Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser





Son Quint hull 7 – og handlegatene i Palma er ikke mange meter unna…

17.12 Mallorca – ikke bare sol og bading:
Middelhavsøya er også et golfeldorado
Nordmenn har etter hvert lange tradisjoner for å besøke Mallorca – øya var for femti år siden nesten et synonym for Syden og var et av de aller første reisemål rundt Middelhavet da charterreise-eksplosjonen tok av på 1960-tallet.

Fortsatt ligger denne vakre, frodige øya med det behagelige subtropiske klimaet høyt på besøkslisten for nordboere for sol- og badeferier.

For oss golfspillere i Norge har nok Mallorca blitt liggende litt i skyggen av Solkysten på det spanske fastlandet og områder som Algarvekysten i Portugal og etter hvert også det sørvestre hjørnet av Tyrkia. Men det er det ingen grunn til…

På Mallorca er det nå 24 baner innenfor en times biltur – det er ikke mange steder som matcher det. Og det er gjennomgående veldig bra baner vi snakker om – 4-5 er svært gode og utfordrende championship-baner, og i tillegg står gode spilleopplevelser i kø på veldesignete og velstelte baner – hovedsakelig konsentrert på den sørlige delen av denne vakre øya. Full oversikt over banetilbudet kan du greit se på nettet, som på www.mallorcagolf-guide.com eller www.mallorcagolfisland.com

Og klimaet er blant Middelhavets aller beste… her er det faktisk golfsesong året rundt.

Golfsiden var nylig – i slutten av november – på en svipptur til Mallorca for å få en smak av golfopplevelsene som venter den som reiser dit mens snøen begynner å lave ned her hjemme.

Temperaturen på dagtid lå på 23-25 grader, skikkelig god norsk sommer med andre ord.

Vi spilte tre baner som ligger ganske samlet i et vakkert og eksklusivt landskap rett utenfor hovedstaden Palma – alle drevet under samme paraply, Arabella golf. Her er Mallorcas eldste bane, Son Vida – som har hatt to Europatour-arrangementer for noen år siden, og som i år feirer 50 årsjubileum – Son Muntaner, en krevende og lekker bane med mesterskapsbanekvaliteter – og en herlig, ganske åpen resortbane velegnet for handicapspillere fra singlehcp til begynnere, Son Quint.

Den som vil nyte litt ekstra luksus og bo i gangavstand fra disse banene og bare 10 minutter fra Palma og alle tilbudene der, kan velge mellom Castlllo Hotel Son Vida på absolutt første klasse, og Arabella Sheraton Hotell som ligger like ved 18. green på Son Vida. Her kan du lese mer: www.castillosonvidamallorca.com/en  og www.sheratonmallorcagolfhotel.com/en

I tillegg til de tre allerede nevnte banene spilte vi denne gangen den ganske nye, elegante toppbanen Son Gual som ligger i et fantastisk terreng ikke så langt fra flyplassen i Palma, og som sammen med Robert Trent Jones Jr-banen Alcanar rett nord for Alcudia er med på de fleste rankinger av spanske toppbaner.

Når vi først er inne på golf og Mallorca må vi også spesielt nevne Santa Ponsa – et anlegg med en mesterskapsbane åpen for alle og fabelaktige treningsfasiliteter til alle deler av spillet, i tillegg til en privat klubb-bane. For noen år siden var dette samlingssted for elitespillere fra hele Norden tidlig på vårparten når klubber og forbund arrangerte treningsleire.

Litt mer om de enkelte banene vi spilte:

Son Vida

Dette er Mallorcas eldste bane, åpnet av ingen ringere enn Prins Rainier av Monaco i 1964, men totalt ombygget/opprustet i 2001 av den tyske banearkitekten Kurt Rossknecht. Den ligger i terrenget rundt det eksklusive 5-stjerners Castillo Hotell Son Vida som kneiser som en borg med et fantastisk utsyn over hele Palmabukten. Oppleves som en utfordrende parkbane som belønner den som har sin spilleplan klar, men lett koster et slag eller to ekstra på hullet hvis du mister fokus… nettopp som det skal være.

Greenene er romslige, ganske raske og ondulerte, så her gjelder det å plassere innspillene riktig i forhold til flagget. Da er det bra at baneguidene – enten du velger den vanlige trykte eller kjører bil med GPS-guide – er solide og informative. Dette gjelder for øvrig for alle banene vi spilte denne gangen.

Hullene ligger flott i terrenget, som om de alltid har vært der, veksler mellom å være trange og brede mens de føyer seg naturlig etter naturen og innlagte kunstverk av vann (de tre siste hullene) og steinmurer. Trær er til stede overalt – pinjetrær, palmer og mandeltrær – noen ganger som ren kulisse, men ofte nærmest som aktive aktører i spillet der de står strategisk plassert. Bunkrene fortjener også rosende omtale, alle har samme mengde sand og samme hardhet – og oppfører seg dermed ganske så forutsigbart. Legger du ikke ballen der du har planlagt det, så er det din egen feil, og ikke bunkerens… Plasseringen av fairwaybunkere er (nesten irriterende) god og stellet og finish er upåklagelig overalt. Banen er 5601 m fra gult, 4738 m fra rødt.



Son Vida hull 16 – vakkert!


Son Vida hull 18 – utfordrende avslutning. Arabella Sheraton i bakgrunnen



Ved 18. tee står denne bronseplaketten som et minne fra en av Seve’s store seire…

Link til banen: www.sonvidagolf.com 


Son Muntaner
Banen åpnet i 2000, og er en moderne bane designet av den samme Kurt Rossknecht, lengre enn Son Vida og trangere – krevende for de som er på birdie-jakt. Fantastisk natur og utsyn – og uten tvil den aller beste av banene i dette området. Veldig velstelt overalt med store, utfordrende greener, fairways med Bermudagress, og rikelig med velplasserte, nydelige (både å se på og å spille fra) bunkre – 60 stykker i alt.

Her også er Middelhavsfloraen hjertelig tilstede overalt, og beplantning er gjort slik at det skal blomstre absolutt hele året – noe det også gjør.

På hull 15 kneiser en av Middelhavets absolutt eldste levende skapninger, det mildt sagt enorme oliventreet ”Sa Capitana”, mer enn 1000 år gammelt og over 6,5 meter i diameter. Her gjelder det å spille rundt! Banen har også et rikt fugleliv, og har flere miljø-sertifikater. Her er det også vann i spill i langt større grad enn på Son Vida. På Son Muntaner er det veldig gode treningsfasiliteter for alle deler av spillet. Banen er 5971 m fra gult, 5170 m fra rødt. For den som vil prøve å gi på litt, spiller banen 6266 m fra hvitt…



Son Muntaner hull 12 – hvem skulle tro man er 10 minutter fra Palma sentrum?



Son Muntaner hull 15 sånn ser et av Middelhavets eldste trær Sa Capitana ut

Link til banen: www.sonmuntanergolf.com 


Son Quint

Den siste av Arabella-banene er den nye resortbanen Son Quint, lettere å gå og mindre krevende enn de to andre, uten at det går ut over spillegleden og banestell, variasjon og naturopplevelse.

Også her er utsynet fabelaktig, og samtidig har du følelsen av å ha øya nesten for deg selv. Ingen dårlig kombinasjon.

Alle disse banene ligger bare noen få kilometer fra Palma sentrum, og likevel er opplevelsen at her er det bare ballen, deg selv og spillepartnerne og velmanikyrerte tees, fairwayer og greener omgitt av vakker natur som gjelder.

Greenene er ganske raske, med Bent Grass, men fairwayene har Bermuda Princess gress, som mange av toppbanene i varmere strøk – eksempelvis Valderrama.

Gresset føles å ligge og flyte oppå, og gjør at ballen alltid ligger høyt på gresset – nesten som pegget opp. Et av høydepunktene på banen – i dobbelt forstand – er når du skal slå ut på hull 8, og nærmest sikter på et av tårnene på Katedralen i Palma som ligger der midt i et fantastisk panorama over byen og bukten. Banen åpnet i 2007, er designet av Ramón Espinosa og Kurt Rossknecht, og måler 5929 m fra gult og 5130 m fra rødt.



Son Quint hull 7 – og handlegatene i Palma er ikke mange meter unna…

Link til banen: www.sonquintgolf.com 



Son Gual

Fire dager – fire baner. Den siste måtte bli lett sagnomsuste San Gual – en utrolig flott og utfordrende opplevelse både visuelt og spillemessig.

Vi ble ikke skuffet, denne banen fra 2007 som har fått sin vel fortjente plass i den nye utgaven av Rolex World’s Top 1,000 Golf Courses guide, møtte alle forventninger. Nå vel, med ett unntak… greenene målte vel 9-10 på stimpmeteret, mens de i toppsesongen er raskere. Ambisjonen til eieren, Andreas Pamer, er at Son Gual skal være blant Spanias absolutte toppbaner. Det kan fort skje, den har alle forutsetninger.

Teestedene er gjennomsnittlig 900 kvm store, større enn greenene på mange tilsvarende baner, og velstelte på alle måter. Hullenes design gir nesten følelsen av å være på en linksbane midt i landskapet i utkanten av det de kaller ”De 1000 møllers dal” i Palma – på grunn av de (sikkert godt over) 1000 stort sett forfalne små vindmøllene du møter på vei til banen. Men like mange (også over tusen) godt voksne og flott trimmede oliventrær godt spredt utover sammen med vinranker i samme upåklagelige stand som omkranser flere av hullene gjør banen umiskjennelig spansk.

66 rause bunkere og massevis av vann med fontener, fossefall og en imponerende flora – spesielt rundt vannet – er så nennsomt og vakkert fordelt på og rundt de 18 hullene som kan oppleves over alt fra 4961 (rød) via 5983 (gul) til smått krevende 6621 (svart) meter.

Uansett hvor du spiller fra, og uansett om du er 36-hcp eller scratchspiller, kan vi love en opplevelse av de sjeldne om du bruker en eller flere dager her. Noen hull skiller seg ut – du treffer på ”Sandy Lane” allerede på hull 2 og hull 3 burde kanskje het ”Sandy Avenue” – og ennå har du igjen hull 15 hvor ”The Monster awaits”. Andre hull igjen er preget av nær tilstedeværelse av vann. For ikke å glemme det 18 hullet som er et klassisk risk-rewardhull hvor det flotte klubbhuset med den store barterrassen (hvor andre typer rewards venter) kneiser i bakgrunnen.

Om du trenger å finpusse svingen eller nærspillet, så er det rause treningsområder til alle deler av spillet her. Også de av samme høye standard som banen. Son Gual er designet av tyske Thomas Himmel, som må kunne sies å ha gjort det meste riktig på denne perlen av en bane. Golf World har rangert banen som en av Europas topp 100, og Ian Woosnam har sammenlignet greenene med Augusta.

Sa vi at eierne lager sin egen utsøkte olivenolje og vin – innhøstet rett fra banen…?



Sun Gual hull 13 – særlig mer pittoresk blir det ikke



Son Gual hull 3 – som kanskje burde hete Sandy Avenue…

Link til banen: www.son-gual.com

Her kan du også lese mer om Santa Ponsa og Alcanada som vi ikke rakk å spille denne gangen, men som definitivt er verdt et besøk:

www.habitatgolf.es
 
www.golf-alcanada.com 





-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon