Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Louis Røren - 30. jul 2013 kl. 12:18 *  IP
Sakte spill

Jeg hadde den tvilsomme fornøyelsen av å være marshall i går (og spiller senere på dagen) under Norsk Senior golf sin årlige turnering på Bogstad.
Jeg skriver tvilsomme fordi det jeg opplevde og observerte de tre timene oppdraget varte var en katalog full av tidsødende dårlige spillerutiner blant en stor del av deltagerne, elitespillere som høyhandicappere.
Sakte spill var i tidligere tider av NSG’s eksistens et alvorlig problem som resulterte i at mange medlemmer etter hvert sluttet å delta i konkurranser der en måtte reise i timesvis til og fra for å spille 5, sågar 7 timers runder. Pensjonister med dårlige rutiner tillegnet under rolige formiddagsrunder på sine hjemmeklubber fikk hovedskylden for dette. Tiltak og bevisstgjøring ble som en nødvendighet foretatt av NSG ledelsen, og det har hjulpet en god del. Men langt fra nok,ut fra mine observasjoner i går. Og da mener jeg ikke kun den eldste garden av seniorspillere.

Bakteppet var klart. Dette er årets mest deltagelsesrike turnering blant seniorene, med rundt 190 deltagere, hvorav minst 160 var gjestespillere. Deltagerantallet nødvendiggjør spill med en morgen/formiddags økt og en på ettermiddagen med utslag fra både 1. og 10. under begge økter. Deltagerne, spesielt de som spilte morgenøkten ble derfor gjentatte ganger oppfordret fra NSG hold, samt av starteren, om å holde rimelig høyt spilletempo og sørge for at de holdt følge med gruppen/e foran, slik at ikke de senere startende skulle bli skadelidende.
De første fem startende gruppene kom inn etter 4t40m/4t50m og de inneholdt flere lokale medlemmer. Vi har alle erfart at sakte spill har en lei tendens til i økende grad å forplante seg bakover. Og dette var ingen viktig turnering, kun en vanlig hverdagskonkurranse i vakre omgivelser på en bane i supert skikk en strålende norsk sommerdag. Men dette til tross; det var flere køllekastinger og banneord å observere enn spillere med godt humør .
Under spillets gang var det flere steder ledige hull både foran og bak, oftere enn der hvor gruppene hadde god kontakt. Anmodninger om noe raskere spill ble som oftest møtt med positive holdninger, om enn ikke med ønsket resultat. Men noen ga klart uttrykk for at anmodningen var utidig med klassiske tilbakemeldinger som – vi har jo ingen press bakfra, så hva er problemet? – eller som en sa; hva skal vi gjøre da? Gå igjennom? Angjeldende gruppe var da halvveis på sitt par5 hull og neste hull var allerede ledig! Med slike holdninger er det kanskje ikke så underlig at tregt spill sakte men sikkert kveler golfinteressen hos mange.

La meg være litt mer konkret på noen av mine observasjoner om tidsødende rutiner, mange kanskje ikke alene så alvorlige, men i sum i en 4-ball over 18 hull, blir dette flere halvtimer.
De fleste spillere synes i dag å ha minst en avstandsmåler i bagen, gjerne også en dings på vognen og en på armen. Så skal det måles, kalibreres og diskuteres selv om mange står på forskjellige avstander.
Spesielt ille blir dette når 4 mann ankommer utslagsstedene og alle 4 drar opp måleren, inkludert på par3 hullene med godt angitte lengdemål. Værst kanskje når det samme skjer 23 meter fra flagget og neste slaget blir en 11 meter duff, før neste måling og ny duff finner sted. Disse observasjonene er langt fra fri fantasi.
Mange ankommer neste utslagssted og alle fire begynner å føre skårkortet før honnøristen begynner sine forberedelser til å slå ut. En god rutine er at de første to slår ut mens de andre to fører kortet, hvoretter de første fører når de andre slår. Jeg tør anslå at det her kan spares minutter – per hull. Og ikke minst om alle kun være klare til å slå når det er deres tur, også i fairway.

Bogstad har sine få partier med uregjerlig røff. Mange fikk erfare dette i går. Men i stedet for å slå en provisorisk ball umiddelbart, letes det i unkontrollerte tidsrammer før spilleren endelig innser at han nok må gå sine 200 meter tilbake for å slå en ny. Ett sted jeg kom til ble fem personer observert allerede letende i et slikt område. Jeg vet ikke hvor lenge de hadde lett før jeg ankom, men etter å ha observert dette en god stund kjører jeg opp til dem og spør hvem som er den tidsansvarlige. Detvar det ingen som hadde tenkt på. Alle 4 var singlehandicappere. Uten å finne ballen måtte spilleren tilbake for å slå en ny, og jeg overdriver neppe når jeg anslår et tidstap på minst 10 minutter bare der. Minst halvparten kunne vært spart med bedre rutine. 10 minutter her og 10 minutter der, det blir timer av slikt.

Noe av det tidsmisbrukerne neppe tenker på er de i gruppen som har en bevisst holdning til problemet. Disse vil ofte forsøke å påskynde de andre, og lykkes de ikke blir de selv frustrerte og forserer eget spill for å kompensere, med velkjent resultat.

Om jeg herved fremstår som en sur grinebiter, tør jeg hevde at de som kjenner meg, og har spilt med meg, har et helt annet inntrykk. Joda, gjerne kverulantisk, men stort sett alltid med et smil.
Men denne gangen størknet smilet, og egen ettermiddagsrunde ble deretter....(som forøvrig ble unnagjort på 4timer15 og gruppen foran gikk enda raskere – så postulatet fra de som hevder at 4t45 er normalt for en 4-ball, selv på sin hjemmebane, har en annen oppfatning av normalitet enn undertegnede.
 gjesp (30. jul 2013 12:41) *  IP
Årets beste innlegg!


 Fooore (30. jul 2013 12:47) *  IP
Dristig, Louis, dristig....

Venter i spenning på svar fra noen som deltok, dette kan bli skøy!



 Pepper (30. jul 2013 13:01) *  IP
Det var et meget godt og meget betimelig innlegg av Louis Røren.

Nybegynnere bruker ofte mye tid på grunn av dårlige rutiner og mange slag, men de er villige til å lære og forbedre seg.

Mange seniorer bruker godt med tid og har innarbeidede rutiner som de ikke er villige til å gjøre noe med. Det er ofte frustrerende hvor lang tid mange seniorer bruker på surr, koseprat og dårlige rutiner. Gjennomgangsmelodien er ofte at det er ikke noe press bakfra, men gruppen bak ligger gjerne allikevel nokså nære. Underforstått, "selv om vi har nokså høyt hcp har vi spilt i mange år og dette kan vi og gjør som det passer oss."

Heldigvis er det også mange som er raske og ser betydningen av raskt spill, så det er mange fasetter her som ellers. Allikevel, viljen til endring er for ofte sørgelig fraværende.



 AR (30. jul 2013 13:12) *  IP
De første brukte 4. timer og 37 minutter etter å ha rundet på 2 timer og 15 minutter. Ikke 4.45 som Røren påstår. De neste ballene brukte mellom 4.30 og 4.40.

Første ball var "uheldig" måtte lete på 5 av de siste 9 hullene. I tillegg var det 2 OB-situasjoner med dertil hørende provisoriske baller samt en komplisert regeldiskusjon som måtte avgjøres før vi kunne spille videre for å unngå å risikere å bli disket. Effektivt spill førte til at de 15-20 minuttene ekstra letetid ble redusert til en "overtid" på 7 minutter. Det var bare noen få sekunder venting to ganger for dem som kom bak fordi småløping tok igjen mye av den tapte tiden i forbindelse med balletingen i første gruppe.

Etter at gruppe 1 var ferdig var det et opphold på ca. 30 minutter til ballen med høyere handicappere hvorav bare 10 minutter skyldtes startiden. De hadde trolig hatt en del leteproblemer. Det er ikke lett å få alle som er godt oppe i 60-årene til å løpe inn letetiden. Hyggelig at rundetiden etter dette gikk ned igjen.

På Bogstad og andre steder opplever vi sjelden eller aldri at firerballer i slagkonkurranse spiller under 4.30. På seniortouren er spillet på Bogstad det raskeste jeg har opplevd i de 12 turneringene jeg har spilt i år hvor de spilles i firerballer. En tid 4.15 er i praksis ren utopi og forutsetter at ingen må lete etter baller. I hvert fall for flere grupper etter hverandre.

Jeg snakket med stort sett alle gruppene som kom inn etter 18 hull de første to timene og spurte hvor lang tid de hadde brukt og om de syntes det var mye venting. Samtlige sa de var fornøyde med spillehastigheten (og ikke minst banens beskaffenhet). Jeg spurte samtidig om startid og regnet ut at spilletiden lå på rundt 4.30 for samtlige baller.

De som startet på hull 10 og de som startet på hull 1 brukte akkurat like mye tid.

Klart at man kan spille på både 4 timer og 4.15 i slagkonkurranse med fire spillere i hver gruppe. De som spiller Stableford, slik en del av dem som startet sent på dagen mandag gjorde, bør gå enda raskere, for de kan plukke opp når de har brukt opp slagene.

Jeg er fullstendig enig med Louis Røren at mange bør forbedre sine rutner med hensyn til føring av skårkort slik at det gjøres i ledig stunder og ikke før man selv står for tur til å så ut. Dette med å slå provisorisk ball når den første går ut i tykk røff, burde være en selvfølge. Her er det mye tid å spare. Mye å spare er det også med hensyn til å forberede sitt neste slag mens de andre i gruppen slår sine slag - selvsagt uten å forstyrre de andre.

Avstandmåleren sparer heldigvis mye tid. Ellers hadde det gått mye saktere.

De jeg snakket med etter runden trodde Louis Røren fleipet når han hisset seg opp over tidsbruken. Sur grinebiter? Vel, tror ikke det. Louis Røren har en fin sans for humor, kan mye golf, elsker spillet og er en herlig fyr med glimt i øyet! Han stiller selv spørsmålet rundt det å være kverulantisk. Jeg skal la det ligge her siden smilet denne gangen hadde størknet.

Men han har gode poenger når det gjelder effektiv tidsbruk. Der har vi alle noe å lære.

NOEN TIPS:

1: Beveg deg til neste tee så raskt som mulig slik at den som har honnøren slipper å vente på deg.

2: Finn et smart tidspunkt for føring av skårkort, eksempelvis mens andre gjør seg klar etter at du har slått. Ikke skriv skår når det er din tur til å slå.

3: Gjør deg klar og planlegg slaget ditt mens de andre spiller.

4: Gå fort. Noen blir alltid hengende 30-50 meter bak de andre ut fra tee-stedet på vei til andreslaget. Ofte er det vedkommende som skal slå det neste slaget. DET tar unødig tid.

5: Tenk på å være effektiv i tidsbruken. Pass på å ikke være "trang faktor" som det heter på fagpspråket i Prosjektplanlegging.

6: La den som har honnøren på det neste hullet slippe å sette i flagget på forrige green.

7: Planlegg putten din mens de andre putter når du ikke skal putte først. Her er det mye tid å spare.

8: Tenk generelt på effektiv tidsbruk.

Med disse tipsene og Louis Rørens gode innspill vil vi oppleve enda raskere og enda hyggeligere runder. Som kan ende opp med et smil om munnen etter runden, selv om den ikke ble så god som den burde vært.



 Skogen (30. jul 2013 13:22) *  IP
Bra Louis, bra. Det er mange av oss som må sjerpe rutinene. Jeg var ikke med igår men liker ditt innlegg og alle trenger å høre dette!!


 bjørn E (30. jul 2013 14:40) *  IP
----

Uansett bra at det blir satt fokus på bevissthet om å få til raskere spill. Det er til fordel for alle, Ikke noe er mer kjedelig å stå å vente, og vente og vente. Ofte irriterer man seg, og da spiller man stort sett dårligere.



 t (30. jul 2013 15:03) *  IP
Herlig leseropplevelse hvordan AR skifter mellom tredje- og førsteperson i omtalen av første ball. Spilte han i den? Kampanjene mot sakte spill florerer om dagen, men her var tidsbruken tydeligvis stipulert til 4.30?


 Louis Røren (30. jul 2013 17:39) *  IP
Dette var direkte skuffende Asbjørn.
Her bruker jeg en formiddagsstund på å skrive en invitasjon til diskusjon rundt temaet sakte spill, for deretter å nyte noen herlige regnfulle timer i Nordmarka blant fuglesang, blåbær, bringebær og elgtråkk. Så kommer jeg hjem og finner at du er dønn enig i sak, om ikke i fakta, og underbygger dette meg godt formulerte råd til forbedrete rutiner. Dertil klarer du avslutningsvis å gi en personkarakteristikk som så til de grader stemmer med mitt selvbilde at det ikke er til å holde ut!

Fra spøk til sak.
Jeg unnlater å kommentere hvem som ble hissig, da dette er personlig og har lite med saken å gjøre.
Hva gjelder avstandsmålere kan jeg si meg enig i at fornuftig bruk kan være tidsbesparende. Men uvettig og overdreven bruk er ikke det, på linje med alle teknologiske nyvinninger.

At 4t30 skal være en slags tidsnorm for en 4-ball i slagkonkurranser på sin hjemmebane er jeg heller ikke med på, ei heller at runder på 4t15 er utopi. Det er bare med på å befeste en for meg unødig tidsbruk, og de fleste golfspillende britter ville fått fnatt av et slikt argument.
Og så er det vel alltid slik at det er aldri meg, men alle de andre som har skylden for tidstapet. Vi er nok ganske mange som bør gå i oss selv for å bedre denne situasjonen.
For uten erkjennelse av at dette er et omfattende problem som angår oss alle vil vi heller aldri kunne bedre situasjonen.

Til t - vennligst la vær å vri dette til en diskusjon om person, den sikre måten å ødelegge en konstruktiv diskusjon på. Saken fortjener bedre.



 AR (30. jul 2013 17:49) *  IP
Helt enig med deg, Louis Røren. Hvis man griper fatt i rutiner, rask gåing og effektiv tidsbruk er det mulig å få ned rundetidene.

Men det er dessverre langt fram.

Engelskmennene spiller mye mer match. Da går det fortere med "given putts" og oppgitte hull.

Min personlige erfaring fra spill internasjonalt og her hjemme er at engelskmenn ikke er spesielt raskere enn andre europeere.

Kanskje slike innslag som dette kan gjøre at farten øker på norske golfbaner.

Jeg snakket med turneringsleder i dag. Han fortalte at gjennomføringen med opp mot 190 spillere gikk greit på Bogstad i går. De klarte faktisk å fremskynde start av "andre økt" med en halv time hvis jeg forsto ham riktig.

Det var godt gjort! Han kunne fortelle at de aller fleste av dem han hadde kontakt med, og det var omtrent alle, var meget fornøyde med avviklingen av turneringen.



 Amatour (30. jul 2013 18:11) *  IP
Glem honnør og spill 'ready golf'! Gå til ballen din hvis selv om den er 30m foran en annen ball og slå hvis det er en anledning.Trenger ikke vente på at alle har spilt i tur og orden.

I konkurranser, ha fore caddier på utvalgte steder.

Slipp pro ego'et. Har du over 10 i hcp trenger du ikke gå gjennom Tigers rutine for hver putt.



 Wilson (30. jul 2013 20:25) *  IP
Bra tråd og veldig bra skrevet av Louis Røren.


Amatour

Det gjelder de som har lavere/bedre hcp enn 10 også.


Men kanskje det kunne settes opp 3-baller og heller litt kortere tid mellom hver starttid.

4 i hver ball krever gode rutiner.



 jossi (30. jul 2013 22:31) *  IP
Jeg sitter tilbake med et inntrykk av at rundetider på
4.30 er akseptable ? Bogstad er såpass "lettgått" og rough
er også relativt snill.

Under NM i 2012 var det et tidsskjema på 4.08- 3 baller og
backtee, og med noen få unntak holdt dette skjemaet.

Når AR forteller at de måtte vente for å få avklart en
regelsitasjon før de kunne fortsette, er det igjen med på
å tydeliggjøre at regelkunnskapene hos de aller fleste er
mangelfulle.

Ved å benytte Regel 3.3 -som tillater å spille en alter-
nativ ball i tilfelle tvil om prosedyrer, kan man
fortsette spill uten forsinkelser, og i stedet ta opp
eventuelle uenigheter i scoremottaket.

--- Kommentar: I dette tilfellet var det ikke snakk om å spille en alternativ ball. Seansen tok ikke mer enn et minutt eller to. Hvis det i dette tilfellet skulle blitt spilt to baller, ville det tatt mye lengre tid. Det var snakk om en tolkning av en regel som det temmelig raskt kom til enighet om. Til orientering.

