Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 digger - 07. Oct 2008 kl. 07:56 *  IP
regelspm - lage siktestrek på ballen

Jeg slo ut en ball på et par tre hull og landet den på greenen. Vel fremme markerer jeg ballen og løfter den opp. Har jeg nå lov til å ta fram tusjen og tegne en siktelinje på ballen før jeg legger den tilbake og huller ut?
Jeg ser ingenting i reglene som tilsier at dette ikke er lov.
 Fooore (07. Oct 2008 08:42) *  IP
Det måtte vel i tilfelle være et punkt om "endring av utstyr" kan hende?!

Jeg ville lagd et siktelinje på ballen(e) før runden for å slippe å tenke meg bort ift reglene når jeg var på green.

Men jeg vil vel egentlig tro at du bare hadde glemt å markere den før utslag.

Jeg tror det er lov!



 PegTee (07. Oct 2008 09:04) *  IP
Dette er vel neppe lov. Kjem ikkje 5-3 til anvending her?


 tilskuer (07. Oct 2008 09:44) *  IP
Regel 5-2 gir forbud mot å tilføre "fremmed materiale til ballen for å endere dens spilleegenskaper". Merking av ballen med tusjpenn, enten for identifisering eller for å tegne en siktelinje, anses ikke å påvirke ballens spilleegenskaper. Du kan altså tegne så mye du vil på ballen, bare dens opprinnelige merking fortsatt er synlig.
Når du velger "å merke ballen" kan vel ikke ha noen betydning.



 AR (07. Oct 2008 10:01) *  IP
Merking av ball kan skje når som helst. Hvis det er en regel som - mot formodning - forbyr dette, vil den bli borte så fort dette blir påpekt. Det er jeg 100% sikker på.


 digger (07. Oct 2008 10:27) *  IP
Takk tilskuer og AR, det er som nevt også min oppfattelse.



 Rettelse (07. Oct 2008 14:52) *  IP
AR er inne på noe, men det er nok ikke helt riktig det han sier. Ligger ballen på fairway, kan den ikke løftes og heller ikke merkes. Skal ballen merkes, må den nødvendigvis berøres, og det har man kun lov til i visse tilfeller.

Ligger man på greenen derimot, kan ballen løftes (og også merkes).

Tilskuer sier også feil, "bare dens opprinnelige merking fortsatt er synlig". Dette har han igne holdepunkter for i reglene.



 Aagolf (07. Oct 2008 15:13) *  IP
Nåja rettelse.
Det er kun i tre tilfeller av løftet ball at en ikke har lov å rengjøre og mer enn nødvendig og derved lage plass for merking.
Det er R5-3, R-12-2, R -22.

I alle andre tilfeller hvor ballen tillates løftet kan en rengjøre og merke det en ønsker.
R6-5 sier sågar at en bør sette sitt merke på ballen. At merkingen inneholder en strek er da helt OK.

Ellers stiller også jeg meg tvilende til at orginal merking må være synlig. Jeg finner ikke dette kravet hverken i reglene eller i decissions.



 AR (07. Oct 2008 15:20) *  IP
Selvsagt; Rettelse og Aagolf, kan man bare merke ballen når man har lov å plukke den opp etter reglene om merking og rengjøring. Det må da være opplagt for alle! La oss slippe unna disse ikkeekstisterende teoretiske problemstillingene.


 Aagolf (07. Oct 2008 15:44) *  IP
Jammen tror jeg at AR er i dårlig humør i dag.

Jeg kan love alle som følger med at både regngjøring av ballen, putte ballen i lommen osv skjer i en rekke ulovlige tilfeller.
Jeg er av den oppfatning at skal en svare på et regelspørsmål så skal svaret være rett. Ikke ca, selvfølgelig,dersom, hvis eller såmfremt ifall, osv.



 AR (07. Oct 2008 16:00) *  IP
Når du ikke har lov å rengjøre ballen ved merking utenfor greenen fordi du ligger i veien for noen eller fordi du merker for identifisering, er det opplagt at du ikke benytter anledningen til å bruke tusjpennen på ballen. Dette er så spissfindig at det burde ikke vært tatt opp i denne saken. Jeg har en meget god dag i dag. Til orientering! Humøret er på topp!


 Kjell249 (07. Oct 2008 16:04) *  IP
Aagolf: Skriver at "du kan merke det en ønsker"

Tilskuer: Skriver "Du kan altså tegne så mye du vil på ballen, bare dens opprinnelige merking fortsatt er synlig"

Jeg er av en oppfatning at en siktelinje bare kan dekke halve ballen. Tar jeg feil da? Eller er Aagolf og Tilskuer ute å kjøre?



 FriDropp (07. Oct 2008 17:01) *  IP
Det er kun når du pegger opp eller er på greenen du kan vri ballen etter en siktelinje, da kan du også sørge for at denne peker rett opp. Det er teoretisk umulig å se mer enn halve ballen på en gang så hvorfor skulle noen ha behov en siktelinje helt rundt?


 Aagolf (07. Oct 2008 17:09) *  IP
Med fare for å få AR på nakken så har jeg en liten kommentar til FriDropp.
Du har forsåvidt rett i den betraktningen, men en annen variant jeg har sett er en som tegnet en blå strek helt rund + en rød strek helt rundt 90 grader på denne.

I tillegg til å ha siktelinje var han da i mange tilfeller istand til å indentifisere sin ball selv på dypt vann i vannhinder og unngikk å måtte benytte R27-1.
Kreativiteten er stor hos mange og spissfindige kunskaper kan berge en ut av mange artige situasjoner. Jeg kan ikke finne noe galt i det.



 St. Able Ford (07. Oct 2008 20:40) *  IP
Er vel ikke noe galt i å ha en siktelinje helt rundt...??
Kjell249:
Hvor er hjemmelen for at det kun er lov med siktelinje halvveis?



 kjell249 (07. Oct 2008 21:47) *  IP
Ved å ha en strek rundt hele ballen er det mye lettere å se om du har slått en bra putte stroke. Trenger vel ikke å forklare hvordan? Så da får du tilbakemelding med en gang om det er siktet, hastigheten eller stroket som ikke stemmer hvis du bommer.

Har ikke regelboken tilgjengelig og må innrømme at det er noe jeg har hørt og ikke noe jeg har lest. Kanskje det er en myte. Får søke litt på nettet.



 FriDropp (07. Oct 2008 21:51) *  IP
Med en strek mindre en halvparten av rundt hele ser du også om du har slått en bra putt, ballen ruller ikke SÅ sakte.


 tilskuer (07. Oct 2008 22:47) *  IP
Jeg hentet mine opplysninger fra USGA's "Guide to the Rules on Clubs and Balls".

Foreign Material (Rule 5-2)

As with the club, the most important question to ask if confronted with a ball which has had something applied to it by the player is ‘why did the player apply it?.’ If the purpose of the application is to influence the movement of the ball, it would be prohibited.

Markings applied to the ball by the player (e.g., using a felt-tip pen) are not contrary to this rule. Rules 6-5 and 12-2 encourage the player to put an identification mark on his ball to help ensure that he plays his own ball throughout the round. There are no regulations to limit what or how many markings can be applied to the ball by the player, provided its original markings can be discerned.

Grunnen til at opprinnelig merking skal være synlig er nok at ballen skal kunne gjenkjennes hvis en spiller en turnering med krav om at ballen skal stå på "list of conforming golf-balls".



 Smilende Sam (08. Oct 2008 00:16) *  IP
Her har tilskuer et poeng. Eksempel; x-outs. Hvis xxx er skjult av kreative tusjtegninger vil det ikke være mulig å avdekke at ballen er non-conforming.


 Aagolf (08. Oct 2008 07:05) *  IP
Tilskuer har absolutt et poeng i en konkurranse hvor det er krav til gjenkjennelse og "1 balls regelen".



 Smilende Sam (08. Oct 2008 09:11) *  IP
Men har ikke alle konkurranser rutinemessig krav til at man bruker ball som er "conforming" eller er dette tillegget noe komitéene rundt omkring glemmer ?


 vest (08. Oct 2008 10:02) *  IP
Finnes ein god del baller som hverken står på "conforming" eller "non conforming" lista og disse er heilt ok å bruke så lenge det ikkje er krav til at det skal være ein ball som står på conforminglista i turneringsbestemmelsene og at ballen ellers tilfredstiller kravet til å være godkjent.
Er vell bare Titleis og P4-tour som krever "conforming" her i landet?



 c (08. Oct 2008 10:06) *  IP
Tror faktisk ikke at våre spillere vil merke forskjellen på en "not conforming ball" så hos oss spiller vi på det vi har for hånden, enten det er en håndball, tennisball, bordtennisball, men aller en hvit liten en med en viss omkrets og ca vekt på 43 gram tror jeg den veien fordi den er det plass til i hullet.

Som sagt jeg tror ikke noen merker vesentlig forskjell på den ballene som er i lovlig salg, kontra en x-out ball av samme merke. Regelen er vel helst for at ikke noen av de som spiller om store penger skal få mulighet til å sette i gang produksjon av egne spesialballer med helt spesielle egenskaper tanke på å få en fordel i forhold til de andre spillerene.



 Wilson (08. Oct 2008 10:24) *  IP
Baller som skal brukes i hcp-tellende runder eller turnering må være godkjente.
Som alt annet utstyr.



 tilskuer (08. Oct 2008 13:09) *  IP
Alle baller som skal brukes i hcp-tellende runder skal tilfredsstille kravene gitt i golfreglene med tillegg, d.v.s de skal oppfylle krav til størrelse, vekt, sirkulær omkrets m.m. For at det skal være enkelt å kontrollere dette har man "forhåndsgodkjent" de fleste golfballene og disse står på en liste over "conforming golf balls".
En golfball som ikke står på denne listen kan godt tilfredstille kravene i golfreglene, og være tillatt å bruke i turneringer, men dette må da i verste fall kontrolleres av spilleren/arrangøren. For å slippe all plunder med dette har en for større turneringer innført kravet om at spillerne må bruke baller som står på listen over "conforming golf balls". En golfball som ikke står på denne listen vil da være ulovlig å bruke i turneringen, selv om den tilfredsstiller alle kravene til egenskaper.
At dette har særdeles liten betydning for spillere på "vårt" nivå er det ikke vanskelig å være enig i.



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser









ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt: ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72