Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN

Per Ottar Skaaret er Sjefen med stor S på Holtsmark

28.01 Holtsmark:
Med økonomien i førersetet
Holtsmark skulle opprinnelig bli en meget privat bane med bare noen få rike medlemmer fra Osloområdet. Etter konkurs og dårlig økonomi er Holtsmark blitt noe helt annet. Nå trekker Per Ottar Skaaret i trådene og driver det hele etter økonomiske kriterier. Han bestemmer alle investeringene.

Det var lagt ned adskillige millioner kroner i Holtsmark da selskapet gikk konkurs for noen år siden. Per Ottar Skaaret hadde penger til gode som utbygger. Han endte opp med å kjøpe hele greia fra finansinstitusjonene slik at disse ble kvitt hodepinen. Inngangsbilletten var dermed temmelig mye hyggeligere enn om han skulle tatt alle de påløpte kostnadene fra starten av. Han fikk kjøpt en bane som var kommet langt. Ikke bare det. Den verdensberømte golf course designer Robert Trent Jones jr. hadde gjort en god jobb før konkursen.

Per Ottar Skaaret forteller til Golfsiden at han ser på Holtsmark som en hvilken som helst annen investering i fast eiendom. Men han er langsiktig og mener bestemt at han over tid vil få en tilfredsstillende avkastning på investert kapital.

Godt produkt er viktig
- Produktet må være så godt at brukerne vil bruke det, forteller Skaaret til Golfsiden.

Det er mange år siden han delte rom med skihopperen Roger Ruud da de var på samlinger og renn. Per Ottar Skaaret var en meget lovende kombinertløper, men en skade satte en stopper for hans karriere på ski. Han var på kretslaget i kombinert, men ble skadet i hoften.

I over 20 år
Han har jobbet profesjonelt med golf siden 1985. Bærum GK var starten på det hele. Siden har det gått slag i slag. Av utdanning er han gartner og landskapsingeniør og har aldri drevet med annet enn grøntanlegg og landskapspleie.

Han har lært mye underveis under byggingen av over 40 baneanlegg i Norge.

- Svært mange baner bygges av ildsjeler og førstegangsbyggere. Det kan man selv spare litt i begynnelsen, men det kan bli dyrt etter hvert, sier Skaaret uten å nevne eksempler.

- Det er tre ganger så dyrt å bygge om igjen som å gjøre det riktig første gangen, sier han og tenker nok på dem som tror de er verdensmestere i banearkitektur fordi de har vært på golfferie i Spania og har krøpet under 20 i handicap.

Han har faktisk bygd baner sammen med de fleste banearkitekter i Norge bortsett fra Peter Nordwall.

Bort med økonomiske kriterier!
Per Ottar Skaaret er forretningsmann til fingerspissene og driver Holtsmark deretter. Han har sine meninger om finansiering av fremtidig baner i Norge.

- Skal man bygge nye baner i dag må man legge bort bedriftsøkonomiske kriterier. Se på Holmenkollen! Bruk heller samfunnsmessige kriterier. Golf er helse og da lønner det seg i stort monn. Golf er en nødvendig investering for lokalsamfunnet. Det er viktig med slike aktiviteter for å drive et lokalsamfunn. En golfbane er et naturlig gode på lik linje med en svømmehall og en fotballbane. Dette vil også komme i Norge

Holtsmark: - Jeg tar avgjørelsene
- Vi er ytterpunktet når det gjelder private baner. Jeg eier banen gjennom et av mine selskaper. Her har vi ingen komiteer. Dette er helt bevisst. Jeg er med på alle de viktige avgjørelsene. Den daglig driften tar andre seg av. Medlemmene skal ha et godt produkt, men de har ingen innflytelse på priser og vedlikehold. Vi har ører åpne og er mottakelige for ris og ros. Vi hører etter hva folk ønsker og arbeider etter det. Da kommer folk og spiller. Produktet skal være så godt at kunden velger å bruke det. Her er det imidlertid ingen komiteer, dugnader og medlemsmøter.

Konseptet blir styrt med målrettet blikk. - Jeg har kompetanse selv. Jeg har et team rundt meg. Det kommer ikke en tilfeldig klubbformann og skal bygge om et hull. Endringer skal gå gjennom meg og Robert Trent Jones jr. Det produktet du får ut er avhengig av hva du putter inn i det. Her er 95 % man power og 5 % kunst. Det glemmer noen av og til. Vedlikeholdskostnader kan fyke i været. Medlemmene slipper å bruke tid på komitearbeid.

For 5. året: kr 1.500
Golfklubben har rettigheter på banen. Baneavgiften og medlemsavgiften er 1500 kroner. Medlemmene har rabatterte rettigheter på banen. For 5. sesongen på rad har medlemsavgiften vært 1500 kroner. I fjor gikk prisen på greenfee opp fra 400 til 500 kroner, men medlemmene har halv pris. – Vi prøver å holde prisene på et nivå som blir akseptert av kundene, sier Skaaret. - Vi må ha høyt volum ellers går det ikke.

Hvorfor drive med golfbaner?
- Når du våkner opp en morgen om våren med halvdaue greener og rim på bakken i midten av mai, kan du lure på hvorfor du arbeider med golfbaner i Norge. I midten av mai burde banen vært etablert, men det er langt fra tilfellet mange ganger.

Økonomien
- Hva med økonomien på Holtsmark?
- Vi har dekket driftskostnadene. Det springende punktet er om vi kan forrente investert kapasitet. I starten var dette 0, men nå har vi en forrentning på mellom 4 og 5 % i 2007. Målet er å bringe det dit at avkastningen blir litt høyere enn bankrenter. I løpet av 100 år regner jeg med å tjene bra. Leiekontrakten er 100 år. Man må tenke langsiktig i denne bransjen. Vi har nå drevet i 5 år. Etter 10 år regner jeg med å være godt fornøyd med investeringen.

Per Ottar Skaaret har hotellplaner på tomten, men dette er det ikke marked for i dag, men det kan komme.

Han tenker hele tiden økonomi. Han har også overtatt Ulven golfanlegg i Asker. Dette blir et treningsområde og medlemmene er medlemmer på Holtsmark.  Holtsmark har 4.200 medlemmer i dag.

– Vi ønsker å ha kapasitet slik at medlemmene får spilt. Vårt konsept passer bra for folk som ikke har tid til å spille så mye, men når de først spiller skal de få spille på en god bane. Hos oss betaler man etter bruken. Jer er utrolig redd for å endre på konseptet. Vi har truffet innertier til nå. Folk betaler det som de synes er rimelig uten å bli flådd. Vi har stort sett fornøyde kunder. Medlemmene må få spille. Derfor har vi ikke turneringer lørdag og søndag utenom klubbmesterskapet.

Hver lørdag og søndag er det fullt, men det er noe ledig kapasitet på hverdager.

- Vi satser mye på kurs, og her er 9 hullsbanen til stor hjelp. Det gjelder å bruke tid på å få folk fra grønt kortstadiet til handicap-kort. Vi får ikke inn penger før folk bruker anlegget. Her er det et stort potensiale. Vi har utdannet mange grønt kort-spillere i Oslo området. Vi ser det derfor viktig å få dem forbi grønt kort stadiet. Det er meget viktig med et kursopplegg og ikke bare tilby en tilfeldig singel protime. Det er meget enkelt å få en grønt kort spiller til å få litt progresjon. Prisen på treningsbanen er 50 kroner. Det er ikke inntektspotensialet som står i fokus der, men utviklingen frem til bedring i spillekvaliteten. Holtsmark kan by på gode treningsforhold. Kurs er god forretning for oss og meget effektivt og sosialt for deltagerne. De viktigste kundene er de nye spillerne. Vi skal aldri miste fokus på salg og produktet skal være så godt at brukerne vil bruke.

Lavere pris? Bullshit!
Det har vært et tema at folk ønsker lavere pris når banen ikke er i topp stand.
- Lavere pris? Bullshit. Det koster oss mye å rette opp skadene. Det må finansieres. Vil man ikke betale kr 200 for å spille en runde golf, får de gjøre noe annet. Man får være litt solidarisk i dårlige perioder.

Fremtiden på Holtsmark?
- Banekvaliteten på Holtsmark skal bli bedre, spesielt på fairway, forteller Skaaret. - Vi har Norges beste lay out. Men det er kvaliteten på fairway vi må gjøre noe med. Det er et langsiktig prosjekt.

- Hva med kapasiteten med så mange medlemmer?

- Vi vurderer å bygge en fullverdig 18-hulls bane til. Kanskje 9 hullsbanen blir bygd ut til 18 hull. Vi har også Ulven golfanlegg liggende for å ivareta konseptet. Det blir ikke så store endringer i år med hensyn til fasiliteter. Vi har en enkel pro shop og enkel matservering. Men på litt sikt skal vi ha et bedre servicebygg. Vi arbeider med en langsiktig plan med et kurs- og konferansehotell og har en tomt på 7 mål avsatt til det når markedet er der. Vi ligger gunstig til for et kurs- og konferansekonsept med bare en snau times kjøring fra Oslo.

Så får vi håpe at vinteren blir fin for golfbanen og at det blir en lang og god 2009 sesong.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser

Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com