Tilbake til innleggsoversikten Tilbake
til første side Søk på GOLFSIDEN
Les mer
Her kan du legge inn: nytt innlegg
 jonag - 07. Nov 2006 kl. 16:03 * IP
Ballbane vs svingplan vs køllehodevinkel
På et forum i USA kom dette opp som et tema og for en diskusjon det ble... Vi får se her da...
Vi har iallefall 5 forskjellige grunnballbaner når man ikke ser på backspin, høyde og utgangsvinkel vertikalt (for en høyrehåndsspiller):
-Rett !
-Slice (starter venstre og skrur over til høyre)
-Hook (omvendt av slice)
-Push (rett frem uten skru men til høyre)
-Pull (rett frem uten skru men til venstre)
Og dessuten har man kombinasjoner av styggedommen som push-slice (starter høyre og kommer definitivt ikke tilbake) og pull-hook (omvendt av push-slice)
Da kommer 1000-kr spørsmålet. Hvilke "svingfeil" har man gjort med planet kølla kommer ned (innenfra-square-utenfra) og med køllehodets vinkel i trefføyeblikket (åpent - square - lukket)
Jeg trodde før at ballen for det meste gikk den veien høna sparker... Øh, nei !, dit planet pekte i trefføyeblikket. Kommer man fra utsiden så går ballen i utgangspunktet mot venstre og kommer man innenfra så går ballen i utgangspunktet mot høyre. Så er det opp til køllehodet og om det er åpent-square-lukket i forhold til planet om det blir slice-ingen-hook-spinn på ballen.
Men der tok jeg nok feil. Treffet med kølla er et meget elastisk treff og BALLEN STARTER DEN VEIEN KØLLEHODET PEKER.
Side-spinnet på ballen oppstår når køllehodets vinkel ikke er vinkelrett på planet kølla kommer inn i ballen med.
Altså:
Rett slag: Planet er rett mot målet og køllehodet er rett mot målet. Ingen skru og rett retning
Slice: Siden spinnet er mot høyre så er køllehodet åpent ift planet. Siden ballen starter venstre så peker køllehodet mot venstre. Da må planet peke enda mer venstre da.
Hook: Siden spinnet er mot venstre så er køllehodet lukket ift planet. Siden ballen starter høyre så peker køllehodet mot høyre. Da må planet peke enda mer høyre da.
Pull: Ikke spinn så køllehodet er square til planet, men ballen starter venstre så planet peker venstre (fra utsiden)
Push-Slice: Høyrespinn så køllehodet er åpent til planet og ballen starter høyre så køllehodet peker mot høyre. Da kan planet peke altfra litt mot venstre til langt mot høyre.
Pull-hook: Venstrespinn så køllehodet er lukket til planet og ballen starter venstre så køllehodet peker mot venstre. Da kan planet peke altfa litt mot høyre til langt mot venstre
Henger noen med ? Er alle enige ? :-)
Dette har hjulpet meg masse iallefall til å forstå hva jeg holder på med. Når jeg får høyreskru vet jeg at køllehodet ikke har rotert nok inn i ballen og får jeg venstreskru har det rotert for mye.
Stort sett er den feilen man gjør med planet at det kommer utenfra (peker venstre) og sjelden innenfra (peker høyre)
Mine feil har vært fader eller svake push-slicer eller mest av alt puller eller pull-drawer og til og med pull-hooker. Jeg har altså et problem med å komme utenfra og jeg er flink til å rotere kølla nok (har svakt grep i tillegg) Det jeg da jobber med er å komme innenfra uten å blokkere rotasjonen min...
|
 Fred (07. Nov 2006 16:04) * IP
Off.. gidder ikke lese så mye..
 jonag (07. Nov 2006 16:08) * IP
Fred, du om det ;-)
 Mey bra her (08. Nov 2006 02:55) * IP
.. men; dersom du treffer ballen rent vil den starte i den retningen som køllehode har i trefføyeblikket. Med rent her mener jeg at det ikke er fremmedlegemer mellom ball og slagflate som reduserer friksjon.
