Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser


Riviera CC hvor PGA Touren spilles 18. - 21. februar

15.02 Riviera Country Club:
Golfbanearktitekt Olsnes' favoritthull
Denne uken,, uke 7, spiller PGA Touren på Riviera Country Club. Det er en meget berømt bane i Los Angeles.

Golfbanearkitekt Svein Drange Olsnes har sine meninger om golfbaner generelt og noen hull spesielt. Her deler han sine tanker rundt sitt favoritthull på Riviera CC med Golfsidens lesere.
           

Mitt favoritthull; hull 10 på Riviera CC i Los Angeles
Av Svein Drange Olsnes
Golfbanearkitekt - Senior Member of European Institute of Golf Course Architects-EIGCA

“Strategi er golfspillets sjel”
Golfbanearkitekt George C. Thomas 1922

George C. Thomas og Riviera Country Club
George C. Thomas virket som golfbanearkitekt i perioden 1910 til 1930 og er regnet som en av de største arkitektene i perioden som vi kaller "The Golden Age of Golf Design".

Under byggingen av Riviera CC

Thomas ble født i Philadelphia og gjennom sin omgangskrets ble han kjent med flere golfbanearkitekter og studerte mange av samtidens golfbaneprosjekter, blant annet Pine Valley som ble ferdigstilt i 1918 og som fremdeles er ranket som nummer 1 på mange kåringer.

Han flyttet til California og fikk der flere oppdrag, blant annet Los Angeles Country Club og banen som senere er regnet som hans mesterverk, nemlig Riviera Country Club utenfor Los Angeles. George C. Thomas er regnet som strategiens mester, og det er på grunn av strategien at Riviera Country Club er så respektert. Etter å ferdigstilt Riviera i 1927, trakk Thomas seg delvis tilbake og brukte det meste av sin tid til sin andre store interesse; rosedyrking.

Riviera Country Club er hvert år vertskap for Northern Trust Open (tidligere Nissan Open) på PGA-touren, og selv om banens opprinnelige uttrykk og flere av de naturlig utformede bunkrene er "herjet med" i årenes løp, er banens strategi bevart og er, på tross av sin mangel på lengde, fremdeles en utfordring for proffene.

Det 10. hullet på Riviera CC

Riviera Country Club- Hull 10

”Et golfhulls renommé bedømmes ikke
utifra dets lengde, men heller utifra
hullets interesse og variasjon. Det handler
ikke om hvor langt, men hvor godt!”
Golfbanearkitekt A.W.Tillinghast 1924

De fleste korte par 4-hullene er interessante for alle kategorier golfspillere, og det beste av dem alle, er Hull 10 på Riviera Country Club. Hullet er 280 meter fra backtee og regnes som "drivebart" av proffene.

Hver år når PGA-Touren er på besøk, føres det statistikk på hvor mange av dem som prøver å drive greenen som får par eller bedre. Og statistikken er soleklar, år etter år; det er lavest score blant dem som legger seg opp med et jern.

Allerede på teestedet ser spillerne alternativene: Man kan drive greenen, slå til venstre eller høyre, eller kanskje legge seg opp med et slag rett frem. Og hvilken kølle skal man bruke; driver, 3-spoon, 3-jern eller 5-jern?

Alle proffene kjenner statistikken, men fristelsen er for stor, man prøver å treffe greenen, og ender opp med bogey eller verre.

Hvorfor er det slik, og hvor mange hull har du spilt der den lengste veien til hullet er den mest effektive hvis du vil ha lav score?

10. green set fra et "normalt" utslag

Man ser bunkrene foran seg, man ser greenen som ligger der, og så endrer man taktikk.

Det er selve greenen med greenbunkrene som er nøkkelen, men det stopper ikke der.

Når man ser hullet, ser man hvor god plass man har. Her finnes ikke dyp rough, men der er fairway, og strategisk plasserte bunkre, overalt. Bunkrenes utforming får en til å føle at man har all verdens plass og dermed tenker man ikke før man slår. Det morsomme er at fra teestedet ser det ut som at mot venstre, der man absolutt skal slå, synes å være det dårligste alternativet.

Hvor mange hull har du spilt der det smarteste alternativet er det minst selvfølgelige og det dårligste alternativet er det mest forståelige?

Spillerne som ligger på fairwayens venstre side ser tydelig når de kommer frem til ballen sin, at der er gode muligheter å få ballen til å stoppe på greenen. Spillerne som slår rett frem eller til høyre fra teestedet kan selvfølgelig også være heldig med sine dårlige valg, men medlemmene vet av erfaring at de ikke slipper unna med slikt to dager på rad.

10. green på Riviera CC

Greenen har en sterk helning i retning fra teestedet, samtidig som den er smal og plassert på tvers. Der er greenbunkre både foran, bak og til høyre, og når man står på greenen, ser man klart at den eneste fornuftige innspillsretningen er fra fairwayens venstre side.

Hullet har mange muligheter, noen er bedre enn andre, men det viktigste er at alle kan få par eller bedre her. Dette er et perfekt par-4 hull på bare 270m (enda kortere fra klubbtee), så kanskje noen kan forklare meg hvorfor man ønsker å bygge golfbaner som er 7500 meter?

”Før US Open 2008 på den enormt lange Torrey Pines GC:
For en amatør å spille denne banen, vil være som en 5 timers rotfylling”.

PGA-Tour spiller Steve FleschHer finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon