opp!



 Frank (13. apr 2012 19:43) *  IP
Bruker man 50 tusen på golf er man en snobb fra Bærum, bruker man 500 tusen på rally er man en gæern entusiast og bruker man 200 tusen på en kaldblodshest er man en bonde.


 Gunnar Bull (13. apr 2012 20:00) *  IP
Spot on, Frank :-)


 Pølse med brød (13. apr 2012 20:03) *  IP
Må le når jeg leser ARs "folk skryter ned prisen på leie for å få kjøpt billige aksjer", ha ha. For noe svada. Alle andre har fått med seg at det nesten ikke finnes en kjeft som vil kjøpe de såkalte "golfaskjene", det er jo derfor nesten alle nå ikke har verdi. Slike aksjer gis bort gratis til de som vil ta over, gjerne med årsavgift betalt osv.

Aksjer i golfanlegg har utspilt sin rolle og vil snart forsvinne helt, i praksis har de gjort det allerede med unntak av et par tre baner der Haga er en.

Diskusjonene fremover vil handle om riktig nivå på årsavgiften. de som vil overleve på sikt må ned på max 6000. I mange områder av landet langt lavere.

Betalingsvilligheten hos bredden er ikke høyere, selv om det finnes noen få unntak som AR og meg selv som gladelig betaler 9-10 000 i året. Så spiller vi også langt flere runder enn 99% av alle medlemmer.

I 2011 hadde ikke 60% av medlemmen i min klubb en eneste registrert runde i golfbox, 80% hadde færre enn 4. Fullt betalende medlemmer har sunket med 230 siste 3 år. I samme periode er årsavgiften satt opp med 600 kr i året. Galskap...



 Frank (13. apr 2012 20:09) *  IP
Golf er ikke dyrt. Prøv deg på ski.



 AR (13. apr 2012 20:13) *  IP
Pmb; jeg burde uttrykt meg klarere. Det jeg siktet til var slik forholdene var for rundt 10 år siden da aksjene på Hauger Losby og Miklagard lå på 30-80.000 kroner og mer. Da ble det manipulert med aksjekurser slik jeg har skissert over. I dag er situasjonen en helt annen. Det er jeg fullstendig klar over.

Håper latteren stilner etter denne forklaringen. Jeg vet om flere eksempler på at slikt skjedde den gangen.



 Pølse med brød (13. apr 2012 20:41) *  IP
Ok, det var nok større incentiver tilbake på 90 tallet når det var slike priser..


 Gunnar Bull (13. apr 2012 20:49) *  IP
Det var de gode, gamle dager det, da alle var glade bare de fikk en golfbane å spille på.

Rare greier egentlig, at man setter mer pris på det man har betalt for. Det man får gratis tar man som en selvfølge.



 AR (14. apr 2012 00:08) *  IP
Amatør skriver: "De som er/var så rike og dumme kan jo ha det så godt nå" om dem som har betalt for Haga spesielt og da også golfbaner generelt.

Til orientering, Amatør: Hadde det ikke vært for de som du kaller "rike og dumme" hadde vi ikke hatt en eneste golfbane i Norge!

Noen er takknemlige. Andre er det ikke. Snarere tvert i mot.



 Wilson (14. apr 2012 00:28) *  IP
Jeg startet å spille golf i 1999, og var veldig happy for å kjøpe en andel i klubben.
Pengeverdien på denne andelen er borte, men du verden så mye morro jeg har hatt og har, og klubben lever i beste velgående.




 Arne (14. apr 2012 02:10) *  IP
Veldig merkelig at Redaktøren med sin siviløkonomutdanning kan få seg til å uttrykke dette:

"Ja, markedet bestemmer. Jeg har skrevet at jeg synes det er fair at golfspillere betaler kostpris for en golfspillerett. Lavere enn det er en klar form for snylting på aksjonærene i min verden."

Så hvem mener redaktøren snylter på de som taper på kjøp/salg av aksjer i aksjemarkedet???



 AR (14. apr 2012 11:54) *  IP
Jeg ser på golf som en mer redelig arena enn den kyniske, rå, kompromissløse holdningen vi ofte ser i aksjemarkedet som er preget av spekulanter hvor vi også ser massevis av eksempler på uærlighet og uhederlighet.

Av den grunn vil jeg ikke sammenligne aksjemarkedet med det å betale for seg på en golfbane.

Derfor skrev siviløkonom Asbjørn Ramnefjell (AR), altså jeg, som jeg gjorde.

Jeg har vært finansanalytiker og finansjournalist og sett hva som foregår på meglerbordene rundt om. Det var et klima og en mentalitet som jeg ikke likte.



 Henrik (14. apr 2012 12:34) *  IP

AR: Når et medlem på Haga, velger å tilby sin aksje for utleie, til en pris lavere enn kostpris, hvorfor kaller du dette subsidiering? De står fritt til å tilby sin spillerett til den prisen de ønsker.
Hvordan du kan kalle dette snylting er jo helt sinnsykt! Vi snylter vel ikke, når vi sier ja takk til et pris som foreslås av utleier? Diskusjon blir jo håpløst, når dette er utgangspunktet ditt.

Haga må vel være den klubben med størst antall utleie av spilleretter, i Oslo området. Dette gjenspeiler seg selvføgelig i prisen.

Jeg tok forøvrig et søk på annen side, hvor også spilleretter legges ut til leie. Av 15 annonser, var ingen priset til kostpris eller høyere..

Den annonsen, ja, den stinker bare dårlig reklame.



 AR (14. apr 2012 12:50) *  IP
Når en tilbyder tilbyr under kostpris er det ikke snylting, men når folk kommer med skambud på å leie til en latterlig lav pris, mener jeg det er et forsøk på snylting. Vi har helt sikkert ulik oppfatning av det. Når en leietaker betaler mindre enn kostpris, og når aksjeeier betaler mellomlegget, kan det ses på som en form for snylting slik jeg ser det. Jeg ser at du er helt uenig i dette.

Min artikkel om at interessen er stigende fra et lavt nivå, kanskje bunn-nivå, er en ren beskrivelse av de faktiske forholdene. Intet annet. Men fanden leser også bibelen.



 Henrik (14. apr 2012 12:56) *  IP

Handler ikke om at fanden leser bibelen. Artikkelen din gjenspeiler ikke virkeligheten, den stinker dårlig reklame. Du hadde tydeligvis ikke noe kommentar til andre annonser, som også ligger på et nettside man må betale for å annonsere, hvor alle er priset til under kostpris?

Jeg har leid på Haga i 6 år, det samme har flere av mine venner. Pris og tilgang på spilleretter er det samme i år, som i alle tidligere år. Jeg sitter ikke bare å synser, som du tydeligvis har gjort i den artikkel.



 AR (14. apr 2012 13:21) *  IP
Jeg har gjengitt hva jeg har sett i markedet de siste par ukene. Det kan være et blaff selvsagt. Jeg snakker med mange og har temmelig god oversikt i dette markedet. I tillegg har jeg snakket med adn\minsitrasjonen på Haga som kan bekrefte inntrykket. Trolig er det en del av utleierne som sitter med det inntrykket at markedet er svært presset slik det har vært de siste årene. Men nå ser jeg altså en forandring. Jeg ser ikke bort fra at den kan være kortvarig.

Jeg synser ikke. Jeg bare bygger på fakta jeg har med den nære tilknytningen jeg har til markedet Golfsidens annonser som er tonaangivende her.

Og markedet er endret seg i det siste og er langt fra det samme som for et par år siden. Til glede for utleierne.



 Amatør (14. apr 2012 17:24) *  IP
Sitatfusk, AR!
Du siterer bare den første halvparten av denne setningen av meg ovenfor: "De som er/var så rike og dumme kan jo ha det så godt nå, men de kan trøste seg med at de ihvertall har finansiert en god golfbane."

Basert på det som står foran kommaet, skriver du så: "Til orientering, Amatør: Hadde det ikke vært for de som du kaller "rike og dumme" hadde vi ikke hatt en eneste golfbane i Norge!".
Det var jo nettopp det jeg skrev i resten av setningen, som du altså lar være å sitere. Og dette utsagnet gjelder naturligvis for andre golfbaner der medlemmene har betalt hele greia via innskudd og kjøp av aksjer.

Fremdeles er det ingen som vil våge seg på en karakteristikk av Haga som golfbane. Det er viktig for å kunne vurdere om prisen er riktig. Men man kan jo ogå si at en markedspris som er basert på tilbud og etterspørsel alltid er "riktig". Det vet jo siviløkonomen AR. Han hadde forøvrig ikke kunnet ha noen stilling i dette arbeidslivet, siden han vurderer det som rått, kynisk og full av uærlighet og uhederlighet. Og golfmarkedet vil han skal skånes for dette, fordi det bør være "mer redelig" enn det øvrige aksjemarkedet. Er det fordi golfaksjer og golfspillere er moralsk bedre og hevet over vanlige markedskrefter og strategier? I rest my case.



 AR (14. apr 2012 17:38) *  IP
Ja.


 Arne (15. apr 2012 02:38) *  IP
Ro ro til fiskeskjær....


 Henrik (15. apr 2012 02:54) *  IP
Amatør for the win!



 Gulber (15. apr 2012 09:52) *  IP
Det er flott hvis innteressen er på vei opp. Det er vel slik i golfverdenen som over alt. De som kjøper/leier vil betale minst mulig og selger/utleier vil ha mest mulig. Det som kansje er litt synd er at AR som har fritt spill på alle baner i Norge skal prøve å få prisene opp. Hva gjør at noen er bedre en andre å kvalifiserer til fritt spill. Missunner deg den. Selv er jeg ryggskadet lever på en ræva dålig trygd, å kan bare drømme om å ha råd til å spille både Bogstad og Haga. Har hatt gleden av å bli innvitert på miklagaard en gang av gjensidige. Det var en fin opplevelse.så for veldig mange er golf for dyrt å man spiller derfor mest på hjemmeklubb. Enig men de som mener at hvis prisen var litt lavere så hadde pilen pekt oppover i golfnorge.


 AR (15. apr 2012 11:24) *  IP
Jeg merker meg at Amatør karakteriserer de som finansierte Haga med å kjøpe aksjer til 125.000 og 150.000 kroner som "rike og dumme" og kan bare ha det så godt. At Amatør sier at banen i setningen etter skriver at banen er fin er jeg helt enig i. Det var den viktigste årsaken til at jeg ville være medlem der ved siden av at den er i nærområdet for meg.

Så får jeg bare leve med at kritikerne av min artikkel om at det etterspørselen etter spilleretter faktisk har økt kraftig i de siste par ukene, Arne og Henrik, om favner Amatør.

Her på Golfsiden er det selvsagt lov å mene hva man vil.



 Arne (15. apr 2012 11:57) *  IP
Redaktøren tilskriver meg ting jeg ikke har uttrykt. Som at jeg skulle omfavne Amatør.

Stopp manipuleringen din, Herr redaktør.



 Pepper (15. apr 2012 12:01) *  IP
Jeg tror vi alle er glade for den økte etterspørselen etter spilleretter som AR beskriver. Det er positivt hvis golfinteressen vil øke igjen etter noen år med nedgang. En viss økning i golfinteressen igjen ser vi bl.a. i USA.

Den snyltingen som AR omtaler skjønner jeg imidlertid ikke mye av, i mine øyne kan jeg vanskelig å se det som snylting at en "willing buyer and willing seller" blir enige om en pris og gjennomfører transaksjonen, helt uavhengig av hva utleier betaler i bakkant til klubben.

Haga har jeg besøkt som tilskuer noen ganger, men aldri spilt der selv, både av økonomiske og andre grunner. Vi var imidlertid mange som reagerte med vantro på at folk ville betale kr 150.0000 for et medlemsskap i den klubben. Noen, som AR, vil gjerne spille på banen fordi de er ivrige golfspillere, banen ansees som bra og for hans del er banen også i nærområdet, jeg vet jo heller ikke hva han betalte. For noen jeg vet om som er medlemmer der spiller imidlertid nok "show off" faktoren en viss rolle, for noen er det alltid kjekt å vise hvor god råd de har. I den forstand skjønner jeg uttrykket "rike og dumme" selv om jeg ikke ville brukt det selv.



 AR (15. apr 2012 12:21) *  IP
Jeg synes generelt at det i ettertid er for lettvint å kalle folk rike og dumme når de kjøper aksjer de har tro på kombinert med at dette vil gi dem økt livskvaliet. De fleste trodde den gangen at aksjene ville bli revet vekk og at køen ville bli labg, slik som på Bogstad. Men så stilnet golf-boomen. Litt doot-com, litt à la aksjekrakket på slutten av 1920-tallet, litt av det vi så under finanskrisen, litt av det vi så da tulipankrakket inntraff i 1637; se: http://www.dn.no/forsiden/article1498500.ece

Hadde aksjekursen gått opp, hadde situasjonen vært en helt annen. Eksempelvis kan nevnes at aksjekursen på populære baner i utlandet ligger på meget høyt nivå. Hvis jeg ikke husker feil lå prisen for å komme inn på Valederrama i Spania på rundt en million kroner på det tidspunktet Hagaaksjene ble lagt ut.

Man trenger ikke være intelligent for å være etterpåklok.



 barce (15. apr 2012 12:57) *  IP
Enig med AR. Dum var man definitivt ikke da man kjøpte aksje på Haga for 100K eller mer. Vet ikke om Papper og Amatør har spilt siden 80-tallet, men om så tror jeg de hadde beskrevet dette på en annen måte.

At noen snylter på en annen på bakgrunn av en fremforhandlet pris blir for dumt AR.

Og avslutningsvis, så tror jeg du med fordel kunne vært tydeligere på hvilke private interesser du har i saker du skriver om.




 Pepper (15. apr 2012 13:01) *  IP
Jeg trodde det kom nokså greit frem i det jeg skrev, men la meg presisere: På det tidspunktet for flere år siden da aksjer i Haga ble lagt ut til og omsatt for priser på ca 150.000 (og angivelig omsatt enda høyere i en periode), var vi mange aktive golfspillere som ikke forstod hvorfor noen ville betale så mye mer for å spille på Haga sammenlignet med andre baner. Bare rentekostnadene tilsvarte en høy årsavgift, slik at kostnadene i realiteten ble det dobbelte av årsavgiften.

Jeg har selv vært medlem i en amerikansk country club hvor inngangsbilletten kostet mer enn medlemsskapet på Haga og de månedlige avgiftene var høye, men der var det i tillegg mange tennisbaner, swimmingpool, en god restaurant og en normal kafe mv., og den var åpen hele året. Da ble settingen en helt annen enn i en golfklubb i Bærum. Det er haugevis av golfbaner i verden som koster mye mer enn Haga, det er neppe poenget her.



 AR (15. apr 2012 13:04) *  IP
barce, til det siste; jeg har de siste årene både representert Oslo GK og Haga GK aktivt samtidig som dette har vært opp her flere ganger tidligere. Jeg tenkte ikke på det i farten denne gangen, men burde sikkert ha nevnt det.

Jeg trodde ikke en nøktern beskrivelse av den økende interessen for Haga-aksjer krevde en slik presisering, men det hadde selvsagt ikke gjort noe om jeg hadde nevnt det slik at motstanderne av artikkelen ikke hadde det som argument. Men nå er i hvert fall det klarlagt.



 Pepper (15. apr 2012 13:22) *  IP
Barce, i den grad det måtte være av interesse begynte jeg å spille golf på midten av 80-tallet.

Jeg har ikke skrevet at de som kjøpte dyrt på Haga var dumme, men allerede den gangen var det rimelig klart for meg og flere andre at potensialet for en verdireduksjon og dermed tap var ganske åpenbar siden man kjøpte på et så høyt nivå i forhold til andre baner.

Så får jeg heller leve med de karakteristikkene som kommer fra enkelte.

Det viktigste her er fortsatt at en beskrevet økt etterspørsel etter leie av spillerettigheter på Haga forhåpentligvis betyr en større interesse for golf generelt. Det er uansett positivt.



 Henrik (15. apr 2012 13:37) *  IP

Kjempefint at etterspørsel etter spillerettigheter på Haga øker.
Det som gjør artikkelen din til en spøk, er dine antydninger til prisnivået disse spillerettighetene går for.
Du har ennå ikke kommentert noe rundt min observasjon: På din side er 1 annonse med pris høyere enn kostpris. selv annonser etter din artikkel, legges ut for lavere enn kostpris..
På den andre siden, er alle spillerettigheter lagt ut for lavere enn kostpris.

Hva er din skjulte agenda? stinker jo reklame for Haga GK all the way av den artikkelen din, når alle tilbud om spillerettigheter, har lavere pris enn kostpris.



 AR (15. apr 2012 13:45) *  IP
Jeg har absulutt ingen skjult agenda slik du beskylder meg for. Jeg har bare beskrevet markedet slik det har vært i det siste basert på ganske god markedsinformasjon.

Du kan imidlertid ha en skjult aganda som ønsker å leie til lav pris slik du har gjort i seks år. Den du leier av subsidierer dermed din årlige golf med noen tusenlapper hvert år.

Jeg, og mange med meg, synes ikke det er realt og fair play. Men tolererer at andre har andre syn.

Jeg snakket nylig med en som skulle leie tre andeler. Han syntes det var fair at han betalte kostpris. En fair innstilling - i golfens ånd. Men der er tydeligvis ikke du. Vi er alle forskjellige.



 Golf Dude (15. apr 2012 14:06) *  IP
Makan til sutre mentalitet AR. Fair play å betale mer enn man strengt tatt må, ikke få meg til å le. Dersom utleier ikke er fornøyd med prisen han får, så får han vel heller selge aksjen. Da til markedspris. Den smertefulle sannheten på Haga er nok at dersom del blir litt mer beveglese mot salg kontra utleie, så er prisen på aksjen lik 0. Dette kommer mest sannsynlig til å være realiteten neste år uansett. Spørsmålet da blir om man faktisk får gitt bort akjsen, eller om man må betale seg ut.


 golffreak (15. apr 2012 14:14) *  IP
Om en aksje kostet 150K og årsavgiften er X kr er ikke så relevant strengt talt, spist er spist og man må se hva man får solgt varen videre for om man ikke skal bruke spilleretten selv.

At golfere skal være så "hederlige" at de betaler en høyere pris enn hva et produkt/tjeneste strengt talt er verdt for øyeblikket ser jeg på som litt merkverdig. Ja, spilleretter (også kalt aksjer..) handler også om å utøve sin hobby/lidenskap og øker livskvaliteten, og ikke bare om laveste pris for en vare. Samme kan vel sies om båtplasser, der folk ikke bare parkerer båten (som er deres hobby/rekreasjon/lidenskap), men også tilbringer tid både i båten og på brygga etc. Ettersom prisene på båtplasser (kjøp eller leie) minst har halvert seg på to år, er de som byr ihht. dagens prisnivå da mindre hederlige? De som leier ut har kanskje høyere kostnader (kapitalkost og felleskostnader) enn leieprisen de får. Båtforeninger er i mange tilfeller også "spleiselag" i likhet med golfklubber (liker dog ikke ordet som de rødgrønne har klart å misbruke..). Hvis jeg kjøper en konsertbillett men noe kommer i veien så jeg ikke får brukt den, er det da uhederlig av de som vil kjøpe å by under hva billetten kostet? Prisen her også vil avhenge av tilbud og etterspørsel... Er vel derfor det er lite svartebørs utenfor Rune Rudberg konserter?:)

Ja, golf er en gentlemans sport (og kvinner..) som vi skal ta vare på. Dette handler om å oppføre seg, behandle andre med respekt og ikke jukse etc. Kan ikke se at å forhandle om pris skulle være motstridende til dette, og vil du ikke godta et "skambud" så er det bare å si nei..



 Amatør (15. apr 2012 14:22) *  IP
Nå går det over stokk og stein med ARs argumenter. Sitat:
"Du kan imidlertid ha en skjult aganda som ønsker å leie til lav pris slik du har gjort i seks år. Den du leier av subsidierer dermed din årlige golf med noen tusenlapper hvert år.".
Men kjære vene, AR. Han som leier ut til underpris (= markedspris) gjør det jo frivillig! Han er ikke tvunget til dette av et rått og kynisk marked. Selgeren subsidierer (for å bruke ditt uttrykk) helt frivillig golfspillet til kjøperen. Og "agendaen" til kjøper er slett ikke skjult, han ønsker jo bare å få kjøpt en vare til lavest mulig pris.
Og hvorfor golf skal være hevet over vanlige markedsregler ved å være mer fair enn andre idretter og varer, er det vel bare du som hevder.

Du velger dine ord med omhu, når du skriver at du "representerer både Haga og OGK". Da bør vi få svar på følgende: 1)Har du betalt full pris for ditt medlemskap på Haga, og betaler du full årlig medlemsavgift? 2) Betaler du full årlig medlemsavgift på Bogstad?
Som redaktør og debattant har dine lesere og meddabattanter krav på å få vite dette, særlig fordi du sitter så sentralt i norsk golf som du gjør.



 AR (15. apr 2012 14:28) *  IP
Kom på besøk, så kan du få se på alle kvitteringene.


 Henrik (15. apr 2012 14:32) *  IP
Du er rett og slett ikke sann AR, jeg blir bare så håpløst oppgitt over de latterlige argumentene du kommer med.

For fjerde gang velger du å unngå svare på kalde fakta angående pris på annonser, og din artikkel. svar da mann, ser du ikke at det stemmer?

Hvordan du, i det hele tatt våger, å komme med en påstand om at JEG har en skjult agenda ved å leie til under kostpris, er bare helt fantastisk. Kan du ikke bedre?!

Hvis en aksjonær, selv tar initiativ til å tilby meg en spillrett til 7000,-, hva er problemet?



 AR (15. apr 2012 15:40) *  IP
Jeg har referert til prisoppgangen jeg har sett i det siste. Når du betaler 7.000 kroner, subsidierer utleier deg med 3.050 kroner fordi han selv må betale kr 10.050 for din rett til å spille på Haga.


 Wilson (15. apr 2012 15:48) *  IP
AR, det er vel strengt tatt utleier som reduserer sitt tap med 7000 kr.




 AR (15. apr 2012 15:52) *  IP
Det er mange måter å se det på. Markedet har vært slik at leieprisen har ligget lavt. I det siste har den steget.

Det er dette jeg har forsøkt å beskrive; et lite lyspunkt i golf hvor antall medlemskap er sunket med rundt 7.000 til 114.000 det siste året.



 Golf Dude (15. apr 2012 16:04) *  IP
Har det noensinne vært billigere å leie på Haga enn i innværende år? Når selve aksjen også i praksis er verdt 0, så kan vel dette vanskelig tolkes som et lyspunkt for dagens aksjonærer. Det eneste lyspunktet må vel være at det er mange spillere nå som får råd til å spille golf på en bra bane.


 Pølse med brød (15. apr 2012 16:55) *  IP
Desverre desverre tyder alt på at golfsporten er på nedadgående i norge. Respekterer at AR prøver å skrive positivt, men du skal egentlig lete med lys og lykt for å finne noe særlig bra om dagen. ARs gode nyhet om at utleieprisen på Hage kanskje er noe mindre under kost enn før er kanskje et halmstrå i beste fall.

Hva skjer?

Jeg tror det er en 4-5 hovedårsaker til problemene for tiden.

1. Golf i norge er for dyrt for mange
2. Golf tar for mye tid for mange
3. Banene ligger for langt fra der folk og særlig barn bor
4. Manglende forståelse for de sportslige aspektene av spillet (slag)og alt for stort fokus på poeng og andre kompliserende faktorer
5. For dårlig tilbud til hele familien på banen



 Gunnar Bull (15. apr 2012 18:26) *  IP
Tror du har en grei oversikt der, Pmb.

Litt usikker på om punkt 4 faktisk er en viktig årsak, men resten er jeg helt enig i.



 Wilson (15. apr 2012 18:50) *  IP
Pkt 4 er etter min mening et veldig viktig pkt, nettopp pga dette med barn og transport og at jo lenger unna banen ligger desto mer tid tar rundene. + utgifter, vet noen sliter med å forsvare å kjøre flere mil for å få spilt. Og ikke minst går det ut over mulighetene for å få trent ofte nok



 Gunnar Bull (15. apr 2012 19:20) *  IP
Det er vel punkt 3, Wilson?


 Wilson (15. apr 2012 19:42) *  IP
Ja.

Håper jeg er bedre til å lese greener. :-)
Dette var litt mer enn skjeve horhinner



 Gunnar Bull (15. apr 2012 20:03) *  IP
Men tidsbruken er vel det argumentet som generelt anses som den viktigste grunnen til at det blir færre og færre golfspillere.

Jeg er dog fortsatt usikker på hvilken type golfspillere som har mest frafall. Er det den store gruppen som aldri har etablert handicap og kanskje spilt 2 runder i året, eller er det blant oss gærninger som spiller 30-80 runder per år?




 panser (15. apr 2012 20:55) *  IP
Jeg tror vi nok en gang må fastslå at det ikke er bevis for at det blir færre golfspillere I Norge. Det som er registrert er færre antall medlemskap.

AR sin analyse av antall spillere har ligget på rundt 40 - 50 tusen de siste årene, noe som trolig er et tilnærmet riktig antall "spillere".

Men så stilles det jo en del krav fra NIF for å kunne benytte betegnelsen "spiller" eller "utøver". Et av kravene er aktivitetsnivå ift. bl. turneringer og trening for aktivt spill. Som eks. er nevnt trening minst tre ganger pr. uke (på årsbasis). Jeg kjenner en god del "medlemmer" som kanskje tar seg en tur ut på golfbanen under 10 ganger pr. år. Det de bedriver er ikke spill i idrettsmessig forståelse, men en form for sosial aktivitet med en form for egne regler.

Så har vi selvsagt den evige debatten om multiple medlemskap.
Så lenge NIF godtar at NGF rapporterer inn både "ikke aktive" og "multiple" så blir jo antallet medlemskap helt uinteressant ut fra et overordnet mål om at en offisiell organisasjon burde operere med et mer eksakt tallmateriale.

I den publiserte oversikten over antall medlemmer i særforbundene (se merknad) er det jo også opplyst at antallet er definert som "aktive".

NIF opplyser til meg at det ikke er NIF sin oppgave å overprøve tallene fra særforbundene. ???



 Frank (15. apr 2012 21:58) *  IP
1. Nei
2. Ja
3. Nja
4. Ja
5. Absolutt.



 oj oj oj (15. apr 2012 22:10) *  IP



 Pølse med brød (16. apr 2012 09:01) *  IP
Frafallet er størst blant de som spiller lite eller ingenting. Desto høyere årsavgift desto større incentiver for å slutte med golf for denne gruppen.

Fler store klubber har hatt en nedgang på 100-200 fullt betalende medlemmer de siste 3-4 årene til sammen.




 Fooore (16. apr 2012 09:06) *  IP
Jeg tror også mange slutter grunnet mangel på mestring ift egne forventninger.

Organiserte fellestreninger i klubbene for "menigmann" kan være redskap for både økt spillekvalitet, bedre sosialt miljø og økonomisk base for proshop. For eksempel.



 Henrik (21. apr 2012 08:30) *  IP
Tok en sjekk på din side, og en annen side med Haga annonser, fortsatt ingen som ligger ute med høyere pris enn kost!