 Kølle (08. Nov 2006 10:04) * IP
Jeg er ikke enig og mener det er slik:
- ballen vil lande dit køllehodet peker
- ballbanen avhenger av svingsporet
Ballen vil eksempelvis starte ut venstre dersom svingsporet er ut-inn. Hvor den lander avhenger av køllehodet. I dette tilfellet:
åpent = slice - lander til høyre for målet
square= fade - lander på målet
lukket= pull - lander til venstre for målet
Men jeg er helt enig med deg i at dette er veldig nyttig og viktig feilsøkingskunnskap.
 SR (08. Nov 2006 10:54) * IP
Kanskje Matz Modeer kan gi svar på disse spørsmålene?
 Fjompen (08. Nov 2006 13:13) * IP
jonag: Det er viktig å tenke på dette ja. Men skriver noen selvmotsigelser i innlegget ditt. Ballen starter ikke i den retningen facen peker. Slår du innenfra og ut med en square flate vil du starte ballen ut høyre, og draw'e den inn igjen.
http://www.golfserve.com/apps/instruction/text/images/92.7.hh.2.gif
Du kan godt se på det slik at ballen ender opp der køllefacen peker.
 virrum (08. Nov 2006 21:22) * IP
Er enig med fjompen og kølle her så sant det ikke er mere en 2 til 3 grader feil på facen eller svingsporet. Er det mere en 2 til 3 grader vil det gradvis gi enda større slice eller hook. Feks. en outside inn sving på 4 grader med 5 grader åpen hode vil gi mere en 5 grader feil i fohold til målet(der ballen lander). Dette for at man ikke får nok tak i ballen med mye åpent køllehode + at det genererer for mye sideskru som lever lenge, kanskje også etter den har landet :-)
 jonag (09. Nov 2006 01:39) * IP
Det er kun en sannehet i mitt hodet. Ballen starter dit køllehodet peker. Dersom køllehodet dog ikke er square til svingsporet vil ballen få spinn og havne enten til høyre eller venstre for utgangsretningen, men...
Dersom ballen hadde vært en myk kladd, ja da ville den ha gått den veien svingsporet peker, men den er hard som bare det og går alltid vinkelrett ut fra flaten som treffer den.
Nå skal det sies at jeg innerst inne tror at det likevel vil være en liten effekt av at ballen vil gå nesten vinkelrett på køllehodet og påvirkes littegrann av svingsporet, men til min 90% så bestemmer køllehodet og kanskje maks 10% så bestemmer svingsporet.
Man må huske på at ballen er rund og kølleflaten vil alltid bli en tangent til ballens overflate. Jo hardere ballen er, jo mindre virkning kan tangentsielle krefter påvirke ballen. Kraften normalt ut fra køllehodet vil gi ballen kraft fremover og kraften tangentsiell (pga friksjon) vil til store deler sette ballen i rotasjon og ikke skyve den til siden.
En myk kladd vil henge seg fast til overflaten og den tangentsielle kraften vil også kunne gi den et skyv til siden. Da vil den ikke starte vinkelrett ift kølleflaten.
Kølle: Det du skriver er gode gamle og i mitt hode feilaktige regler. Om du vil lage en draw må du gjøre følgende:
1. Få køllehodet til å slå ballen lukket ift svingsporet
2. Dette vil sende ballen til venstre for der hvor svingsporet peker og følgelig må man sikte svingsporet mot høyre for kompensere for utgangsretning og så for drawen
Det folk gjør er å lukke stancen for å få en draw. Ja da skjer 2 ting:
1. Man sikter faktisk til høyre med kroppen og vil også få svingsporet noe innefra og ut
2. Man får/vil ha større rotasjon i kølla (hofta blokkerer mindre enn vanlig og rotasjon bak og så fremover blir større) og den treffer ballen lukket til svingsporet.
Perfekt, akkurat som jeg forklarer ;-)
 jonag (09. Nov 2006 01:47) * IP
Fjompen
Om man slår innenfra og ut og med en square flate til svingsporet får man en push
Om flaten er lukket til svingsporet og peker mot det målet du egentlig vil til, ja da starter den rett og drawer til venstre for målet ditt.
 jonag (09. Nov 2006 02:12) * IP
Fjompen
Se http://www.golfsiden.com/mm0105.html
Nr 3...
 Hacker (09. Nov 2006 03:10) * IP
Jeg tror du misforstår Fjompen jonaq. Fjompen snakker om en square flate mot målet, ikke i forhold til svingretningen. Dette illustreres også av de refererte tegningene.
Altså, hvis man svinger innenfra og ut med bladet pekende mot målet, så starter ballen til høyre og skrur til venstre mot målet.
Selv tror jeg utgangretningen blir påvirket både av svingretningen og køllebladvinkelen, men sikker er jeg ikke.
Hvis du ser et slag i sakte film så ser du at ballen blir klemt ganske flat og "sitter fast" på køllehodet en stund. Jeg tror dette gir relativt mye friksjon.
 jonag (09. Nov 2006 10:25) * IP
Fjompen og Hacker. OK, square flate mot målet, en draw.
Hacker: Ja til en viss grad vil ikke ballen gå perfekt normalt på flaten, men denne effekten er så liten at det er mest rett å tenke at ballen faktisk går normalt på flaten.
Det var en kar i USA som testet ut dette selv og sendte inn video av det. Det var ikke noen tvil. Han svingte fullslag med en putter og ballen gikk helt klart den veien flaten pekte.
MEN. Denne kunnskapen kan stort sett bare brukes til å forstå svingfeil, ikke særlig til å arbeide ballen. Da er det trial and error som gjelder...
 Kølle (09. Nov 2006 11:01) * IP
Jonag, jeg holder fast ved at ballen i det store og hele vil lande dit køllehodet peker. Spiller ingen rolle om det er en draw, fade, slice, hook, push osv. At ballen i enkelte tilfeller får en buet bane er et resultat av svingspor og rillene i køllehodet.
Som det sies over her; ballen klistrer seg ganske betydelig fast til køllehodet før den flyr avgårde. Rillene i køllehodet sørger for spinn (både side- og underspinn). Det er nettopp deres hensikt.
Din forutsetning om at kontakten mellom køllehodet og ball er tilnærmet uendelig liten er altså, etter min mening, feil. Hadde ballen vært steinhard, slik den overhodet ikke er, ville ballen fremdeles landet dit køllehodet peker, men da uten buet ballbane.
Så mitt tips til den som lurer på hvorfor ballen endte opp dit den gjorde: se på hvor køllehodet pekte i balltreff. Det kan man gjøre ved å ikke slippe grepet etter svingen, og så returnere til adresseringsposisjonen. For meg gir det riktig svar hver gang, uten unntak.
 jonag (09. Nov 2006 11:23) * IP
Kølle
Jeg trodde dette selv inntil jeg fikk se videoen. The proof is in the pudding...
OK, litt mer teori:
I boken "The search for the perfect swing" (del av PGA-pro-pensumet) står det data for vertikal utgangsvinkel og køllens loft. Ut fra de dataene kunne jeg se at:
1. Gitt at svingsporet kommer horisontalt inn i ballen (man slår flush og ikke ned)
2. Da var sammenhengen loftvinkel og utgangsvinkel på ballen 80% i retning normalt til flaten og 20% i retning langs flaten.
3. COG på køllen kommer inn her, er den lav blir ballbanen mer vertikal og er COG høy blir ballbanen flatere, denne vet jeg ikke for disse dataene
4. Altså, retningen ut fulgte svingsporet (som kom horisontalt inn i ballen) til kun 20% og flatens vinkel (loftet) til 80%
Da kan man ta et regneseksempel for sidevinkel basert på data for loftvinkel over:
1. Man skal slå en draw ved å komme f.eks 10grader fra innsiden
2. Kølleflaten skal være mot målet ved treffet, dvs det må være 10 grader lukket ift svingsporet
3. Bruker man 80-20%-regelen over vil kraften ballen føler være 80% i retning målet og 20% i retning svingsporet. Dvs at ballens utgangsvinkel vli være 2 grader til høyre for målet.
4. Dessverre er 10 grader lukket køllehodet årsak til en herrlig hook som f.eks for et 5-jern antagelig vil gi fort 20-30 m venstre sideforflytning
5. Sumasummarum vil ballen starte 2 grader høyre (2 grader av 150m er 5 m) og hooken vil gi 20-30 til venstre, så man treffer definitivt ikke målet (15-25m venstre).
Sagt på en annen måte. Dersom svingsporet er det som i hovedsak bestemmer. Hvordan kan man da få så høy utgangsvinkel på en SW selv om man slår ned på ballen med f.eks 5 grader ??? Eller en driver ? Den bør gi en utgangsvinkel på ca 13 grader med lite spinn. Men ingen her klarer stort mer enn å slå mer enn 3-4 grader opp på ballen. Hvordan får vi det da til...
 Kølle (09. Nov 2006 11:43) * IP
Jonag, la det med en gang være sagt, jeg er verken fysiker eller pgapro. Likevel tror jeg du ikke kan bruke regnestykket for vertikal direkte på horisontal. Her kommer andre krefter i spill.
Jeg har til nå diskutert under forutsetning av at vi dropper vertikal, altså at vi kun ser på ballbanen sett ovenifra, jf ditt første innlegg.
Så: det du beskriver i ditt siste pkt 4 er svaret på hvorfor ballen landet til venstre for målet; køllehodet var lukket. Om utgangsvinkel harmonerer helt med svingsporvinkel tør jeg ikke si. Til et visst punkt vil det vel avhenge av svinghastighet.
Spørsmålet ditt til slutt handler om loft, og da er vi over i den vertikale delen (slaget sett fra siden). En SW er typisk 56 grader. Det er disse gradene som gjør at ballen får en bratt/høy utgangsvinkel selv om man slår ned på ballen. Som du sikkert er kjent med er det jo nettopp dette nybegynner har vanskelig får å tro/stole på. De forsøker å hjelpe ballen opp. Men det er altså loftens oppgave. Backspinn øker brattheten i ballbanen etterhvert som ballen flyr avgårde. Jo mer spinn jo høyere flyr/stiger den.
 Kølle (09. Nov 2006 12:15) * IP
Synes dette er litt morsomt, så jeg googlet. Her er den beste artikkelen jeg fant (den er med Tom Lehman):
http://www.partnersclubonline.com/document.asp?dID=5067
Lehmann sier innledningsvis:
"The basic rule is that a ball will start out on the path the clubhead is travelling. Changes in flight direction, both wanted and unwanted, occur as a result of where the clubface is in relationship to the target line at impact."
Så viser han alle mulige eksempler, med bilder. Fin lesing.
 jonag (09. Nov 2006 12:52) * IP
Kølle
Hvorfor blir det anderledes med køllens loft. Hvilke andre regler kommer i spill ? Er ikke ballen rund og bryr seg minimalt om kreftene virker vertikalt eller horisontalt. Om du kan forklare meg forskjellen med fakta er jeg den første til å endre oppfatning :-)
Jeg kan ikke godta annet enn fakta her.
Det er en gjengs oppfatning det du sier og hva lehman sier gir meg ikke fysiske bevis på dette. Hva jeg dessverre ser er at det er altfor få topp-golfspillere med teknologisk utdannelse. De fleste har ikke utdannelse inne slike felter. Og de med utdannelse som har forsket på golf er ofte dårlige spillere, så jeg synes det er et stort gap mellom teori og virkelighet.
Jeg er helt enig i det du sier om loft, og jeg mener akkurat det samme gjelder for vinkel i side. Hva som skjer etterpå med spinn og tyngdekraft er jeg jo enig i.
 jesus maria (09. Nov 2006 13:11) * IP
Stor differanse på teori og virkelighet sier du.
Men hva fester du din lit til?
 jesus maria (09. Nov 2006 13:21) * IP
jeg blir i større grad overbevist når erfarne spillere på høyt nivå presenterer forklaringer, som både er basert på teori og praksis, gjerne utført av dem selv, enn teorier fra utdannete folk som ikke har praksisen i kroppen.
 jonag (09. Nov 2006 13:42) * IP
Vet ikke egentlig. Det er et hull der. Teorien om treff og ball kan forklares av en fysiker med null forståelse for golf og jeg tror jeg vil lytte til ham, men når det kommer til hvordan praktisk å arbeide ballen på banen må jeg høre på en golfspiller uten å tenke for mye.
Golfspilleren kanhende gjør ting erfaringsmessig som virker uten at jeg trenger å ha tillit til hans fysiske forklaring.
Derfor går det an å lytte til lehman dersom det virker praktisk, men sier han at det er svingsporet som virker er det bare å ta det opp på kamera, så viser det noen annet tror jeg.
 Kølle (09. Nov 2006 13:58) * IP
Joang, jeg er ikke så interessert i de fysiske aspektene at jeg har satt meg inn i en fullgod forklaring. Man føler jo mye av dette på kroppen når man slår.
