Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

UKENS TIPS
(Uke 14/08):

Pass på kroppen din
Det er så viktig å ha en kropp som er velegnet for å kunne slå golfballen bra. Golfsiden vil i løpet av noen uker komme tilbake til dette med betydningen av å ha velegnet og veltrent "skrog" som kan være best mulig forberedt på å utføre en golfsving. Opp gjennom årene har vi sett at - spesielt mannfolk - er alt for stive og for lite smidige til å ha særlig glede av sin golf. Eller for å si det på en annen måte: De hadde vært mye bedre til å utføre golfbevegelsen hvis de hadde hatt en velfungerende kropp.

 Derfor legger vi denne uken inn dette intervjuet med en kapasitet på området som Ukens Tips for å bli bedre i golf. Kanskje en del av dere som burde hatt mye bedre bevegelighet vil gjøre noe med det i stedet for å banke baller fra en hard matte på driving rangen:

Tina Hessel driver sitt eget fysikalske institutt

27.03 Fysisk grunnlag i golf:
Hvorfor er det viktig å ha en god fysikk?
Av: Asbjørn Ramnefjell

Det er ingen tvil om at Tiger Woods har bidratt til at svært mange gode spillere nå arbeider mye mer med sin fysikk. Men man blir ikke særlig bedre i golf ved bare å pumpe jern uhemmet. Styrken må bygges opp på en riktig måte. I golf er det spesielt viktig å ta vare på de små musklene som ofte er vanskelig å få tak i ved vanlig trening.

Et meget viktig faktor for golfspillere er at de har/skaffer seg en kropp og en fysikk som er i stand til å motta de store treningsmengdene som skal til for å bli virkelig god.

På samling
Golfsiden var på en samling i vinter hvor unge spillere ble testet og undervist. Les mer En viktig del av testingen var hvor bevegelige spillerne var i ledd, lemmer og muskler for å si det litt ”ufaglig”. Vedkommende som sto for denne testingen virket meget profesjonell fra første øyekast. NGF har her virkelig fått tak i en kapasitet på området.

Tina Hessel
Tina Hessel har lang erfaring innen fysioterapi og har et stort navn innen dans. Dansere har som alle kan forstå et sterkt behov for bevegelighet, balanse og en god fysikk. Her er det mange likehetstrekk mellom dans og golf.

Tina Hessel driver sitt eget fysikalske institutt, Links i Pilestredet 15 i Oslo, hvor hun i tillegg til vanlig fysioterapi har spesialisert seg i dansemedisin og underviser i Pilates.

Tina Hessel viser her hva det vil si å ha skikkelig bevegelighet i hofteleddet
Foto: AR

Hvorfor Pilates?

Tina Hessel var en god venn av den verdensberømte danseren Rudolf Nureyev (No male dancer ever had more influence on the history, style and public perception of ballet than Rudolf Nureyev). Han døde i 1993. I 1983 sa han at Tina Hessel måtte ta med Pilates til Norge. Det er treningsform som er ypperlig for både golfspillere, dansere og andre som ønsker å holde seg i form og ønsker å bygge opp en kropp som blir mindre mottakelig for slitasjeskader. Hun startet med Pilates i Norge i 1990.

- Du må ha dynamisk styrke og utholdenhet, og du må ha presisjon. I tillegg til det rent fysiske og styrkemessige må du ha tilstrekkelig muskellengde til å kunne utføre den riktige teknikken, forteller Tina Hessel og tenker da både på golf og dans. Hun har selv begynt med golf og burde ha de beste forutsetninger for å beherske spillet med sin smidige kropp som blant annet har fått mengder av Pilatestrening gjennom flere år.

Tina Hessel påpeker viktigheten av kombinasjonen fysisk og mentalt fokus. Mentalt fokus kan erverves gjennom mentale øvelser. Men det kan også erverves bevisst gjennom å gjøre fysiske øvelser som fokuserer på kroppsbevissthet. Styrke og fleksibilitet kommer i tillegg – for ikke å glemme mye teknikk. - Du kan spille mye bedre golf med en god fysikk i bunnen og i tillegg til å ha teknikker til å fokusere slik at det å spille ikke hindres av dårlig fysikk eller fravær av evnen til å fokusere.

- Hva skal en som har nedsatt bevegelighet gjøre?

- For det første er det veldig lurt å få testet hvor man har nedsatt bevegelighet og hvor mye. Når dette er konstatert, må man lære seg å bruke spesifikke tøyningsøvelser. Det er viktig å vite hvordan, hvor ofte og når – disse skal gjøres.

Tøye ut? Her er svaret
Mange mennesker tror at det vil ta meget lang tid å få resultater hvis de skal begynne å tøye. Men det er ikke korrekt. Fordi når man først har lært seg hvordan man skal tøye, kan man faktisk tøye mens man står og børster tenner og snakker i telefonen. Legge det inn som en helt vanlig ting i hverdagen med andre ord.

- Trenger andre enn de gode spillerne dette?

- Absolutt – og jeg ser at bevisstheten rundt dette etter hvert begynner å bli mye sterkere i alle grupper. Og jeg tror at forbilder som Tiger virkelig kan være med på å vise hvordan styrke, utholdenhet og bevegelighet er bra for en golfspiller.

I de siste årene har det vært en stor debatt om man skal tøye eller ikke.

Det som er litt dumt når slike forskningsundersøkelser i korthet blir presentert i avisen, er at det spesifikke i undersøkelsen aldri vil komme frem fordi journalisten ofte ikke klarer å tolke undersøkelsen ordentlig. Det innebærer at noen ganger står det at man ikke trenger å tøye, og andre ganger står det at man absolutt må tøye. Dette forvirrer oss vanlige mennesker.

Tina Hessel har sine bestemte tanker rundt dette med å tøye ut:

 - Hvis man tenker logisk, at alle muskler kommer fra en skjelettdel, går over et eller flere ledd, fester seg på en annen skjelettdel og den muskelen er for kort, så vil det eller de leddene få nedsatt bevegelighet. Og da må man tøye. Så enkelt er det.

Hun fortsetter: - En golfspiller som spiller mye golf, vil nesten alltid utvikle den høyre siden av kroppen mer enn den venstre hvis han/hun er høyrehendt. Dette vil over tid føre til skjevheter i bekken og/eller rygg og til slutt rygg-/bekkenplager. Derfor er det uhyre viktig å gjøre øvelser hvor man trener kroppen fullstendig symmetrisk. Da vil kroppen tåle usymmetrisk belastning - slik som golf er. Derfor er det å trene med en treningsteknikk som kalles Pilates helt suveren. Den trener kroppen fullstendig fysiologisk og anatomisk korrekt. I tillegg vil Pilates utvikle bevegelighet styrke i all muskulatur – både den dype som holder skjelettet på plass og den dynamiske, overfladiske bevegelsesmuskulaturen. Pilates øker kroppsbevissthet og fokus, og slik trening vil gi stor oksygenutskiftning pga at man puster på en spesiell måte under hele treningen. Pilates gir energi pga blant annet pusteteknikken.

Man skal imidlertid være litt forsiktig med å velge hvor man skal gå for Pilatestrening. Ikke alt er like bra. Derfor er det viktig å finne ut hvilken bakgrunn instruktøren har. Når en går på et såkalt Pilateskurs og man ikke gjør en eneste Pilates-øvelse fordi instruktøren ikke kan sine ting, blir det ikke så bra.

Tina Hessel utdanner instruktører i denne teknikken. Til nå er det utdannet 52 instruktører.

- Årsaken til at jeg begynte å utdanne instruktører, var at jeg vet at kvalitet overlever. Endelig ser det ut til at folk forstår hva dette dreier seg om.

Noe for deg?
Se mer på disse linkene: Klikk her (Pilates
UHM®)
Eller her: Klikk her (Links Oslo Fysio- og Danseklinikk)

Lykke til!

Mange flere golftips:
Tilbake til Golftips
 
Asbjørn Ramnefjell

GOLFSIDEN har egen debattside. Her kan du stille spørsmål og debattere! Still gjerne spørsmål til meg. Jeg svarer så snart jeg ser spørsmålet ditt ute på nettet!

KLIKK HER for debattsiden
Meget enkelt å bruke!
Si din mening!!

Asbjørn Ramnefjell

Tilbake til Golftips


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser
Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com