Fortsatt like sta på det oppgulpet du serverte i Haga GK artikkelen?



 AR (21. apr 2012 11:31) *  IP
Hvis spørsmålet er rettet til meg, er svaret ja! Jeg beskrev den økningen i interesse jeg har sett i det siste for utleie pris fra ned mot 6.500 kroner og opp til kostpris på 10.050 kroner. Det siste er det flere eksempler på. Det er en oppgang - og ikke oppgulp - på rundt 50%.

Etter at jeg skrev artikkelen har jeg også sett at det er solgt aksjer til 15.000 kroner + årsavgift. Da jeg skrev artikkelen, var prisen gjerne på 10.000 + årsavgift. Også her en oppgang på 50%.

Golfsiden følger tett markedet og kjenner det således temmelig godt.



 Henrik (30. mai 2012 13:25) *  IP

Du var så sta på at nå går leie av spillerett på Haga, for kostpris eller mer. Ironisk at du selv legger ut spilleretter for leie, til 6000,- 23.05. Er vel en grei bekreftelse på at du tok feil mtp. den artikkelen du serverte 13. April?



 AR (30. mai 2012 13:53) *  IP
Annonsen ble lagt inn for en som jeg skulle hjelpe ut av en knipe i siste liten før fristen går ut denne uken. Det har vært svært liten omsetning de siste par ukene. Like før mange baner åpnet på Østlandet var det et hett marked med mange som leide til kostpris 10.050 kroner, slik jeg beskrev i artikkelen. De siste tre ukene har det ikke vært noe særlig til salgs i markedet. Trolig fordi fristen i år er denne uken.

For øvrig er de to annonsertespillerettene nå leid ut/solgt slik at utleier ikke "brenner inne" med dem da vedkommende ikke kan bruke dem denne sesongen.



 Henrik (30. mai 2012 14:02) *  IP

mao. du innrømmer at dine antakelser fra april, ble motbevist frem mot utleiefrist?



 AR (30. mai 2012 14:10) *  IP
Jeg beskrev situasjonen 13. april slik den var da. Vanligvis stenger vinduet rundt 1. mai. De siste dagene har det nesten ikke vært omsetning, naturlig nok siden ikke mange vet at fristen går ut denne uken. Markedet har vært nesten helt dødt. det bekrefter også Haga overfor Golfsiden.

Da jeg skrev artikkelen, var det et godt marked med stort volum. Nå er det som nevnt ingen som øsnker å leie ut og et par stykker som ikke ønsker å leie for mer enn rundt 4.000 kroner. Jeg tror ikke de får leid noen ting, men det er en annen sak.



 Pølse med brød (03. jun 2012 08:57) *  IP
Jeg vurderer å melde meg inn i en nr 2 klubb. Fikk tilbud om å overta aksje gratis og årsavgiften for aksjen var ca 9000 kr. Så sjekket jeg leiemarkedet og fikk tilbud om å leie for 4500 kr i samme klubben. Altså halve prisen!!

Mange norske klubber er på full fart mot en Sats modell der spillere bare betaler en årsavgift. Leiepriser og markedet forøvrig, samt antall utmedlinger siste 3 år tyder på at betalingsvilligheten for golf i Norge i gejnnomsnitt ligger på fra 4000-6000 kroner pr.år.

Klubber som ikke tilpasser seg dette kostnadsnivået vil få store problemer, hvis de ikke har det allerede....



 Rotten (03. jun 2012 09:23) *  IP
Går ut fra at de som figurer på denne bloggen seff. er klar over at AR har særinteresser i å holde prisene oppe. Har selv helt sikre kilder på at f.eks. aksjene i Haga omsettes for mellom 0-10 k. Som da elle vet, er det kun ett tidsspørsmål før verdier er 0. Med andre ord, enhver med litt kunnskap om dette sitter litt til på gjerdet.

Det er tidligere i denne tråden hevdet at noen var fremstynte og "spådde" aksjefallet for norske golfklubber. For å si det sånn; om man ikke så den komme så bør naturalhusholdning vurderes!

Aksjer i norske klubber er en fin måte for å starte oppstartskapital, og vi skal takke alle de som har puttet inn kroner. Men utover det så tjener ingen på å late som om at dette er et marked, med unntak av noen få som klamrer seg til håpet og mister troverdighet på veien.



 Golfer (05. jun 2012 19:19) *  IP
Det faktum at AR reduserte prisen på sin egen spillerett med 40% (fra 10000,- til 6000,-) i løpet av et par uker, beviser godt i hvilken retning prisen går. Vet forøvrig om mange som ikke fikk leid ut sin spillerett denne sesongen da de ikke fikk den prisen de ville ha (ca 7000,-).

--- Svar: dette er komplett feil! Jeg hjalp en person i siste liten til å få leid ut spillerett til 6.000 kroner like før fristen gikk ut. Vedkommende som ikke skulle spille i år fikk dermed 6.000 i stedet for ingen ting. Det var omtrent ikke omsetning i markedet de siste par ukene. Jeg vet om noen som ikke fikk leid spillerett fordi de ikke ville betale høy nok pris. Dette markedet er langt fra perfekt slik vi ser i teorien på skolebenken og tilnærmet i volumaksjer på børsen.
AR ---



 12345 (05. jun 2012 21:09) *  IP
Hva er det som hindrer et perfekt marked her? Hvilke tilstand(er) mangler for at vi skal kunne kalle det et perfekt marked?


 AR (05. jun 2012 22:00) *  IP
Blant annet begrensninger i kommunikasjon mellom selger og kjøper. Golfaksjer er ikke som vanlige aksjer.


 12345 (05. jun 2012 22:06) *  IP
Blir det bias i den ene eller andre retningen pga begrensninger i kommunikasjon mellom kjøper og selger?


 golffreak (05. jun 2012 22:48) *  IP
Har nå aldri leid spilleretter, men hadde nå aldri hatt problemer med å finne markedsplasser eller kommunisere med selgere... Finn.no, Golfsiden, klubbenes websider etc etc har annonser for spilleretter. Det står som regel pris, hva som inkluderes (årsavgift betalt eller ikke) og det er rom for prisforhandlinger som i enhver salgssituasjon.

At prisene på spilleretter ligger under årsavgiften har ingenting med at markedet ikke fungerer å gjøre. Betalingsvilligheten er rett og slett ikke på dette prisnivået, og leier av spillerettene bryr seg jo ikke om hva årsavgiften er. Personlig tror jeg mange klubber hadde vært bedre tjent med å droppe forpliktende spilleretter og heller solgt sesongkort, iallefall på lang sikt. Det er usikkerhet på kort sikt, og at "aksjonærene" er redde for å tape noe som har verdi som gjør at mange klubber vegrer seg sannsynligvis..

Sesongkort kan ikke ligge høyere enn 10x greenfee skal det være attraktivt.



 Rotten (06. jun 2012 11:29) *  IP
Interessant forslag av golffreak ang. sesongkort.
Jeg tror den gamle tradisjonen med spillerett, aksjonærer og eierskap i klubben bør revurderes. Jeg hadde garantert kjøpt sesongkort på hvertfall ytterligere 1 bane, kanskje 2 dersom det var mulig. Trolig spilt flere runder golf også da det blir mer fleksibelt.
En ting som "alle" er enige om er at golfaksje er bare å glemme, null verdt innen kort tid.
Har noen andre synspunkter ang. sesongkort?



 Gunnar Bull (06. jun 2012 11:46) *  IP
Sesongkort (eller hva man nå velger å kalle det) høres ut som en naturlig utvikling i dagens situasjon.

Vi må vel anta at behovet for nye baner er godt nok dekket (og vel så det), så aksjeløsningen vil vel vannes ut etterhvert som det er praktisk mulig.




 Pølse med brød (07. jun 2012 11:45) *  IP
Markedet fungerer som bare pokker, ingen vil ha "golfaksjer" fordi mulighetene for fortjeneste er null, tvert imot følger det med en negativ forpliktelse til å betale 5-10 tusen pr.år. Når betalingsvilligheten er 4-6 tusen pr år for de aller fleste maks, så forstår alle hva som skjer med kursen.

Forsatt noen som lurer på hvorfor alle golfaksjer stuper mot null?

Jeg mener det er "uetisk" å kalle golfaksjer for aksjer, det grenser til svindel....

Årsavgift og evt. en innmeldingavgift på toppen som du taper er mye mer realt og noe alle forstår. (les Sats modell).



 Golfer (07. jun 2012 16:50) *  IP
AR: Om det var din egen eller en annens spillerett spiller jo ingen rolle. Poenget var jo at du reduserte prisen på spilleretten med 40% (fra 10000,- til 6000,-) i løpet av et par uker.


 AR (07. jun 2012 18:52) *  IP
Noen ble solgt til kostpris da markedet var bra, men som sagt tidligere var det nesten ikke omsetning de siste to ukene. Derfor ble prisen satt til 6.000 for at vedkommende som ikke kan spille i år skulle å få noe i det hele tatt før vinduet utleievinduet stengte.


 Rotten (09. okt 2012 22:52) *  IP
Synes det kunne være artig å børste litt støv av denne tråden... Aksjeprisene på Haga, som forventet, fortsetter å dale.
Jeg forventer at dette kunstige markedet vil falle bort, spørsmålet er bare når?
Selvfølgelig kjedelig for de som spyttet inn mange penger i starten, men håper og tror at de var oppegående nok til ikke å tro at det skulle være en god investering. (sett i kun kroner)



 Henrik (09. okt 2012 23:52) *  IP

Det har kommet en rapport om forholdene der oppe nå, den legger du ikke ved som bilag i annonsen din!
Ser for meg et skred av billige aksjer på Hage den vinteren her.



 Restructured (10. okt 2012 01:03) *  IP
Pølse med brød sier fornuftige ting her. Golfaksjer grenser mot svindel.


 AR (10. okt 2012 10:22) *  IP
Det er visst noen her som har glemt at golfaksjer var nødvendig for i det hele tatt å få finansiert og bygd gode golfbaner for noen år siden. Uten en slik finansiering vill vi ikke hatt flere av de gode banene vi har i dag.

At utviklingen med overetablering og synkende interesse var ikke lett å e da mangelen på golfbaner var skrikende og interessen for golf overveldende.



 Rotten (10. okt 2012 11:09) *  IP
Det er ingen som betviler at det såkalte golfaksjene var nødvendige for å få bygget baner. Og en stor takk til de som bidro. Men å forsøke å late som om det er noen verdi i dag tjener ingen...


 LMH (11. okt 2012 12:32) *  IP
Bane rapporten sier ganske enkelt; begynn på nytt, gjør som Bogstad. Med 27 hull så må det innebære kostnader på NOK 100 mill, minst. Det er selvfølgelig umulig å finansiere dette.
Styret foreslo for få år tilbake å kjøpe driftsansvaret for neste 40 år. Det var en meget uklok beslutning den gang og etter banerapporten så skjønner vel de fleste hvor håpløs denne beslutningen var. Vi betalte NOK 15 mill for et evigvarende underskudd. Som aksjonærer får vi desverre som fortjent.



 Tr (12. okt 2012 09:06) *  IP
Tragisk.

Noen andre som har mer informasjon eller tanker om dette?



 AR (12. okt 2012 10:00) *  IP
Da Stefan Schön var banesjef på Haga, var greenene gode. Drenering og leire er alltid et problem, men det er blitt utført mange gode grep for å rette på dette. Og det er blitt mye bedre mange steder på banen. I år ble det gjort flere faglige feil bl. a. med gjødsling. Da kan man ikke ensidig skylde på været.


 Henrik (12. okt 2012 10:03) *  IP

Den rapporten skylder vel ikke akkurat på været..



 Rotten (12. okt 2012 10:12) *  IP
For de som har lest rapporten, som alle aksjonærer fikk, ser man at det dessverre er større mangler i grunnarbeidet i tillegg til det AR nevner. For meg ser det ut til at man har "jukset" litt når man anla banen, noe som straffer seg nå. Håper bare at de rette grepene gjøres slik at banen får den kvaliteten som alle ønsker.
Dessverre ser det ut til at dette kan blir dyrt...



 BomBom (12. okt 2012 13:42) *  IP
Er denne rapporten for offentlig innsyn, eller et "hemmeligstemplet" dokument for Haga's medlemmer..?
Kan den leses noe sted i så fall..? Alltid interessant å lese slike rapporter.. :)



 Henrik (12. okt 2012 17:58) *  IP

Alle de faglige feil som er gjengitt i rapporten, bør vel føre til at greenkeeper byttes ut før neste sesong.



 Petter S (12. okt 2012 18:14) *  IP
Veldig synd for Haga at de mistet Stefan Schön!


 heiaespen (12. okt 2012 19:27) *  IP
Ser forøvrig nå at det for første gang gis bort aksje til Haga Golf her på golfsiden. Så det er vel neppe lystig lesing det som måtte stå i den artikkelen.


 ljko (13. okt 2012 16:19) *  IP
Noen som har spilt banen og kan fortelle hva slags stand den har vært i ?


 Henrik (13. okt 2012 17:57) *  IP
Jeg har leid på Haga i 5 sesonger, aldri sett banen så dårlig som i år. Bruk green fee pengene på noe annet.


 LMH (16. okt 2012 18:49) *  IP
Ikke bare banen som er problemet. Haga har behov for en profesjonell ledelse fra styrenivå og nedover. Fokus på drift og slutt på naive forslag.


 Henrik (10. nov 2012 03:54) *  IP

Haga slaktes i rapporten fra bioforskere, folk gir bort aksjer og neste år blir medlemssløyfen kun tilgjengelig for aksjonærer.

Hva tror folk utleie vil ligge på her neste år? Tipper 5000



 Shosun (10. nov 2012 06:26) *  IP
Jeg har leid spillerett på Haga i flere år, men det er selvfølgelig uaktuelt med de nye begrensningene. Aksjeierene sitter derved igjen med en aksje som hverken kan selges eller leies ut til en fornuftig pris. Bra jobba av et styre som forøvrig gjør mye rart.


 barce (10. nov 2012 06:57) *  IP
Hvorfor kan de ikke selges?


 33TX (10. nov 2012 10:15) *  IP
Spilleretter har de siste år ligget mellom 6500-8500 for full tilgang til anlegget. Med de nye restriksjoner vil prisen falle betraktelig. Uten medlemssløyfen er det et helt annet produkt. Styret tror at med dette grepet så vil folk kjøpe aksjer i stede for å leie. Det de imidlertid har glemt å beregne er BioForsk rapporten som indikerer en betydelig økning av årsavgiften fremover, det faktum at markedet for golfaksjer er synkende og ikke minst det faktum at det leies ut 300-400 aksjer hvert år som nå blir håpløst å leie ut til en fornuftig pris. Mange av utleierene tvinges da til å selge aksjene. Styret tror at disse salgene skal møtes av folk som
står i kø for å kjøpe de til høyere pris og holde aksjekursen oppe. Tydeligvis ikke mange personer med god kjennskap til markedsmekanismer i dette styret.



 Shosun (10. nov 2012 14:21) *  IP
Barce, fordi aksjen allerede gis bort, og verdien blir ytterligere redusert (negativ) pga tåpelige besluttninger. En aksje som kan leies ut er naturligvis mer attraktiv enn en som ikke kan leies ut.


 barce (10. nov 2012 14:42) *  IP
Joda, men du selger den selv om du må betale for å bli kvitt den..


 LMH (10. nov 2012 18:10) *  IP
Haga har desverre et bane problem men også et styre som mangler elementær kunnskap om økonomi. Fokus bør være på å sørge for at årsavgiften kommer inn.


 hei (04. des 2012 00:33) *  IP
Det er vel ingen som opprinnelig tror at de har kjøpt golfaksjer, som de skal tjene penger på eller få pengene tilbake. Golfaksje er ett innskudd i banen og ingen ting annet.

Jeg vet at noen trodde det på 80/90 tallet, men det er folk som ikke fulgte godt nok med. Genialt bondefangeri at man ikke kommer ut av aksjene. Dumt og uheldig for å sikre breddene i norsk golf.

Ellers så er det slik at man må være medlem i en golfklubb for å kunne spille på en bane i Norge. Det tror jeg er en fornuftig ordning for å sikre klubbene/banene's inntekter.

PS, I sommer har jeg spilt kun to runder grunnen er at jeg spiller kun i pent vær.



 Halloen (04. des 2012 08:01) *  IP


2 runder pga at det regner litt.

Da blir golf pysete



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72