Golfsiden.com - Norges store uavhengige Nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser
Cameron Smith spiller i LIV Golf

08.09 Phil:
LIV Golf – hva skjer fremover?
Saudi Arabia finansierer LIV Golf. Det er en åpenbar trussel for PGA Touren og DP World Tour. Men hva skal gjøres, og hvem skal gjøre hva i denne konflikten?

Alle, utenom de som bestemmer i Saudi Arabia, er enige om at mordet på Jamal Khashoggi 2. oktober 2018, som ifølge Wikipedia, ble utført av agenter fra Saudi-Arabia er helt forkastelig. Urett mot kvinner i Saudi Arabia, brudd på menneskerettighetene etc. det samme. Hva kan vi gjøre for å forbedre disse forholdene? Svært lite har det vist seg.

Skal vi overlate arbeidet til en gjeng golfspillere som kan bruke sin røst og takke nei til lukrative tilbud fra LIV Golf? Eller Erling Braut Haaland som spiller for et lag eid av arabere? Eller Mathias Normann som skal spille for et Moskvalag i et land hvor menneserettigheter, talefrihet og fred blir grovt tilsidesatt? Det er mange andre eksempler på pengebruk i idretten som vekker harme.

Det er neppe slik at vi kan kreve at diplomatiets, utenrikstjenestens og FNs oppgaver skal løses ved at idrettsutøvere takker nei til sitt levebrød.

Idrett og politikk?
De fleste mener at idrett og politikk ikke skal blandes. I hvert fall er det ikke idrettens oppgave å løse verdensproblemene. Men idretten blir brukt i politisk sammenheng.

La oss se bort fra de politiske aspektene både i golf og fotball et øyeblikk.

La oss heller se på hva LIV Golf er i dagens golfverden.
Det ser ut til at LIV Golf er kommet for å bli.

I en debatt på golf.com er det i kommentarfeltet mange som er for, og mange som er imot LIV Golf. Partene står steilt mot hverandre.

Turneringene på PGA Touren har i sommer, før sluttspillet, hatt et mye mindre interessant startfelt. Dermed falt interessen for PGA Touren. LIV Golf har kanskje ikke heller hatt de mest attraktive startfeltene til nå. Det endret seg imidlertid mye i den siste turneringen hvor ikke minst nr 2 i verden Cameron Smith satte farge på turneringen. Det ble en utrolig spennende og underholdende turnering i Boston.

Verdensrankingen
Hva med verdensrankingen? Når mange av de beste spiller på LIV Golf, blir etter hvert verdensrankingen mer og mer meningsløs så lenge man ikke får rankingpoeng på LIV Golf.

Det kan ikke være slik at mange av de beste spillerne ikke får poeng på verdensrankingen. Da blir verdensrankingen uinteressant. Litt som da Novak Djokovic falt fra 1. til 7. plass på verdensrankingen i tennis den uken han vant Wimbledon! Det var fordi Wimbledom-turneringen ikke ga verdenscup-poeng fordi russerne ikke fikk være med. Temmelig meningsløst!

Spilleformatet
Spilleformatet tre runder shot gun. Er kanskje fire runder for mye i dagens hektiske idrettsverden? Svært mange synes første og tredje runde er til dels kjedelige på de store tourene. Andrerunden kan være litt spennende. Men spenningen knytter seg stort sett til hvem som klarer cutten.

Fire runder er for mye og langtekkelig i dagens moderne verden, etter manges mening. 15-20 timer foran TV-skjermen en helg er i meste laget.

Shot gun start gir like spilleforhold for spillerne. Tenk deg i The Open i et år med jevn stilling før siste runde. En spiller som ligger fem slag bak på en 40. plass starter tidlig om morgenen i sol og vindstille. Når lederballen går ut på ettermiddagen etter at 40. mann etter tre runder er kommet inn med en 65-runde, blåser det opp og regnet høljer ned. Dette er ingen sjeldenhet på de britiske øyer. Lederballen er sjanseløse! Er det rettferdig?

Da er shot gun start med like forhold for alle langt å foretrekke. Dessuten tar det kortere tid å gjennomføre turneringene.

Rekrutteringen
LIV Golf kan hente de beste college-spillerne og gi dem en haug med penger for å spille på LIV Touren. Her er de i tillegg sikret en god inntekt.

PGA Touren har lite å tilby de unge og lovende . Det er en høyst usikker økonomisk fremtid som venter dem når de tørner proff etter college. Med et PGA Tour-kort i lommen kan de riktig nok hente inn 2-300.000 dollar i sponsorpenger. Det hjelper litt. De beste kan få noen wild cards. Men det hjelper lite når de misser cutten Da tjener de ingen ting, men sitter igjen med betydelige utgifter til reise, mat og opphold pluss caddy. Det er ikke vanskelig å tenke seg at mange av de beste amatørene vil takke ja til en sikker økonomisk fremtid.

PGA Touren har nå, som mottrekk til LIV Golf, lovet 500.000 dollar til dem som klarer å få kortet på PGA Touren. Det skulle bare mangle i en styrtrik organisasjon hvor daglig leder tjener mye mer enn spillerne. Ikke rart at Phil Mickelson hevet røsten.

Nedover i rekkene er det ikke slik. Bare se på alle de norske spillerne som har forsøkt å leve av sin golf. Nesten ingen har klart. De må finne seg andre yrker etter kortere eller lengre tid på ulike tourer.

Tenk på andre idretter, spesielt lagidretter hvor alle får en viss, sikker lønn for sitt arbeid. En rekke norske fotballspillere, som de fleste ikke har hørt om, sikrer seg spill i ulike ligaer med millionlønninger. Til forskjell fra golf.

TV-sendingene
Den siste turneringen på LIV Golf i begynnelsen av september var en rysare. Godt spill, kompakt sending, god informasjon og mye spenning. Hva mer ønsker vi?

Mange av de konservative som gjerne ikke er så åpne for nyvinninger har kritisert sendingene fordi de synes de er rotete. Men alt nytt virker fremmed. Når man venner seg til det og kanskje sendingene blir enda bedre, vil nok den kritikken falle til jorden.

Før den siste turneringen i Boston var LIV Golf dominert av spillere som var over toppen av sin karriere. Det endret seg betydelig ved de siste overgangene til LIV Golf.

I de turneringene hvor en spiller leder stort, er det ikke så spennende å følge med. Det gjelder alle tourer. På LIV Golf har man da det ekstra spenningsmomentet med lag-konkurransen. Mange synes dette er litt tullete. Men det er nytt. Mange hater alt som er nytt. Det tar tid å venne seg til nye ting.

Mange hevder at golf er en individuell idrett og at lagkonkurransen i LIV Golf «er bare tull».

Vel, golf er en lagidrett. Bare tenkt på Ryder Cup, Solheim Cup, Walker Cup, NM lag, EM lag, VM lag, college-golf i USA og mange andre lagturneringer.

LIV Golf på TV er litt annerledes enn PGA Tourens sendinger som i sterk grad er preget av dødpunkter når all den amerikanske reklamen skal formidles.

Dette er mye bedre på sendingene fra LIV Golf.

Opprykk/nedrykk?
I andre populære, amerikanske idretter er det heller ikke opp- og nedrykk. Men i Norge er vi vant med dette i de fleste idretter. Derfor er det uvant når dette elementet kommer inn i golfen.

Kaos i golfverdenen
Hva skjer fremover? Det er ikke godt å si. «Det er kaos i golfverdenen», sier Thomas Bjørn, den forrige Ryder Cup-kapteinen.

Han finner det problematisk at bare innbudte får være med i LIV Golf. Han peker også på at det eksisterende systemet med å arbeide seg oppover i systemet gjennom Nordic League, Challenge Touren, Europa Touren opp til PGA Touren trues. Han tror at motsetningene mellom tourene kommer til å roe seg etter hvert.

Det er liten tvil om at det må komme til en eller annen form for samarbeid.

Det er ikke lett å peke på noen løsning i denne omfattende saken. Men et visst samarbeid må det bli. PGA Touren føler sin monopolstilling truet og forsøker å beskytte denne etter alle kunstens regler.

Men en ting er sikkert: Money talks!

Bare se på fotballen.
Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon