Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Louis Røren - 10. feb 2016 kl. 11:21 *  IP
Golfens fremtid - 12 de nye 18

ET INNSPILL I DEBATTEN OM GOLFENS FREMTID

Den sagnomsuste golfspilleren Arnold Palmer har uttalt (fritt oversatt),
Golf er forbausende enkelt og uendelig komplisert
Et barn kan spille god golf og en voksen vil aldri mestre det
Hver eneste runde er spekket med uventete triumfer, perfekte slag, ofte med elendig resultat
Spillet er nærmest en vitenskap, til dels en labyrint uten utgang
Det er givende, fascinerende, nøyaktig, uforutsigbart og krever absolutt konsentrasjon og ro
Det tilfredsstiller sjelen og utfordrer intellektet.
Det er eggende samtidig som det er frustrerende
Og er utvilsomt det flotteste spillet mennesket noensinne har skapt.

Nettopp. Det er derfor vi elskere av spillet elsker.

Og så er det altså at spillet, på global basis, er i ferd med å miste sitt luster.
Hvorfor, og hva kan vi gjøre for å forhindre at så skjer?
Det er fra flere hold kommet mange forslag, men de fleste virker å ville ha kun kortsiktig effekt.

Med utgangspunkt i det som synes å være hovedbøygen for nyrekruttering og å holde på de som allerede er i gang, nemlig tidstyven –tiden det tar å få spilt ‘en runde’ golf - er det åpenbart at det er her de store endringene bør komme. Hvordan få 'en runde' til å bli kortere, bli raskere.
Det er en kjensgjerning at den anerkjent eldste golfbanen i verden, Old Course i St Andrews, opprinnelig var en 12 hulls golfbane. Likeledes ble første The Open (British) spilt over 12 hull på Prestwick GC. Etter hvert ble 18 hull normen, formodentlig uten annen rasjonell grunn enn at det var tilgjengelige arealer for ekspansjon i de aktuelle bane områdene i tidlig fase av golfens utvikling.

Store golfnavn som Jack Nicklaus, Greg Norman, Nick Faldo med flere har de senere år tatt til orde for å endre på 18-hulls normen. Og de får stadig flere tilhengere for sine standpunkter.
Som Nicklaus sier; det er golfens helse og fremtid jeg er opptatt av.
Selv har han på sin egendesignete hjemmebane, og en av verdens topprangerte golfbaner, Muirfield Village i Ohio, 'laget' en 12 hulls sløyfe med eget skårkort, innenfor de eksisterende 18, og denne sløyfen skal i dag være mer populær blant medlemmene enn 18 hulls runden.

Noen norske klubber/baner som har tanker om dette?

 Zigurd (10. feb 2016 11:45) *  IP
Hvorfor ikke bare holde seg til 9 hull som alternativet til en full runde? Vi har allerede en hel del 9-hullsbaner og mange 18-hullsbaner legger allerede til rette for å kunne spille første eller siste 9.

HCP-reglene tar også hensyn til 9-hullsrunder (ihvertfall intil man kommer ned i kategori 1) så det trengs ingen endring/re-sloping slik en må om en skal lage 12-hulls-sløyfer.

Vi har allerede det vi trenger på plass for å få kortere runder - det eneste som behøves er at klubber legger til rette for det. Å begynne å blande 12-hullsrunder inn i dette virker i utgangspunktet nokså meningsløst.



 Dilter (10. feb 2016 12:08) *  IP
A propos tidstyveri - min erfaring er at en vanlig 9-hullsrunde tar omtrent like mye tid som en standard skitur, inklusive bilturen til/fra.

Mener å huske en anekdote angående 18 hull - at det ble funnet å være det antallet hull som var best i samsvar med volumet i en lommelerke med whisky.

12 hull kan kanskje være tingen på en privat klubb som Muirfield Village, i et etablert golfmarked som USA, men jeg tviler på at det er svaret i Norge.



 mr.fox (10. feb 2016 13:10) *  IP
Jeg vil heller gå fra 18 til 24 hull, men så er jeg i overkant ivrig da-):


 Boogeyman (10. feb 2016 15:44) *  IP
Idiotisk forslag. Hvorfor ikke like godt anlegge 6-hulls-baner?
Hvem har funnet ut at golfen er i "krise", og hvordan dokumenterer man det? Er det nedgang i antallet amatører og selskapsgolfere, eller blant konkurransespillere? Kom gjerne med tall.
Nå kommer Øst-Asia for fullt på herresiden, og da blir det trangt om plassen.
La golfspillet få være som det har vært i 100 år. En reduksjon av antallet hull vil skape mer problemer enn gleder. De som bare vil spille 9 hull kan gjøre det på en 18-hulls-bane. Men å gå over til 12 hull i turneringer er jo bare tull.



