Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side 

14.05 Slope:
Tilfeldige vurderinger?
Nøtterøy GK, en av Norges beste baner, har fått slope. Etter få dager ble den på innstendig oppfordring endret. Hva skjedde?

Mange - ikke minst de som står bak byggingen av banen - reagerte sterkt på at Nøtterøy skulle ha en slope-tabell som ga enda flere slag enn Hauger. Slopen var slik at en som har 4 i handicap fikk 3 slag ekstra, en med 8 fikk 4 ekstra, en med 12 fikk 5 ekstra, en med 18 fikk 6 ekstra og en med 28 i handicap fikk rundt 10 slag ekstra. Banen er ikke spesielt vanskelig å få en "normal" score på slik som Hauger og kanskje Onsøy - i følge erfaringer fra turneringer og tilgjengelig statistikk.

Derfor sendte daglig leder Bjørn Waagø en mail til slope-ansvarlig i NGF. To dager senere var "vanskelighetsgraden" redusert med et par slag.

Hvordan kunne det gå til?

Jo, det som er skjedd er at man hadde lagt inn vind som en viktig faktor på Nøtterøy. Samtidig er slopesystemet basert på hvordan banen ser ut i juli. Vinden måles 30 meter oppe i luften. Men nå ligger mange av hullene på Nøtterøy inne i skogen og det er de aller færreste som klarer å slå ballen 30 meter opp i været - bare prøv! Da må du pegge opp høyt og treffe ballen med toppen av køllehodet.

Her er det altså mye synsing ute og går. Velger du å klippe den den planlagte roughen på Nøtterøy, vil slopeverdien gå ytterligere ned - om tre år. For det går tre år mellom hver gang en bane slopes.

Da kan man spørre seg. Er det slik på andre steder også? Hva har man igjen for dette dyre slopesystemet? Hvorfor skal en 24 handicapper stadig få 2-3 slag ekstra i forhold til en lavhandicapper på banene rundt omkring? Er denne slopeutregningen basert FOR mye på datamaskinens utregninger og alt for lite på skjønn?

Vi har snakket med Bjørn Waagø, daglig leder i Nørtterøy GK. Han kan fortelle at klubben har fått en aldeles utmerket service fra slopekomiteen i NGF. Her har spesielt Einar Fougli vært pådriver og dyktig i sitt arbeid.

Slopesystemets berettigelse
Vi har sagt det før og sier det igjen. Slopesystemet koster langt mer enn det smaker.

Det regulerer ikke for værforhold.

Tenk også på eksempelvis Larvik og Hauger om våren. Da kan du spille over hele banen uten problemer. Om sommeren er roughen skyhøy og tjukk som graut. Men tar slopesystemet hensyn til dette? Nei. Tar slopesystemet hensyn til storm, regn og en gjennomvåt bane som i praksis spiller 2-400 meter lengre enn en sommertørr bane med god rull? Nai.

Det langt billigere og mye enklere SSS-systemet har muligheter for å ta hensyn til slike ting. Slope-systemet er nok et bedre system i teorien, men i praksis koster det, etter svært manges mening, alt for mye i forhold til det man får igjen.

Kan du forresten fortelle til din medspiller hva slopeverdi og baneverdi er for noe? Neppe. Det er det ikke mange som kan og langt mindre forstår noe av.

I Sverige ble det på seriøst hold foreslått å droppe slopesystemet nylig. Forslaget ble ikke vedtatt - denne gangen.

I en undersøkelse foretatt her på www.golfsiden.com spurte vi: Bør slopesystemet avskaffes?

Av de 5.747 avgitte stemmene svarte mer enn 75% JA på spørsmålet. I Sverige er stemningen omtrent den samme - til tross for at administrative ledere altså ikke vedtok forslaget om å avskaffe slopen.


Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no