Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser


Er du interessert i Irland og golf, må du lese denne artikkelen skrevet av Louis Røren!



Old Tom Morris var sentral da Rosepenna ble etablert sent på 1800-tallet. Mer om det i artikkelen

30.08 Golfreiser:
IRLAND – EN ØY SOM SKAPT FOR GOLF
Nå er det på tide å tenke golfreiser. Høsten i Norge inviterer nærmest til å tenke utlandet. Irland er et meget godt alternativ. Louis Røren tar deg med på denne reisen i Irland som temmelig sikkert får opp din reiselyst til denne flotte golfdestinasjonen.


IRLAND – EN ØY SOM SKAPT FOR GOLF
Tekst: Louis Røren
Bilder: Golfklubbene, Tourism Ireland.


Tenker du deg en golf tur til Irland? Tenk nordover.

Med nordover mener jeg ikke kun Nord Irland, men like mye den nordlige delen av Republikken i fylket Donegal som faktisk strekker seg lengre nord enn noe punkt i Nord-Irland.

Etter å ha besøkt Irland en håndfull ganger de siste årene er dette min klare anbefaling. Ikke minst etter mitt siste besøk i april år da jeg i 3 uker kjørte kystveiene rundt fra Dublin, The Wild Atlantic Way via Nord-Irland, til jeg endte opp tilbake i Dublin. Det kanskje mest oppsiktsvekkende var at vi hadde godt sommervær hele veien, med en dags unntak, og det var når stormen Hannah slo innover øya da jeg var kommet til Portrush!

Det kryr av golfbaner i Irland. Og ikke hvilke baner som helst. Her finner du blant annet 1/3 del av verdens ’ekte’ linksbaner, noen av dem rangert blant verdens beste.

Her fins også supre parkbaner og en mengde 9 hulls baner (også links) samt Pitch&Putt baner i hopetall. Totalt har øya rundt 400 baner med en befolkning på 6 millioner (4,3 i Republikken og 1,7 i Nord-Irland) i et område på størrelse med Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark (ca 85.000 km2), med totalt rundt 25 baner. Spesielt er det at mange baner i Irland ligger på øde steder langs kysten som edelstener i et halskjede.



Som Louis Røren skriver: Mange hyggelige steder å besøke i Dublin!

Dublin – inngangsporten til Golf Paradis Dublin er hovedstaden i republikken og er inngangsporten for de fleste besøkende. Byen er i seg selv et besøk verdt for et par dager. Den er fargerik og livlig med mange interessante steder å besøke. Men vær oppmerksom på at den har de senere år blitt en av Europas dyreste byer som følge av at mange store internasjonale selskaper har tilhold her. Selskapene betaler lite skatt, men er sjenerøse med sine ansatte. Og jo visst kan du bo i eller utenfor byen og velge mellom et godt antall førsteklasses nærliggende baner å spille på. Da har du imidlertid ikke fått oppleve eller sett mye av de sjarmerende stedene som finnes utenfor dette området.



Artikkelforfatteren liker seg i Dublin. Her til høyre.



Old Head byr på mange utfordringer

Syd, sydvest i Republikken Irland du kan også velge å dra sydover fra Dublin mot Waterford og Cork og spille utmerkete golfbaner som Waterville og den dramatiske banen Old Head, samt flere verdige alternativer.

Drar du et stykke videre oppover langs kysten, vil du kunne spille et nesten makeløst knippe linksbaner som Dingle, Dooks, Tralee, Ballybunion og Lahinch. Noen av dem mer enn 100 år gamle. For ikke å forglemme den avsidesliggende men utmerkete banen Doonbeg, nå eiet av Donald Trump. Målt i kvalitet av golfbaner blir det neppe bedre enn i dette området. Problemet er imidlertid at sommerstid er området og banene invadert av amerikanere som kan fly direkte fra USA til Shannon flyplass (Limerick). Dette har også forårsaket at det å spille de nevnte banene er blitt for kostbart for de fleste.



Cruit er en morsom bane med 9 hull

Vestkysten
Fortsett derfor videre nordover og du vil finne noen av de villeste, fjerneste og mest fascinerende golfbanene du noen gang har besøkt. Noen er veldig bra, noen mindre så, men de fleste er verdt et besøk om du har tid nok. Tid behøver du fordi mange av banene ligger på fjerne steder langt fra hverandre. Sjekk bare ut baner som Carne, Enniscrone, Connemarra, Narin & Portnoo, County Sligo Rosses Point, Donegal Murvagh og den ekstremt morsomme 9 hulls baner Cruit.

