Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Freud - 20. aug 2012 kl. 17:47 *  IP
Legg til 18...

Tidligere i sommer spilte jeg en kanonrunde på Grønmo (9-hullsbane) og fikk 24 poeng. Jeg registrerte ikke runden i Golfbox. Jeg har fra gammelt av hørt at man etter å bare ha spilt 9 hull kan legge til 18 poeng, og så bruke summen som utgangspunkt for evt. nedskrivning. Jeg kunne altså ha registrert 24 + 18 = 42 poeng, og skrevet meg ned masse. Jeg gjorde ikke det.

Spørsmål:
1) Dersom jeg hadde registrert disse 24 poengene i Golfbox, ville da systemet automatisk ha lagt til 18 og så redusert mitt handicap?
2) Er denne regelen obligatorisk eller valgfri?
3) Gjelder den både på 9-hulls-baner og når man spiller bare frontnine på en 18-hulls-bane?
 Wilson (20. aug 2012 18:00) *  IP
Freud

Denne regelen med 9 hull og legge på 18 gjelder kun for de som har over 11,4 i hcp.

Du er vel lav singel hcper du



 Freud (20. aug 2012 18:48) *  IP
Jeg har hcp. godt over 11,4, men det visste du vel ikke. Nå vet du det.


 Støtte (20. aug 2012 19:10) *  IP
Det skjønner vel vi alle:-)


 AR (20. aug 2012 20:24) *  IP
Hvis du får 42 poeng og er høyhandicaper som Freud, skal du skrive deg ned i handicap. Gjør du ikke det er du en uksemaker - så vidt jeg vet.


 Gunnar Bull (20. aug 2012 20:50) *  IP
Det er vel helt feil, AR. Reglene for justering av handicap fungerer slik at du først må definere runden din som handicaptellende (altså før du går ut), og da skal du selvfølgelig skrive deg ned. Uansett om du er høyhandikapper eller ei.

Hvis du kun definerer runden din som treningsrunde, skal du IKKE justere handicap.

Såvidt jeg vet kan du gå 9 hull på en 18-hullsbane, men du må på forhånd bestemme deg for at du går 9 hull. Tror det ligger en løsning på dette i golfbox, men er ikke sikker (står sikkert i reglene et eller annet sted).



 Freud (20. aug 2012 21:06) *  IP
Golfbox fungerer slik at man godt kan registrere runden sin i ettertid, med dertil oppnådde poeng og opp-eller nedskrivning. Det er ikke nødvendig i dagens system å registrere runden på forhånd. Men man må legge inn navnet på en medspiller som kan dokumentere scoren.
Jeg snakker da om selskapsrunder.

Jeg oppnådde ikke 42 poeng på 18 hull på Grønmo den dagen. Jeg oppnådde 24 poeng på 9 hull, og det er noe helt annet.
Hadde jeg gått en ny runde rett etterpå - som mange gjør - så vet jeg ikke hvor mange poeng jeg villle ha oppnådd på den. Kanskje bare 12, eller kanskje 24 på nytt? Tullete regel, derfor bruker jeg den ikke.

Hvor mange er det som bare spiller på sin 9-hulls-hjemmebane og bruker 18poengs-regelen til nedskrivning?



 Wilson (20. aug 2012 21:36) *  IP
Der støtter jeg deg Freud.

Jeg har opplevd å gå 9 hull under par for deretter å havarere på de siste 9.

Og, jeg har sett mange flere som har gjort det.

Men, det er lov.
Jeg tror NGF gjør det for å få ned hcp og kanskje motivere flere ved at de opplever fremgang



 Gunnar Bull (20. aug 2012 21:43) *  IP
Freud, sorry dårlig forklaring. Som du selv sier, så må du ikke registrere deg i golfbox først. Men du skal - ihvertfall i teorien - si fra til din markør at du spiller en hcptellende runde før du går ut.

Jeg har knapt hørt en eneste golfspiller si noe sånt før en runde, så de fleste løser nok dette mest etter sitt eget skjønn. Personlig spiller jeg "treningsrunder" på våren til jeg føler sesongen er i gang, og deretter registrerer jeg alle rundene.

Altså er det valgfritt om du vil registrere runden din eller ei, men du bør ha bestemt deg på forhånd og ikke justere etterpå ut fra om du er fornøyd eller ei med runden.



 Dilter (21. aug 2012 00:05) *  IP
Spiller 9-hullsturnering hver uke, og der blir alle i hcp-kategori 3, 4 og 5 regulert. Eneste forskjellen fra å gå 18 hull er så vidt jeg vet at buffersonen er smalere. F.eks. hvis du får 16 poeng på en 9-hullsrunde blir du skrevet ned, mens hvis du får 33 poeng på en 18-hullsrunde, blir du på stedet hvil (gjelder kategori 3).

Stort sett er det vel slik at jo flere runder du registrerer, jo riktigere blir ditt handicap. Jeg har også problemer med å "godta" at jeg skal skrives ned hvis jeg får 19 poeng hvis jeg spiller 9 hull, men ikke hvis jeg spiller f.eks. 19+17, men jobber mentalt med saken.



 AR (21. aug 2012 09:34) *  IP
Jeg er fortsatt av den oppfatning at en høyhandicapper som får 24 poeng på 9 hull og ikke skriver seg ned er en juksemaker.


 Gunnar Bull (21. aug 2012 10:54) *  IP
Det er jeg for så vidt enig med deg i, AR.

Men det er ikke vi som har bestemt reglene.



 Zigurd (21. aug 2012 12:36) *  IP
Hvis det er ens egen personlige oppfatning som skal avgjøre hvem som er juksemaker og ikke regelverket, så må det vel også være greit å mene at de som bruker langputtere er juksemakere?

Er en uenig i regelverket så får en klage på regelverket og ikke på de som følger det.



 Petter (21. aug 2012 13:16) *  IP
Enig med AR i dette.
Intensjonen med HCP-systemet er at man skal skrive seg ned etter en slik runde. En som ikke gjør det er sandbagger uansett på hvilken måte han "unngår" regelverket.

Har ikke mr. Freud spilt sin runde etter golfreglene har han heller ikke fått 24 poeng, så da er det heller ingen ting å diskutere.



 Zigurd (21. aug 2012 15:12) *  IP
Poenget her er vel at hvorvidt han skulle ha skrevet seg opp/ned eller ikke, ikke er avhengig av hverken scoren eller 9- eller 18-hullsrunde, men av hvorvidt han ga beskjed til markøren om at det skulle være en hcp-tellende runde før runden startet.




 AR (21. aug 2012 15:21) *  IP
Er du så god at du får 24 poeng som høyhandicapper, har du for høy handicap. Unnlating av å skrive seg ned når man er beviselig bedre enn sin handicap kalles på godt norsk SANF BAGGING - noe av det verste du kan gjøre i golf!


 Øyvind Reinertsen (21. aug 2012 15:25) *  IP
...vet om mye som er værre, men så hadde jeg også "gleden" av å spille noen runder med en virkelig mester innenfor feltet golfjuks for noen år siden! Det å ikke skrive seg ned, blir småpoteter...

Ellers enig i at han skal skrive seg ned.



 AR (21. aug 2012 15:35) *  IP
Enig i at juksing på selve golfbanen er helt jævlig. Jeg har heldigvis ikke sett noe særlig til det gjennom et langt golfliv og tenkte ikke på det i farten.


 Zigurd (21. aug 2012 15:44) *  IP
Naturligvis har enhver et ansvar for at ens hcp noenlunde avspeiler ens reelles spillestyrke generelt, men en kan ikke si at en spiller skal justere hcp på en enkeltrunde fordi han scoret 24p på akkurat den runden.

Det er nå engang lov å gå runder som ikke er hcp-tellende. Man kan gå alene, eller sammen med venner uten å markere for hverandre. Hvordan skal markør (som kanskje ikke engang var markør) forholde seg til noe sånt dersom det først i etterkant opplyses at en runde likevel skal være tellende?