 Svein Drange Olsnes (11. feb 2016 09:32) *  IP
En viktig del av golfen er historie og tradisjon. At en golfrunde består av 18 hull vil neppe bli forandret. Mange synes at å spille 18 hull tar for lang tid og 9 hull er for lite. Vi vil nok, hvis mulig, forsøke å legge greenen på hull 12 så nær klubbhuset som mulig. Golfens fremtid avhenger av å legge til rette for alle kategorier spillere og alle aldersgrupper.


 Tulling (11. feb 2016 10:32) *  IP
Hvorfor sette begrensing på antall hull i det hele tatt? Golfreglene gjør ikke det...(dvs en runde kan ikke være mere enn 18 hull) Om en klubb vil ha 7, 9, 12, 15 eller 18 hull burde vært opp til klubben/baneeier.

Handicapreglementet burde vært endret til å håndtere runder med X antall hull. Turneringsreglement bestemmes av den som avholder turnering uansett.



 Hmm (11. feb 2016 11:37) *  IP
Tanken med 12 hull er ikke noe nytt.
Mange fordeler.
Å bygge om gamle baner til 12 hull er kanskje ikke veien å gå, men nye baner kan bygge med 12 hull.
Det vil bli billigere å bygge og drifte 12 hulls baner,
samt at det vil kreve vesentlig mindre areal.
Ikke nødvendigvis noe idiotisk forslag Boogeyman.



 hårteigen (11. feb 2016 15:04) *  IP
Historie og tradisjoner er ikke mye verdt dersom tilveksten av nye spillere forsvinner. Sporten må tenke utenfor boxen for unngå at det bare er noen dinosaurer på banen.

18 hull tar for lang tid. Det må legges til rette for å gå 9 hull, både ift greenfee og på golfbox. Dersom noen bare skal gå 9hull må det fremgå på golfbox slik at andre kan fylle opp plassen i ballen.



 Tom Dahl (11. feb 2016 23:35) *  IP
Det som virkelig tar lang tid med Golf, er å trene seg opp til å bli god nok til å nyte det. Tennis var likt golf før. Nå starter nybegynnere i alle aldre med større og lettere baller og langt mer lettspilte rackerter.

Dermed " behersker" man, får mer glede av spillet og gjør raskere fremskritt enn da jeg begynte som niåring. Det ble langt mellom morsomme ballvekslinger med tunge baller så vanskelig som spillet var da.

Dermed hoppet de fleste av. De av oss som holdt ut og ble "gode" spiller den dag i dag.

Kan vi gjøre beherskelsesfasen morsommere og enklere, kan det være et bidrag til å få opp interessen for golf.
Er i en gjeng bestående av rundt tyve golfgærninger, som nesten uten unntak i tjue år, har måttet prioritere voldsomt for å få tid til atten pluss range.

Men når man er keen nok, er det helt utrolig hva man får tid til. Atten blir derimot tungt, langt og bortkasta hvis man er for dårlig til å nyte det - slik Arnold beskriver det i trådstarten her.

Tenk om vi skulle holdt på med Cricket. Der kan en match ta ti timer!

Eller seiling med en måneds båt pussing før man endelig er på havet og blir liggende å duppe helt til man dupper av selv.

Tror altså ikke at det hjelper med 12! Men kan vi spille 18 på tre timer, ja da er vi inne på noe.



 PCS (12. feb 2016 08:42) *  IP
Enig med @TD. Det handler om mestring og raskere spill (slippe å stå og vente)

Organisert underholdende trening, og max 4 timer på 18 hull.

Kanskje innføre max 2 timer på de første 9 hullene, og er du etter skjema må du droppe noen hull....

Innføres slike tidsbegrensninger åpner det også for å booke 9 hull eller 9+9 booking. F.eks første 9 med start kl 07:00 og andre 9 med start 09:00.

Eller bare de første 9, eller kanskje bare de siste 9.



 Louis Røren (12. feb 2016 11:03) *  IP
Bogeyman - jeg lever godt med at du kaller meg idiot og tulling, men at du gjør det samme mot Niclaus, Norman, Faldo med flere, stiller deg fullstendig naken som debattant. At du i tillegg har unngått å merke deg golfens utvikling de siste 10/15 årene må bare bety at du er uinteressert eller bare sløv.

Hmm er inne på det vesentlige i debatten; økonomi. Dette gjelder både bygging, drift, vedlikehold - og ikke minst: ta tid tilbake fra tidstyven.
Min erfaring etter å ha snakket med et utall småbarnsforeldre er at de må prioritere bort en aktivitet som tar så mye tid som golf, selv de som har hatt enorm glede av sporten frem til barna kom til.
Tar vi ikke dette på alvor stopper rekrutteringen og det blir til slutt (nærmer oss allerede) at det kun er vi
pensjonerte hackere som holder liv i klubbene.
Jeg er absolutt tilhenger av flere lett tilgjengelige 6 hulls baner med 0-terskel for deltagelse. Dette vil være den enkleste måten å få opp interessen hos den oppvoksende slekten på. 12 hull som konkurranseform? Hvorfor ikke? Hva er det egentlig man er i mot, annet enn gamle, veletablerte
forestillinger om at det skal være 18? For å snu en negativ utvikling kreves endringer. Skjer ikke det, er det en sikker vei mot det uunngåelige.



 Seniorgolfer (12. feb 2016 11:29) *  IP
Det meste handler om "survival of the fittest" . eller på godt norsk at det som overlever er det som er mest tilpasningsdyktige.
En parallell sak er slalom, det lar seg gjøre å kjøpe halv-dagskort. Eller løpe halvmaraton.
Jeg liker godt å gå bare 9 hull og på min bane ser jeg mange ganger at det er ledig hull 10 - og da hender det at jeg går ut på hull 10 sammen med en kompis.
Dersom det bare er tillatt å gå ut på hull 1, blir jo hull 10 til 18 ledige uten spillere helt til første flighten som startet på hull 1 kommer til hull 18.
Det burde ikke være veldig vanskelig for mange klubber å få til en logistikk slik at man kan velge mellom å spille 9 eller 18 hull. Etter min mening



 TOM Dahl (12. feb 2016 14:40) *  IP
Selvfølgelig enig i prioriteringsargumentene dine Louis. Men som sagt krever det enormt med seriøs trening før man kan få virkelig glede av golfspillet. Ikke minst som familiesport.

På tennisbanen kan småbarnsforeldre ( beklager gjentagelsen ) spille med podene som kan sprette, hoppe rundt i intens lek ,bare etter noen timers innføring . Altså grunnet i en beherskelsterskel som i de siste årene har blitt senket enormt. Og vel vitende om hvor vanskelig golf er, velger jo mange foreldre bort golfen - fordi den fort blir utfordrende å trekke barna inn i den.

Selv 6 hull med en åtte åring kan bli et rent helvete. Og dette har vi alle sett massevis av eksempler på. Tålmodighetssyndromet er en av golfens største utfordringer ,og den tror i stor grad kun løses ved å gjøre det lettere å treffe kula.
Når vi som små ble dratt ut på skitur av foreldrene så var det kladdeføre ,bakglatte ski og grining deluxe. Mange av oss kom skeivt ut og nektet plent når man ble beordret ut på neste tur.
Men se nå i ( store deler av fedrelandet). Man har en profesjonell ,morsom massemønstring rundt opplæring av det å gå på ski.
Unga er ned mot fire år , og de fleste av av dem opplever intens spenning og glede når de første tyve metrene nedover er gjennomført. Det samme gjelder for godt voksne.
Altså senker man beherskelsterskelen tror jeg på at rekrutteringen til den vanskelige golfen vil bli lettere.
Spilte på en bane Frankrike (Vigier) på sent nittitall som var konstruert slik at man passerte klubbhuset både etter fire,ni og 12 hull.
Det funka det Louis , så ække uenig hvis jeg skulle bygge en ny bane i dag.
Foreksempel trur eg at Haga skulle ha bygget en grand cru attenhulls sløyfe og en grand cru firehullsbane istedenfor de tre ordinære nihullssløyfene man har i dag.
Den varianten har man eksempelvis på World Woods nord for Orlando .
Men kortbanen var altså ikke annenrangs som man skulle tro,men hadde like skyhøye kvalitet som hovedbanen , og var og er særdeles populær.



 Boogeyman (12. feb 2016 15:37) *  IP
Røren, jeg har ikke kalt deg hverken idiot eller tulling. Jeg har kalt forslaget idiotisk og tullete, og det går ikke på deg som person.

Jeg savner fortsatt tall-belegg for at golfsporten er i krise, og derfor må endre regelverket som det har hatt i 100 år. Gjelder det oss selskapsgolfere eller gjelder det proffene? Blir det færre av de siste?

Tror noen i fullt alvor at golfturneringer på PGA, ET, CT noensinne vil bli spilt over 12 hull?
Dersom de ikke blir det, så er det tullete å la ungdommen starte med det. Noen få av dem er så gode at de vil satse på golfen, og da må de plutselig venne seg til å spille 18 istedenfor 12 hull.

Selskapsgolfere med eller uten familie kan spille færre hull enn 18, og det har de alltid kunnet gjøre. Dessuten finnes det fine 9-hulls-baner i hele landet. Så hva er egentlig problemet?



 Louis Røren (12. feb 2016 23:36) *  IP
Det må være kun en grunn til at noen av verdens fremste golfnavn mener at golfen har et problem: tidstyven som forårsaker dramatisk nedgang i rekrutteringen til golfspillet. Det er problemet Boogeyman. Og forslagsstillere som stiller idiotiske og tullete forslag må jo være i. og t. eller? Synes også du er for opphengt i konkurranseaspektet. Det går da an å ha flere former for konkurransespill? Liker selv å se på spennende golf men opplever ofte at de to første rundene i profturneringer er dørgende kjedelige og/eller langtrukne. Hvorfor må de spilles over 4 runder? Fordi de ' alltid' har gjort det? Er fortsatt overbevist om at gamle normer og rutiner vil ha godt av å bli utfordret og om mulig endres to the betterment of this lovely game named golf.


 Zigurd (13. feb 2016 12:41) *  IP
Ikke ofte jeg er enig med Boogeyman, men jeg har også lurt på hvilket grunnlag man egentlig har for å hevde at golfen er i krise.

Vi er i nedoverbakken etter en golf-boom, mao en normalisering. Det er ingen krise at en aktivitet går tilbake til sitt gamle nivå etter å ha opplevd en boom. Denne krisen blir kun et faktum dersom det er slik at vi opplever en kraftig nedgang også målt etter pre-boomens forhold.

Det blir feil å sammenligne rekrutteringen i dag med hvordan den var under boomen - den må sammenlignes med hvordan den var før denne. At man så skal få full panikk fordi aktivitet og rekruttering går ned, og anlegg som ble bygget under boomen sliter er neppe noe godt grunnlag for gode avgjørelser.

Når det gjelder 'tidstyven' golf så tror jeg mange har en urealistisk tiltro til at bare vi får alt kjapt og effektivt nok så kommer folk til å strømme til banene. Er det ikke bedre å innse at golf ikke vil (eller bør) appelere til de som setter effektivitet og umiddelbar tilfredstillelse over alt annet?

Er det virkelig det vi ønsker oss at golf skal bli en aktivitet som 'alle andre'? Golf har overlevd i langt lengre tider enn mange av de aktivitetene som mange nå mener vi bør modellere oss etter.

Golf er ikke som alle andre aktiviteter og det er ikke nødvendigvis slik at en bør endre hele golfen for å få den mest mulig lik de aktivitetene som er populære akkurat nå.

Forøvrig er min erfaring at det som tar folk, særlig de yngre, fra golfen er mer høy-intensitetstrening. Disse får en uansett ikke tilbake til golfen uansett hvor mye man kutter rundetidene.

Ihvertfall ikke med mindre man har tenkt å legge om til 'speedgolf' hvor man løper banen med ett øye på pulsklokken for å sikre at en holder seg i riktig pulssone for en optimal aerob workout. Da kan man jo også logge det på Endomondo og få noen likes på facebook...

Men om man følger en del av disse diskusjonene så ser det vel nettopp ut til at det er dit en del vil ha golfen..?



