Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Golfreiseoptimistene
24.01.01
PGA og feriereisebyråkjeden Ticket skal erobre golfreisene i løpet av kort tid. I Dagens Næringsliv kan vi lese at PGA Norge og Ticket skal gå sammen og kapre over halvparten av golfreisemarkedet. Ikke bare det. Den vekstambisiøse Erlend Wiik i PGA har klart det kunststykket å beregne dette markedet til hele 560 millioner kroner årlig. 

Regnestykket er basert på at 70.000 av de 85.000 spillerne i Norge bruker 8.000 kroner hver på reiser i året. Den beregningen er Golfsiden.com meget skeptisk til. Svært mange av spillerne har nemlig ikke grønt kort og får ikke spille på banene. 

Vi har snakket med aktører i markedet om dette tallet på 560 millioner kroner. De synes det er alt for høyt. I tillegg har informasjonssjef Lena Petterson i følge DN uttalt at også hun mener dette tallet er alt for høyt. En annen aktør som er stor på nettopp golfreiser, var enig i dette. En økonom i bransjen fikk et kraftig latteranfall da han hørte tallet. Han er selv golfspiller og vet en del om både spillet og bransjen.

Man kan selvsagt si at definisjonen på dette markedet kan være uklar. Kanskje golfspillere i vid forstand bruker så mange penger på ferier til utlandet, men bare en brøkdel av disse 560 millionene omfatter golfinstruksjon og golfreiseledere som PGA og Ticket skal satse på.    

Reiselivsbransjen er preget av knallhard konkurranse, små marginer og knallhardt arbeid. Når det gjelder golfreiser, kreves det mye kompetanse. Når det skal være golfreiseledere med på turene fordyres disse med anslagsvis 25-30%. Golfskoler kanskje mer. Svært mange golfere bestiller sine turer og får spesialopplegg i små vennegrupper og bestiller dette på egen hånd. Det er klart at det er et marked for større grupper med instruksjon og golfreiseledere, men disse er som nevnt gjerne mye dyrere enn det man kan ordne selv.

PGA og Ticket kan sikkert klare å sette opp gode turer, men det blir i knallhard konkurranse med de mange andre aktørene i markedet som f. eks. Globetrotter, Prisma, Østerås Reisebyrå, Ving, Star Tour og Sport- og Spesialreiser.

Avtalen mellom partene går over fem år får vi opplyst fra daglig leder i Ticket, Jørn Kristiansen. Man satser på felles logo og felles produkt med utgangspunktet at golfproer er instruktører og reiseledere. Distribusjonen skal finne sted gjennom proshoper og 37 Ticket-utsalgssteder. Et 40 talls proer som er aksjonærer i PGA Proshop skal være reiseledere og instruktører. 

- Vi skal få bedre marginer gjennom stort volum og godt samarbeid med aktører som SAS, Braathens, Globetrotter og Flyway. Kanskje også Saga og star Tour, sier Jørn Kristiansen til Golfsiden.com. 

Samarbeidet krever ikke investeringer ut over tidsforbruk, opplæring og markedsføring, får vi vite.

Erlend Wiik mener (i følge Dagens Næringsliv) at den nye konstellasjonen allerede i inneværende år skal klare å bli en vesentlig aktør på dette markedet. Ambisjonen på lengre sikt er å kapre over halvparten av dette markedet.

Golfsiden.com tror det kan komme til å bli en lang og dyr vei å gå, men ønsker selvsagt lykke til på reisen. Ticket har ingen inngående kompetanse på golfreiser, mens PGAs fortrinn er at de utdanner instruktører. Kanskje ikke den beste kombinasjonen i dette knallharde, marginpressede golfreisemarkedet som krever inngående kunnskaper. Jørn Kristiansen er nok ikke enig i dette, men vi må gi ham rett i at han sitter på en interessant infrastruktur.

Det skal nedlegges et enormt arbeid for å lykkes med de ekspansive planene. Vi får håpe at denne ekspansjonen ikke koster for mye i forhold til inntektene. 

Dette føyer seg pent inn i rekken av de store planene PGA har for sin virksomhet. De skal satse på blant annet pitch- og putt baner og banebygging. Begge deler nybrottsarbeid i Norge hvor vi spiller golf stort sett bare juni, juli og august.

Det er flott at noen ildsjeler satser friskt, men det er viktig at økonomien henger med. Vi stiller likevel et spørsmålstegn ved om PGA Norge skal drive med alt mulig innen golf. PGA betyr Professional Golfers Association. I utgangspunktet skal de arbeide med de profesjonelle spillernes ve og vel. 


Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no