Alle er de noe enklere, morsommere og har mer ’sjel’ enn sine søsken lengre sør – og så er de vesentlig rimeligere å spille.

MEN, nå nærmer vi oss området jeg har ønsket å anbefale hele veien. Vi er nå kommet til det nordligste fylket i Republikken; Donegal, som grenser til Nord-Irland langs hele sin østlige grense.

Donegal
Den nordligste delen av Donegal kan skryte av å ha fem (snart 6) av de mest likandes links-baner du noensinne vil spille; Rosapenna, Portsalon, og Ballyliffin. Alle i verdensklasse. Og dette er så langt nord du kan spille golf på øya Irland, lengre nord enn noen av golfbanene i Nord Irland, hvilket gir det å være der en ekstra dimensjon.

Rosapenna og Ballyliffin har per 2019 hver to må-spille-baner og Portsalon én.

Det høres kanskje ut som om disse stedene ligger langt ut i huttiheita, og på mange vis er det nettopp det de gjør. Men øya er relativt liten geografisk sett, så om inngangen din var til Dublin tar det kun +-3 timers kjøring derfra til ethvert sentralt sted i begge land, inklusive til Rosapenna og Ballyliffin, og for den saks skyld til Portrush i Nord Irland, som jeg ønsker å inkludere i reisemålet NORD.



Rosapenna er over 100 år gammel

Rosapenna
Rosapenna har i årevis vært et av mine favoritt reisemål. For det første ligger destinasjonen i et område hvor det er vanskelig å forestille seg at der var mye liv den gang den første banen og hotellet åpnet i 1893, som en av de aller første sanne golf resorter i hele verden.

Nå, 125 år senere, er hotellet og de 2 (+0,5) eksisterende banene av toppklasse.

Vertskapet er ekstraordinært vennlige, hotellet har romslige, individuelt dekorerte rom og et utsøkt kjøkken. Hotellet ligger plassert mellom to omfattende strender, og i nærheten av den voksende feriebyen Downing, noe som vitner om et område i stadig økende popularitet. Tre minutters gange fra hotellet ligger det omfattende klubbhuset som betjener begge golfbanene. Klubbhuset ligger like bak den 18. greenen på Old Tom Morris Links banen og en bronsestatue av han som startet det hele, Old Tom Morris. Mye har skjedd på stedet og med den første banen han tegnet, men banen fremstår i dag som høyst spillverdig, bærer fortsatt hans navn og består av mange av Old Tom Morris (OTM) sine opprinnelige hull.

I 2003 åpnet imidlertid en ny bane i sanddynene beliggende innenfor de to 9-hulls sløyfene på OTM banen. Sandy Hills er designet av Pat Ruddy, en legende i irsk golf. Sandy Hills er en tøff utfordring, men akk så bra at jeg glatt rangerer den blant de 10 beste banene jeg noensinne har spilt.

La meg også legge til at Rosapenna Hotel og Golf Resort er i gang med å utvikle en 18 hulls bane til. Den anerkjente arkitekten Tom Doak er blitt engasjert til å ferdigstille deler av et prosjekt som har ligget øde siden 2008, beliggende inntil de eksisterende banene. Så innen et par år vil Rosapenna ha hele tre x 18 hulls baner i verdensklasse (pluss et par enklere 9-hulls sløyfer) å tilby sine besøkende. Sannsynligvis vil du tenke at å bo og spille her er så likandes at du ikke ønsker å dra andre steder.



Portsalon er fra 1891. Her er hull nr 2

Portsalon
Men skulle du bli rastløs fins det en bane i nærheten (ca ½ times kjøretur), som helt sikkert ikke vil skuffe deg, Portsalon Golf Club.

Portsalon er en unik bane og en av de eldste i Irland, ferdigstilt i 1891. Klubben var også en av de grunnleggende klubbende av det Irske golf forbundet (GUI), som er verdens eldste golfforbund og faktisk den dag i dag styrer golfaktivitetene i både Republikken og Nord Irland. Selv om banen over tid er blitt gjenstand for diverse endringer av forskjellige arkitekter er den i det store og hele holdt i sin opprinnelige form, som betyr til dels ekstremt bølgende fairwayer som muligvis vil ha gjort deg sjøsyk innen du er ferdig. Men dette til tross vil du gå av med en følelse av å ha hatt en spesiell golf opplevelse.

Hull 2 må være et av de mest spennende i Irland, og er nesten verdt besøket i seg selv. Stranden som halvparten av hullene går langs, Ballymastocker Bay, ble for noen år siden kåret til en av verdens beste strender og er i synsfeltet gjennom hele runden.

Å kjøre fra Rosapenna til Portsalon/Fanad Peninsula er ingen enkel kjøretur uten GPS, men så er da også en GPS høyst anbefalelsesverdig utstyr når du kjører rundt på øya.

Dersom du nå er på vei til Ballyliffin fra Portsalon er det enkleste og raskeste å ta ferjen fra Rathmullan til Buncrana på Inishowenhalvøya. Derfra er det kun 20 minutter å kjøre til landsbyen Ballyliffin og til attraktive Ballyliffin Golf Club. Denne ferjetjenesten går imidlertid kun fra juni til september. Alternativet er derfor å kjøre dit via byen Letterkenny, noe som betyr en times ekstra kjøring.



Ballyliffin med Sir Nick Faldo som landskapsnyter. Han fikk ikke kjøpt området.

Ballyliffin
Ligger Rosapenna øde til, er det bare å si at da ligger Ballyliffin ødere til.

Ballyliffin Golf Club er den banen som ligger aller lengst nord i Irland, og du er fortsatt i Republikken. Å lese historien om hvordan golfklubben her ble til, er som å lese en spenningsroman. Kanskje ikke så ulikt en del andre baners historie på denne øya, dog er det noe spesielle her at det i nærområdet er kun rundt 1000 mennesker fastboende, og at etableringen har skjedd i relativ nyere tid.

I dag fins det to x 18 hulls baner, samt en såkalt executive (korthulls bane) her, alle av ypperste standard. Den første banen (The Old Links) åpnet for spill i 1972 utviklet og bygget primært av lokale bønder med egne hender og utstyr, selv om den anerkjente Eddie Hackett gav dem gode råd underveis.

Banen ble drevet på rimeligst og enkleste måte i alle år frem til 1990-tallet da styret så at golfspillet økte i popularitet rundt om på øya, uten at det kom dem til gode. For å tiltrekke seg besøkende skjønte styret at de måtte oppgradere banen, og da spesielt bunkrene.

De kontaktet derfor den mest anerkjente arkitekten på den tiden, Pat Ruddy, som sammen med sin kollega Tom Craddock ble invitert til å vurdere prosjektet. Ingen av dem hadde vært der før, så da Pat Ruddy så de enorme sanddynene som lå innenfor den eksisterende banen ble han så imponert at han prompte anbefalte å anlegge en ny bane i dette landskapet, og heller vente med moderniseringen av den eksisterende. Og slik ble det.



Ballyliffin byr på sine utfordringer som det tydelig fremgår av dette bildet

Tre år senere åpnet den nye banen, Glashedy Links, til stående applaus fra golf miljøet på øya. Midt i utviklingen av den nye banen, ble Sir Nick Faldo invitert til å foreta moderniseringen av den gamle (til Pat Ruddy’s store ergrelse).

Da han ankom første gang for å vurdere prosjektet, ble også han så imponert over beliggenheten at han umiddelbart tilbød seg å kjøpe hele anlegget. Dette ble høflig men bestemt avvist, for nå visste styret at de hadde et godt prosjekt på gang. Faldo måtte nøye seg med å forestå nye bunkre på Old Links.



Ballyliffin Golf Club ligger svært øde til

Nærmeste tettsteder til Ballyliffin Golf Club er alle turist/feriesteder med tilbud om alle typer bosteder få minutters kjøring derfra. Derfor igjen, du behøver ikke å dra andre steder under ditt opphold på øya. Men vel vitende om at du nå er nesten på grensen til Nord-Irland vil jeg tro at du nok ønsker å ta turen over dit, i første rekke til den berømte byen og feriestedet Portrush.



Royal Portrush

NORD IRLAND – PORTRUSH
I sommermånedene juni til september er raskeste forbindelsen å ta den korte fergeturen fra Greencastle til Magilligan. Derfra er det en kort kjøretur til Portrush.

Som de fleste golfentusiaster vet så var det her, på banen Royal Portrush GC, at The Open 2019 ble spilt tidlig i juli.

De som så TV-sendingene derfra vil ha en viss ide om hva links golf og links baner er, både vær- og banemessig. La meg legge til at på vår 3 ukers reise på øya var det her vi hadde eneste uværsdagen på turen. Det vil si, uvær er ikke dekkende, det var en voldsom regnstorm, så voldsom at den fikk eget navn; Hannah. Denne dagen skulle vi spilt på en av de lokale banene, Castlerock, og da jeg ringte opp for å kansellere vår booking ble jeg fortalt at banen var åpen og at der var spillere på banen(!). Hvordan det var mulig under rådende forhold forblir meg en gåte, men sier kanskje litt om irer?