Jeg hadde aldri signert som markør for en venn som plutselig etter runden fant ut at han skulle ha den tellende når jeg ikke hadde fått beskjed om det og dermed heller ikke holdt en viss kontroll med scoren under runden.

At man bør ta noen tellende runder for å få seg et reelt hcp dersom man opplever å score 24p på en ikke-tellende runde er en annen sak - det kan jeg være enig i. Men akkurat den runden kan man ikke telle dersom det ikke var avgjort på forhånd.



 Gunnar Bull (21. aug 2012 15:48) *  IP
Nå er ikke jeg akkurat tilhenger av regelrytteri, men i dette tilfellet klarer jeg ikke å være enig med de som mener man skal skrive seg ned uansett.

Hvis man på forhånd har definert disse 9 hullene som en treningsrunde, så er det ingen handicaptellende runde.

Jukset skjer kun hvis spilleren definerer runden som treningsrunde fordi han antar han vil spille bra og ikke ønsker å skrive seg ned.

For min del kan jeg kun justere hcp etter 18 hull. Men det er ikke uvanlig at jeg går frontnine på kanskje bare en eller to over par. Det som derimot er vanlig er at jeg da avslutter backnine med ditto dårlig spill, så det jevner seg jo ut etterhvert.



 Jørn (21. aug 2012 19:20) *  IP
Som sagt i første post så var dette en "kanonrunde", noe jeg tolker som alt annet enn normalt. Så at AR kaller en spiller for sandbagger pga 1 god runde synes jeg blir helt feil! Går du derimot runde etter runde med 24 poeng, ja da er du sandbagger og svinepels av ypperste klasse! Også er det jo dette med at runden skal være definert som tellende på forhånd, og viss en eller annen spiller stabilt på eitt sånt nivå så er det klart han må spille tellende runder etterhvert. Viss man først får en slik kanonrunde som her, så spørs det hvor motiverende det er for han som faktisk har registrert runden sin, og kanskje må spile 10-20 runder for å komme seg opp på det "normale" nivået sitt. Etter min mening burde det kanskje ha gått fort å skrive seg opp også slik at en ikke blir "straffa" for en kanonrunde i laaang tid etterpå, viss den først har blitt ført som tellende.


 Dilter (21. aug 2012 19:43) *  IP
Det interessante med det handicapsystemet som brukes i Norge (EGA) er jo at det representerer "beste prestasjon" og ikke "det normale" eller "det jevne". Får man en kanonrunde, så er det jo om å gjøre å registrere så mange runder som mulig, slik at man kommer seg opp igjen til et hcp man kan forsvare.

USGA-systemet derimot er mer rettet inn mot "det jevne" nivået. Det er imidlertid min erfaring at begge systemer gir handicap på omtrent samme nivå over tid. Vel og merke hvis man registrerer mange runder.

For øvrig mener jeg det var en riktig regelendring å fjerne taket på 2 slag som man kunne gå opp i hcp i løpet av én sesong (i hvert fall tror jeg denne regelen ble fjernet).



 Henrik (21. aug 2012 20:28) *  IP


..AR har som vanlig svar, fasit og konklusjon klar..ikke rom for diskusjon her, nei...



 Petter (21. aug 2012 21:39) *  IP
Jørn: Hvis du går en handicaptellende kanonrunde uten å registrere den, så er du per definisjon en sandbagger.

Som Dilter er inne på, er ikke formålet med HCP-systemet å vise det man "vanligvis spiller på". Det er som kjent ikke mange som har spilt golf en stund som oppnår 36 stablefordpoeng hver gang de spiller.



 Oggi (22. aug 2012 10:38) *  IP
Støtter GB 100%. Runden er HcP-tellende kun dersom dette er avtalt med markør før runden starter. Hvilke andre kriterier kan fungere?


 Freud (22. aug 2012 14:55) *  IP
Jeg husker runden godt, siden det var en once-in-a lifetime-opplevelse, og jeg har gjemt på scorekortet. For interesserte og kjennere av Grønmo kan jeg gjengi spillets gang. Jeg har handicap ca. 23.

Hull 1, par5,fire slag til green, toputt
Hull 2, par4, utslaget for langt til venstre, blindt "innspill" lander på greenen (flaks), toputt
Hull 3, par4, tre slag til green, toputt
Hull 4, par4, tre slag til green, toputt
Hull 5, par3, utslag til litt utenfor green, chip + toputt
Hull 6, par4, tre slag til green, toputt
Hull 7, par5, tre slag til green (flaksetreff), toputt
Hull 8, par3, utslag til green, toputt
Hull 9, par4, tre slag til green, enputt

Det var puttingen som gjorde scoren den dagen. Mye flaks også med innspill som ikke havnet for langt fra pinnen. Ingen treputter er høyst uvanlig for meg. Hadde jeg gått runden om igjen rett etterpå, så er det meget sannsynlig at scoren ville blitt mye lavere.

Jeg gikk alene. Ikke lov å registrere runden. 18-poengs-regelen er uansett noe tull. Dette var en flakserunde fra første til siste slag, og slike runder skal ikke være hcp-tellende.

Altså bare 2 GIR (pluss et par3-hull). Alle dere med mye lavere hcp. ville hatt GIR på alle hull på Grønmo. Da er det puttingen som avgjør scoren. Og den er igjen avhengig av hvor langt fra pinnen man havner.

Bortsett fra hull 2 slo jeg alle utslag og fairwayslag helt rett, som jeg nesten alltid gjør. Jeg slår kort, max. 170-180 m. med driver, men alltid rett. Har endret både stance og grep og fått bort slicen.



 Støtte (22. aug 2012 15:13) *  IP
Bra Leif:-)


 Freud (22. aug 2012 15:32) *  IP
Hvis du tror jeg heter Leif, så tar du feil.


 Dilter (22. aug 2012 15:54) *  IP
Hele denne diskusjonen kunne jo vært unngått hvis vi visste at du spilte alene, med mindre du har en "Harvey".

http://en.wikipedia.org/wiki/Harvey_(film)



 Petter (22. aug 2012 16:11) *  IP
Runder uten markør er selvfølgelig ikke HCP-tellende, men din holdning til "flakserunder" dokumenterer tydelig at du er en sandbagger og juksemaker.

Av en eller annen merkelig grunn er jeg ikke overrasket :)



 Fooore (22. aug 2012 17:00) *  IP
Selvsagt ikke handicaptellende ettersom du gikk alene.

Flott spilt på morsom bane, håper du opplever det igjen!



 Jolle57 (22. aug 2012 17:17) *  IP
Heia Leif! Husker deg godt fra dine leserinnlegg i VG.



 Freud (22. aug 2012 17:37) *  IP
Jeg har aldri skrevet et leserinnlegg i VG.
Og jeg heter altså ikke Leif.



 Støtte (22. aug 2012 20:49) *  IP
Pytt-pytt:=) Får se hvor lenge du holder på denne gangen:=)


 Jørn (22. aug 2012 23:37) *  IP
Skal være enig i det Petter, men det viktige er jo da om man har bestemt seg for at runden er tellende eller ikke, før man begynner! Selvfølgelig registrerer man runden som har blitt definert som tellende


 Zigurd (23. aug 2012 10:18) *  IP
Hvorvidt det er 9- eller 18-hullsrunde og hvorvidt det er en 'flakserunde' eller ikke betyr naturligvis ingenting. Er den på forhånd avtalt som tellende, så er den tellende, om ikke, så er den ikke.

Det er nå engang slik at vi ikke har mulighet til å se bort fra regler vi ikke selv liker (uansett hvor dumme man måtte synes de er) - gjør man det likevel, så er man naturligvis en juksemaker.



 tilskuer (23. aug 2012 12:48) *  IP
Ser at det påstås at i vårt Hcp-system representerer hcp-et vårt beste nivå. Det er vel ikke helt riktig.
Freud sin gode runde - gratulerer med den - er seks slag bedre enn hans hcp tilsier - men han skrives ikke ned med mer enn 2,4 "poeng".
Det er heller ingenting som heter flakserunde i golf - det er alle de andre rundene som er fulle av uflaks.



 Gunnar Bull (23. aug 2012 12:48) *  IP
Og så, bare for å skape ytterligere forvirring, så er jeg 99% enig med Zigurds første avsnitt, men bare 1% enig med Zigurds andre avsnitt.

Avsnitt 1:
De fleste jeg spiller fast med skriver seg ned hver runde. Derimot er det svært sjeldent disse sier fra før runden. Samme med meg også. Jeg skriver meg alltid ned, men husker aldri å "avtale det konkret" før jeg går ut.

Avsnitt 2:
Om man ser bort fra en dum regel er man ikke nødvendigvis en juksemaker. Det spørs selvfølgelig helt hva slags regel vi snakker om og om man får en fordel av å se bort fra den.



 Jolle57 (23. aug 2012 12:58) *  IP
Leste akkurat et festelig debatt innlegg fra 20/8 1996 publisert i DN av vår venn Leif Osvold.
Overskrift "Internett en flopp"
Videre følger;
"Den store feil fremtidsforskere og datafreakere gjør, er å trekke erfaringene fra bruk av PC på arbeidsplassene inn i hjemmene. En slik projisering holder ikke, skriver Leif Osvold i Oslo"
Resten av artikkelen, som er lang, er like veldokumentert som overskriften!



 BO (23. aug 2012 16:02) *  IP
Regelen gjelder i andre sammenheng også. Ved tordenvær, eller andre legitime grunner. Man går av etter f.eks 13 hull, og legger til 10 poeng. Man må vel ha fullført 9 hull for at dette skal gjelde.


 Freud (23. aug 2012 22:32) *  IP
Gunnar Bull, skriver du deg aldri opp?



 Gunnar Bull (23. aug 2012 22:39) *  IP
Freud; hehe, mente selvfølgelig "justerer handicap" istedet for "skriver meg ned".

Har langt flere oppskrivinger enn nedskrivinger så langt i år, men hcp er omtrent som utgangspunktet likavæl.



 Frank (23. aug 2012 23:26) *  IP
Egentlig er hele hcp systemet like fjernt som voltestart i trav.


 Zigurd (23. aug 2012 23:38) *  IP
Gunnar Bull: Jeg tror ikke vi er så veldig uenige, men problemet oppstår når man skal la individuelle og subjektive tolkninger bestemme hva som er en dum regel eller ikke og hvorvidt man kan/bør se bort fra den.

F.eks kan vel de fleste være enige om at regelen som ga Carl Petterson to straffeslag da han berørte et løv i baksvingen er rimelig dum, men om en selv velger å se bort fra noe sånt under en turnering (i seg selv er det jo en dum regel), så får man en fordel i forhold til en som kanskje hadde samme situasjon men valgte å følge reglene.

Jeg er selv langt fra en regelrytter (nå er vel det noe de fleste regelrytter vil si ;) ), men når det er snakk om å konkurrere med andre så er det viktig at alle følger de samme regeler - også de man måtte være uenige i. Jeg stoler rett og slett ikke nok på skjønnet til alle de jeg måtte spille med eller mot til å tro at de alle makter å se de fulle konsekvensene av regler de måtte velge vekk. Dermed er det langt enklere, og mer rettferdig, om vi bare alle forholder oss til de regler som eksisterer.

Er reglene virkelig dumme, så bør en heller jobbe for å få dem fjernet eller endret.



 Zigurd (23. aug 2012 23:43) *  IP
Og forøvrig, til avsnitt 1: Jeg og de aller fleste jeg spiller med har en avtale om at alle runder vi går sammen er tellende med mindre man sier noe annet på forhånd. Så det sies aldri konkret før runden, men så lenge det er forstått av de andre, så er jo ikke det nødvendig. Det er jo like fullt avtalt så lenge de man spiller med er klar over det.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72