Når det er satt opp 4.08 på en treball er det helt naturlig at en firerball bruker 4.30. Kanskje mer. Fjerdemann bruker trolig mer enn 22 minutter på å slå sine rundt 80-90 slag. De fleste lå på rundt 4.30, og Louis Røren som gikk sent på dagen forteller at han brukte 4.15. Alle jeg har snakket med var meget fornøyde med gjennomføringen inkludert head pro som brukte sin fridag fra morgen til kveld. Han hørte ikke om noen sure miner og sakte spill. En fin turnering med andre ord. Men sakte spill må vi til livs!
AR. ---



 Enur (31. jul 2013 00:12) *  IP
De fleste (alle?) er vel helt enig i sak her: Sakte spill er en uting, og alle har et ansvar for å prøve å holde tempoet oppe.

Jeg var en av de som gikk i en av de tidlige ballene som startet fra hull 10 i gårsdagens turnering på Bogstad, og kan således føle meg litt truffet av Louis Rørens lange og gode innlegg. Og ja; vår ball ble en stund hengende litt etter ballen foran. Litt leting på hull 15 førte til at hele hull 16 var ledig før vi fikk slått ut der, og når et par i ballen slo både 1 og 2 baller i vannet der, var det bare på sin plass at vi fikk en vennlig henstilling fra Louis om at vi måtte få opp farten litt.
Jeg tror henstillingen hjalp, for etter det prøvde vi virkelig å få opp tempoet litt, og ved runding og på siste del av runden var avstanden til de foran gjenopprettet, og til de bak oss økt betraktelig.

Men det er klart vi alle kan bli bedre på mange ting. Selv har jeg en tendens til å bli stående litt lenge over ballen før jeg slår eller putter. (Til gjengjeld tar jeg aldri prøvesvinger). Men har jeg honnøren slår jeg alltid ut på neste hull før jeg skriver scoren fra forrige. Akkurat der er jeg enig i at mange kan forbedre rutinene sine, og mange kan med fordel også øke selve gangtempoet sitt. Så vi kan alle bli bedre på ulike ting!

Når det gjelder akkurat denne turneringen, skal man ikke se bort fra at mange av de som er med spiller Bogstad for aller første gang, eller eneste gang i sesongen, og på en så vakker dag som i går og i slike nydelige omgivelser, kan det lett føre til at man blir litt "fjetret" og går med litt vidåpne øyne for virkelig å suge inn alle inntrykkene, og det kan også føre til litt ubevisst lavere tempo.
For Bogstad er bare fantastisk slik den fremstår nå, og jeg tror de aller fleste av de ca. 190 spillerne i går hadde en flott dag! Så får vi heller alle gjøre vårt for å holde tempoet oppe når vi utøver den sporten vi er så glade i.



 Wilson (31. jul 2013 04:26) *  IP
Ang lengdemålere på par 3 hull som LR nevner er unødvendig. Der mener jeg LR tar veldig feil. Ofte kan det være 2 køller forskjell på par 3 pga klossplasseringen og hullplasseringen. Ikke alle greenkeepere flytter klosser og hull slik at hullet spilles til lengde angitt på kortet.


 Wilson (31. jul 2013 07:08) *  IP
Ang lengdemålere fra er 23 m som nevnes som negativt.

Det ideelle før en chip mener jeg er å gå opp til hullet for å se break + hvor mye green man har å lande ballen på og hvor mye den skal rulle.
Men bare det å vite nøyaktig avstand kan spare slag= spare tid.

Jeg tror ikke tidsforbruk kommer av bruk av lengdemålere, men kanskje feil bruk.
Det går an å måle mens andre slår.
Og det går an å måle fra der medspiller slo og deretter skritte opp meter til egen ball.



 Zinho (31. jul 2013 08:35) *  IP
Wilson: for alle andre enn turneringsspillere er det revnende likegyldig om det er 23 eller 27 meter til pinnen på det slaget.. Bortkastet tid. De værste tidstyvene er 6-15 handicapere som tror de er supergode..


 GS (31. jul 2013 08:44) *  IP
Helt uenig med deg her Zinho. For min del vil dette som regel skille på en kølle eller hvor jeg tar grepet på kølla hvis jeg slår en pitch.
Hva er forresten er turneringsspiller? Dette var da snakk om i turnering.



 Zinho (31. jul 2013 08:51) *  IP
Turneringsspiller i dette tilfellet var ment som profesjonelle eller lav hcpere (hcp kategori 1)

GS: hva er ditt hcp?



 GS (31. jul 2013 12:27) *  IP
Mitt hcp er ca 10 uten at det har noe med saken å gjøre.
Poenget er at et par slike målinger har lite å si for den totale tidsbuken for en hel runde. Kanskje ett sted mellom 30 - 60 sekunder. Da er jo alternativene mye mer tidskrevene spør du meg. Enten skritter man opp avstanden og bruker mye mer tid, ellers så blir det bare hit and hope, og man må gjerne bruke to slag til og har ikke lært noe.



 Bjørn E (31. jul 2013 12:46) *  IP
Hvis en firerball på senior touren i klasse 1 har snittscore på 80 så slår de tilsammen 320 slag.
Hvis en firerball i klasse 3 eller 4 har snittscore på 105, slår de tilsammen 420 slag. Dvs, de slår 100 flere slag enn firerballen i kasse 1 og de må sikkert lete mer etter baller i roughen..
Det merkelige da, er at når man har gjort endringer i startrekkefølgen på senior touren - slik at klasse 2, 3 eller 4 starter først, virker det som om disse bruker omtrent like lang tid på en runde som gutta boys i klasse 1.
Årsaken til dette ligger kanskje i en litt arrogant holdning (jfr Louis glimrende innlegg) og at de i klasse 1 bruker vesentlig lenger tid på sine rutiner enn de som spiller i klasse 2, 3 eller 4.. Personlig har jeg spilt med folk som synes det har vært dørgende kjedelig å gå i ball med noen som bruker veldig lang tid på rutiner osv......



 Laser (31. jul 2013 13:47) *  IP
Meget bra innlegg fra innleder. Diskusjonen har vi hatt før.

Det som er beklagelig er at folk ikke tar ansvar og bare skyter på andre.

Dette er holdning - holdninger og mangel på respekt og dømmekraft fra alle som spiller golf.

Det går meget bra uten store problemer å spille 4 baller under 4 timer



 Enur (31. jul 2013 14:11) *  IP
Nå tror jeg du tar hardt i, Laser.

Å spille 4-baller under 4 timer er selvsagt mulig i enkelte tilfelle, men i turnering på fullstappet bane og hvor alle regler og prosedyrer skal følges korrekt, er det tull å si at det "går meget bra uten store problemer".



 digger (31. jul 2013 14:14) *  IP
Har aldri skjønt hvorfor det oppfattes som et problem at en golfrunde tar 4,5 timer. Særlig ikke under en turnering.

Det har jo blitt rene folkesjukdommen å klage på sakte spill.

Det er ikke noe å være stolt over å ikke engang gidde å bøye seg ned for å lese puttelinja og å gi hverandre 1-meters putter.



 Zinho (31. jul 2013 14:54) *  IP
GS: selvsagt har det noe å si, på 10 i hcp spiller det null rolle om du har 23 eller 27 meter igjen. Hadde det utgjort forskjell for deg hadde du hatt langt lavere hcp. Jeg har lavere hcp en deg og det er tilfeldig om jeg blir 3 meter lang eller kort.


 Zinho (31. jul 2013 15:06) *  IP
Utover det, dersom man regner at 2 av 4 spillere har 20-30meter igjen på alle hull og du sier 60 sek. Det er 2 min pr. hull. 36 min på runden.


 ACGDC = Zinho (AR) (31. jul 2013 15:08) *  IP
Burde vært handicap krav for å bruke laser.


 Wilson (31. jul 2013 15:43) *  IP
Jeg ser ikke noen grunn til å diskutere dette med deg Zinho.
At du varierer med 6 m fra 25 m er ditt problem.

Men du bør ikke tro at dette gjelder alle.



 GS (31. jul 2013 22:00) *  IP
Zinho skrev:"Utover det, dersom man regner at 2 av 4 spillere har 20-30meter igjen på alle hull og du sier 60 sek. Det er 2 min pr. hull. 36 min på runden"

Her har du misforstått kraftig. Det jag skrev var at jeg bruker maks 60 sekunder totalt på å måle disse slagene fra 20-50 meter. Bruker maks ca 10 sek på å dra opp laseren sikte på flagget og legge den tilbake.(dette gjøres stort sett mens de andre spillerne går eller slår) Har vanligvis ca 3 - 5 slag av denne typen.
Hva andre spillere gjør er knekkende likegyldig, men dette er ikke noen stor kilde til sakte spill. Dårlige rutiner som å ikke være klar, skriving av score, sakte gange osv er mye større problemer.



 Wilson (31. jul 2013 22:57) *  IP
Helt enig med GS


 Laser (01. aug 2013 07:40) *  IP
Det er dårlig rutiner, Golfere som ikke er i stand til å flytte beina spesielt fort av ulike årsaker.

Det er mange som er trege på mange ulike momenter i spillet.
Helse tilstanden /formen er svak hos mange og da tar det tid



 Zigurd (01. aug 2013 10:30) *  IP
Fokuset på avstandsmåler som en synder for økt tidsbruk er fullstendig feilplassert.

Skal man vite avstanden til noe, så er en lasermåler raskeste og sikreste måten å gjøre dette på - uavhengig av spillerens hcp. Er noen treg med å finne avstanden med en avstandsmåler, så ville de vært enda tregere med å finne avstandene uten en slik måler.

Så da står man igjen med argumentet om at en del spillere ikke har behov for å vite hvor langt de skal slå fordi de ikke er gode nok til å treffe der de sikter mesteparten av tiden likevel...

I hvilke andre sporter/aktiviteter, hvor man skal treffe et mål, får man høre at det ikke er så nøye om man vet hvor målet er når man likevel ikke er god nok til at det kan forventes at man skal treffe det mesteparten av tiden?

Jeg har til gode å høre "Hvilken blink som er din? Nei, det skal ikke du bry deg så mye om Reidar - du er ikke god nok til å treffe den regelmessig enda uansett - skyt noenlunde i den retningen så treffer du iblant" i den lokale skytterklubben...



 AR (01. aug 2013 10:52) *  IP
Midt i blinken, Zigurd - innertier, faktisk!

Skal du få opp farten på golfbanen, må du få med seg beina, forberede deg mens andre slår og være klar når det er din tur.

Verre er det ikke.



 No Name (01. aug 2013 10:57) *  IP
Alle som mener avstandsmåler er tidkonsumerende bruker ikke en slik selv.


 Frank (01. aug 2013 10:59) *  IP
Være klar når det er din tur er det jeg opplever som soleklart det viktigste for å holde tempoet oppe.


 Wilson (01. aug 2013 11:03) *  IP
Siste 4 innlegg er bare å være enig i


 tilskuer (01. aug 2013 11:26) *  IP
Helt riktig AR. Det er summen av aktivitetene som er viktig. Det hjelper ikke så mye på spillehastigheten om du går raskt fram til ballen, hvis du deretter bruker 2 - 3 minutter før du slår ballen - etter at det er blitt din tur. Forøvrig mener jeg at det er altfor stort fokus på spillerekkefølgen. Et tidsbesparende alternativ til å vente på at den som har tur skal gjøre seg klar, er at den som først er klar får slå først.


 Ove (01. aug 2013 12:09) *  IP
Dette er en tøvete diskusjon og tema. Spiller det noen som helst rolle om en golfrunde varer 4t,10 min. eller 4t, 40 min.? Forskjellen er ubetydelig, men synes å være så stor for noen at de blir irritert.
I saker om "sakte spill2 er det lavhandicaperne som dominerer, når det gjelder å uttale seg. Paradoksalt nok er det nettopp lavhandicaperne som er de som sinker spillet mest. det er i hvert fall ikke eldre menn med middels og høyt handicap! Vi slår kortere og rettere enn de som er bedre enn oss. Vi spiller med baller som har vært billige i innkjøp, eller hovedsakelig med baller vi har funnet. derfor blåser vi stort sett i om den er tapt.
Lavhandicaperne slår langt, men ofte skjevt, havner i røffen eller skogen og bruker tid på å finne den dyre favorittballen sin. De bruker tid på å velge riktig kølle, de bruker lengdemåler, de slår ørten prøveslag, de slår opp torv som må finnes og legges tilbake, de legger seg på kne og finsikter på green og bruker lang tid på puttene.

Vi som er middelmådige og dårlige golfspillere har et annet spillemønster som tar kortere tid, og vi irriterer oss ikke om vi må vente. Og de vi venter på er ofte en flight med lavhandicapere.



 PCS (01. aug 2013 12:25) *  IP

Det bør reduseres fra 4 til 3 spillere pr flight i turneringer, og kanskje også i selskapsrunder,,, med manglende interesse fortiden er det jo plass på banene :-)



 Gunnar Bull (01. aug 2013 12:25) *  IP
Ove, generaliseringens mester :-)

Det finnes spillere i alle kategorier som er både trege og raske, Ove. Det du sier over her er bare tullprat.

At du i tillegg ikke skjønner at forskjellen mellom idealtid (og flyt) og en halv time ekstra (rykk og napp) er alt annet enn ubetydelig, kommer ikke som noen overraskelse.




 Wilson (01. aug 2013 13:40) *  IP
PCS

Vi er enige i noe.
Kryss i taket.



 Ove (01. aug 2013 13:47) *  IP
Hr.Bull, rykk og napp er det i alle turneringer, inkl. de største. Det er noe proffene også må venne seg til. Hvor lang tid tar runder på PGA?
Går det ut over ditt gode spill at det ikke er "flyt" i spillet? Mestrer du ikke rykk og napp?

Kan du ikke heller kommentere det jeg skriver om lavhandicaperes spillemåte kontra høyhandicapere. Det gjelder naturligvis ikke alle (generalisering er feil av meg), men det er såpass utbredt at jeg mener det passer på majoriteten av spillere i disse to kategorier.



 Wilson (01. aug 2013 14:10) *  IP
GB

Jeg tror ikke Ove blir mester.
Amatør og Benny kom inn på samme resultat
Blir nok et omspill ang tittelen



 Zinho (01. aug 2013 14:16) *  IP
Ove: definisjon av lav handicaper da? Hvis vi har samme definisjon av det, så er det tullball at de ofte slår skjevt..


 Zinho (01. aug 2013 14:20) *  IP
Min erfaring er at de fleste trege spillere er middel hcpere (6-13)..


 Gunnar Bull (01. aug 2013 14:23) *  IP
Som de aller fleste spiller jeg bedre (og trives bedre) når det er grei flyt i spillet. Mas bakfra og venting på gruppen foran gjør ofte runden mindre trivelig.

Du ber meg kommentere det du skriver om lav- kontra høyhandikappere. Siden jeg har fungert som "marshall" gjennom en hel sesong for noen år siden, mener jeg å ha god nok kunnskap til å mene noe konkret om dette temaet.

Jeg er enig med deg i at det er ganske vanlig blant lavhandikappere å ha trege rutiner, kanskje mest når man snakker om seriøse turneringsspillere på scratchnivå. På den annen side slår disse langt færre slag, og min opplevelse er at det er svært sjeldent en gruppe scratchspillere sinker spillet.

En gruppe med bare høyhandikappere trenger absolutt heller ikke sinke spillet, men mitt inntrykk er - sorry Ove - at disse generelt bruker litt lenger tid.

Den eneste gruppen som skiller seg signifikant ut fra "hopen", er fire gjestespillere i en og samme gruppe, uavhengig av handicap. Årsaken ligger trolig i at de ikke kjenner banen, bruker ekstra lang tid for å se og planlegge, og kanskje også kommer fra nihullsbaner med mindre press hvor tempo spiller mindre rolle.



 Tomtom (01. aug 2013 14:36) *  IP
Min opplevelse er at man til en viss grad kan se bort fra spillenivå og heller se på type person. Noen er raske og noen er tregere uavhengig av hvor flinke de er. Har spilt med proffer og folk med 54 i hcp og opplevd treginger begge steder.

Den eneste generaliseringen som passer er at alle mener at de som er på et annet spillehandicap enn seg selv er synderne.



 Ove (01. aug 2013 15:07) *  IP
"Lavhandicaper" er for meg de med hcp 5-12.
Jeg snakker ikke om scratchspillere, Bull.

Høyhandicapere er for meg hcp over 20.



 Gunnar Bull (01. aug 2013 15:16) *  IP
Ok Ove. Da er min mening at spillere med hcp mellom 5 og 12 ikke er noen ensartet gruppe overhodet. Jeg har ihvertfall ingen erfaring med at disse er tregere enn de med hcp over 20.

Heller motstatt, om det skulle være noen målbar forskjell.



 Jaja (01. aug 2013 22:51) *  IP
Du får bli med på en runde da Ove så vil du kanskje se at du tar feil... Hvis du er en av de som går på 4,5 time ville du sinket oss....


 stig (01. aug 2013 23:14) *  IP
Den største drivkraften for at jeg spiller dette utrolig irriterende,kule,krevende,spennende spillet er for å mestre det så godt som mulig hver gang. Det klarer jeg ikke hvis jeg må forte meg ved slag fra tee og fairway,og slurve med lesing av helling og linje på putter. Alt det andre som tar mye tid er en uting. Jeg kan nok selv bli bedre på noen av tingene.

Jeg har observert ved flere tilfeller,grupper som kommer fort bakfra,som vår gruppe har sluppet forbi. Jeg kan ikke forstå hvordan disse spillere kan få det beste resultat på sin runde i dette tempo. For å sammenligne med sjakk,så virker dette som lyngolf for meg. Vi vet alle at da kommer det mer slurvefeil.

Jeg er med på at forflytning rundt på banen ellers må gå unna i ett raskt tempo. Men for meg som kommer i fra en nihullsbane med lite press,så er det en liten overgang når jeg er på 18 hulls baner. Syns Gunnar Bull treffer veldig bra med denne:

Den eneste gruppen som skiller seg signifikant ut fra "hopen", er fire gjestespillere i en og samme gruppe, uavhengig av handicap. Årsaken ligger trolig i at de ikke kjenner banen, bruker ekstra lang tid for å se og planlegge, og kanskje også kommer fra nihullsbaner med mindre press hvor tempo spiller mindre rolle.






 Majorfan (01. aug 2013 23:55) *  IP
stig.

Det er vanskelig å si hvilket nivå du spiller på basert på det du skriver, men det virker som om du enten spiller på et meget høyt konkurransenivå (om penger), eller tar ditt eget spill for seriøst. (fra R&A: "In addition, it is necessary to make some distinction between golf played as a leisure pursuit and elite golf, where allowances have to be made for players trying to earn a living.")

Det er godt å høre at du slipper raskere grupper gjennom, men - og det er et viktig men - for gruppene som må gå gjennom så er det ofte ødeleggende for eget spill å måtte gå gjennom en "Ben Crane" med f.eks. 20 i hcp som tror at hver selskapsrunde kan/bør ta langt over fire timer for å sikre en 95 i stedet for en 97 (eller i verste fall, en 27 i stedet for en 29 stableford.)

Alle er bedre tjent med at alle grupper holder følge med gruppen foran. Når jeg må gå gjennom, så vil jeg prøve å ta hensyn til flyten på banen og småløpe gjennom, ofte med en kjapp treputt som resultat. Sånn mener jeg spillet bør være på en bane med stort press, og det ødelegger ikke min golfopplevelse i vesentlig grad.

Dersom du absolutt må finlese helling og linjer på dine putter, så kan det være at baner eller tidspunkter med lite press er der du hører hjemme. Hvis ikke, så er det bare å ta hensyn til medspillere og akseptere en mulig bogey selv om en nitid lesing av greenen KANSKJE kunne ha medført par på hullet.

Når dette er sagt, så er jeg 100% enig i at veldig mye av problemet ligger i dårlige rutiner. Senest i dag sto jeg i over ett minutt og så på at alle tre spillere foran min gruppe sto og så seg tilbake og tellet slag på det nettopp avsluttede hullet mens vi i gruppen bak sto klare for å slå inn. Flere av baggene deres sto feil i forhold til neste utslag. Slike eksempler er det utallige av på alle baner hver eneste dag, og klubbene bør bli mye flinkere til å lære opp medlemmene til å forbedre seg.



 golffreak (02. aug 2013 00:50) *  IP
Mye fornuftig her, og jeg synes også at målet bør være å komme rundt på omtrent 4t. Eksakt hvor lang tid runden tar avhenger av mange faktorer, som banens vanskelighetsgrad etc.

Det jeg ser hos mange av mine kompiser er at de somler for mye i selve forflytningen. Når siste mann har slått ut så bør de andre begynne å gå, sistemann klarer å ta igjen de 8-10 meterene og man trenger iallefall ikke vente et halvminutt på tee før man omsider begynner å TUSLE nedover fairway.. Går du i raskere tempo så sparer man ganske så mye tid. Alle trenger heller ikke stå rett rundt flagget når sistemann putter. Det holder med at en tar flagget, og de andre kan stå utenfor greenen på vei mot neste tee klare til å gå. De to første som går først kan da slå ut først også. La praten/diskusjonene ta en pause når dere slår, men det går selvsagt an å fortsette den fra tee mot fairway etc. Det er en fordel at alle ser etter ballene til hverandre fra tee (man får ikke forberedt eget slag likevel), da for å kunne finne igjen baller i rough etc fortere. På kortere innspill så trenger ikke alle se etter ballen, de to som ligger nærmest hverandre kan evt "samarbeide" litt om nødvendig. Gjør deg klar til eget slag, og start rutinen idet han foran deg slår. Det samme på greenen, og han som har igjen en retur kan da vente littegrann til han som kommer bak får slått.

Et godt samarbeid mellom alle gjør at man sparer utrolig mye tid, og det funker jo best om det er folk man har spilt mye med før og kjenner rutinene til.

Med det sagt så klarer jeg å nyte en golfrunde som tar 4,5 time også, og er det ikke noe stress, godt vær og lite folk så ser jeg ikke på klokka og maser på andre for å si det slik. Lar man noen minutter eller "rykk og napp" ødelegge golfrunden/dagen så blir livet for kort.... Smil og spill golf! :-)



 stig (02. aug 2013 01:30) *  IP
Majorfan

Jeg kan si så mye at jeg spiller rundt 11-12 i hcp,så i følge deg så tar jeg det sikkert for seriøst. Mye av det du skriver er jeg enig i. Men det å bruke litt tid til å kjenne seg komfortabel når du står over ballen for å slå,og det å få bruke noen sekunder før en putt,det syns jeg alle skal få lov til. Så lenge en er rask ellers rundt på banen. Og det mener jeg at jeg er,men skal ha mer fokus på framover. Jeg kan ikke sammenlignes med Ben Crane hvertfall:-) Min mening er at jo færre slag en slår på runden,ja det sparer en også tid på.

Jeg mener også at det å ville spille det beste en kan ikke har noe med hcp å gjøre. Jeg har alltid ønsket å bli bedre i all sport jeg har bedrevet. Fotball,tennis,bordtennis og nå golf.



 No Name (02. aug 2013 08:26) *  IP
Gjør som skottene: putt samtidig


 TV fan (02. aug 2013 09:39) *  IP
Tror vi må være også ærlige med oss selv at ting går tregere når man ikke spiller fra samme tee-box. Damer og Herrer i samme flight er ikke en god kombinasjon.


 Kverulanten (02. aug 2013 09:45) *  IP
Fra R & A sin hjemmeside
Pace of Play Guidelines

Clubs, public courses, resorts and competition organisers have differing views on what constitutes acceptable and unacceptable pace of play, but the fact is that slow play detracts from the enjoyment of the game for many players. Few golfers are heard to complain about play being too quick!

“ ...as a general rule, try to keep up with the group in front. ”
There is a responsibility, therefore, on all players and administrators to ensure that golf is played at a good pace, and a pace appropriate to the course being played. Factors that may influence what is considered to be an appropriate pace may be the difficulty of the course, the distances between greens and tees, the climate and also the range of ability of the players on the course.

In addition, it is necessary to make some distinction between golf played as a leisure pursuit and elite golf, where allowances have to be made for players trying to earn a living. At the elite level, there will often be officials on the course who can monitor pace of play and implement a strict policy, which involves groups keeping to a hole-by-hole schedule, and potentially being subject to timing of individual strokes with the threat of penalties if they fail to keep to the clock.

Keeping Pace
Keep up with the group in front.
If you lose a hole, call the group behind through.
Be ready to play your shot when it's your turn.
Leave the green promptly.
For ‘normal’ golf, it is still important for administrators to set targets for round times. As stated above, there is not a ‘one size fits all’ model for round times, but it is important that the targets are achievable without being too soft.

Two-ball rounds should take no more than 3 hours 10 minutes; three-balls should take no more than 3 hours 30 minutes, and four-balls no more than 3 hours 50 minutes.

If slow play has become an issue at your club, course or resort then strong and decisive action should be taken to resolve the problem. And as a general rule, try to keep up with the group in front!

How administrators can minimise round times:
Do not overload the course by using short starting intervals. When play is in two- balls, at least eight minutes should be allowed between groups and in three or four balls, at least 10 minutes should be given.
If possible, incorporate starter’s gaps throughout the course of the day to allow for clearance of any delays that have arisen.
Encourage players to play from tees that suit their ability and ask the starter to guide the players in this respect before the round.
The rough for daily play should be of such a length so as to avoid numerous lost balls.
Hole locations for daily play should not be too severe and neither should the green speeds.
Advise players of the time that should be taken to play the course and remind them of their obligations with regards to pace of play, i.e. keep up with the group in front and allow quicker groups to pass through.
Remember that increasing the number of players per group increases round times. In particular, limiting stroke play groups to two-balls or three-balls will avoid the delays often experienced in four-ball play.
How players can minimise round times:
Be aware of your position with regard to the group in front and keep up with that group.
If you feel that your group is losing ground, tell the other players in your group.
If your group is behind, try to catch up.
If you lose a clear hole and are delaying the group behind, or if there is no group in front of you and you are delaying the group behind, invite the group behind to play through.
Be ready to play your shot. While exercising due consideration for other players in your group, put your glove on, check your yardage, pick your club and line up your putt while others are playing.
At the green, speed up your exit by positioning your bags on the way to the next tee.
Move off the green as soon as all players in your group have holed out and mark score cards at or on the way to the next tee.
Play a provisional ball if your ball may be lost outside a hazard or out of bounds.
Related Links
Quick Guide to the Rules
Spirit of the



 Wilson (02. aug 2013 09:47) *  IP
Den har jeg ikke sett TV fan
Kona og jeg spiller sammen.
Vi spiller fra ulike Tee-steder, og vi spiller heller ikke andre-slaget fra samme sted så veldig ofte.
Hender at hun driver meg ut. :-)


AR's oppsummering fungerer veldig bra
"Skal du få opp farten på golfbanen, må du få med deg beina, forberede deg mens andre slår og være klar når det er din tur".



 stig (03. aug 2013 00:14) *  IP
Noen vil kanskje syns det er pirk,men jeg tar sjangsen å spør. Hva syns vi om medspillere som kludrer med køller eller generelt andre ting i bag o.l,mens en står og er i ferd med å utøve slag? F.eks for å spare tid da. Det hender jeg opplever dette,og må si jeg syns det er respektløst. Det er jo en selvfølge at vi ikke snakker når noen slår,så det skulle gjelde dette og. Så det punktet AR og noen andre her ser ut til å være enige om ("forberede deg mens andre slår") er jeg ikke enig med,hvis dette er på tee eller veldig nær den som slår. Vet ikke hvordan det er med andre her,men jeg føler jeg blir forstyrret,og litt irritert når dette hender med meg.

Man kan ikke bli så opphengt i raskt spill,at vi glømmer å respektere medspillerene våre.



 Frank (03. aug 2013 00:22) *  IP
Man støyer ikke i andres forberedelser. Man er stille og rask. Tenk Fantomet. :)


 stig (03. aug 2013 00:23) *  IP
Flott Frank!


 Wilson (03. aug 2013 00:27) *  IP
Man støyer ikke om man står utenfor synsfeltet og måler.
Men jeg er enig stig om feks noen surrer rundt på greenen for å lese linjer mens andre putter, det er ikke bra, det samme å klirre med køller. Man må kunne forberede seg uten å forstyrre andre.



 AR (03. aug 2013 10:13) *  IP
En viktig eikkette-regel er - sagt litt muntlig:

"Stå stille og hold kjeft når andre slår sitt slag".

Du kan eksempelvis stå stille og studere dine egen puttelinje mens andre putter. Du får gjort gode forberedelser til ditt eget slag når du står stille og holder munn mens andre utfører sine slag.



 simen fulland (03. aug 2013 11:39) *  IP
Louis Røren;

Du tar opp mange gode poenger.
Når det gjelder Bogstad og turneringsspill er det ett moment som er viktig med tanke på sakte spill.

Bogstad har i da mellom flere hull knehøy tjafse rough.
Hvis jeg husker riktig (spilte banen for 2 uker siden)er dette tilfellet mellom hullene 2,3,4 og 10.
Slår spilleren inn i roughen her og det er slagspill turnering må han nødvendigvis finne ballen, eller spille videre på provo om han var lur nok til å slå en.

Dersom en spiller må lete i 5 min, må de bak vente i 5 min. Slikt blir det kø av.

At Bogstad som har flotte gamle trær mellom disse hullene ikke kan klippe ned denne tjafse roughen til vanlig "finne ballen rough" som det f.eks er mellom hull 1 og 18 er for meg en gåte.

Disse flotte trærne sperrer spillelinjen. Det gjør at en må være i stand til å forme slag for å komme seg tilbake til fairway igjen, eller om man vil slå mot green.

Å ha kne rough mellom de aktuelle hullene er å be om tregere spill, og spesielt i turneringsgolf når man må hulle ut.

Dersom Bogstad tar frem gressklipperen på de aktuelle hullene forsvinner letingen, og forsvinner letingen går rundene mye fortere på full bane.



 Louis Røren (03. aug 2013 14:33) *  IP
Simen, der er jeg fullstendig enig. Selv om jeg er av dem som syns Bogstad er en fantastisk flott golfbane hvor hver runde gir deg en inderlig naturopplevelse, er der flere aspekter jeg anser kan forbedres. Men det vil føre for langt å ta opp her.
Til det å 'holde kjeft' når andre skal slå er jeg også fullstendig enig, selv om jeg der synder titt og ofte.

Kverulantens innlegg er mektig, vektig og viktig, og sikkert en vekker for mange som ikke har tenkt så nøye igjennom tidsbruken av dette fabelaktige spillet kalt golf. Jeg unner egentlig alle å bruke så mye tid de bare ønsker på sine runder, men kun så lenge det ikke er ødeleggende for medspillere i og bak egen ball. Tross mitt innledende innlegg har jeg det slik at på enkelte baner, enkelte steder, under riktige spilleforhold , må gjerne runden vare 'hele dagen'. Bogstad er et slikt, Kongsvinger likedan.

Til TVfan - å spille med damer er nesten alltid en berikende opplevelse - om du selv viser dem oppmerksomhet og er inkluderende. Sjelden opplever jeg at de er sinker på noen som helst måte.



 barce (03. aug 2013 16:10) *  IP
Det er kun noen partier mellom omtalte hull som har grov rough hvor ball neppe kan ventes å finne.. Syns det er greit mht vanskelighetsgrad på banen..


 common sense (03. aug 2013 17:51) *  IP
En viss daglig leder på en av Oslo-klubbene gikk rundt banen sin på -3 på 2.08 for noen uker siden, så de som hakker seg rundt på 4,5 timer og tror golf MÅ ta lang tid for at resultatet skal bli bra tar feil.


 barce (03. aug 2013 18:22) *  IP
Rekorden er vel -6 på 56 minutter.. Men hva er det faktum godt for mht det å nyte golf.. Ikke slle som skal hjem til sur kone og skrikende unger :)


 Gunnar Bull (03. aug 2013 18:43) *  IP
Noen liker å gå raskt og bruke liten tid, andre er motsatt.

Men en golfrunde er på mange måter sammenliknbart med å kjøre bil på en smal og svingete vei. Skal det gå greit og smidig, må vi alle finne en idealtid som flest mulig kan trives med.

Personlig mener jeg idealtid med en firerball på Bogstad på en hverdag uten press burde ligge rundt 3:50 til 4:00 timer. Hvis det er mange toerballer foran og bak firerballen, må firerballen belage seg på å slippe forbi et par ganger hvis det blir ledig foran. En toerball burde gå Bogstad greit på tre timer.

Hvis det er mye press på banen (f.eks. turneringer eller helg), burde man kunne akseptere en tidsbruk på opp mot 4:15, uten at noen blir sure av den grunn.

Ellers varierer idealtiden relativt mye på forskjellige baner. På Miklagard bruker man i snitt et kvarter mer per runde enn på Bogstad.



 Ove (03. aug 2013 21:14) *  IP
Denne tråden er bullshit (unnskyld hr. Bull).
Den er fullstendig dominert av lavhandicapere, som alle tråder her er. Jfr. min første tråd her 23.mai "Forum for lav-handicapere". Overskriften ble bekreftet av innleggene.

Nå ser vi det igjen. Lavhandicaperne her legger utvilsomt skylden på "sakte spill" på høyhandicapere. Selv er dere effektive i alt dere gjør ute på banen. Men dette dreier seg jo om selskapsrunder, ikke om turneringer eller andre konkurranser. Da spiller det vel ingen rolle om spilletiden er 4 1/2 time eller mer. Dere gjør golf som mosjonsidrett til vitenskap, og irriterer dere grenseløst over de dårlige golfspillerne som sinker spillet deres. Jeg har mange ganger blitt sinket av andre flighter foran, men irriterer meg ikke. I verste fall har jeg gått frem og snakket til dem. Hvorfor skulle jeg ergre meg over at det går med en halvtime ekstra på en ellers hyggelig golfrunde?

Golf som selskapsrunde er en sosial greie, ikke så jæ... seriøst. I turneringer o.l. er det annerledes, da har man både marshalls, dommere og spiller med likesinnede.

I selskapsgolf har over 90 % av norske golfspillere hcp. over 20. Dersom det ergrer dere så fælt å spille bak eller med slike dårlige spillere, så finn på noe annet. Golfbanen er for alle. Vi som er dårlige leter ikke lenge etter en tapt "lakeball", vi velger kølle raskt, vi slår noenlunde rett, vi bruker kort tid på å putte, vi bruker ikke avstandsmåler og vi slår ikke ørten prøveslag.



 No Name (03. aug 2013 21:40) *  IP
Ove bør holde sine mindreverdighets komplekser for seg selv


 007 (03. aug 2013 21:43) *  IP
Selskapsgolf - hæhæhæ - bra Ove!


 Finn Langeland (03. aug 2013 21:55) *  IP
En golfrunde bør max ta 3 timer. I Skottland spiller vi på 2 t og 15. Louis Røren har helt rett når han tar opp den for golfen ødeleggende tidsbruken. Avstandsmålere er idioti. Men d er veldig underholdende når en m slik måler misser totalt! Det skjer stadig. Også for oss uten avstandsmålere, by the way!


 Wilson (03. aug 2013 22:05) *  IP
2 t 15 min i 4 ball?

Avstandsmålere er helt topp, by the way

:-)




 Finn Langeland (03. aug 2013 22:21) *  IP
2-ball. 4-ball 20 min ekstra. Avstandsmålere er idioti.


 Wilson (03. aug 2013 22:32) *  IP
Dere gir vel hverandre putter også. Det blir jo helt feil sammenligning med en NSG turnering som går på slag.
Avstandsmålere er helt topp, men kan være vanskelige å håndtere med mye malt whisky innabords. :-)



 Gunnar Bull (03. aug 2013 22:34) *  IP
Det er mye som er idioti. Avstandsmålere er ikke en av dem :-)



 Wilson (03. aug 2013 22:36) *  IP
Dere har vel caddier også i Skottland?


 stig (03. aug 2013 22:39) *  IP
Beklager mister Finn Langeland,men folk som mener avstandsmålere er idioti,klarer jeg ikke å ta seriøst. Raskere måte å måle avstand til pinnen vet i alle fall ikke jeg om. Du kan også bruke den effektivt ellers på banen og,med tanke på hindringer,slik som trær,bekker,banegrenser o.l.


 golffreak (03. aug 2013 22:43) *  IP
Uavhengig av hcp, utstyr man bruker etc så er det greit å sikte seg inn på ca. 4t. En 2 ball vil bruke litt mindre, enn 4 ball kanskje ørlitt mer hvis banen også er vanskelig. Spiller alle bra kan det hende det går raskere. Det kan være enkelte hendelser og vær etc som gjør at det også vil ta lengre tid enn "vanlig". Går det 4,5t en dag, så smil og vær glad for at du har spilt en runde golf fremfor å klage..

2t 15min på 18 hull er sikkert mulig, men det gis vel ikke tidsbonus i golf?!? Er det et mål i seg selv? Skal du kreve å løpe igjennom alle midt i prime-time evt? Synes det er like interessant å høre hvor kort tid folk brukte på runden, som hvor lite kølle de brukte på et hull etc.. Noen spiller golf for å konkurrere mot seg selv og få en god score, andre mer for det sosiale. Uansett så er vel ikke tidsbruken i seg selv noe mål, men det må jo finnes idealtider selvsagt.

Ankepunktene mot at runder tar særlig mer enn 4t er at folk mister fokus/blir slitne, samt at det i dagens samfunn gjerne er slik at folk har andre planer/forpliktelser.. Personlig legger jeg ikke planer 3,5t fra teetime for å si det slik, men forstår at folk ønsker runden ikke skal ta mer enn 4t. På dager det har vært kø og det tok 5t så kjenner jeg at jeg ble litt mer sliten og ukonsentrert de siste hullene. Jeg tåler å vente litt på noen hull og mister ikke "rytme" av den grunn, men hvis totaltiden blir for lang så kan det være litt lidende for scoren.



 Finn Langeland (03. aug 2013 22:43) *  IP
Avstandsmålere er helt ubrukelige og det er ikke til å holde ut når fire 20 pluss hcpere måler alt av avstander. Overalt. Selvsagt tar d tid. Selvsagt er d feil. Alle baner har pinner eller andre markeringer for 100, 150 og 200 meter. Hva mer trenger du? Golf er ment å være glede, ikke teknologisk apokalypse!


 Vel vel... (03. aug 2013 22:59) *  IP
Ikke enig...sparer tid for meg selv, og de jeg spiller med.. Jeg er intressert å score lavest mulig og da er avstandsmåler selvfølgelig en viktig del av mitt utstyr.


 stig (03. aug 2013 23:00) *  IP
Ok Finn,da er vi uenige. Men det går bra. Jeg kommer ikke til å slutte å bruke den,samme hvor mye du syns det er idioti.


 rett i koppen (03. aug 2013 23:14) *  IP
Under The Open ble det litt debatt rundt dette med sakte spill. Den første gruppen som gikk ut torsdag brukte visstnok fire og en halv time. Ingen foran, forecaddies overalt, snittscore under 80.
Fire og en halv time. Kommentatorene på BBC var sjokkerte. De var vant til selv å spille runder på tider i nærheten av de Finn Langeland snakker om.

Kan noe av problemet være at vi er en så ung golfnasjon at vi tror det vi ser på TV er normalen?



 Finn Langeland (03. aug 2013 23:36) *  IP
Det er en skandale og helt ødeleggende for golfen at 18 hull tar to evigheter for normale hobbygolfere og tre for proffene. Interessen stuper. Det er et kjempeproblem. "Hjelpemidler" som avstandsmålere gjør bare dette problemet verre. Mitt forslag: Slå ballen, gå til ballen, spill neste slag. Hva er problemet?


 golffreak (03. aug 2013 23:43) *  IP
Det essensielle er vel hvorfor du er ute på banen i det hele tatt....?:

1) For å bli forteste mulig ferdig?
2) For å score lavest mulig?
3) For å komme deg ut en tur, gå en tur på golfbanen, være sosial etc?

Selvsagt går det an å spille på 2t 15 min hvis formålet er 1). Selvsagt går det an å spille på under 4t om formålet er 2), men kanskje enkelte ønsker å bruke et par minutter ekstra for å forsøke å gjøre det litt bedre? Selvsagt kan du spille på under 4t om formålet er 3), men disse vil vel strengt talt nyte "turen" og stresser ikke?

Uansett hva formålet ditt er, så mener jeg at 4t for en 3-4 ball må være akseptabelt. Jeg ønsker iallefall ikke løpe en runde, jeg ønsker å SPILLE en runde... Kommer det en særing bakfra som vil løpe igjennom, så be my guest.

Det er forøvrig stor forskjell på å spille links-baner med liten avstand mellom hullene og 0 høydeforskjell, til å spille f.eks. Hauger (selv om det sikkert ikke er banen som tar lengst tid heller). Kommentatorene på BBC hadde nok brukt lengre tid når de hadde måttet bruke en del minutter på forflytning de også..



 Finn Langeland (03. aug 2013 23:48) *  IP
Jeg har annet å gjøre i livet enn å vente på å få spille neste slag. Slik er d m den saken. Din tålmodighet m deg selv og andre er imponerende.


 Leif (04. aug 2013 00:42) *  IP
Her ser jeg at tråden har gjort det mulig for meg å komme med et innspill om min lille kjepphest - farger på flagg. (Rødt flagg - flagget står kort, gult flagg - flagget står på midtre del, hvitt flagg - flagget står bak). Intuitivt system som (sammen med banens lengdeangivelser, eller garminklokke, iløpet av to blikk) dekker behovet for en veldig stor andel av hobbygolfere. Helt utvetydig system, i motsetning til små kuler eller flagg på flaggstang som er vanskelige å se og tyde. Er blitt overbevist om at det, ved edruelig bruk, er lett å få rutiner slik at laser ikke koster særlig lang tid, men det finnes fortsatt ganske mange ikke-laser-brukere. Det er bra. :-) Ulempen er at mange av disse mener de har spill som krever ganske presis meterangivelse til flagg. Noen har det, mange har det ikke. La oss hjelpe dem, meg, oss alle med mest mulig informasjon som bestemmer køllevalg/slag raskest mulig.


 simen fulland (04. aug 2013 00:51) *  IP
Finn Langeland,

Du er litt ute å sykler nå.

1: Det er raskere å måle avstand enn å skritte opp nøyaktig.

2: Folk flest spiller golf i helgen eller på kveld/hverdager. Ergo er det full bane og dine tider er bare viss vass. Kommer du deg rundt på 4 1/2 time i primetime med 4 ball skal du være godt fornøyd.

3: Jeg har sagt det før og sier det igjen. Vil dere ha kortere rundetider på Norske baner, klipp roughen til finne ballen høyde. Hver gang noen leter i 5 min i prime time på full bane, lager man masse kø som forplanter seg bakover.

Alle som har spilt sin hjemmebane mange ganger vet akkurat hvor skoen trykker.
Min Hjemmebane Hakadal hadde disse problemene opprinnelig flere steder. Mellom 1 og 9, mellom 13 og 17, og høyre side av hull 6.
Roughen er nå tatt ned, folk finner ballen og 3 store propper er fjernet. Gjør det samme på Bogstad der flotte store trær er i veien uansett om man slår skjevt. Det er vanskelig nok.

Finne ballen rough er mer enn straff nok for de fleste golfere.

Skal det være turnering for scratch spillere kan man slippe opp roughen litt, så blir det tøft nok for disse også.

Det er ingenting som lager mer kø på norske baner en knehøy rough mellom hull som ligger tett på hverandre.

Det er lettere å klippe gress enn å endre voksne folks vaner.



 Finn Langeland (04. aug 2013 00:56) *  IP
Jeg sykler ikke. Jeg spiller golf. Hvor sikker er du på lengden på 7'er jernet ditt? Hva har rough m lengdemåling å gjøre? Helt enig i at høy rough sinker spillet. Bra at denne fjernes, på Hakadal, Haga og andre baner. Det var en gang alle nye norske baner skulle være "mesterskapsbaner". Herregud, for en idioti!


 Leif (04. aug 2013 01:11) *  IP
Jeg tro Simen Fulland er ganske sikker på lengden med sitt 7-jern. Det er ikke poenget. Poenget er at de fleste middelmådige golfere, som meg selv, er drømmere som har en forestilling / klar meterangivelse i eget hode om hvor langt eget 7-jern skal gå. For noen går det så langt som vi tror en av fem ganger, for andre en av tyve ganger. Litt av gleden ved golf er følelsen av å beherske spillet, og øyeblikket der man føler at man faktisk gjør det. Er forøvrig helt enig med Simen Fulland i at "finne-ballen-rough" holder i massevis/ er straff nok, for norsk selskapsgolf.


 golffreak (04. aug 2013 01:22) *  IP
" Finn Langeland (03. aug 2013 23:48) * IP
Jeg har annet å gjøre i livet enn å vente på å få spille neste slag. Slik er d m den saken. Din tålmodighet m deg selv og andre er imponerende. "

Da skjønner jeg at du har et lite helvete hver gang du er på en golfbane og spiller, da du gjerne må forholde deg til andre folk i ballen og gud forby rundt omkring på banen...




 stig (04. aug 2013 01:44) *  IP
Leif,der traff du innertier! En får jo en følelse av hvor langt jerna går etter x antall runder og år. Så når ett slag utføres av meg,vil jeg ha ett godt resultat fordi jeg vurderte bra og ikke på grunn av flaks og tilfeldigheter.


 stig (04. aug 2013 02:17) *  IP
Får jeg ett bra resultat på flaks og tilfeldigheter,så tar jeg den med ett smil. Det er vanskelig nok dette spillet. Men den tilfredsheten en får når slagene går slik en har vurdert,den er god! Det er derfor jeg holder på med dette.


 Wilson (04. aug 2013 04:46) *  IP
Til de som kun spiller på antatt lengde; Før dere velger kølle så må dere vel se etter avstandspinner + sjekke hvor på greenen flagget står. Så må dere gjøre en liten kalkulering på lengde og deretter velge jern.
1. Går dette så fort?
2. Blir det veldig nøyaktig?
3. Går 7 jernet like langt hver eneste gang hos dere?

For meg som er bruker av laser-måler.
1. Å måle går minst like fort som å beregne
2. Mitt mål blir nøyaktig
3. Her skal jeg ikke påberope meg noen fordel annet enn at jeg hver gang får en klar tilbakemelding på hvor langt jeg slo. Man skal ikke se bort fra at nettopp det kan være lærerikt.



 Øyvind Reinertsen (04. aug 2013 08:43) *  IP
...ja jeg er en lasermåler.

Sjekker av og til gode kameraters beregning til flagget. Ikke sjelden bommer deres beregninger med opptil 20 meter på slag i intervallet 100-150 meter. Tror ikke runden går raskere av det...



 Bjørn E (04. aug 2013 12:11) *  IP
Spiller på senior tour av og til og har gjort det i noen år nå.

Dette handler om: Spiller man bedre, med laser og går spillet fortere.
Jeg hadde en bra laser som jeg mistet / ble stjålet. Etter det kjøpte jeg en billig modell som ikke funker særlig bra. Nå spiller jeg uten å bruke den. For å være helt ærlig, jeg kan ikke påstå at jeg spiller verken bedre eller dårligere med laser. Uten laser går det mer på følelse, med laser går det mer på mekanikk. Vil vel si at uansett laser bommer de fleste like ofte og like mye på lengden med laser som uten laser. Jeg tror mange middelmådige spillere binder seg når de skal slå akkurat et slag på 117 meter.... Sjelden ser man noen komme pin high - det virker som det like gjerne kan forekomme pga feilslag :)

Argumentasjonen er at spillet går raskere. Det er en bra teori, men i praksis tviler jeg. Så vidt jeg kan huske gikk rundene i "gamle dager" - da nesten ingen hadde laser, en god del raskere. Kan ikke huske at det var vanlig den gangen med 5 timers runder. Kan heller ikke huske at det var noen mashall som stresset rundt for å folk til å spille raskere.

Mulig jeg tar feil



 AR (04. aug 2013 12:34) *  IP
Alt var bedre i gamle dager. Men... for ti år siden vet jeg at sekstimer runde forekom på senior tour. Bedre i dag med fire og en halv.


 Ove (04. aug 2013 12:39) *  IP
Det som er skrevet her det siste døgnet bekrefter bare at dette er et forum - og en tråd - for lavhandicapere. Makan til nedlatende holdning og selvsikkerhet skal man lete lenge etter. Dette er to forskjellige verdener.
Langeland bør finne seg en annen sport eller hobby å utøve. Vet han ikke at 90 % av de golfspillere han møter på banene har hcp.>20? Eller han unngår slike dårlige spillere, fordi de ødelegger stemningen og spillet hans.

På vegne av de 90 % (jeg tar sjansen!): Avstandsmåler er latterlig. Vi har da merker på fairway og på sidene. Hvor flagget er plassert er et like latterlig spørsmål. Vi er kjempefornøyd om vi lander hvorsomhelst på greenen. Valg av jernkølle m.h.t. presisjon pr. 10 meter er like latterlig. Vi vet cirka hvor langt vi slår med jernene, og det holder.

Avslutningsvis:
1) Rough er en viktig del av golfspillet. Den fjernes på alle baner i Norge etterhvert, og det er dumt.
2) Jeg har gått golfrunder på 2 timer, alene. Spiller da gjerne med to baller, som trening.



 simen fulland (04. aug 2013 13:02) *  IP
Ove,

Laser eller gps har ingenting med hcp og gjøre.
Det er raskere etter litt trening meg dupedittene å måle enn å skritte opp. punktum.

Rough er en viktig del av golfspillet ja.
Du ser det på tv på f.eks British open.
Da er det imidlertid tusenvis av tilskuere, fore caddies og tv kameraer som fanger opp akkurat hvor ballen ligger. Straffen for å ligge der er da ett vanskeligere golfslag.

Du la kanskje merke til at verdens beste golfspillere var mye i denne roughen. Tror ikke en ikke fant ballen sin.

Slipp så ut vanlige dødlige på en slik bane med bare 4 baller og se på tidsbruken. Sraffen for oss hadde vært 5 min leting, og deretter spiller videre på en provo.

Det er også sånn at folk med høyere hcp jevnt over slår skjevere enn folk med lavt hcp. Å ha knerough på siden av hullene gjør at rundene tar lenger tid.

Spiller du på dagtid utenfor primetime gjør det ingenting. Spiller du i primetime på full bane gir dette mange ventepauser pga leting og laaaaange runder.

Spilte en deilig runde på Hauger for mange år siden på Romerikstour. Tror vi brukte 6 1/2 time. Leting, leting og atter leting. Det var slagspill og vi måtte hulle ut.

Ingen har sagt at rough skal fjernes men den kan klippes til finne ballen høyde. Blir hullene for enkle etter dette, i den grad golf noen gang kan bli for enkelt, plant trær mellom hullene.

Hvem som helst kan gå runder på 2 timer alene. Lykke til med det i primetime da folk flest spiller....



 Bjørn E (04. aug 2013 13:46) *  IP
AR
vel. jeg startet på Senior tour for 11 år siden og kan ikke huske at noen av rundene tok mer enn 4- 5 timer. Nå er det som regel godt over 5 timer- hvis man da ikke går i første ball :)
Den gangen var det forøvrig stort sett tjukkere røff enn det er nå. Banemannskapene på de fleste banene synes å være litt snillere med å klippe ned røffen - slik at det ikke brukes så lang tid til å lete etter baller.

Den gangen opplevde jeg heller ingen mashall som pushet spillet.

Så vidt jeg kan huske. Uansett det er i hvert fall ingen bevis for at lasere gir raskere runder. Eller at folk får lavere score med laser...



 Ove (04. aug 2013 13:55) *  IP
Ett svar, Fulland. You have missed the point.
Vi med hcp. > 20 trenger ikke disse nøyaktige avstandene, og vi skritter derfor heller ikke opp. Vi ser at vi ligger slik og slik mellom to avstandspinner eller markeringer i bakken, og det er mer enn nok til å velge riktig kølle.

Når "vår" ball havner i rough spiller vi en provisorisk straks, fordi vi vet at det er liten sjanse for å finne den.
Vi bruker også liten tid på leting. Det er jo bare en lakeball, og det er jo ikke konkurranse.

Nesten alle runder som foregår på norske golfbaner er selskapsrunder, selv om vi konkurrerer mot hverandre i flighten. Da blir spillemønsteret deretter, og temmelig annerledes enn i turneringer. Det gjelder også tidsbruken.



 Bjørn E (04. aug 2013 14:44) *  IP
@ simen fulland
Før jeg i vår skadet ryggen litt , hadde jeg trent for å bli bedre. Jeg slo lenger enn normalt, og på et hull med svak oppoverhelning med et perfekt slag med 7er jern gikk ballen forbi hullet og plugget seg på 159 meter. Vanligvis slår jeg 135 meter, men opplever at lengden kan variere med opptil 30 meter. Det tror jeg er "vanlig for de fleste". Hvis det er tilfelle, hvor stor betydning har da laser?

Uansett, kroppen og sansene våre har ikke noen forhold til begrepet meter. De har et forhold til avstand og får etter trening et forhold til hvilken bevegelse man må gjøre for at ballen skal gå så så langt.
Skal du chippe et slag på 10.7 meter, og gjør det uten å se hullet, vil jeg tippe at du bommer mer på lengden enn om du slår på følelse. Skal du slå et slag på 87 meter, og du har trent å slå f. eks. 80 meter med en kølle og 95 meter med en annen kølle, vil jeg også tippe at du kommer nærmere pin high ved å slå på følelse og bruke sansene - bare du vet ca lengde, (det er greit å vite) - enn om du skal kommandere kroppen til å slå et 87 meter slag (som du ikke har trent inn)
For noen år siden spilte jeg med en scratch spiller, han prøvde alltid å få ballen til å være 72 meter fra flagget. Akkurat det slaget hadde han trent på og kunne slå det i blinde.
Poenget mitt er at vi lar oss lure litt av betydningen av å vite nøyaktig hvor langt det er til flagget. Og beviset for det er at selv på PGA touren, er det en sjeldenhet at spillerne slår et slag som ender pin high. Selv 10 meter for langt eller for kort, gir applaus. For det er sjelden at ballen ligger på akkurat ønsket og innlært lengde fra flagget.



 common sense (04. aug 2013 14:52) *  IP
Sett noe golf på tv i det siste Bjørn E? Lengdekontroll er alpha og omega for tourspillerne, og de er jævlig gode på akkurat det. Hvis du så runden til Tiger på fredag ville du sett en leksjon i pin-high. Han sier forøvrig det i filmen sin også, at de alltid forsøker å være pin-high på innspillene. Du er rimelig naiv om du tror at de kjører hit-and-hope-modellen, og at 5 meter fra eller til ikke spiller noen særlig rolle for utfallet av slaget.


 Bjørn E (04. aug 2013 15:24) *  IP
@ common sense, du missed my point....
ja jeg ser på golf, ble ekstremt imponert over Tiger på fredag, han var eksepsjonellt ofte nær pin high. De bruker ikke og får ikke lov til å bruke laser på touren. Hører du ofte Tiger eller de andre snakke om nøyaktige lengder? Ser du ofte caddyene skritte opp nøyaktig fra merkene på banen?

Jeg tror tour spiller mer på følelse, intuisjon og percepsjon enn på "meters"kontroll. Akkurat som f. eks. tennisspillerne gjør. Det er min mening.

Poenget mitt er at den vanlige golfspiller (som har lengdevariasjon på opptil 40 % på mange slag) neppe blir særlig bedre av å ha en laser - fordi de stoler mer på begrepet meter og laseren enn på sin intuisjon, percepsjon og følel se ... og at laser i virkeligheten ikke sparer mye tid.



 AR (04. aug 2013 15:43) *  IP
Hvis ikke caddyene på PGa Touren vet nøyaktig hvor mange yards det er til flagget og forkanten av greenen, får de sparken, Bjørn E.

Hvis man ikke har ambisjoner om å bli bedre, trenger man ikke vite så nøyaktig hvor langt det er til ulike mål på en golfbane.

Da er det bare å pøse på. Det blir flere slag og de få sekundene man kanskje kan spare på å gi blaffen i hvor langt man har igjen, taper man med god marging firdi man må bruke mange flere slag.

Ellers er det bare å ta til etteretning at Ove ikke forstår så mye av golf på et nivå som ligger litt over nybegynnerens.



 common sense (04. aug 2013 15:47) *  IP
Si meg Bjørn E...ser du golf med lyden av? De snakker jo om nøyaktige lengder hele tiden, og ja, caddiene skritter opp lengder og har nøyaktig på yarden distansen de skal slå hvert eneste slag med mindre det er en chip, putt eller greenbunkerslag.


 barce (04. aug 2013 15:52) *  IP
Note til meg selv når jeg passerer 65:

- ha lommeboken klar i butikken når jeg skal betale
- slippe fram biler i trafikken
- ikke debattere på internett



 Bjørn E (04. aug 2013 16:32) *  IP
vel common sense, ja jeg tror at caddyene vet nøyaktige avstander, men det er ikke alltid de skritter opp eller forteller lengder - så vidt jeg har observert.

Jeg var singlehandicapper før jeg fikk laser. Spilte mest på følelse og percepsjon. Kjøpte laser for å bli enda bedre. Etter trening er jeg blitt bedre til å chippe, pitche. like dårlig til å putte, men slår rettere, driver bedre og slår like langt på rangen.. Etter laser ble jeg mer oppmerksom på nøyaktige lengder. Uten at det har hjulpet. Jeg er nok 2 poeng dårligere enn før laser. Hvorfor?

Dersom laser er det eneste saliggjørende og percepsjon følelse og intuisjon har nada å si, hvorfor bruker man da ikke laser som går i cm på green? Piece of cake, si til deg selv nå skal jeg putte en putt som er nøyaktig 8.77 cm.
Og hvordan har det seg at f. eks. Federer kan bruke sin percepsjon, intuisjon og følelse til å treffe linjen nesten hver eneste gang ?- og det til og med uten avstandsmåler :)



 common sense (04. aug 2013 16:49) *  IP
tro meg, de forteller spilleren nøyaktig hvor langt de skal slå hver gang. gjerne total distanse, hvor lang carry de trenger, samt hvor mye lengdeforskjell vind og elevasjon vil utgjøre.

selvfølgelig har følelse og intuisjon mye å si, men de slår ikke slagene på slumplengder. husk at skru og ballbane også kommer inn i bildet.



 Ove (04. aug 2013 17:09) *  IP
AR, jeg har spilt golf i 30 år. Nå er jeg en gammel mann, med lang erfaring, og dessverre et handicap som har beveget seg sakte men sikkert oppover. Jeg er altså ikke en nybegynner.
Her taler jeg majoritetens sak, alle vi 90% av norske golfspillere som har hcp. > 20. Er det galt? Vil du ikke at vi skal ytre oss, vi som fyller banene? Har du ingen forståelse for at den store majoriteten av golfspillere spiller et helt annet spill enn det du og andre singlehandicapere gjør? Ler du av oss? Det er jo vi som finansierer golfbanene!!

Jeg har spilt mange ganger med spillere som bruker avstandsmåler. Når jeg selv ligger på fairway og vet hvor gult og rødt merke er, så kan jeg ganske nøyaktig si hvor langt det er igjen til green. Om dette er til forkant, bakkant eller flagg er uvesentlig for en høyhandicaper, det tror jeg du både vet og forstår. Og min egen lengdemåling viser seg gang på gang å være temmelig lik den som vises på min medspillers laser.

Så jeg spør deg seriøst, siden du påstår noe om meg som du ikke har grunnlag for: hva er det jeg ikke forstår av golf?


--- Svar: Jeg har gitt opp å forklare deg noe som helst. Da dukker det bare en uendelighet av nye spørsmål opp som igjen røper dine manglende kunnskaper. Det ønsker jeg ikke å drive med. Jeg har en sterk mistanke om at du bare kødder med alle oss andre. Jeg velger å tro det.
AR ---



 Zinho (04. aug 2013 17:35) *  IP
Bjørn E: usikker på hva du vet om caddiene, men de har sykt mye lengder skrevet ned i sin baneguide som er notert på innspillsrunde. Når det gjelder pinneplassering får de hver morgen et ark med eksakt hvor mange meter fra forkant pinnen står og hvor mange meter fra høyre/venstre side det står.. Dette får du ikke når du spiller i Norge, i bestefall får du et ark som sier om flagget står bak- eller forkant..

Når det er sagt rister jeg på hodet av disse høyhandicaperne med laser som aldri slår riktig lenge uansett..



 common sense (04. aug 2013 17:40) *  IP
På Miklagard får du vel hullplasseringene utdelt før runden med avstand fra front green og til siden?


 Ove (04. aug 2013 17:57) *  IP
Zinho, jeg har aldri spilt med noen høyhandicapere - eller hørt om noen - som bruker avstandsmåler. Det er bortkastet for oss.
Egen lengdemåling basert på merking er mer enn godt nok. Alt annet er perler for svin.

Jeg hadde ledd høyt om jeg møtte en høyhandicaper som brukte laser.



 Bjørn E (04. aug 2013 17:58) *  IP
@ Zinho Selvsagt vet caddyene nøyaktige lengder... Og helt enig med deg om høyhandicappere som skal absolutt vite nøyaktig lengde. Mange står i ett minutt og prøver å finne flagget - ofte uten å finne det - slik at de må spørre medspiller.

Det jeg tror, er at kroppen, sansene og bevisstheten vår er ekstremt mer avansert enn lasere. Og jeg er overbevist om at kroppen og bevisstheten vår ikke er kompatible med lengdeenhetene meter eller yards.

Og det som dessverre kan skje med lasermålinger, - etter min mening - er at vi stoler mer på laseren enn på kroppen vår, vår bevissthet, vår commitment i slaget, vår percepsjon og vår intuisjon.

For eksempel jeg spilte en gang med AR. Selv hadde jeg laser, og spilte elendig. Litt presatasjonsangst var sikkert en grunn til det. Det som overrasket meg var at AR som sverger til laser og som brukte den hele tiden, var langt fra så god som jeg trodde og så vidt jeg husker var det nesten ingen hull han var pin high (+ - 2 meter) Han spilte ikke veldig godt, men så vidt jeg huser scramblet han seg inntil seier i klasse 1.

Dette har ingen ting med sakte spill å gjøre, egentlig, men jeg mener nå at det ikke sparer tid for folk flest å bruke laser. Dvs hvis man da ikke drev med skritting - som innebar det å trene seg opp til å gå med skritt som målte nøyaktig en meter osv.

Uansett, jeg blir alltid fascinert av f.eks O Sullivan i Snooker som kan rulle ballen på nøyaktig sted på snookerbordet - eller Federer som slår en ball som kommer i 200 km i timen og får plassert ballen på et frimerke på motstanders side. De stoler på kroppen, for de har ingen andre hjelpemidler.



 Wilson (04. aug 2013 18:02) *  IP
Bjørn

Ang O'Sullivan og Federer.
De slår jo på kjente avstander.



 Enur (04. aug 2013 18:04) *  IP
Det fikk vi forøvrig også på NSG-turneringen på Bogstad som var utgangspunkt for hele denne tråden.


 Enur (04. aug 2013 18:05) *  IP
Hullplasseringsoversikt altså. (Det var kommet noen innlegg innimellom det jeg refererte til).


 simen fulland (04. aug 2013 19:22) *  IP
Ove:

Du skriver:

"Vi med hcp. > 20 trenger ikke disse nøyaktige avstandene, og vi skritter derfor heller ikke opp. Vi ser at vi ligger slik og slik mellom to avstandspinner eller markeringer i bakken, og det er mer enn nok til å velge riktig kølle."

"Zinho, jeg har aldri spilt med noen høyhandicapere - eller hørt om noen - som bruker avstandsmåler. Det er bortkastet for oss."

Ove, nå har det seg sånn at jeg jobber på Customgolf i Oslo.
Vi selger laser og GPS i vår butikk. Disse produktene selges til alle hcp grupper. Alt fra GK til scratch.

At du ikke har spilt med eller hørt om høyhandicapere med laser/gps kan bare bety at du og de du spiller med ikke bruker dette. Og i tillegg både ser og hører dere dårlig?
Eller går dere med skylapper?

I min aldersgruppe (40 + -)er det vel snart flere som har laser eller gps enn de som ikke har det. Uavhenging av hcp.

At du i tillegg lever i den villfarelse at alle med hcp over 20 gjør som deg. Ser en pinne, trekker fra eller legger til meter på magefølelse og slår, er litt av en påstand.

Mulig det er vanlig i din krets av golfere. Jeg har spilt golf i 16 år og har omtrent aldri møtt en spiller som gjør som du.......Uansett hcp.

Bjørn E:

Det er egentlig ganske enkelt. Du vet at du slår omtrent så og så langt med den og den køllen dersom du slår ett godt slag til deg å være.
Vet å vite riktig antall meter med laser eller gps, velger du den køllen som passer til antall målte meter.

Statistisk sett vil du da oftere komme nærmere flagget.
Det er ikke verre en det.




 Wilson (04. aug 2013 19:39) *  IP
Bra skrevet Simen.



 Gunnar Bull (04. aug 2013 19:48) *  IP
Simen, det nytter ikke å argumentere mot Ove med logikk, har han først fått en virkelighetsoppfatning så finnes nok ingen EDIT-knapp.

Når det gjelder laser kontra "slå på feeling", så er jeg enig i at man ikke nødvendigvis spiller bedre med laser. Men det er et poeng som forsvinner her: Slår du for kort eller langt uten å vite avstanden, har du ikke lært noe som helst.

Slår du for kort med kjent avstand, vet du ihvertfall at det ikke var køllevalget som var feil.



 Ove (04. aug 2013 19:57) *  IP
Fulland, kjenner du handicapet til dem du selger laser til? Det blir vel litt enkelt å bare se på alderen?

Jeg har vel spilt oftere med høyhandicapere enn du har, siden jeg bare spiller om formiddagen på hverdager. Jeg har aldri spilt med en høyhandicaper (uansett alder) som bruker laser.
Men du kan vel nevne flere høyhandicapere (>20 ) du har spilt med som bruker laser.

Jeg gjentar: når jeg ligger på fairway og kan se markeringene på både 100 og 150 m.(enten jeg ligger bak 150 m. eller foran 100 m.), så vet jeg like godt hvor mange meter det er igjen til pinnen, som en som bruker laser. Uten å skritte opp. Det tar vi på øyemål. Det har jeg erfart mange ganger. Men poenget er at en høyhandicaper ikke trenger å vite dette nøyaktig, fordi han ikke velger køller med 10 meters differanse i slaglengde. Vi er liksom litt mer rufsete akkurat der. Fordi du selv er en god spiller, så forstår du ikke dette.



 Resurrected (04. aug 2013 19:58) *  IP
Lasermålere kan ikke på generelt grunnlag gis skyld for økt tidsbruk, ikke går det an å være kategorisk på hvorvidt det er høy-eller lavhandicapperne som er trege heller. DET sakte spill i bunn og grunn handler om er noe vesentlig mer grunnleggende og alvorlig enn som så, det handler i mange tilfeller om den enkelte spillers holdning til andre mennesker enn seg selv. Jeg våger påstanden at de fleste trege spillere er vesentlig mer egosentriske og har liten tanke for at det finnes andre i denne verden som de må ta hensyn til. De fleste trege spillere ser seg ikke bakover, de prøver ikke å tette igjen luken forover, og det er ikke fordi de ikke klarer men fordi de ikke har det i sitt mindset. De har nok med seg selv og sitt, så lenge de får fylt sitt eget behov så holder det i massevis. De lar seg ikke stresse over at de er til bry og hinder for andre.

Hvis man forstår at man ikke er alene i denne verden så øker man gangfarten litt hvis man ser at man får luke til de foran. Man holder et øye med de bak og slipper gjennom hvis man ikke klarer å tette luken forover. Dessverre så har den norske golferen et holdningsproblem. Den norske golferen takler ikke å bli snakket til, høflig anmodet eller irettesatt. Den norske golferen er suveren, og gjør ting som det passer seg. Dette ser man på hvordan han lunter av gårde i bedagelig gangtempo selv om det er luke forover. Eller hvordan han kjører bilen sin for nærme greener og tee-steder, og hvordan han blir krenket og aggressiv når han blir anmodet om å følge regler for bilkjøring, tempo osv.

Nei, laser er ikke i nærheten av å være problemet, det er et hypereffektivt hjelpemiddel for å måle avstand. Problemet er den suverene golfspillerens manglende omtanke for sine medgolfere, og det problemet løser man ikke ved å la laseren ligge i baggen.



 Bjørn E (04. aug 2013 20:00) *  IP
@Simen
jeg vet det, vurderte å skaffe meg en bedre laser slik at jeg så nøyaktig lengde. Men etter visse erfaringer (med en dårlig laser) og følt stresset med å forsøke å plukke frem lasern, sikte og finne flagget, og iaktatt mine medspillere, har jeg endret mening.
Jeg skjønner likevel at det det er fordel å vite ca avstand, - jeg har også iphone med gps og apps for å finne frem til avstander. Men også dette finner jeg stressende og forstyrrende i forberedelsene tilå slå. Derfor har jeg bestemt meg for å prøve med den GPS klokke. Da slipper man å vite nøyaktig lengde, men vet hvor langt omtrent man slår og man kan fokusere på kun en ting og det er å slå et bra golfslag. Og årsaken til at jegskaffer meg en slik klokke, er at jeg er dårlig til å beregne avstander generellt sett.
@Wilson - O Sullivan og Fedrer tenker ikke i meter, de ser avstander og legger hver fiber i kropen i det å få ballen på rett sted- uten noen kunstige hjelpemidler eller avstandsmålinger i cm eller meter (kjente eller ukjente), og de legger de ballen akkurat der den skal være . Hvilket viser for meg at vi mennesker har et enormt potensiale - hvis vi stoler på det og ikke nødvendigvis må ty til hjelpemidler



 Wilson (04. aug 2013 20:05) *  IP
Bjørn E

Har du spilt tennis?

Banen har faste mål og er flat.

Det sier vel seg selv at de mål man spiller på er mye mer definerte med hensyn til lengder.

Forøvrig så blir sammenligningen tullete i og med at et tennis-slag jo spilles direkte på en ball levert av motstander i alle slag utenom egen serve.



 007 (04. aug 2013 20:10) *  IP
Selskapsgolf/-runde er pompøse ord høyhandicappere har funnet opp.

99% av fotballen som spilles er selskapsfotball - *knis*



 007 (04. aug 2013 20:15) *  IP
Barce; genial!
barce (04. aug 2013 15:52)



 Wilson (04. aug 2013 20:24) *  IP
Resurrected

Bra innlegg

007
Tulleinnlegg som kun avsporer



 Finn Langeland (04. aug 2013 20:24) *  IP
Hvis vi er enige om at sakte spill er et problem, burde vi også kunne enes om at alle mulige tekniske hjelpemidler KAN være en del av dette problemet. Jeg mener at selv de som lever av å selge slikt utstyr, bør kunne erkjenne dette.
Løsningen? Tidsgrenser for hvor lang tid runden kan ta. Mye mer matchplay, langt mindre Stableford. Marshaller som luker bort de ballene som mister ballen foran. Nedklippet rough på normale baner for oss vanlige spillere.
Det handler om - som USGA sier i reklamen sin for raskere spill: å spille "while we are young"!



 Dilter (04. aug 2013 20:26) *  IP
Det var en kommentar lenger opp i tråden om 4 spillere som alle måler avstanden til flagget på par3-hull med sin egen lasermåler. Det kan nok virke litt tullete.

Nå er det ofte venting på par-3, og da gjør de ikke noe (man måler avstanden til "han med den blå skjorta"). Ellers går det fint å samarbeide ved at den første som måler forkynner avstanden til resten av ballen. Ellers mange flotte råd for raskere spill.

Denne høyhandicapperen har for øvrig stor glede av både sin GPS-klokke og sin lasermåler, spesielt når han (en sjelden gang) treffer som planlagt med riktig kølle.



 Bjørn E (04. aug 2013 20:31) *  IP
ja jeg har spilt tennis, noen ganger fra grunnlinjen noen ganger fra nett, noen ganger 7 meter bak grunnlinjen. Uansett, man bruker ikke meter som målestokk, ikke hjelpemidler men sin egen erfaring, blikk og bevissthet. Poenget er at når ballen spilles av en ball levert av en motstander, kan det bli desto vanskeligere å beregne lengder. At de beste klarer det til de grader, synes jeg er fascinerende.


 Ove (04. aug 2013 20:33) *  IP
Diskusjonen om laser på banen i selskapsrunder er egentlig komplett latterlig. Det er vel lov å bruke i lokale turneringer i Norge dersom klubben tillater det. Men der stopper det.
Iflg. § 14-3 i "The Rules" er det forbudt å bruke laser eller andre "artificial devices" som hjelper spilleren. Så når man spiller internasjonale turneringer kan man ikke bruke avstandsmåler, mens man i selskapsrunder (et glimrende uttrykk 007) har lov til det, pluss kanskje noen klubbkonkurranser. Dette er jo bare komisk.

Amatører i Norge - som gjerne er singlehandicapere - kan altså bruke dette hjelpemiddelet her, mens våre internasjonale spillere ikke har lov. Case: En norsk juniorspiller som har vendt seg til å bruke laser fra han er 15 år, er så god at han havner på internasjonale turneringer noen år senere. Der oppdager han til sin forbauselse at det ikke er lov å bruke laser. Han har med seg sin norske caddie, som ikke vet en dritt om banen og avstandene. Han må jo bli veldig handicappet? Eller kan det tenkes at han bruker avstandsmarkeringene på fairway på en fornuftig måte?

Selskapsgolfere (unnskyld uttrykket Wilson, Bull, Fulland, barce o.a.) skal altså få lov til å bruke et hjelpemiddel i utøvelse av sin idrett som de proffene de beundrer ikke får lov til. Makan!



 Wilson (04. aug 2013 20:33) *  IP
FL

Hvorfor kan vi ikke heller enes om at lasermålere KAN være et hjelpemiddel mot dette problemet?

Det er jo det mange av oss mener og hevder.
jeg sparer tid på å bruke laser.



 Wilson (04. aug 2013 20:35) *  IP
Ove,

Fint at du dokumenterer hvor lite du vet.

På de store tourene er det mennesker som tjener fett på å selge yardage-books.

På innspill brukes laser for å sjekke at de stemmer



 Frank (04. aug 2013 20:43) *  IP
Resurrected har helt rett. Tregt spill er først og fremst et uttrykk for ekstremt dårlig holdning og egoisme. Drittsekker som bare bryr seg om seg selv.


 Dilter (04. aug 2013 20:48) *  IP
Jeg merker meg at Ove etter eget utsagn har spilt golf i 30 år og først i denne tråden har kommet over begrepet "selskapsrunder".

Caddier ute på turene går vel banen så mange ganger med laser (i tillegg til innspillsrundene) som nødvendig for å supplere yardage-boken.



 Bjørn E (04. aug 2013 20:58) *  IP
Helt enig Frank,
Og selv om jeg ikke kan huske at det har vært slik med de jeg har spilt med, har jeg spilt med noen som synes det har vært helt pyton å spille med slike folk.

Men en ting til ettertanke for meg selv, - jeg har hatt mange dritgode slag, blant annet hole in one fra ca 125 meter, (en gang da jeg spilte alene også fra ca 135 meter) en gang rett i koppen for eagle fra 190 meter med spoon fra fairway (på banens vanskeligste hull) - dagen etter 5 cm bak koppen på samme hull for birdie tap inn, en gang rett i koppen på en pitch fra røff fra ca 80 meter- en gang i vår - 2 meter fra hullet på et 200 meter slag. Fellesnevner for alle de beste slagene jeg kan huske å ha slått i golf noensinne, er at jeg ikke brukte laser og visste bare ca avstand.........



 barce (04. aug 2013 20:58) *  IP
Det som tar tid er dårlig putting! Særlig hvis man bryr seg om score, noe som er naturlig for de fleste av oss..

Og husk at dere debatterer med 70-åringer som knapt klarer å bruke fjernkontrollen på tv'en.. Klart de bruker lang tid med laseren.. Bare å få igjen pusten, kontrollere skjelvingen, sikte og måle tar minutter..



 Wilson (04. aug 2013 21:10) *  IP
Nå er du slem, Barce :-)

Men jeg tror personlig at laser-målere har kommet for å bli.

Omtrent som med Internet. Det ble hvermannseie.



 Finn Langeland (04. aug 2013 21:21) *  IP
Skikkelig bedritent at noen her tyr til drittslenging, f eks om alder. Vitner om en patetisk holdning til eget liv; alderdom er ungdommens fremtid. Det er IKKE eldre spillere som sinker spillet.
Og skulle det noen steder allikevel være slik, så sier jeg: Takk og pris for geriatrikerne blant oss. De bygget landet. La dem spille golf! De gjør det stort sett når vi andre er på jobb!



 tor-arne (04. aug 2013 22:22) *  IP
Alle er vel enige i at sakte spill kan redusere gleden ved en runde golf. Hovedårsaken er som mange har påpekt, etikette etikette etikkette eller med andre ord, omtanke for våre medpillere, De aller fleste runder som spilles i det ganske land er "selskapsrunder" og under slike omstendigheter burde de fleste kunne ta hensyn til at det må være en viss standard på fremdriften og unngå tidkrevene prosedyrer inkl tekniske hjelpemidler. Jeg har god hjelp av laser på BANER JEG IKKE HAR SPILT TIDLIGERE, men kun når ballen ligger langt fra avstandspinner osv. På hjemmebanen blir ikke laseren brukt over hode. Denne kjenner vi som vår egen bukselomme, så hva er behovet for måleinstrumenter? Spiller vi med ukjente, så er det jo mulig å hjelpe litt til med erfaringstall, slik at spillet kan gå så raskt som mulig. De fleste av oss er jo særdeles fornøyde med greentreff, om det er 10 m i forkant eller bakkant av flagget. Slår du i det minste rett, er jo mange greenene dype nok til å motta slag +/- 10 meter ("lett flaggplasseringen")og da er det vel normalt snakk om å kunne velge riktig kølle for å nå frem til green. Så min konklusjon er : bruk hode så langt som mulig, da dette bidrar til raskere spill og skaper rom for de som ønsker å benytte avstandsmåler med fornuft.
Keep it simpel.



 barce (04. aug 2013 22:47) *  IP
Hei Finn.. Du postulerer at laserbruk tar lenger tid enn manuell vurdering av lengde. For min del tar det 4 sekunder å måle.. Hvordan kan du da påstå noe slikt? Forklaringen må være at eldre bruker lenger tid med nymotens duppedingser enn yngre.. Kan du forklare meg hvorfor du og dine ikke klarer å måle med laser raskere enn manuell vurdering?


 Finn Langeland (04. aug 2013 22:56) *  IP
Bruker ikke laser.


 gjesp (04. aug 2013 23:00) *  IP
Lasermåler er lovlig på Nordea tour og Ecco tour, og mye brukt. Her tok du feil igjen Ove.


 stig (04. aug 2013 23:23) *  IP
Det virker som det er to typer golfspillere som debatterer her. De som ikke bryr seg om hvor mange slag de bruker for å få ballen i hullet,de bare prøver å slå i den retningen hullet er. Det er de som absolutt ikke vil bruke lasermåler.

Så har du de med lasermåler. De vil ha en nøyaktig lengde å slå etter,slik at sjansen til å bruke færrest mulig slag er større.

Jeg syns det skal være plass til begge grupper på golfbanen. Den enkelte spiller må få spille etter sitt ambisjonsnivå.

At Ove skriver at han hadde ledd høyt hvis han møtte en høyhandicaper med laser blir bare teit!

Så tidsdebatten. For mitt vedkommende,så bruker jeg for det meste tralle. Lasermåler etuiet er enkelt å feste rundt håndtaket. Når jeg nærmer meg ballen min,er det ganske enkelt å ta måleren ut av etuiet,og så og si ha målt lengden før trallen har stoppet. Satt litt på spissen da. Jeg kan ikke fatte at jeg bruker mer tid på dette,enn ved å finne f.eks 150 meters markering(som faktisk kan være litt vanskelig noen steder)og skritte opp sånn omtrentlig meter metoden.

Noen ganger hender det sikkert for de fleste at de slår en hook eller slice slik at en kanskje havner på feil fairway f.eks. Mye kjekkere å slå når en vet nøyaktig avstand til flagget. Uten lasermåler da blir det mye vanskeligere.

Det er tidsbesparende å slå færrest mulig slag og.



 Bjørn e (04. aug 2013 23:49) *  IP
lurer på en ting, hvor ofte slår du Stig eller du Barce ballen nøyaktig pin high (+ - 4 meter) i løpet av en runde? Og hvor mye har hc blitt bedre eller dårligere etter at dere begynte med laser.

Som nevnt, jeg gikk opp i hc etter å ha begynt med laser, alle mine beste slag ever ble slått uten bruk av laser, og jeg vil påstå at den gangen jeg spilte med Norges beste seniorgolfer AR, var han overraskende sjeldent i nærheten av pin high. Og han var helt avhengig av laser...

For noen år siden promotere jeg selv laser her på GS men nå heller jeg til den oppfatning at laser er et adskillig dårligere verktøy enn ens egen bevissthet, følelse og persepsjon



 simen fulland (04. aug 2013 23:51) *  IP
Ove:

Du skriver:
"Fulland, kjenner du handicapet til dem du selger laser til? Det blir vel litt enkelt å bare se på alderen?"

Jeg prater med kundene mine. Vi prater om køller, utstyr, proer og baner og ja hcp.

Og ja laser og Gps selges til alle hcp grupper. Menn elsker duppeditter, uavhenging av hcp.

Nå er det også sånn Ove at vi alle har vært GK spillere. Jeg kan trygt si at det ville spart meg for mye tid om jeg hadde hatt avstandsmåler fra dag en.

Mye raskere enn å finne merket å skritte opp. Noe jeg gjorde så fort jeg hadde lært meg sånn ca hvor langt jeg slo med gode slag.

Og ja det hender fortsatt at jeg spiller med folk med mer enn 20 i hcp, og mange av de bruker avstandsmålere.

Ove, jeg har per dags dato 9 i hcp og regner meg selv for å være ganske så elendig i golf.
Jeg er bare litt mindre elendig enn deg...;-)



 Revisor'n (05. aug 2013 00:07) *  IP
Når en spiller med lavhandicapere ser det sjelden ut som det er spesielt tidsbesparende å slå 15 slag færre på en runde. Selv ikke når disse har årets lasermodell. Merkelig.

Ellers har laser eller ikke svært lite å si for rundetiden. Leting i meningsløs høy rough og alt for sløve holdninger når det gjelder å forberede seg til neste slag er mye viktigere for tidsbruken. Men det er jo litt artig når høyhandicapere blottet for lengdekontroll er opptatt av om det er nøyaktig 135 eller 145 m til flagget. Tror nok ca. 140 bør være greit.

Husk at drivingrangen er stedet for å øve, og ikke en overfylt bane.



 Resurrected (05. aug 2013 00:14) *  IP
Jeg er helt enig i at hvis golfen du spiller er av den kvalitet at det å vite avstand til flagg ikke har betydning for utfallet, ja så la vær å skaff deg informasjon du uansett ikke trenger. Hvis du dog trenger informasjon om avstand så er laser det beste verktøyet, men hvis du bruker så lang tid på å bruke laser at du ikke klarer å holde følge med ballen foran så søk profesjonell hjelp for da har du et eller annet alvorlig klinisk problem. (Jeg vil anta at for personer med Parkinson så er GPS å foretrekke).

Min erfaring er at det mest tidsbesparende er å holde en høy ganghastighet. Jeg er ferdig med å måle lengde og velge kølle i god tid før det er min tur til å slå. Har jeg honnøren (i den grad vi bryr oss om sånt) eller jeg vet at jeg kanskje må lete etter ball så legger jeg inn et ekstra gir. For meg er det ikke stress å spille kjapt og å gå fort, det er mye mer stressende å vite at du sinker de bak.



 AR (05. aug 2013 00:16) *  IP
Et godt tips for å få hurtigere spill er å se nøyaktig hvor i røffen ballen havner slik at man finner den mye raskere.

Dette var viktig for en caddy hvor mye av det som ble gitt i tips var avhengig av å finne ballen for spillerne når disse var på avveie. Ballene altså.

Jeg startet selv som caddy.



 stig (05. aug 2013 00:31) *  IP
Bjørn e

Jeg startet med laser for ca to-tre sesonger siden. Gått ned rundt 6 hcp poeng på den tiden. Men vet jo ikke helt sikkert om det er den som er årsaken,men tror jo den har hatt litt betydning. Det jeg er sikker på,er at jeg har truffet flere greener disse sesongene. Det er jo større sjangs for å få birdie og par om en ligger på green,enn om enn ligger 10-15 meter kort eller lang av green. Men det skal sies at det ganske sjelden havner like ved pinnen,men det har jo noe med retning å gjøre og. Det å lese av f.eks 128 m i lasermåleren har gitt meg en større selvtillit før slaget,slik at valg av kølle har blitt enklere og ønsket resultat oftere har blitt en realitet.

Så har jeg funnet ut i tillegg at jeg slipper å bruke energi på å skritte opp,og vurdere manuelt lengde til green. Denne måten bruker en også mer tid på.



 stig (05. aug 2013 01:10) *  IP
For meg som er en amatør på 11-12 i hcp,er allikevel ambisjonene om å spille som Rory,Adam,Dustin og hva alle heter svært mye tilstede. Mener det er veldig viktig å ha slike ambisjoner for å bli bedre. Hvis ambisjonen var å treffe ballen noenlunde greit uten tanke på hvor langt den går,eller høyt den går,eller hvor langt det er til landingsområde,da tror jeg det går veldig lang tid før noen vesentlig forbedring. Men kanskje mange er fornøyd med det. Og det syns jeg er helt i orden. Men det må jo være helt i orden å være de som legger alt til rette for å få det beste resultat og.

Så får vi strebe etter bedre rutiner som reduserer tidsbruken.Generelt er det nok ikke lasermåleren sin feil at det blir sakte spill,heller rutiner og slow motion gåing mellom slagene.



 Bjørn E (05. aug 2013 09:32) *  IP
La meg forklare hvorfor jeg har begynt å tvile på laserbruks fortreffelighet.
På Bogstad spiller jeg med 4 gode spillere. Alle har lasere, dvs min funker ikke til annet enn å måle avstander til bunkere og trær.
Alle spillerne er veldig hyggelige, og spør jeg om lengder hjelper de øyeblikkelig.
På et hull ligger vi alle bra, L ligger kanskje 165 m fra hullet, Jeg 159, B og G ligger kanskje 149 meter fra hullet. Ballene ligger i et søkk, man ser flagget men ikke greenen.
L slår først , relativt bra, så jeg - et drittslag, er mellom to køller, døffer og ballen går bare 80 meter. G slår bra det gjør også B. Vi kommer opp på platået, og ballene ligger på rekke og rad, B 35 meter kort, G 40 m kort, L 45 meter kort De måler at jeg har igjen 80 meter til pinnen. Igjen mellom to køller. Jeg forsøker å slå et 80 meterslag med SW topper ballen - den går over greenen, - er redd den gikk i kratt nedenfor- så jeg slår en provisorisk ball. Nå ser jeg på flagget, fokuserer på å slå et godt slag. Ballen havner 1,5 meter fra pinnen. Da tenker jeg, hva faen er det jeg holder på med?
Noen hull senere, over et vann fra tee. Jeg har honnøren, ser avstand på klossene, regner med det er 140 meter, Noen måler, nei det er visst 135. Jeg tenker, er det 7er eller 6er. Jeg tenker, jeg skal bare ha ballen nær pinnen og på green og velger 6er.. Ballen havner 3 meter fra - 2 meter for langt. De andre slår, forbereder seg godt og det er et vakkert syn med 4 baller innen en radius på 6 meter fra hullet.
Det jeg mener er faktisk en hemsko med laser, er at den får en til å tenke meter i steden for å tenke "jeg skal inntil flagget" Ser du på PGA touren, så ser du at spillerne der har en helt annen rutine. På senior tour er det : frem med lasern, sikte, velge kølle og kjapt bort til ballen og slå et "149 meter slag". Men ballen går tilsynelatende aldri 149 meter. Kanskje fordi man binder seg, er litt stresset og glemmer å fokusere på svingen.
På PGA touren er rutinene helt annerledes. de vurderer hvilket jern de skal bruke, når det er gjort visualiserer deballens bane, de tenker bevegelse - de ser på trærne - og etter den rutinen slår de ballen på green.
Laser er etter min mening oppskrytt, den sinker spillet fordi kroppen ikke skjønner meter og derfor kommer man merkelig nok nesten aldri pin high med laser. Fokuset blir mange ganger noe helt annet enn det å slå et godt slag med en ball som havner nær pinnen. Etter min mening...



 Wilson (05. aug 2013 09:55) *  IP
Jeg visste ikke at Bogstad tillater 5-ball


 jalla (05. aug 2013 10:03) *  IP
Jeg er en såkallt speedgolfer. spiller fort , går fort, tar gjerne den rette kølla ut av baggen Før jeg kommer frem til ballen. de fleste spiller sin hjemmebane 90 % av tiden de spiller golf. hvorfor i helvete skal de med laser da? har jeg sett feil , tar jeg straks ut en ny kølle ut av baggen , en prøvesving. done deal. snedeker og cabrera burde vere forbilder for de fleste, ikke mye dikkedarier der. de dummeste jeg ser er folk som bruker masse tid for så å duffe en torv på størrelse med en middels norsk kommune. sikkert en prøvesving for lite....


 Wilson (05. aug 2013 10:16) *  IP
Bakdelen med å skynde seg for mye er at man gjør slurvefeil. ;-)


 Wilson (05. aug 2013 10:28) *  IP
Sitat Bjørn E; " Ser du på PGA touren, så ser du at spillerne der har en helt annen rutine. På senior tour er det : frem med lasern, sikte, velge kølle og kjapt bort til ballen og slå et "149 meter slag".

Men da kan det jo ikke være laser som gjør at rundene går tregt.

Kroppen trenger ikke skjønne at det der 149 m Bjørn E, kroppen skal bare prøve å repetere en bevegelse. Køllevalget skal da gi tilnærmet greitt resultat.

Jeg blir litt mer usikker på oim du virkelig mener at vi alle skal begynne med å etterligne PGA spillernes rutiner. Jeg kan garantere deg at de vet nøyaktig avstand de også før de starter med alt det du skriver



 AR (05. aug 2013 10:49) *  IP
Er det så vanskelig? Når Ove og Bjørn E mener at de ikke har bruk for lasermåler, så la dem for all del få lov til å slippe å brukedette hjelpemiddelet. Så kan de som mener de har en fordel ved å bruke laser, gjøre det.

Laserbruk er tross alt frivillig.

Når Bjørn E mener at laserbruk gjør ham til en dårligere spiller og at han topper ballen lang fandenivold, mens han uten laser spiller perfekte slag, så er det bare for ham å kutte ut laser og spille på lykke og fromme i hellig overbevisning om at han tipper riktig avstand bare ved å bruke øynene og "feelingen".

Ja, jeg spilte med ham en gang. Ja, jeg spilte dårlig, men vant turneringen til tross for det - ikke minst fordi jeg kjente avstandene via lasermåler og bommet ikke så mye på lengdene som jeg ville gjort uten. Uten å si for mye; jeg ble ikke imponert over hans spill, slik han selv er inne på lenger opp.

Minner om at proene på tourene til enhver tid vet nøyaktig hvor langt det er fram til det målet de sikter på. FORDI caddyen har brukt lasermåler og gjort sine notater samtidig som en eller flere personer har brukt masse tid på å måle opp banen på forhånd. Resultatet er en yardage-book som de selger. Dette koster millioner av kroner på tourene hvert år som spillerne må betale.

Når alle tourene tillater lasermålene blir denne unødvendige kostnaden eliminert. Det kan ta sin tid før vi ser et dette forbudet blir borte - i tråd med golfens erkekonservative regelmakere.

Alle som ønsker å bli bedre i golf har glede av å vite nøyaktig hvor målet befinner seg. Andre, slike som Bjørn E og Ove, samt mange som tar en luftetur på golfbanen og ikke bryr seg om resultatet, trenger ikke å vite hvor langt det er til det målet de sikter på. Mange av dem bruker så mange slag fram til greenen at de plukker opp ballen når de nærmer seg hullet for å spare tid. Og det er fint.

De fleste andre, som prøver å få et godt resultat, vet at det er på de siste 5-10 metrene at scoren lages. Stort sett. Men da gjelder det å komme dit på færrest mulige slag - med god hjelp av nøyaktig informasjon om avstander.

Som man får via en lasermåler som i tillegg er meget tidsbesparende i forhold til lle andre mteoder.



 Bjørn E (05. aug 2013 10:54) *  IP
Whatever, Wilson.
Jeg gjorde et forsøk på å endre rutinene på en runde og være mer bevisst persepsjon av flagget, commitment i slaget, visualisering osv - dvs mer slik PGA spillerne gjør - og ikke være så opptatt av meter. Spilte alene, men en av mine beste runder hittil i år.
Merkelig nok befinner ballen seg som regel mellom to køller.
Når det er sagt, laser er fint hjelpemiddel til å velge riktig kølle, Punktum. Spørsmålet er om det gjør spillet raskere eller skaper bedre golfspillere? Jeg tviler litt.... og det har jeg argumentert for....
Forøvrig neste gang du spiller golf konkurranse, sjekk hvor mange ganger ballen din kommer pin high (+ - 2 meter i lengderetning fra flagget) Hvis du har et snitt på 20 meter kort eller langt, som de fleste jeg spiller golf med på Senior touren synes å ha, mener jeg laser faktisk ikke er alfa og omega for å få gode scorer.



 Wilson (05. aug 2013 11:06) *  IP
Bjørn E

Jeg har spilt med laser flere sesonger og det du ber meg om å sjekke har jeg allerede sjekket.

Når det er sagt, jeg er mye oftere når pinnen innenfor 135 til 20 m enn jeg er når lengdene er over 150 m.

Og selv på hjemmebanen har jeg blitt lurt av hva jeg tror jeg ser.
Senest i går. Jeg tippet 85 m Før jeg målte, det var 98.
Flagget stod bak en oljeleting på green slik at det var umulig å se nøyaktig.

Det er stor forskjell det.

Ellers enig med AR at alle Bør gjøre som de vil.



 Enur (05. aug 2013 11:39) *  IP
Oljeleting på green?

Skal si klubbene tar i bruk alle metoder for å øke inntektene! :-)



 Bjørn E (05. aug 2013 11:48) *  IP
:)
skjønte ikke helt disse setningene heller:
"jeg er mye oftere når pinnen innenfor 135 til 20 m enn jeg er når lengdene er over 150 m."

eller: " Jeg toppet 85 m Før jeg målte, det var 98."
:-)

--- Kommentar: Tipper at "toppet" skal være "tippet" og rettet det opp.
AR ---



 gjesp (05. aug 2013 13:15) *  IP
Hvis man tipper 85m og misser med 13m, da bør man gå til optikeren.


 Wilson (05. aug 2013 13:29) *  IP
Ar, takk, det stemmer.

Gjesp

Som sagt så stod flagget bak en ondulering, da blir det tipping.
Ellers er jeg ganske god på å ta avstander

Og, jeg er jevnlig hos optikeren pga lesebriller.
Hawkeye, var kommentaren hans



 Wilson (05. aug 2013 13:32) *  IP
Huff


Nettbrett forslår ting som når istedet for nær og topper istedet for tipper.
ofte nær pinnen var den andre Bjørn E.
Og ondulering ble oljeleting.
Atter huff

Må lese korrektur


Men det blir jo uforståelig, skjønner det.



 Bjørn E (05. aug 2013 13:57) *  IP
hei Wilson
men er det ikke slik som kan skje når man stoler for mer på teknologiske vidundere, enn på sine egne ferdigheter, vurderingsevne og sanser.

Husker en gang før jeg mistet min utmerkede Bushnell Pinseeker, så siktet jeg på flagget og fikk 150 meter . Tok opp 6er jernet og slo et perfekt slag. Langt over greenen rett over flagget. Tok opp Bushnellen igjen og målte på nytt.
Det viste seg jeg hadde siktet mot et tre som sto rett bak flagget - og avstanden til flagget var 85 meter......... ;(



 AR (05. aug 2013 14:10) *  IP
Da kan vi trygt konstatere at du ikke har peiling på å vurdere avstander, Bjørn E! Når du ikke mistenker at du har brukt Bushnellen på en feil måte når det er 85 meter og du sikter på et tre 150 meter unna i bakgrunnen og ikke kontrollmåler, vel, da bare bekrefter du at å spille på "feelingen" er fullstendig verdiløst i motsetning til hva du påstår lenger opp på siden.
I hvert fall for ditt vedkommende.



 Fooore (05. aug 2013 14:16) *  IP
Min oppskrift er:

a)på hjemmebane; null baneguide og dippedutt
b(på "bortebane; baneguide/avstandsmerker, og deretter dippedutt

Få med meg beina, gjøre mine valg når andre slår, godt humør.

Resultat; ok balltreff, møkkascore.



 Wilson (05. aug 2013 14:18) *  IP
Bjørn E

Poenget mitt var jo at jeg tippet 85 m, siden jeg ikke så hullet, kun flagget.
Når jeg så målte så fikk jeg 98 m. Da reddet jo laseren meg.


Når du bommer med 65 meter/76% så bør du tenke litt og kontrollmåle :-)

Jeg tar i tvilstilfeller ofte et kontrollmål mot skogen bak for å få mer trygghet på at det jeg mener er målt til flagget stemmer.



 Lancaster (05. aug 2013 14:29) *  IP
Foreslår GPS klokke (Garmin). Definitivt tidsbesparende, og passe nøyaktig for de som enten ikke trenger det til siste meteren eller eventuelt blir negativt påvirket av for presis avstandsmåling.


 bjørn E (05. aug 2013 15:07) *  IP
hehe AR, i motsetning til visse andre er jeg ikke ufeilbarlig ;)

Ja det var teit, jeg følte meg usigelig dum, for det var en viktig konkurranse, jeg var stresset fordi jeg hadde lett etter ballen som lå i røffen, og siktet inn flagget, regnet med det var riktig, så ned på ballen og skyndte meg å slå....

Men jeg er sikkert den eneste i hele verden som har latt meg lure av feil target...... - ene eneste gang.
Når det er sagt, etter dette har jeg vært flinkere til å spille på feelingen (på trening) , men i konkurranser merker jeg at jeg binder meg opp i meterslengder... og har fokusert på det mer enn på å slå gode slag... Vi får se hvordan det går med mer avslappet forhold til meter og mer fokus på å gjøre en god sving...



 Louis Røren (05. aug 2013 15:24) *  IP
Tråden har utviklet seg til å bli en debatt for eller imot
lasermålere. Den debatten bør få sin egen tråd.
Denne tråden burde vært avsluttet med Resurrected sitt vektige innlegg i går 19.58.



 Pro V1 (05. aug 2013 15:38) *  IP
Sakte spill er uansett en uting. Vi på bjerget er verdens mestere i sakte spill i forhold til våre mer golfspillende land som UK og Spania. Jeg opplever til stadighet i utlandet at pensjonister går raskt. De er ikke opptatt av hverken poeng eller slag, men de kan også spille golf generellt sett og har ikke et hjemmeklubb hcp. som de fleste nordmenn har. De deljer ikke heller driveren i hytt og pine når det er trangt og hindringer i veien og leter med fiskestenger eller bruker lang tid i busker og kratt.


 tor-arne (05. aug 2013 16:21) *  IP
Hvor fort? 3 timer og 10 min, 18 hull, 2-flight, utgang kl 09:00, bil, hullet ut på alle hull, medspiller +3,8 hcp med suveren oversikt over lengder osv, bukket igjennom flightene pga min medspiller. Hvilke herlig golfrunde det ble!!




 Jørn (05. aug 2013 16:36) *  IP
Det må gå an å være rimelig forberedt i det man komme fram til ballen. Jeg for min del har en ganske grei oppfatning av lengden i det jeg kommer fram til ballen, og som oftest kølla klar også. Når jeg spiller utenom turnering bruker jeg golfshot mye, for det meste for statistikken sin del, men da er det også greitt å ta fram tlf før man kommer fram så har man eksakte lengder også.

Det at noen syns det er greit å bruke 5 timer på en golfrunde forundrer meg egentlig litt. De som syns det er greit må være de som setter bagen 30 m fra green, går fram og gjør seg ferdig for så å gå tilbake å hente den, eller leter i retning hullet å lar baggen stå igjen der de begynner, 40m lenger bak.

Det viktigste sånn jeg ser det er vel å ha bevegelse i retning green og ikke frem og tilbake som så mange praktiserer. Vil si at det er det verste som er på golfbanen når jeg ser de foran går frem og tilbake og frem igjen, for så å finne ut at de ikke har med seg kølla.... Foruten om de som ikke har kjennskap til ordet etikkette da, men då får være en annen diskusjon. Beveger man seg i retning av green og kjapt videre så vil jeg påstå at de aller fleste får det hyggeligere på banen.

Er vel de færreste som syns det er greit å bruke nærmere 5 timer, når man bare med å flytte beina og ha litt fornuftige rutiner kan kutte 1 time, minst!



 Ove (05. aug 2013 18:03) *  IP
Igjen er AR nedlatende overfor eldre og høyhandicapere.

Vi er ikke ute på "luftetur", og vi bryr oss så absolutt om resultatet. Så den kunne du spart deg.
Poenget er - som du ennå ikke har skjønt - at vi bruker markeringene på banen, både i fairway og på siden, til å vite hvor langt det er til green. Vi dårlige golfspillere har ingen glede eller interesse av å vite om det er til flagget eller forkant eller bakkant. Vi er glade om vi lander på greenen.
Når jeg står på fairway et sted mellom gult og rødt merke, eller noen meter foran rødt eller bak gult, så vet jeg ganske nøyaktig hvor langt det er til green. Med "ganske nøyaktig" mener jeg at ihvertfall 10 meters feil er uten interesse. Denne nøyaktigheten har jeg fått demonstrert så sent som forrige uke, da jeg spilte med en som er mye bedre enn meg, og som brukte laser. Han målte også for meg, og mine amatørmessige gjetninger viste seg å stemme meget godt. GODT NOK FOR MEG!

Jeg synes bruk av laser er noe jåleri for amatører enten de spiller selskapsrunder eller konkurranse.
Jeg minner om at bruk av slike hjelpemidler i utgangspunktet er FORBUDT i flg. The Rules. Vi skal jo alle følge reglene. At noen småturneringer og lokale konkurranser tillater bruk av laser avslører bare jåleriet i golfen på lavere nivåer.



 Gunnar Bull (05. aug 2013 18:18) *  IP
Ove, det er vel ikke mer nedlatende av AR å bruke ordet "luftetur" enn det er av deg å kalle alle laserbrukere for jålete.


 No Name (05. aug 2013 18:21) *  IP
Ove: selvinnsiktens far


 golffreak (05. aug 2013 19:10) *  IP
Gud bedre... Hvis det er godt nok for enkelte å bruke markeringene på banen, mens andre vil bruke laser, så er vel ikke det så mye å diskutere?!? Er da vel ingen fasit på hva som er "best", og folk må vel få bruke hva de vil? At det ikke går lengre tid ved å bruke laser til oppmåling, ved fornuftig og effektiv bruk, tror jeg vel de fleste er enige i? At laser skulle være et tema å diskutere vedr. sakte spill er vel som å skylde på pulsklokka for at formen er så dårlig...

Med fornuftig bruk mener jeg da at den henger i en taske på bag/tralle og dermed lett å få tak i, at kun en med laser måler lengden på par 3, at man måler raskt og effektivt (som kun tar noen få sekunder).

Jåleri eller ikke, hvis det ikke finnes annet å irritere seg over på en golfbane så er det da håp om at man kan nyte runden omsider...?



 Lasereier (05. aug 2013 19:40) *  IP
Jeg varierer fra rett under 90 slag til over 120. Bommer som regel både på retning og lengde. Men jeg har en formening om hvor lange mine vellykkede slag er, og den er blitt bedre og mer presis etter at jeg fikk laseren.

Før jeg fikk laser opplevde jeg noen ganger å feilberegne avstanden slik at jeg slo 20-30 meter forbi greenen, og det gjorde at jeg ble enda mer usikker på slagene, med dertil dårligere resultat. Etter å ha spilt golf i drøyt 10 år gikk jeg etter innkjøp av laser raskt ned fra midten av 20-tallet til underkant av 18 i handicap, hvor jeg har vært siden (3-4 sesonger).

Tiden på runder kastes bort på dårlig rutiner og leting. Laser og hcp er faktisk underordnet etter min erfaring. Det at det gikk fortere for 10 år siden skyldes etter min mening kun dårlig hukommelse.




 Ove (05. aug 2013 20:15) *  IP
Hr. Bull, jeg synes faktisk det er vemmelig av redaktøren av et offentlig nettforum for golf å si at golfrundene til meg og mine likesinnede er en "luftetur".
Det er for faen vi som holder liv i banene rundt omkring!

Og vi er faktisk svært opptatt av resultatet pr. runde. Vi konkurrerer mot oss selv og mot hverandre.

At bruk av laser for amatørgolfere er jålete, står jeg fast på. Forøvrig minner jeg om at det er forbudt.



 Gunnar Bull (05. aug 2013 20:57) *  IP
Ove: Put me in jail. Please


 gjesp (05. aug 2013 21:08) *  IP
er laser forbudt?


 Wilson (05. aug 2013 21:10) *  IP
Det er grønn laser som blender fly som er forbudt Ove. Ikke slike som vi bruker på golfbanen


 Lasereier (05. aug 2013 21:19) *  IP
Håper virkelig ikke du har mange "likesinnede" Ove. Og hvis du virkelig er opptatt av resultat vil laser også på ditt nivå kunne hjelpe.



 stig (05. aug 2013 21:41) *  IP
Det gjør ikke noe for meg om det finnes mange som Ove. Det forstyrrer ikke meg i spillet om andre ikke bruker laser. Jeg har funnet ut for meg så er det til god hjelp. Ove kommer aldri til å prøve for det er jålete. Hva så?



 Ove (05. aug 2013 22:49) *  IP
Regel 14-3 i The Rules lyder, i NGFs oversettelse:
"Unntatt som bestemt i reglene må ingen spiller i en fastsatt runde bruke noe kunstig hjelpemiddel eller uvanlig utstyr eller bruke noe utstyr på en uvanlig
måte:
a. Som kan være til hjelp for ham når han slår et slag eller i hans spill; eller
b. For å bestemme eller måle avstand eller forhold som kan påvirke hans spill"

Det er inntatt en bestemmelse om at klubbene kan lage en lokal regel om at dette kan være tillatt.



 Tin (05. aug 2013 22:57) *  IP
Godt man slipper å møte mange som deg på golfbanen.. En hyggelig dag vil jeg tro raskt kan bli ødelagt.


 gjesp (05. aug 2013 23:23) *  IP
"alle" klubber tillater bruk av laser, og det er lovlig i nasjonale turneringer, samt på noen internasjonale tourer som Nordea og Ecco tour. Så du kan fint la det ligge Ove, du er inne på et blindspor og en total avsporing når det gjelder temaet.


 AR (05. aug 2013 23:27) *  IP
Til og med EGA har fra og med i år tillatt bruk av avstandsmålere. Nå er det bare snakk om (kort) tid før alle tourene tillater slikt utstyr og at det blir tatt inn i de "vanlige" reglene.

Men det blir ikke noe påbud slik at Ove og likesinnede kan få spille uten.



 Ove (05. aug 2013 23:57) *  IP
Tin, kan du spesifisere hva du mener med det du skrev.

Tar jeg feil, eller kjenner du meg?



 Resurrected (06. aug 2013 00:34) *  IP
Så det er altså sånn at bruk av laser er 1. tidssløsende, 2. unødvendig og 3. jålete

Det er det beste kinderegget av mindre intelligente uttalelser jeg har sett i et golfforum, og det sier ikke så rent lite :D



 Bjørn E (06. aug 2013 01:20) *  IP
Saken er vel rimelig utdebattert.
Laser er bra. Jeg var lenge ihuga tilhenger,men etterhvert ser jeg at det også kan være et stressende element som verken fører til raskere eller bedre spill. I hvert fall ikke for meg.
Det er kjempebra å vite ca lengde slik at man plukker opp korrekt kølle og til det er laser bra, men på den annen side kan laserbruk ta fokuset (for enkelte som . eks. meg) bort fra de viktige rutinene - nemlig å forberede seg til å få til en sving som fører ballen så nærme hullet som overhodet mulig.

Noen er kanskje Ole brumm aktige , og makter både å bruke tid på å sikte inn laseren og være 100 % fokusert på å få til en god sving - uten at medspillere synes man sinker spillet, mens de som ikke klarer det, burde kanskje foretrekke en gps klokke eller nøye seg med å beregne lengder med skritt.



 Wilson (06. aug 2013 02:53) *  IP
"Det er kjempebra å vite ca lengde slik at man plukker opp korrekt kølle og til det er laser bra,"

Laser gir ikke ca lengde Bjørn E.
GPS og skritting gir ca lengde.

Siden temaet er sakte spill så vil det å skritte opp være vesentlig mer tidkrevende enn bruk av laser



 Bjørn E (06. aug 2013 08:41) *  IP
hehe Wilson, du skjønner visst ikke hva jeg forsøkte å formidle. I rest my case.



 Fooore (06. aug 2013 09:08) *  IP
Kjapt oppsummert; årsak til sakte spill er dårlige rutiner, og bein som går sakte.

Ikke-årsaker; laser, markeringer i&ved fw, baneguide, sunn fornuft.



 svimmel (06. aug 2013 09:37) *  IP
....etter alle disse selvhøytidlige innleggene, redaktøren inkludert, kan jeg ikke annet enn undre på om de som har tid og energi til å å legge så mye prestisje i å ha fasiten når det gjelder sakte spill og golfspillets essens ellers, i det hele tatt har tid til å kose seg ute på en golfbane? Eller om de bare elsker å framheve sin egen fortreffelighet?
Sier derfor: Amen til Fooore!
P.S. Jeg har bare skummet innleggene, må jo ha litt tid til å nyte golfspillet også.



 golffreak (06. aug 2013 09:48) *  IP
Det blandes vel litt snørr og barter her.. Vurdering av slaget og selve utførelsen er litt to ulike ting, men som naturlig nok henger sammen.

Laser gir deg en lengde til et objekt, typisk flagget, og KUN det.. ALLE må velge en kølle ved et golfslag, og bestemme seg for hva slags slag man skal slå. Fade, draw eller rett? Hvor på greenen ønsker du å lande for å få en så lett putt som mulig? Hvor skal du IKKE lande? Vind og andre værforhold? Hvor mye rull får du på banen den dagen? Laseren gir deg kun en variabel i denne vurderingen, dog ikke en helt uviktig en...

Hvor mye man vurderer før man bestemmer seg for type slag, og dermed køllevalg, avhenger av både ferdighet og ambisjonsnivå. Enkelte bruker kanskje en "feeling" ved køllevalget; "det ser/kjennes ut som et 7-jern" etc, og det er ikke nødvendigvis feil. Dog ingen på touren som spiller sånn, så det å vite lengdene kan jo sjelden skade i VURDERINGEN av kølle/type slag.

Når VURDERINGEN er ferdig, som ikke trenger å ta mer enn noen få sekunder vanligvis, så bør jo de fleste klare å fokusere på selve utførelsen. Det er her det er viktig å bevare den "planen" man la for type slag, og såkalt "visualisere" slaget og få en god følelse i det man skal slå. Er man "imellom køller" så klarer mange bedre spillere å slå en løs 7-er eller hard 8-er også, for å dermed å oppnå enda mer nøyaktig resultat. For den jevne golfer så er nok det smart å ta den halve kølla ekstra istedetfor å pushe et slag.

Kall det hva du vil, men i mine øyne hindrer ikke vurdering+køllevalg noe for selve utførelsen. Det gir meg bare større tillit til slaget, noe som sjelden skader.

Det mange gjør feil når de starter å bruke lasermåler, er å slavisk følge lengdetallene. Det er viktig å vurdere HVOR på greenen man ønsker å lande, for å få en enkel putt og unngå å bomme på feil steder hvis slaget ikke skulle gå helt som planlagt. Eksempel er hvis flagget står rett over et vann, så ønsker du kanskje å ta nok kølle for å komme over og du tar en kølle ekstra.

Det er HELT FEIL at hvis du ikke er +/- 2m fra flagget så hjelper ikke laseren deg! Jeg ønsker i mange tilfeller å heller være 7m kort av flagget enn 1,5m for lang... Et eksempel jeg kommer på i farten er hull på Nes, for de som ikke er kjent så er det en green som heller voldsomt mot deg på innspillet. Er du 1,5m forbi hullet og misser putten, så har du ofte en 3-putt der. Jeg vil heller IKKE spille for "midt på greenen" om flagget står kort der, da vil jeg heller slå kort av greenen og chippe inn!

Laser, GPS og baneguider må aldri erstatte å bruke huet. Det blir som å svinge høyre når bilnavigasjonen sier sving, uavhengig og det er grøft eller veikryss der...;-)




 golffreak (06. aug 2013 09:51) *  IP
Og til slutt, bruke huet sparer også tid...

Hold ballen i spill og gjør det enkelt for deg selv! Hjepemidler er nettopp hjelpemidler, og kan spare deg for tid (færre slag f.eks.) :-)



 Bjørn E (06. aug 2013 13:41) *  IP
@ golffrik
trådens beste innlegg etter min mening



 Ove (06. aug 2013 13:56) *  IP
Den enorme avstanden i utførelse av og gleden ved golf mellom de 90 % av forumdeltagerne som er lavhandicapere og oss andre er klart demonstrert i denne tråden.

Norske golfspillere: 90 % har handicap over 20.
Golfsidens debattanter: 10 % (antagelig lavere) har handicap over 20.

Da blir det rått parti for oss som bygger golflandet.



 digger (06. aug 2013 14:04) *  IP
Bruk mer tid på rangen og mindre på forumet da vel :-)


 No Name (06. aug 2013 14:13) *  IP
Ove: selv om 90 % pr definisjon er høyhandicapere så er det selvsagt ikke slik at 90 % av rundene på norske golfbaner spilles av høyhandicapere. Tipper at nærmere 50 % av høyhandicaperne er mer eller mindre inaktive og da faller hele ditt matematiske system.


 Fooore (06. aug 2013 14:18) *  IP
De fleste jeg kjenner og spiller med tenker med hodet, de færreste sutrer om at alle de som har annet hcp bruker lang tid. Og jeg spiller med folk med alle slags hcp i alle aldre.

Sunn fornuft!



 barce (06. aug 2013 15:36) *  IP
De fleste over 20 i hcp bygger ikke golf-norge. De subsidierer den. Det er vi lavhandicappere som bygger!


 Ove (06. aug 2013 16:15) *  IP
Uten subsidier og dårlige (= middeladrende og eldre) golfspillere, ingen baner. Selv om initiativet kommer fra de gode.


 Wilson (06. aug 2013 20:25) *  IP
Det tidligere råd om å godta at noen bruker avstandsmåler og andre ikke er vel smart.

Tror nok kostnadene med baner tas av alle, så det blir vel for dumt å lage splid om det også.
Og, lavhcpere bygger ikke baner. Det blir tøysete.
En god bane gir utbytte for alle kategorier. Teestedene regulerer dette på en grei måte



 Zigurd (20. aug 2013 12:08) *  IP
Interessant artikkel i golf-digest som har kartlagt hva som gjør golfspillere lykkelige vs. hva de selv tror gjør dem lykkelige:

http://www.golfdigest.com/magazine/2013-08/golfer-satisfaction-survey

Undersøkelsen er gjort på 'bortebane' (altså når man spiller andre baner enn hjemmebanen).

Neppe noen bombe at det som havner på topp av hva golfspillere tror mest påvirker hvor godt de trives på runden er spillhastigheten.

Kanskje noe mer overraskende for noen at det samme havner på bunnen av listen over hva som faktisk betyr noe for hvor godt man trives på runden?



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72