Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN
Tilbake til MATZ SVARER hvor du finner mange andre spørsmål av teknisk golfkarakter


13.09: Interessant spørsmål om køllestivhet
Dette bør spesielt våre beste spillere lese! Og ikke minst ledere for elitespillerne!
Dessverre er det meget lavt kunnskapsnivå om slike ting i Norge!

Spørsmål:
1) Da stivt skaft hos en produsent kan være likt regulært skaft hos en annen, handler jeg (spesielt drivere) kun hos forhandlere som har en vibrasjonsmåler (er det det du kaller frekvens?). Jeg har inntrykk av at skaft som vibrerer (med ferdigmontert køllehode og grep) 228-230 pr. minutt er best for meg. Er jeg på rett spor når jeg bruker dette som referanse ved kjøp av køller i stedet for skaft merket S, SR eller R? (Jeg har hatt køller med alle tre stivhetsbenevnelsene innenfor 230-228 svingninger).

2) De tidligere skaftene veide 54-58 gram og jeg hadde en svinghastighet på snitt 102. Nå har jeg Titleist 920D med Aldilaskaft (Regulært) som veier 67 gram. Svinghastigheten gikk ned til 98 i snitt, men likevel slår jeg lengre og rettere. Antar retningsstabiliteten skyldes større vridningsstivhet. Kan bedre lengde tross lavere svinghastighet skyldes at skaftets "kick" passer min sving bedre? Har rolig baksving, men hurtig kroppsvridning i nedsvingen. Teller 1, 2 "og" 3 når jeg svinger, hvor 1, 2 er tempo i baksvingen, "og" er tidsintervallet i overgangen fra bak- til nedsving og 3 er tidsintervallet for nedsvingen. Er 62-årig 15-handicapper.

Mvh
Bjørn

Svar:

Hei Bjørn!

Spørsmål 1
Antall svingninger per tidsenhet er også kalt frekvens. Når det gjelder golfkøller er det den naturlige egenfrekvensen som er av spesiell interesse. Den er imidlertid ikke så enkel å måle som det kan virke. Man får selvfølgelig ut tall fra alle måleenheter, men viser dette tallet det vi ønsker? Dessverre ikke så ofte.

En kølle kan ikke ha grep montert ved målingen, da et grep gir en uklar demping. Dempingen varier nokså mye med hvor hardt køllen blir spent fast og med mykheten hos grepet.

Dessuten må måleenheten være nøye kalibrert mot en eller annen ”standard”, det gjelder fremfor alt hvor lang innspenningslengden skal være.

I tillegg har nesten alle måleenheter (som jeg har sett) altfor dårlig innspenningsmekanisme, og akkurat det er jo ikke så enkelt for deg å sjekke.

Det er derimot direkte feil å oppgi et tall som for eksempel 230 cpm UTEN SAMTIDIG Å ANGI KØLLELENGDEN. Bare et frekvenstall er isolert sett langt på vei intetsigende, da man må gjette køllelengden for at frekvenstallet skal kunne bli brukt som stivhetstall. Det er dessverre meget vanlig, også blant de beste spillere, at denne kunnskapen er ukjent.

Spørsmål 2

Umulig å gi noe skikkelig svar, for å kunne gjøre det må jeg vite både køllelengder, egenfrekvenser og treghetsmoment. Det jeg kan si er dog at det ikke er forbausende at en lavere svinghastighet, med en for deg bedre kølle, kan gi både lengre og rettere slag.

Med vennlig hilsen,
Matz

Matz Modéers hjemmeside

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser
Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com