Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Kaare - 20. des 2012 kl. 16:08 *  IP
Hvordan redusere aksjetapet?

Hva er den meste elegante (og lovlige) måten å få tatt skattefradraget for verditapet av golfaksjen på? (Og samtidig beholde spilleretten!)
Og hvordan verdisettes egentlig aksjen, som jo er unotert?
 AR (20. des 2012 17:08) *  IP
Det er trolig flere lovlige muligheter. Du kan selge til et selskap du eier, selge til en annen som er i samme situasjon, men det kan fort bli diskusjon om gjennomskjæring.

"Dersom en transaksjon eller avtale er opprettet for å spare skatt/avgift og har lite eller intet reelt innhold, kan skattemyndighetene ihht ulovfestede regler foreta gjennomskjæring, som innebærer at forholdet skattemessig blir behandlet som om avtalen/ transaksjonen ikke har funnet sted."

Prisen på en del golfaksjer er for tiden tilnærmet null kroner - eller 1 krone, om man vil.

Selv har jeg en viss oversikt over prisnivået på ulike golfaksjer siden jeg arbeider med golfaksjemarkedet til daglig. Trolig vil en pris med referanse til Golfsiden.no bli godtatt av skattemyndighetene.



 Dilter (20. des 2012 17:10) *  IP
Med mindre du førte opp aksjen på selvangivelsen som en eiendel da den var verdt noe, har du neppe håp om å få trukket noe som helst.


 Henrik (20. des 2012 17:29) *  IP

"Selv har jeg en viss oversikt over prisnivået på ulike golfaksjer siden jeg arbeider med golfaksjemarkedet til daglig. Trolig vil en pris med referanse til Golfsiden.no bli godtatt av skattemyndighetene. "

det må være årets! Du hadde jo god greie på leiemarkedet på Haga i fjor..



 AR (20. des 2012 17:41) *  IP
Ja, Henrik! Det hadde jeg og har det fortsatt. Som du vet svinger markedet ganske mye. Det går opp og ned - "omtrent som sur mjælk i en kattunge".

Til din orientering var det flere som leide ut på Haga i vår til over 10.000 kroner, men også noen tusen lavere. Husker jeg ikke feil valgte du å "synes" i den lavere enden av skalaen. Jeg formidlet selv utleie til over 10.000.



 Frank (20. des 2012 18:50) *  IP
Vil tro man vil støte på endel problemer her. Mange golfaksjer er ikke aksjer, men en hybrid av spillerett, aksje, lån eller innmeldingsavgift.


 Kaare (20. des 2012 21:27) *  IP
Jeg snakker selvfølgelig om ekte aksjer i selskaper registrert i VPS.


 Frank (20. des 2012 21:42) *  IP
Du må selge den. Da mister du jo rettighetene. Selge til et eget selskap for å beholde rettigheter og få realisert tap er en Petter smart løsning som kan virke helt til skattemyndighetene ser på saken. Mao bare tullball.


 Kaare (21. des 2012 11:47) *  IP
Jeg tenker å selge aksjen til dagens verdi (Haga, mellom kr 1 og kr 1000?). For deretter umiddelbart å kjøpe den tilbake for omtrent samme sum.
Når det gjelder børsnoterte selskaper er jo en slik transaksjon helt uproblematisk.
Men mener skattemyndighetene at dette er suspekt dersom det gjelder et unotert selskap?
AR, du burde vite noe om dette?



 Frank (21. des 2012 12:01) *  IP
Du risikerer gjennomskjæring. Det eneste formålet med transaksjonen er jo å spare skatt, og her er det jo helt tydelig at det er det du er ute etter. En slik transaksjon er heller ikke helt uproblematisk når det gjelder børsnoterte aksjer, selvom det der er mye lettere å argumentere for at salget skyldes andre ting enn at du ville spare skatt.


 Pølse med brød (21. des 2012 15:28) *  IP
Avhend aksjen ved å sende den tilbake til klubben og opplys de om at du frasier deg aksjen og alle tilhørende forpliktelser.

Det er ikke bare avhending ved salg som gir opphav til skattefradrag for verdifallet.

Lei deg inn igjen til våren til en leiepris trolig under det du allikevel ville måtte betale i årsavgift med aksjen.