Beliggende på vestsiden av Portrush ligger byen Portsteward med klubben av samme navn, med aner tilblake til 1889. Portsteward Golf Club kan skryte av å ha hele 3 x 18 hulls baner under sin paraply, hvorav hovedbanen, The Strand, er meget vel ansett.

Rundt 20 minutters kjøring videre vestover herfra ligger banen vi skulle spilt, Castlerock, som har 2 x 18 hulls baner med aner tilbake til 1901.

Dersom disse klubbene/banene er vanskelig å komme på, eller sprenger spillebudsjettet, kan jeg informere om at meget sentralt til Portrush ligger to enklere, og vesentlig rimeligere baner, Rathmore og Bushfoot Golf Club.

Under ditt opphold i Portrush må du bare besøke naturfenomenet Giant’s Causeway, beliggende like øst for byen. Likeledes Bushmill Whiskey Distillery, det eldste og største nåværende destilleri på øya.

Er du en Games of Thrones entusiast er det mange steder i området der det er gjort innspillinger, og Nord Irland bruker dette i turistøyemed for alt det er verdt.

Da vi hadde kansellert vår golfrunde denne dagen fikk vi bedre tid enn planlagt til vår kjøretur videre til Belfast. Vi bestemte oss derfor til å kjøre kystveien sydover, heller enn en av hovedveiene. Det tok naturlig nok noe lengre tid, men vi angrer absolutt ikke på denne opplevelsen.



Cushendun

BELFAST
Er man først i Nord Irland er det absolutt å anbefale et besøk til landets hovedstad Belfast.

Det er enkelt å erkjenne at Nord Irlands rykte fortsatt lider under den politiske/religiøse uroen som har plaget landet under dets korte historie. Jeg skal ikke dvele ved dette, men vil gjerne understreke at det for tiden ikke er noen merkbar grunn for bekymring vedrørende et eventuelt besøk. For det første er der for tiden ingen grenseoverganger (Utgangen på Brexit-situasjonen kan selvsagt endre på dette). De eneste merkbare forskjellene etter å ha krysset den usynlige grensen fra sør til nord er at veiskiltene nå angir distanser i miles heller enn i kilometer, og at valutaen er endret fra Euro til Pund. Menneskene er de samme, like gjestfrie, vennlige og humoristiske som sine slektninger i republikken.

Foruten mange interessante steder å besøke er det verdt å notere seg at Belfast de senere år har etablert seg med et av de mest interessante restaurantmiljøene, og livligste musikk og natteliv, på de britiske øyer. Vårt todagers besøk ga oss flere grunner til å bekrefte dette ryktet.

For å lære litt mer om Nord-Irlands historie engasjerte vi en av de lokale taxiguidene som i 3 timer tok oss rundt om i byen til nabolag og steder der dramatiske episoder hadde foregått. Selv om mye av dette var skremmende nok var det typisk at det hele ble gjenfortalt med typisk irsk humor. Takk Billy og din sorte London-taxi for en nyttig historie leksjon.

Et besøk til Belfast inneholder selvsagt noen timer på det imponerende Titanic-museet, beliggende sentralt på verftsområdet der skipet ble bygget i sin tid og sjøsatt i 1912.
 
Før du forlater byen, og dine golflyster begynner å rykke til av abstinens, kan jeg anbefale en kort kjøretur til forstaden Holywood der du kan spille på Rory McIlroys’s hjemmebane, Holywood Golf Club. En hyggelig parkbane med utsikt over innseilingen til byen samt deler av denne.



Titanic museet

En reise til øya Irland vil garantert gi deg gode opplevelser for livet, vær eller uvær. Min anbefaling er imidlertid å besøke øya utenom sommersesongen for å unngå lange køer både i trafikken og ved attraksjonene du er interessert i. Mine besøk til landet har alle vært i månedene april og oktober, og jeg har nesten aldri hatt negative væropplevelser.

PS – et råd til; i stedet for å drasse på golfbaggen og betale Norwegian i dyre dommer for det; lei køller fra ClubstoHire. De leverer på flyplassen i Dublin og møter deg ved avhendelse når du returnerer. Golfsettene er av beste merker og nye av året. Men ta med ditt eget regntrekk, just in case.

GOD REISE – eller som de sier i irland; Go dté tú slán.

www.rosapenna.ie,

www.portsalongolfclub.ie,

www.ballyliffingolfclub.com,

www.royalportrushgolfclub.com,

www.castlerockgc.co.uk,

www.holywoodgolfclub.co.uk,

www.tourismireland.com,

www.tourismireland.com,

www.ireland.com,

www.clubstohire.com



Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon