Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

UKENS TIPS

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

UKENS TIPS

Tilbake til første side

Tilbake til Golftips

Ukens tips uke 11 - 2007
Putting: Er øynene over ballen på vei ut?

Gamle myter er til for å endres. Vi har fått plast-ski i stedet for tre-ski. Vi har fått V-stil i hopp. Vi har fått en mye mer moderne måte å bevege kroppen i golfsvingen enn den tradisjonelle svingen. Nå bruker mange mye mer overkroppen i starten av nedsvingen eksempelvis - i stedet for å starte nedsvingen markert med bena. Dette skal vi komme tilbake til.

I forbindelse med putting har det vært et par ting som har vært opplest som forutsetninger for å putte bra. Man sier at øynene skal være loddrett over ballen. Putteren skal føres rett tilbake i baksvingen og rett fram mot målet i gjennomsvingen. Det er spesielt Dave Pelz, den gamle pøtteguruen, som vil at putteren skal føres rett tilbake og rett fram med køllehodet vinkelrett på målet hele tiden.

Begge deler ser ut til å være på vei ut av moderne golf.

Darren Webster-Clarke, Miklagard proen som trener en del Europa Tour-spillere, Marius Thorp, Jan-Are Larsen, Anders Kristiansen med flere, studerte Tiger Woods for en tid tilbake på treningsgreenen i forbindelse med en større turnering i USA. Darren var sammen med andre trenere, og de snakket om hva de observerte.

Hva gjorde Tiger?
Jo, han hadde øynene innenfor dette loddrette punktet som vi ser i praksis ved å slippe en ball fra øynene og ned på ballen i adresseringsposisjonen.

Ikke bare det. Han hadde også ballen lengre fram i stance'en.

Hvorfor?
Putting-bevegelsen er en bevegelse som går rundt ryggsøylen. Hendene beveges ikke i særlig grad. Armene holdes rolig og forholdsvis tett inntil kroppen. Da forstår de fleste at dette blir en "rund" bevegelse med putter-hodet. Putteren går som en vindusvisker på en bil! Putting stroke-et blir som en liten drive. Når du driver har du hodet godt innenfor det loddrette punktet over ballen. Dermed åpnes køllebladet i baksvingen, kommer tilbake til square i trefføyeblikket og lukker seg i gjennomsvningen.

Det å få putteren til å pendle rett fram og rett tilbake med putter-hodet square mot målet hele tiden, er meget vanskelig, for ikke å si umulig i det lange løp. Regelen sier at du skal ha et visst antall grader mellom køllehode og skaft (er det minimum 12 grader - husker ikke i farten?). Dette kan du lettest klare med en hakeputter og la tåen på putterhodet subbe nedi gresset. Men med tradisjonelle pøttere er det uhyre vanskelig å få til. Jeg har selv prøvd i mange år.

Det meste av jobben er gjort når du har lest greenen. Det er her de fleste gjør en dårlig jobb - ikke i selve utførelsen av putting stroke'et.

Det at ballen plasseres lengre fram i stance'en gjør at det blir lettere å sikte og få et overblikk over hvor hardt du skal slå. Det å ha øynene innenfor den omtalte loddrette linjen fra ballen og opp, fører til at det blir lettere å gjennomføre slaget - akkurat som du gjør med alle de andre slagene i golf.

Kanskje dette er idéer som passer for deg?

Med en slik teknikk trenger du ikke alle de siktemidlene ute på markedet som skal forsøke å holde øynene rett over ballen. Når du har lest linjen er det viktigste å få ballen til å starte i den retningen du har planlagt. Det er Tiger Woods flink til. Kanskje det er derfor han har funnet ut at de gamle hypotesene om at øynene skal være rett over ballen er utdaterte? Kanskje det å ha ballen lengre fram i stance'en gjør at han har lettere for å utføre den jobben han prøver å utføre - nemlig å få ballen i hullet!

Vi skal ha i minnet at det er mange veier som fører til Rom. Og Rom ble ikke bygd på en dag. Nå heter til og med byen Roma på norsk.
Vi er i en stadig utvikling.

Lykke til!
 
Asbjørn Ramnefjell

GOLFSIDEN har egen debattside. Her kan du stille spørsmål og debattere! Still gjerne spørsmål til meg. Jeg svarer så snart jeg ser spørsmålet ditt ute på nettet!
- KLIKK HER for den nye debattsiden
Meget enkelt å bruke!
Si din mening!!

Asbjørn Ramnefjell


Tilbake til Golftips

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
Søk på GOLFSIDEN Les mer

ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72