 Boogeyman (13. feb 2016 13:18) *  IP
Røren: Arnold Palmer og andre oldinger må kunne dokumentere at rekrutteringen til golf er i dramatisk nedgang.

Rart at du ikke forstår at en ellers fornuftig og klok kar kan levere fra seg et enkelt idiotisk og/eller tullete forslag uten selv å bli kalt for det samme som person. Livet og politikken er fullt av slike eksempler.

Ellers takk til Zigurd for fornuftige kommentarer.



 AR (13. feb 2016 13:45) *  IP
B-man, du kan jo sjekke hvor mange golfbaner som er lagt ned i verdens viktigste golfland de siste årene.


 Zigurd (13. feb 2016 14:15) *  IP
Hvor mange golfbaner som er lagt ned de siste årene er bare halvparten av informasjonen en trenger. Den andre halvdelen er hvor mange nye golfbaner som ble anlagt mens boomen pågikk.

Det er kun dersom det første tallet er betydelig større enn det siste at dette kan indikere at det er en reéll krise på gang.



 barce (13. feb 2016 14:30) *  IP
det her var veldig bra, zigurd.. hadde tenkt å skrive noe - men du gjør jobben for meg!


 Boogeyman (13. feb 2016 15:40) *  IP
Hvorfor bekymre seg for situasjonen i USA? Hva er situasjonen i Norge? Er det økning i Øst-Asia?

De som er så opptatt av forholdene i USA, kan studere denne artikkelen/tabellen: http://www.statista.com/statistics/227420/number-of-golfers-usa/

En nedgang i antallet spillere på ca. 10 % fra 2008 til 2015 er ikke dramatisk.

En annen oversikt på nettet viser at antallet golfbaner i USA økte med 24 % fra 1990 til 2012. Beviser altså Zigurds poeng. Antallet baner var 16052 på sitt høyeste (år ikke oppgitt)og var medio 2015 sunket til 15372, altså en nedgang på 4,2 %. Dramatisk eller krise, langt ifra!
I 2015 var det 153 golfbaner under konstruksjon i USA.

De som ukritisk henger seg på krisemaksimerings-strategien, bør sjekke tallene før de uttaler seg. Og ikke minst agendaen til de som skriver dette.



 Boogeyman (13. feb 2016 16:59) *  IP
Hadde debattsiden her hatt en funksjon som heter "rediger" eller "edit", så kunne jeg ha tilføyd følgende til ovenstående innlegg:
Antallet golfspillere * i USA er nå ca. 26 millioner. Det utgjør ca. 8 % av folketallet; en formidabel andel. Tilsvarende forholdstall i Norge er 2 %, målt ut fra antallet medlemmer. En del av disse spiller ikke golf.

Hva er den ideelle andel? Uansett synes det som om USA har mye å gå på nedover, før det blir et rimelig forholdstall.
Antallet har trolig vært "for høyt" i lengre tid, og finner etter hvert sitt mer naturlige nivå.

* dette tallet måles ut fra hvor mange som har spilt x runder i løpet av de siste y måneder.



 mr.fox (13. feb 2016 17:08) *  IP
Mange bra og sakelige innlegg i denne tråden. Måtte det bare fortsette uten de vanlige personangrepene og usaklighetene som tråder her har en tendens til og ende opp i.
Kred..



 gjesp (13. feb 2016 18:57) *  IP
Tråden handler vel egentlig om å forberede seg på det som kommer i framtiden, og kanskje se om 12-hullsbaner eller lignende kan være framtiden.

Golfen har en skjult krise i vente, og det er når den eldre generasjonen gir seg. Rekrutteringen er altfor dårlig til å demme opp for det frafallet. I UK har snittalderen på golferne som spiller 1 gang i uka, gått opp fra 48 til 63 år. Det er på de 5 siste årene!

Undersøkelser som handler om hvorfor folk slutter med golf, viser at en av hovedårsakene er all tid det tar. Kostnad og vanskelighetsgrad er andre årsaker.

Lettere og kortere baner kan være med å bedre mulighetene. Mer fleksible ordninger for å spille 9-hullsrunder er en annen.

Det er ikke noe galt i å foreslå 12-hullsbaner, men nå bygges det ikke nye baner i Norge, og veldig få nye i Skandinavia. Det finnes heller ikke mange 12-hullsbaner.



 Boogeyman (13. feb 2016 20:14) *  IP
Gjesp, jeg har ovenfor tilbakevist at golf i USA (som var utgangspunktet her) er i noen som helst slags krise. Det er antagelig for mange golfspillere i USA, både relatert til antallet baner og til det som er et "naturlig nivå".

Jeg har ingen tro på at golf i fremtiden kommer til å bli spilt over 12 hull i proff-turneringer. Og det er det som teller. Hva vi amatører gjør på hjemmebane er irrelevant, også fordi vi har alle muligheter til å spille både 12 og 9 hull på de 18-hulls-banene som eksisterer i dag.

Tror noen her - inkl. gjesp og Røren og AR - at proffturneringer noensinne vil bli spilt over 12 hull?

"Krise" for golfen, bare fordi snittalderen for selskapsgolfere øker? I couldn`t care less. Krise blir det muligens den dagen antallet proffspillere minsker. Tall for utviklingen der finner jeg ikke på nettet.

Øker eller minsker snittalderen for turgåere på ski? Øker eller minsker antallet for de som satser i konkurranser? Mitt tips er "øker" på begge spørsmål.



 gjesp (13. feb 2016 20:30) *  IP
Jeg har ikke sagt noe om turneringer, det er rimelig uinteressant og lite sannsynlig, og neppe det Røren mente med sitt innlegg.


 Dilter (13. feb 2016 20:47) *  IP
Golf står overfor problemer i England, et annet land hvor sporten tradisjonelt har stått sterkt.

Denne rapporten bærer litt preg av å være en studentavhandling (virker litt sånn på meg fordi jeg kjenner meg igjen), men den har noen gode eksempler på utviklingen innen deltakelse i golf i England i senere år

http://www.englandgolf.org/library-media%5Cdocuments%5C11.4%20Bournmouth%20University%20report%20on%20Participation%20Barriers.pdf

Rapporten tar først og fremst for seg problemer man står overfor når det gjelder å rekruttere ung til sporten, og det er absolutt et aktuelt tema i Norge.



 Yankee (13. feb 2016 20:59) *  IP
Her hvor jeg bor, i Midt-Westen i USA, er golfkrisen avblåst! Mange lokale baner har slitt litt siden 2008, men i 2015 meldte de fleste om betydelig økt trafikk. Jeg er medlem på to lokale 9-hullsbaner, som over flere år hadde betydelig nedgang i spilte runder, primært fordi det dukket opp to nye 18-hulls baner innenfor 25 minutter kjøring. På disse nye banene har det etterhvert blitt så mye trafikk at det er vanskelig å få starttid når man helst ønsker, og dermed har flere tidligere medlemmer nå begynt å komme tilbake til de to banene hvor jeg er medlem. Etter flere magre år sa ledelsen ved begge disse 9-hullsbanene seg meget godt fornøyd med inntekter og aktivitet i fjor.

Et annet eksempel er en meget bra mesterskapsbane (Rees Jones design) som ligger 4 timers kjøring fra der jeg bor, men som er så bra at jeg tar den turen 3-4 ganger i året. Denne banen har i alle år hatt relativt liten trafikk fordi den ligger langt unna noen av de store byene, og det er nok subsidier fra det lokale casinoet som har holdt liv i banen. Det har derfor alltid vært enkelt å få ønsket starttid på kort varsel. Men dette endret seg i fjor. Banen hadde betydelig flere spillere enn noensinne, og også en kraftig økning i firmaturneringer. Så nå må starttid bestilles i god tid.

Medregnet 9-hullsbaner har jeg her ute på bondelandet ca. 80 golfbaner innenfor ca. 1 times kjøring. Noen av disse har nok opplevd konkurser og nye eiere siden 2008, men ingen er nedlagt. Lokalavisen bringer eget golfbilag hver vår med kort omtale av samtlige baner i regionen, slik at det er enkelt å følge med på utvikling. Så som sagt, ingen golfkrise her mhp aktiviteten på banene, men at gjennomsnittsalderen på de som spiller golf er høy kan vi være enige om.



 Boogeyman (14. feb 2016 00:27) *  IP
Gjesp: hvis du og Røren bare er opptatt av selskapsgolfen, så forstår jeg ikke at det er noe problem med for mange hull. Det er jo perfekt å spille 9 hull, enten på en 9-hulls-bane eller å gå av etter 9 på en 18-hulls-bane.
Verre er det ikke for oss amatører.



 Zigurd (14. feb 2016 00:55) *  IP
Gjesp: "Golfen har en skjult krise i vente, og det er når den eldre generasjonen gir seg. Rekrutteringen er altfor dårlig til å demme opp for det frafallet. I UK har snittalderen på golferne som spiller 1 gang i uka, gått opp fra 48 til 63 år. Det er på de 5 siste årene!"

De 5 siste årene? Og hva var tallene før boomen? Har golf noensinne vært en aktivitet hvor unge har flokket til den i hopetall? En skal ikke gå veldig langt tilbake før golf ble sett på som en aktivitet for snobbete middelaldrene+ menn - i dag er den allemannseie.

Mange synes å miste av syne at vi faktisk fikk en boom, hvor golf ble enormt populært, mens mange av de tingene som de samme nå kjemper hardt for å bli kvitt, var til stede.

Vi fikk altså en enorm oppsving i golfinteresse mens vi enda spilte 18/9-hull og mens hullene hadde den størrelse de har i dag (og ikke størrelse 'bøtte' som noen argumenterer for i dag) og hvor argumentet for å spille golf var å tilbringe 2-4 trivelige timer sammen med gode (gamle og/eller nye) venner på grønt gress, samtidig som en gradvis ble bedre på noe som egentlig er fryktelig vanskelig, og ikke å få en kjappest mulig økt før man løper videre til sykkeløkten man må få inn for å kunne logge nok antall kilometer på facebook før kvelden setter inn.

Vi hadde endatil grøntkort-kurs hvor en måtte gå gjennom en rimelig tøff 'eksamen' (riktignok noe avhengig av hvor streng sensor en fikk) og likevel vokste medlemstallene enormt.

Nå synker de - naturlig nok etter en boom - og da er altså svaret at vi skal kvitte oss med det meste som var til stede da golfen ble populær sist?

Golf blir aldri sykling, løping eller ironman. Å se hva boomens golfere forlater oss for og forsøke å etterligne de aktiviteter de foretrekker tror jeg er rimelig meningsløst.

Det er ingen krise at flesteparten av verdens befolkning foretrekker andre aktiviteter enn golf. Det er mange nok av oss som setter pris på alt det golfen tilbyr til at den ikke bare vil overleve, men blomstre i all overskuelig fremtid.



 DA (14. feb 2016 09:18) *  IP
Bra Zigurd!


 PCS (14. feb 2016 09:34) *  IP
Golfens fremtid i Norge kan ikke sammenlignes med f.eks USA, hvor det spilles 12 måneder.

I Norge spilles det 1/2 årlig, og på en normal norsk sommer regner det annenhver dag :-(

I 2017 blir flere golfanlegg nedlagt..



 Louis Røren (14. feb 2016 09:53) *  IP
Vektig innlegg Zigurd. Men å tro at golfen ikke trenger fornyelse for å leve bedre videre tror jeg er en kortslutning.
De aller fleste idretter endrer seg over tid (som langrenn, hopp,alpint for å nevne noen 'norske' idretter). Glem heller ikke at 'boomen' satte inn når folk flest begynte å få tilgang til den proffe delen av sporten gjennom TV etc og alle utbyggere så seg nødt til hefte prosjektet på en golfbane for å få fart i salget. Beklageligvis er det noen som tror at det som nå foregår på Pebble Beach er veien å gå
for økt popularitet (muligivs i deler av USA men neppe andre steder i verden som heller vil se en verdig kappestrid mellom likeverdige).

PCS - jeg tror midtre og nordlige deler av USA vil oppfatte din påstand om 12 måneders sesong som noe kunnskapsløs...



 Tom Dahl (14. feb 2016 11:33) *  IP
Følger Zigurd hele veien her,fordi han ser forskjellen på situasjon og problem.
Hvis vi antar at golfen sliter med rekruttering og frafall ,så er jo tidstyven eventuelt bare en av årsakene. Som den eksempelvis vil være for nattorienterere , ispilkere og kanalsvømmere.

Er det ikke sånn, at jo mer givende og positivt utfordrende man opplever golfen sin - desto lettere blir det å finne tid til både ni og atten.

Har selv opplevd et enormt frafall av venner og bekjente ( hele familier) som var dødsivrige når de begynte på nittitallet ,men som ikke var villige, ikke prioriterte eller skjønte at man måtte trene for å få glede av golf.

Følgelig er jeg sterkt tilhenger av bedre og mer effektiv instruksjon hvor proene begynner opplæring og innføring på og rundt green - før man starter med svingtrening. På den måten vil hcp gå raskere ned og tilsvarende interesse for å spille mye gå opp.




 PCS (14. feb 2016 16:01) *  IP
Ta en titt her @LR

http://www.top100golfcourses.co.uk/htmlsite/country.asp?id=177

Har tilbrakt mange mange år her :-)



 Boogeyman (14. feb 2016 17:16) *  IP
Jeg har ovenfor tallfestet den "boomen" som Zigurd nevnte i USA. Antallet golfbaner steg med 24 % fra 1990 til 2012. Senere er dette tallet sunket med 4 %.

Jeg forstår ikke hva Palmer og Røren mener med "krise".

Ellers enig med både Zigurd og Tom Dahl.



 Louis Røren (14. feb 2016 23:21) *  IP
Jeg kan ikke se at jeg har uttalt at golfen er i krise. Mistet sitt luster var uttrykket jeg brukte i innledningstråden. Men Boogeyman, det er en kjent debatt teknikk å tillegge motdebattanter ord og meninger de ikke har, for så å angripe på dette (feilaktige) grunnlag. Men nå er jeg på vei til Mauritius for en velfortjent(?) golfferie, så dette får være mitt siste innlegg på en stund.


 PING (15. feb 2016 09:32) *  IP
Ting var nye bedre på 70-80 tallet. Da kunne vi gå ut i prime time uten å bestille tid eller være bekymret for det ville blir kø på banen.


 Boogeyman (15. feb 2016 14:18) *  IP
Røren, jeg beklager at jeg har tillagt deg feil ord i denne saken. Du har ikke brukt ordet "krise".
Men det er ikke så langt unna, når du skriver dette ovenfor:
"For å snu en negativ utvikling kreves endringer. Skjer ikke det, er det en sikker vei mot det uunngåelige."



 PCS (15. feb 2016 16:48) *  IP
Norge er et vinterland, og her har de fleste sommeridretter utfordringer.

Hvor mange gull får vi i Rio de Janeiro, NULL?



 Dilter (16. feb 2016 11:03) *  IP
Fra NRK:

Statistikkselskapet Infostrada har gått gjennom tallmaterialet ett år før OL, og gjennom resultatanalyse har de kommet fram til at Norges medaljefangst blir som følger:

Gull til håndballjentene
Sølv til Norges lettvekts dobbeltsculler ved Are Strandli og Kristoffer Brun.
Bronse til Stig-Andre Berge i bryting.
Bronse til Alexander Kristoff i landeveisrittet.

Ellers så kan vel Tutta melde seg på i medaljekampen.



 AR (16. feb 2016 12:19) *  IP
Helt klart at Tutta har en god mulighet. I OL blir det et temmelig svakt startfelt. Bare fire koreanere får være med. Det samme gjelder for USA og eventuelt andre land som har flere gode kandidater. Da er det en rekke medaljekandidater som er borte før start.

Det kan nesten sammenlignes med bl. a. Norge i sprintlangrenn, Nederlan i hurtigløp på skøyter og Kenya/Etiopia i maraton.



 PCS (16. feb 2016 19:42) *  IP
1 gull @dilter, og det er ikke en typisk sommeridrett :-(


 ??? (21. feb 2016 19:19) *  IP
Hva er krise?
Mange definerer krise som at det er for få spillere pr. bane. Kan det være at det er bygget for mange baner? Jeg påstår at de 10 siste banene som er åpnet rundt Oslo er årsaken til at det er økonomisk nedgang for bane-eierene i området. disse banene har ikke ført til flere utøvere - kun flyttet på medlemmene.

En annen ting som også har betydning er at det endelig ryddes opp i medlemstullet i ngf. Det finnes kun ett medlemsskap og det er personlig og koster minst kr 100. Alt annet har ikke noe med medlemsskap å gjøre det er kun spillerettighet.



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72