Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Eagle - 14. aug 2017 kl. 13:05 *  IP
Ballplassering


Kan noen hjelpe, -pls:
Det spilles med ballplassering; -om ballen ligger på fringe, kan man da plassere ballen inn på green når den ikke kommer nærmere hullet?
Vi finner ikke ut av dette.....
 Okken Bom (14. aug 2017 13:44) *  IP
De fleste mener vel at ved ballplassering er det underforstått at man skal følge forslag til lokal regel fra regelboken, men kverulanter vil nok kunne motstride dette?

===
Imidlertid kan ugunstige forhold så som tung snø, vårsmelting, lange perioder med regn eller ekstrem varme, gjøre fairwayer utilfredsstillende og enkelte ganger forhindre bruk av tungt utstyr for gressklipping. Når
slike forhold er så utbredt over hele banen at komiteen mener at “ballplassering” eller “vinterregler” vil fremme rettferdig spill eller hjelpe til å beskytte banen, anbefales følgende lokale regel (som bør
trekkes tilbake så snart forholdene tilsier det):

“En ball som ligger på et kortklippet område på spillefeltet (eller spesifiser et mer begrenset område, f.eks. på hull 6), kan løftes uten straff og rengjøres. Før ballen løftes må spilleren merke ballens posisjon. Etter at ballen er løftet, må han plassere den på et punkt innenfor (spesifiser et område, f.eks. et scorekort, 15 cm, en køllelengde, e.l.) og ikke nærmere hullet enn der den opprinnelig lå, som ikke er i et hinder og ikke på en puttinggreen. En spiller kan bare plassere sin ball én gang og den er i spill når den er
plassert (regel 20-4). Hvis ballen ikke blir liggende på punktet der den er plassert, gjelder regel 20-3d. Hvis ballen blir liggende på punktet den er plassert og senere flytter seg, er det ingen straff og ballen må spilles
som den ligger, med mindre bestemmelsene i en annen regel gjelder. Hvis spilleren unnlater å markere ballens posisjon før den løftes, flytter ballmarkøren før ballen er tilbake i spill eller flytter ballen på annen måte, som f.eks. å rulle den med en kølle, pådrar han seg en straff på ett slag.

Anmerkning: ”Kortklippet område” betyr ethvert område på banen, inklusive stier gjennom roughen, klippet i fairwayhøyde eller kortere.



 Eagle (14. aug 2017 13:55) *  IP
Takk for svar, men er nok fortsatt usikker på om det er lov å flytte fra fringe og inn på green. Jeg har selvsagt satt meg inn in reglene, 16-1b, 20-4 og 20-3d. Men ingen kan gi svar på mitt spørsmål. I Sverige har man forøvrig et mye bedre ord for ballplassering, -nemmelig "lägesforättring"



 Eagle (14. aug 2017 14:02) *  IP
Solly; -"lägesforbättring" skal det være.....


 Lime (14. aug 2017 14:23) *  IP
Nei,du kan ikke flytte ballen fra fringe til green.


 Duffy2 (15. aug 2017 22:16) *  IP
Det "Lime" konkluderer med er korrekt.


 Janik (16. aug 2017 16:47) *  IP
Til Eagle!
Håper jeg kan fjerne tvilen med en kort innføring i golfreglenes ABC:
A) en lokal regel har samme status som golfreglene 1-34. Se definisjon av regel/regler i regelboken side 40, punkt c.
B) når komiteen/turneringsleder/klubben innfører lokal regel for ballplassering, gjøres det etter regel 33-8a med henvisning til regelbokens Tillegg 1.
C) i Tillegg 1 i regboken side 143-144 står teksten til lokal regel for ballplassering (som korrekt påpekt av Okken Bom) og her sies krystallklart at en ball MÅ plasseres, ikke nærmere hullet, ikke i et hinder og IkKE på en puttinggreen. Straff for brudd, tap av hull (matchspill) eller to straffeslag (slagspill).
Hvis Eagle skulle fortsatt være i tvil eller lete etter regel som tillater flytting av ball fra fringe til green, ønskes lykke til...



 Spiller (16. aug 2017 20:57) *  IP
Ofte når man spiller turnering står det kun noe slikt som dette: "Ballplassering på kortklippet område innen en køllelengde". Hva hvis en flytter ballen inn på greenen da? Han har ikke brutt noen regel. I det store flertall av klubbturneringer brukes den lokale regelen over, og ikke den som står i regelboka.


 Okken Bom (16. aug 2017 21:10) *  IP
Spiller, med "din" formulering vil en kverulant kunne plassere ballen flere ganger og tilogmed nærmere green.


 Janik (17. aug 2017 11:17) *  IP
Å jo da, Spiller, du bryter golfreglene selv med en så sparsom ordlyd som du siterer.
Golfreglene er nemlig så klokelig bygget opp at du som spiller er pliktig til å sette deg inn i reglene - se regel 6-1 hvor det heter: Spilleren (og hans caddie) er ansvarlig for å kjenne reglene.
Så hvis du unnskylder deg med at du ikke visste at det ifølge lokal regel var ulovlig å plassere en ball fra fringe til green, ryker du på to straffeslag etter lokal regel for ballplassering - pluss to ekstra straffeslag for brudd på regel 6-6d Feil score på hull (se Unntak på side 62) = 4 straffeslag på hvert hull regelbruddet skjedde.
Nå er det jo sløvt av klubb eller turneringsleder å ha en så ufullstendig formulering, helst bør hele ordlyden stå, eller det henvises til side 143/144 i regelboken eller at hele teksten står oppslått i f.eks. klubbhuset eller ved start.



 Spiller (17. aug 2017 14:05) *  IP
Jeg spiller to til tre turneringer i uka. De gangene det er ballplassering er det sjelden arrangøren bruker den ANBEFALTE teksten i regelboka. Dette er som sagt en anbefaling, og ikke et krav arrangøren må følge.

Ofte står det noe slikt som "Ballplassering på kortklippet område innen en køllelenge". En slik lokal regel er svært mangelfull. Men det er hverdagen i svært mange turneringer.

Derfor blir argumentet ditt feil Janik. Du forutsetter at arrangøren bruker den ANBEFALTE lokale regelen. Det skjer sjelden i praksis. Brukes ikke den anbefalte lokale regelen, kan man selvsagt ikke straffes for brudd på den.



 Eagle (17. aug 2017 20:56) *  IP
Til dere alle, -og kanskje spesielt til Janik: i den oppståtte situasjon mente jeg det IKKE var anledning til å flytte fra fringe til green. Min motspiller mente det motsatte. Vi tok opp dette med klubbens Head Pro som var klar i talen da han sa det lov. Vi spurte for sikkerhets skyld klubbens eneste aktive PGA spiller, -og han var usikker. Selvsagt kan ballen ikke plasseres på greenen (Tillegg 1 i regelboken s 143-144) som du referer til. Men der står ingen ting om å plassere fra fringe til green. FYI


 Spiller (18. aug 2017 09:58) *  IP
Lokale regler skal følges til punkt og prikke. Turneringsarrangøren lager de lokale reglene.

Til Eagle. Hvis den lokale anbefalte regelen fra regelboken benyttes er det ikke lov å plassere fra "fringe" til green. "Fringe" er en del av "kortklippet område på spillefeltet. Senere i den anbefalte lokale regelen står det "...ikke på en puttinggreen. " når det gjelder hvor ballen kan plasseres.

Formulerer arrangøren en annen lokal regel om ballplassering er det selvsagt arrangørens regel som gjelder.



 DA (18. aug 2017 10:31) *  IP
ALDRI lov å flytte ballen inn på green. Punktum.


 Spiller (18. aug 2017 11:07) *  IP
De kunnskapsfulle dokumenterer sine påstander. De kunnskapsløse gjør det omvendt.


 Janik (18. aug 2017 12:44) *  IP
De kunnskapsløse gir seg aldri selv om de får fakta på bordet, Spiller!
I regelbokens Tillegg 1 på side 138 står: "Som bestemt i regel 33-8a, kan komiteen lage og kunngjøre regler for unormale forhold, hvis disse reglene er i samsvar med retningslinjene fastsatt i dette tillegget".
Det betyr at en lokal regel må inneholde de påbud/retningslinjer som står i teksten til anbefalt lokal regel. Som f.eks. Ballplassering.
Uttrykket "anbefales følgende lokale regel" (eller lignende) brukes gjennomgående i Tillegg 1 for alle lokale regler som der står. Det betyr ikke at du kan vri og vrenge på en slik regel, det er en anbefaling om å bruke den HVIS den er aktuell.
Samme med det som heter "NGFs anbefalte lokale reger", som vedtas av Golftinget hvert år. Her står også teksten til ballplassering, som skal brukes i hel eller forkortet form, hvis den er aktuell.
Det er heller ikke lov å modifisere en lokal regel uten spesiell godkjennelse av R&A (regel 33-8b). Men det har du eller de du spiller hos kanskje fått, Spiller?
Ellers har Spiller rett i at "fringe" dekkes av "Kortklippet område" - se Anmerkning i ballplasseringsregel.
Og til Eagle: Husk at en "head pro" kanskje kan fikse på svingen din, men har nødvendigvis ikke mer regelkunnskap enn deg selv...



 DA (18. aug 2017 13:51) *  IP
Dette har vært oppe her inne før, man kan ikke plassere ballen INN på greenen. Man kan plassere den ut, hvis forholdene tilsier det.

http://www.golfsiden.no/debatt/thread.asp?id=5969



 Spiller (18. aug 2017 15:19) *  IP
Janik,
Du vet sikkert at mange klubber ved dårlige forhold har ballplassering over hele spillefeltet, inklusive roughen. Dette spilte jeg til og med på Norgescup for mange år siden. Hvis en spiller følger denne lokale regelen, vil du da virkelig gi spilleren fire straffeslag for hvert tilfelle han har plassert i roughen?



 Janik (18. aug 2017 17:14) *  IP
Slett ikke! Ved ekstreme tilfeller hvor banen nærmest er uspillbar og avlysning av konkurransen et klart alternativ, kan den lokale regel for ballplassering være utvidet fra å gjelde kortklippet område til å gjelde hele spillefeltet, altså inkludert rough. Da er teksten justert deretter, delt ut til spillerne og godkjent av NGF = ingen straff. Men ellers er retningslinjer, bestemmelser og straff i lokal regel for ballplassering beholdt, bl.a. at det ikke er lov å plassere ball på en puttingreen.
På samme måte som: For mange år siden var en plugget ball bare plugget hvis den var det på kortklippet område (regel 25-2). Så fikk Europatouren lov til å innføre plugget ball på hele spillefeltet på sitt regelkort. Det mente mange var urettferdig, så det ble gitt anledning til - for alle - å ha en lokal regel som sa at området for plugget ball er utvidet til å gjelde hele spillefeltet (hele banen minus tee og green på hullet som spilles og i hindere). Den står fortsatt på NGFs anbefalte lokale regler vedtatt i 2017, men er fra 2016 også innført som anmerkning 3 under regel 25-2.
Spiller, du har åpenbart god innsikt i regler, men det er mange myter og misforståelser som florerer "der ute".



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72