Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser




Tre flotte baner i Skottland kan du lese om her. Renaissance Golf Club 9. green med Isle of May
Lighthouse i bakgrunnen



I DETTE BEGRENSETE OMRÅDET EAST LOTHIAN PÅ STØRRELSE MED EN FJERDEDEL AV VESTFOLK FYLKE, OG KUN 100.000 INNBYGGERE, FINS DET I DAG 22 GOLFBANER!


30.05 Golfreiser:
Skottland - troner fremdeles på toppen
Tekst: Louis Røren//Foto: Kevin Murrey, Louis Røren og golfklubbene
I Skottland med sine allerede rundt 700 golfbaner, og en befolking tilsvarende den norske, er det forunderlig nok åpnet stadig nye baner de senere år, og alle er de selvfølgelig markedsført som golfverdenens neste vidunder. Under dette besøket har jeg som mål å spille noen av disse for å teste om hypen tilsvarer virkeligheten.

Tre toppklubber i Skottland
Skottland har fem millioner innbyggere (på rundt en femtedel av
arealet i Norge), lange kyst linjer, klima, massevis av øyer (rundt 800 inklusive Shetland, Orknøyene og Hebridene) – og fem ganger så mange golfbaner.

Som golfens hjemland har golfbanene og spillet her en status og utbredelse som mangler sidestykke.

Jeg ankommer Edinburgh flyplass på formiddagen etter en behagelig Norwegian flight fra Oslo på litt under to timer. Der står leiebilen og venter på å ta meg til formålets første stopp, The Reanissance Club.



Morgenstemning Renaissance Golf Club

THE RENAISSANCE CLUB
Klubben ligger kun en halvtimes kjøring fra flyplassen - retning østover til regionen East Lothian, også kalt Skottlands golfkyst. Herfra ser du over fjorden nordover til regionen Fife hvor blant St Andrews banene og mange andre ligger.

Men East Lothian har ikke tatt benevnelsen Skottlands Golfkyst for å irritere sine søsken på den andre siden av fjorden. Området har et legitimt krav på benevnelsen. I dette begrensete området på størrelse med en fjerdedel av Vestfolk fylke, og kun 100.000 innbyggere, finnes det i dag 22 golfbaner! Og ikke hvilke golfbaner som helst. Musselburgh Links som fortsatt ligger der gjør krav på å være verdens eldste fortsatt eksisterende bane hvor det skal være spilt golf allerede i det 15. århundre. Men også sagnomsuste nabobaner som Muirfield,
North Berwick, Gullane, Dunbar med flere ligger her. Faktisk er det flere topp 100 rankete baner her enn i noe annet begrenset geografisk område i Storbrittania.

Og da bør jeg være tilgitt for å tro at nok er nok, og at det umulig kan være plass til flere akkurat her. Men der tok jeg feil - nok en gang.

Klemt mellom banene Muirfield og Archerfield lå det nemlig et jomfruelig område eid av Jarlen av Hamilton som ikke hadde noen intensjoner om annet enn å la området forbli uberørt. Men der det er muligheter dukker det ofte opp entreprenører som sjelden lar seg stoppe selv om det tar årevis (her fem) å få til en leieavtale og bekjempe uendeligheter av miljøaktivister. Vel, de ble til slutt nedkjempet også her. Denne gang av en amerikaner ved navn Jerry Sarvadi som hadde solgt sin business i USA og nå på død og liv ville ha sin egen golfbane midt i et av de helligste golfområdene i Skottland. Og ambisjonene hans var ikke av det beskjedne slaget. Nei, dette skulle bli nok en mesterskapsbane som skulle konkurrere med naboene om de store turneringene, inklusive The Open, og i størst mulig grad være en privat medlemsbane.

For å gjennomføre sine planer hyret han den anerkjente arkitekten Tom Doak som er anerkjent for å kreere baner med minimale inngrep i naturen. Og de satte i gang. Men etter å ha endelig nedkjempet miljøaktivistene fikk de nå tidene i mot seg. Banen var egentlig ferdig lagt i 2007 for åpning våren 2008. Da hadde
finanskrisen satt inn med full tyngde, og, som han sier, 'hele verden kollapset'. Så åpningsåret var det krise, og flere ville nok ha kastet kortene. Men ikke Sarvadi. Han stoppet byggingen av en på-stedet-lodge, stengte banen gjennom
hele vinteren 2008/9 og kjørte på sparebluss hele 2009, -10 og -11 sesongene, med full rulle fra 2012 sesongen med åpning av den da ferdigstilte lodgen.

Banen er nå blitt valgt som åsted for turneringen Boys Amateur Championship i 2016, så nå føler Savadi at han er riktig på gang, selv om han gjerne ønsker seg både flere medlemmer og gjester.

Tilfeldighetene gjør at jeg ved ankomst det flotte klubbhuset og på vei inn til garderoben for å skifte støter på hr. Sarvadi, uten at da jeg visste hvem han var. Men som høflig nordmann hilste jeg god dag og fikk vel sagt noe om det flotte klubbhuset og de vakre omgivelsene. I alle fall ble vi pratende før vi etter hvert håndhilser og introduserer hverandre. Deretter inviterer han meg på lunsj, og det er da jeg får storien som i korthet er referert ovenfor.

Vel bespist blir jeg sendt ut på første utslag. Der møter jeg min spillepartner for runden, en ung australier som viser seg å være banearkitektstudent. Han er nå på en lengre studiereise på de britiske øyer. Valget om besøk på Renaissance
var ikke tilfeldig da arkitekten Tom Doak har skapt sine mest berømte baner i hans nærområder som Barnbougle Dunes på Tasmania og Cape Kidnappers på New Zealand, og er derfor en velkjent størrelse i golfmiljøet i Australasia. Denne runden gir meg derfor positiv og god innføring i banedesign og blir av de
mest givende runder jeg noensinne har hatt. Mulig at min dom over banen er noe farget av dette, men dommen er klar; dette er definitivt en bane det er verdt å reise langt for å spille.

Etter runden, en dusj og en super hamburger (american style, må vite), kaster jeg meg i bilen og kjører vestover retning Glasgow. Å krysse og tverse Skottland er ingen langdryg sak. Det tar meg kun rundt to timer på M8 fra Renaissance til mitt neste stoppested som er:



Rowallan Castle

ROWALLAN CASTLE GOLF & COUNTRY CLUB
Klubben ligger i området Ayrshire, ikke langt fra Prestwick flyplass syd for Glasgow. Rowallan var et mindre slott i nær forfallen forfatning da en lokal entrepenør kjøpte eiendommen og engasjerte Colin Montgomerie til å lage en golfbane på markene rundt. Slottet og banen åpnet i 2010 og er allerede vel etablert i et nærmiljø som er proppfull av golfbaner. Baner som Troon og Turnberry er kun en halvtimes kjøretur unna.

Slottet er lekkert pusset opp med kun åtte boenheter med 21 sengeplasser. Om mitt rom var representativt, så snakker vi her leiligheter heller enn rom. Like nedenfor er det oppført et moderne klubbhus med inne-/uterestaurant.

På slottet serveres det privat middag på bestilling om noen ønsker det. Et utsøkt sted for mindre grupper eller en vennegjeng som gjerne vil slå ut håret på sitt eget lille slott.

Etter en drink, eller var det to?, i den hyggelige bibliotekbaren i kjelleren etter ankomst og ditto middag i det tilstøtende jaktrommet er det deilig å kunne tre tilbake til min egen lille leilighet i toppetasjen for en god natts søvn før jeg skulle bryne meg på Colin Montgomeries lokale kreasjon.

Golfbanen viser seg å ha sine klare Montgomerie-føringer med noen ekstremt lange hull, store bunkre med dype bratte vegger i greenretningen, noen opphøyde greener og har et umiskjennelig innlandslinks-preg i fullstendig åpent lende. Greenene er sjenerøst store, raske og ondulerte og gir deg ingen slag gratis. Jeg er passe sliten etter mine 18 hull, hvor det siste slutter umiddelbart foran/bak slottet. Men ikke mer sliten enn at jeg må spille det 19. hullet to ganger. Altså det par 3 hullet som ligger mellom 18. og klubbhuset, og benyttes til å endelig avklare hvem som skal betale for ølet, maten eller åpne lommeboka om det er veddemål på gang. Selv slipper jeg billig unna idet jeg er alene. Men resultatet er ingen vinner-skår, selv etter to forsøk. Sliten får være unnskyldningen.



Dundonald Links hull 8

DUNDONALD LINKS
Trøtt eller ei. Her er det bare å sale på for å komme nærmere neste mål; Dundonald Links som ligger kun en liten halvtimes kjøretur unna og er en av de mest positivt omtalte nyere banene i Skottland, beliggende helt ute ved
Clyde-kysten. I dette området, vi er fortsatt i Ayrshire, ligger golfbanene side om side. Det er nærmest bare å klatre over gjerdet så er du på nabobanen.


DUNDONALD LINKS ER SLETT IKKE ULIK ALLE DE ANDRE BANENE I OMRÅDET Å SE PÅ, MEN DU SER UMIDDELBART AT DEN ER SPESIELL MED SINE ONDULERTE FAIRWAYER, FLOTTE OG SJENERØSE GREENER OG I ÅPENBART SUPER GOD STAND


Den mest kjente er Royal Troon med sin mesterskapsbane og sin dame-bane, som for øvrig nå er mer åpen for alle. Hotellet mitt, Gailes Hotel, er omkranset av hele tre baner; Dundonald Links, Western Gailes og Prestwick Gailes. Det er så det riktig rykker i golfpedalen, men jeg setter bremsene på da jeg ikke har starttid før neste morgen. Jeg tar meg i å tenke; hvordan er det mulig å bo i slike omgivelser uten å bare måtte spille golf hver dag?



Dundonald Links hull 5

De tre minuttene det tar meg neste morgen å kjøre rundt banen for å komme til det heller beskjedne klubbhuset på Dundonald Links, gir meg anledning til å studere banen da jeg kjører langs den hele veien. Den er slett ikke ulik alle de andre banene i området å se på, men du ser umiddelbart at den er spesiell med sine ondulerte fairwayer, flotte og sjenerøse greener og i åpenbart supergod stand, noe jeg til fulle får erfart under de neste fire timene. Her har eierne, Loch Lomond GC, prestisjeklubben nord from Glasgow, fortjenestefullt lagt ressursene ned i banen, heller enn i et ekstravagant klubbhus.



Dundonald Links hull 11

Banearkitekten Kyle Phillips er tidligere protege av Trent Jones Jr, og var da designansvarlig for mange prestisjeprosjekter verden over. Rundt år 2000 startet han sitt eget firma og har siden skapt en imponerende portefølje med egne baner som PGA of Sweden, Kingsbarns (en av mine desiderte favoritter), Yas Links i Abu Dhabi, Al Maaden i Marokko, DeLage Vuursche i Holland, alle meget positivt omtalt i tidligere utgaver av GGoC. Han har selv uttalt at det var lite han behøvde å gjøre med landskapet her annet enn å tegne inn utslagsstedene og green-områdene. Men det velger jeg å ta med en klype salt. Det er umulig å skape en så vellaget bane uten utstrakt bruk av bulldosere og nennsomme shapere. For meg er den en utsøkt opplevelse som jeg vil søke tilbake til så snart jeg har en anledning. Og alle dere som flyr inn til Prestwick for sin vårlige golftur, legg inn noen pund ekstra (kun £40 i mars/ april) og unn dere en runde på denne banen. Selv om den er under 10 år gammel ser det ut som om den har ligget der i et århundre.



VERDT Å VITE:
Norwegian, SAS og RyanAir har flere ruter fra Norge til Edinburgh og Glasgow. Flybillettene fås ofte for godt under 1000-lappen.

Golfbanene i Skottland er som prinsipp åpne hele året med sin høysesong mai t.o.m. september. Da er greenfees relativt kostbare på prestisjebanene. I skuldersesongene er kostnadene halvert.

Boalternativene er uendelige, hyggelige og fins i alle prisklasser. Det skotske pundet tilsvarer det engelske.

www.visitscotland.com

www.renaissance.com

www.rowallancastle.com

www.dundonaldlinks.com

www.gaileshotel.com

www.craigielawlodge.com



Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon