Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

MATZ svarer

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

MATZ svarer

Tilbake til første side

Tilbake til MATZ SVARER hvor du finner mange andre spørsmål av teknisk golfkarakter

 
19.09
Spørsmål fra Ole Gregert:

Til Matz
Stivhet i skaft
Jeg holder på å vurdere å kjøpe nye jernkøller og har blitt testet flere steder i Oslo. Slår med 80 mph med 6'er jern Callaway BB med stål. Er blitt anbefalt å kjøpe et sett med TT TX-90 i stål. Jernsettet skal ha 1 inch lenger skaft og +2 grader upright på lie vinkelen. Er anbefalt stiff stål skaft i stedet for regular i flexen på jernsettet og lurer på om dette er et klokt valg gitt de overnevnte forutsetninger?

Mange takk på forhånd for noen betraktninger.

Svar:

STIFF ELLER REGULAR?

De fleste skaft er fortsatt merket med en flex-betegnelse som L, A, R, S eller X.  I denne flex-skalaen står L for Ladies, A for Amateur, R for Regular, S for Stiff og X for Xtra Stiff.

Det finnes imidlertid ikke noen standard for hvor stivt et skaft med en viss betegnelse skal være, eller hvordan stivheten skal bli målt. 
Det er opp til enhver produsent å merke sine skaft som de selv ønsker. 
Et A-skaft fra en leverandør kan derfor være likt et S-skaft fra en annen leverandør.  Selv fra samme leverandør kan forskjellige typer skaft med lik flex-betegnelse ha ulik stivhet.

I figuren nedenfor er det merket opp flexvariasjoner i 5'er jern med ulike stålskaft og ulike flex i skalaen L, A, R, S, X.  Køllene har alle samme lengde og er alle tipkuttet i henhold til leverandørens anvisninger.  Verdiene er tatt fra en meget stor kølledatabase, hvor de fleste stålskaft i markedet er representert.  Tallene er egenfrekvenser.Som du ser er variasjonene meget store (ca 10 cpm i forskjell er normalt sett på som én flexgradforskjell).
Eksempel 1:  En kølle med L-merket skaft kan ha en egenfrekvens i intervallet 273 - 308 cpm, hvilket er en variasjon på ca 3,5 flexgrader!
Eksempel 2:
  En kølle med 298 cpm kan ha både L-skaft, A-skaft, R-skaft og S-skaft!
Eksempel 3:  En L-kølle kan være like stiv som en S-kølle!

Å velge skaftflex fra en flex-betegnelse som L, A, R, S eller X er ikke noen bra metode.

SVINGHASTIGHET SOM VALGKRITERIUM FOR SKAFT?
 

Under en debatt om skafttilpasning i 1977 (arrangert av Golf USA Magazine) slo Ralph Maltby fast at “Clubhead speed can get you ‘into the ballpark’ as far as flex is concerned, but the final determination has to be one of trial and error".  Dette var en klar forbedring fra det tidligere “stiff for strong players, flexible for weaker players”.

Til tross for Maltby's advarsel om usikkerheten ved bruk av svinghastighet som valgkriterium, ble det vanlig at skaftprodusenter anga hvilken svinghastighet et skaft var egnet for.  Rundt 1990 ble det også utviklet generelle svinghastighetsbaserte skafttilpasningssystemer, eksempler er DSFI og RSSR.  Gjennom matematisk å kombinere egenfrekvens og rotasjonsstivhet hos et skaft fikk man merkeuavhengige skaftklasser som 70-75 mph, 100-110 mph eller tilsvarende.

De matematiske systemene og de fleste produsentanbefalinger tilsier at en høy svinghastighet ved balltreff krever et stivt skaft og en lav svinghastighet ved balltreff krever et mykt skaft.  Dette er imidlertid villedende av den enkle grunn at hastighet ikke er en belastning og derfor ikke deformerer et skaft noe som helst!  True Temper, en av de ledende skaftleverandørene, beskriver dette som "Det som teller er ikke hvor fort Du svinger – men hvordan Du svinger fort".

Det er ikke opplagt hvem som skal ha stive skaft og hvem som skal ha myke skaft.  Dette beror på at det som deformerer et skaft under en sving er hastighetsforandring per tidsenhet dvs akselerasjon.
  Dette betyr: Selv om hastigheten er lik ved balltreff, kan måten å komme dit være helt forskjellig, og to spillere med samme svinghastighet kan derfor hver for seg spille best med helt forskjellige flex!  Det betyr også: En spiller med høy hastighet ved balltreff og maksimal akselerasjon tidlig i svingen skal ofte ha mykere skaft enn en spiller med lav hastighet ved balltreff og maksimal akselerasjon sent i svingen!

Å velge skaftflex fra hvilken svinghastighet du har, er ikke noen bra metode.

BOTTOM LINE FOR DEG OLE GREGERT

Du spør "Er anbefalt stiff stål skaft i stedet for regular i flexen på jernsettet og lurer på om dette er et klokt valg gitt 80 mph med 6i?"

Nei, det er ikke et klokt valg.

Med vennlig hilsen,
Matz
Skriv inn ditt spørsmål om utstyr og Matz Modéer svarer: Send inn ditt spørsmål  

Tilbake til MATZ SVARER

Tilbake til første side

 

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no