 Frank (21. des 2012 16:08) *  IP
Man kan selvsagt ikke levere inn en aksje som er registrert i aksjonærregisteret.


 No Name (21. des 2012 16:15) *  IP
Frank har selvsagt rett i sine 2 siste innlegg.


 digger (21. des 2012 17:53) *  IP
Kaare: Det er et "vanlig" triks å realisere tap ved salg før nyttår, for deretter å kjøpe tilbake etter nyttår.
Dette heter så vidt jeg vet ulovlig skatteplanlegging, ergo ikke å anbefale.



 Revisor'n (22. des 2012 00:36) *  IP
Når det gjelder børsnoterte aksjer er det ikke noe problem å realisere tap før nyttår, for så å kjøpe aksjer i samme selskap noen få dager senere. Kursen på børsaksjer kan endre seg betydelig på kort tid slik at det er større risiko ved å være ute av aksjen.

Golfaksjer har ikke så hyppige verdiendringer og det er liten risiko for kursendring på kort sikt. Det som er spesielt med disse aksjene er at du kun har glede av dem halve året. Dermed kan en selge nå og få skattefradrag. Til våren kan en velge å kjøpe seg inn igjen hvis det er ønskelig.



 Henrik (22. des 2012 13:58) *  IP

Fasinerende hvordan du fortsatt driver med feilinformasjon på din egen nettside, når gjelder utleiepris på Haga 2012. INGEN av de annonsene som lå på din side, eller finn.no opererte med utleiepris over 10000NOK.



 AR (22. des 2012 16:07) *  IP
Fasinerende at du fortsatt driver med feilinformasjon.

Hva som er på Finn, kjenner jeg ikke til. Det var ikke prisantydning på alle annonsene på Golfsiden, men flere ble omsatt til rundt kostpris som lå på ca. 10.300. Ja, sågar over det.

Til din informasjon - og ikke feilinformasjon. Den biten kan DU selv ta deg av.



 Pølse med brød (25. des 2012 17:52) *  IP
Frank, golf"aksjer" er ikke vanlige aksjer. Det så mye rart rundt golf"aksjer" at det er svært tvilsomt hva som er riktig og hva som er galt fra den ene avtalen til den andre. Alle avtaler avviker og har feil og mangler i forhold til lovmessige krav. Usikkerheten rundt dette er godt beskrevet av en jurist tidligere tilknyttet NGF.

Normalt ville en verdiløs aksje bety at selskapet er konkurs og går inn hvis ikke andre tiltak blir satt inn. Så ikke med golf"aksjer".

Tror det er gode muligheter til å få skattemessig godkjent et dokumentert tap på et "ihendehaverbrev" eller golf"aksje" som er verdiløs og som er sendt tilbake til utsteder.



 Frank (25. des 2012 20:55) *  IP
Det er ikke en aksje, men tap på aksjen skal du kunne kreve? Svært merkelig argumentasjon.


 Dilter (26. des 2012 15:19) *  IP
Uansett hva man kaller det, er det snakk om en rettighet som har en verdi. I utgangspunktet er denne verdien lik den prisen du betalte for den.

Regnskapsmessig er det et aktivum, og skattemessig en del av din formue.

Hvis du ikke har ført opp denne rettigheten som en del av formuen på tidligere selvangivelser, kan du bare glemme å trekke fra tapet når verdien går ned, uansett hva rettigheten kalles.



 Frank (26. des 2012 15:35) *  IP
Feil. En rettighet betyr ikke at man automatisk kan føre tapet. En innmeldingsavgift kan man for eksempel bare glemme å få noe tilbake på.


 Revisor'n (28. des 2012 11:28) *  IP
Dilter:
Evt. oppføring som formue i selvangivelsen har ikke noe med mulig tapsfradrag et senere år å gjøre. Hvis det er regler som gir tapsfradrag på et formuesobjekt vil det være kostprisen som har betydning og ikke de årlige verdiendringene.

Når det gjelder tap på aksjer er reglene for fradrag relativt enkle, men utfordringen er antagelig at de fleste golfklubber er organisert som en forening og ikke som aksjeselskap.

Det som da kalles aksje er ofte et medlemsinnskudd som golfklubben i større eller mindre grad har forpliktet seg til å betale tilbake. Er egenkapitalen endelig tapt vil det ikke være mulig å betale tilbake.

For privatpersoner som betaler inn medlemsinnskudd kun for å drive med en hobby, er det vanskelig å finne noen skatteregel som dekker at vedkommende får fradrag på inntekten hvis innskuddet går tapt. På samme måte som en gevinst ved salg av innskuddet heller ikke ville vært skattepliktig.

Konklusjonen er nok at det koster å drive en hobby, og det er vanskelig å få staten til å sponse dette.



 AR (28. des 2012 12:04) *  IP
Mange klubber har aksjer hvor eventuelle tap/gevinster skal føres opp på vanlig måte når en transaksjon finner sted.


 Pepper (28. des 2012 12:21) *  IP
Er det noen her inne som i tidligere år virkelig har fått godkjent fradrag for tap på aksjer o.l. i golfklubber?




 Dilter (28. des 2012 12:45) *  IP
Ikke alle revisorer er enige ser det ut til.

Min beskrivelse er basert på erfaring. I mitt tilfelle gikk baneseselskapet som drev banen konkurs (klubben lever i beste velgående). I dette selskapet hadde jeg en B-aksje som ga meg spillerett. Denne hadde jeg betalt x antall kroner for for flere år siden.

Jeg sjekket med min revisor om jeg kunne trekke fra tapet på selvangivelsen, og svaret var nei, med den begrunnelsen jeg ga ovenfor, for jeg hadde aldri ført opp denne aksjen i selvangivelsen.



 AR (28. des 2012 12:55) *  IP
Det er klokkeklart at en golfaksje behandles som andre aksjer med hensyn til gevinst og tap rent skattemessig. Forutsetningen er selvsagt at gjeldende regler blir fulgt.


 Revisor'n (28. des 2012 13:01) *  IP
Da bør du skifte revisor, dilter.
Spørsmålet er om du virkelig fikk en aksje, eller bare trodde du var aksjonær.



 barce (28. des 2012 13:06) *  IP
Så man slipper å betale skatt ved fortjeneste av salg hvis man aldri tidligere har ført opp aksjen i selvangivelsen? Interessant..


 Dilter (28. des 2012 19:52) *  IP
Jeg vet ikke hvorfor jeg gidder å gjenta dette, men ja, det var en aksje i et aksjeselskap.

Med hensyn til føring av tap i selvangivelsen ville for øvrig det samme gjelde hvis det hadde vært en obligasjon - eller bare et vanlig gjeldsbrev.

En innmeldingsavgift stiller seg annerledes, ettersom den ikke er omsettelig i etterkant, og derfor ikke har noen (regnskapsmessig) verdi etter at den er betalt.



 Frank (29. des 2012 01:55) *  IP
For noe vås. Har du kjøpt en aksje eller gitt etlegitimt lån har du selvsagt krav på fradrag ved tap. Stod du som eier av aksjen i aksjonærregisteret kan jeg heller ikke skjønne hvordan det ikke ble rapportert.


 No Name (29. des 2012 10:03) *  IP
Et AS får ikke skattemessig fradrag for tap på aksjer.


 lars (06. jan 2013 00:34) *  IP
Du kan fint selge til eget AS og få realisert tap. Så fremt du selger til en markedskurs. Skattemyndighetene vil her ikke ha noen anledning til å gjennomskjære.


At eierskapet i klubben er definert som en aksje (som også er registerert i vps) er noe jeg i utgangspunktet kjenner lite til. Men dersom det er sånn at den skal behandles som en ordinær unotert aksje, er det egentlig fritt frem å gjøre de skattegrep du vil.

Dersom du selger privat, for så å kjøpe tilbake privat med en gang, vil dette selvsagt være en transaksjon som er gjort av skattemessige hensyn. Du vil da kunne få gjennomskjæring, men jeg vil tro sannsynligheten er liten. I hvert fall hvis du drøyer litt før du gjenkjøper, da vil du også kunne argumentere med at du på et senere tidspunkt ønsket å gjenopta golfen.



 Frank (06. jan 2013 00:49) *  IP
Fritt frem å gjøre de skattegrep du vil?


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72