Det er flere måter å eksempelvis slå en draw på. Den mest vanlige er å lukke stance og køllehodet i forhold til targetline. Men det er flere spiller som kun bruker hendene for å manipulere ballbanen. De stiller seg opp square, men har veldig aktive og følsomme hender i rett før, under og rett etter balltreff. Her gjelder de samme fysiske lover, men man oppnår resultatet på en annen måte. Jeg er ikke så opptatt av fysikken her. Likevel:
Regnestykket du viser til er vel neppe presist for et hvert slag med en hver kølle. Man har vel funnet ut en gjennomsnittlig ca-modell.
Grunnen til at loften dominerer utgangsvinkelen vertikalt har med at ballen klemmes mellom bakken og køllehodet å gjøre. Det skjer ikke horisontalt. Vertikalt vil ballen "krype" litt tilbake opp langs køllehodeflaten før den flyr. Horisontalt vil den kun bevege seg i retning svingsporet.
Forholdet vil vel også avhenge av styrkeforholdet vinkel-svinghastighet. Svingsporkraften vil dominere mer når vinkelen er liten og svinghastigheten høy. Og motsatt.
Nå er jeg så langt ut på viddene at jeg gir meg:) Viktigiste er å finne noe man selv har tro på.
 jonag (09. Nov 2006 14:21) * IP
Kølle
Ballen klypes ikke mot bakken. Perfekte jernslag kan slåes fra en høy peg uten et merke i bakken. Det er nok en gammel missforståelse og beviser igjen hullet mellom fakta og golftradisjon.
Men OK. Vi kan gi oss :-)
 PGA-student (10. Nov 2006 21:44) * IP
Endelig en faglig diskusjon:)
For det første har vi NI ballbaner. De korrekte betegnelsene er Pull Draw, Pull, Pull fade, Draw, Straight, Fade, Push Draw, Push, og Push Fade.
Faktum er veldig enkelt at ballen starter i den retningen køllen føres inn i ballen, alstå vil en swing som kommer utenfra og inn på ball-mål-linjen, starte til venstre for målet. Skruen bestemmes av køllebladets vinkel i forhold til dette svingsporet. Hvis køllebladet er åpent i forhold til køllens retning vil ballen da i det samme eksempelet starte til venstre pga køllens fartsretning, for så å skru tilbake mot/forbi målet, litt avhengig av hvor mye åpent bladet er, farten til køllen osv. Dette er da den ballbanen som kalles en PullFade, og som forsåvidt er den vanligste blant nybegynnere.
Forklaringen på at man ser mindre skru med de korte jernene enn med de lange er blant annet at køllen har mer loft og dermed setter mer backspinn i ballen.
En annen liten sak er at de fleste har et litt forvrengt bilde på hva som er slice og hva som er fade, og selvfølgelig det samme for draw/hook.
Definisjonen er som følger: En fade går rett helt til ballen har nådd sitt topp-punkt og begynner å falle. Den vil da skru mot høyre på vei NEDOVER. Hvis ballen derimot begynner å skru mot høyre allerede når den er på vei oppover er det en SLICE. Det samme gjelder med venstreskru, da en draw oppfører seg på samme måte som en fade, men blir til en hook hvis ballen skrur før den når toppen av ballbanen.
Håper dette innlegget kan være til nytte for noen av dere.
 jonag (10. Nov 2006 22:26) * IP
PGA-student
Da spør jeg deg. En 8 graders driver slås horisontalt langs bakken inn i ballen, dvs hverken med vinkel ned i bakken eller opp mot himmelen i treffet.
Det du sier er at først gjelder hvilken bane køllen kommer inn i ballen på, og den er her horisontal. Da vil ballen etter det du sier starte horisontalt. Men siden kølleflaten har 8 graders loft vil den gi ballen backspinn slik at den stiger etterhvert.
Jeg kan ikke med min beste evne forstå hvorfor ballen, som vi alle har sett, går med loftets vinkel som utgangsvinkel, og ikke horisontalt når vi snakker om loftvinkel, men når vi snakker om sideveis, ja da gjelder andre regler.
Kan noen her forklare meg hvorfor disse situasjonene er forskjellige. Den som klarer det med gode fysiske forklaringer har overbevist meg. Men jeg kan ikke godta at det er slik fordi Lehman sier det eller at PGA-utdannelsen sier så. Jeg er en siv.ing som er vant til å forklare og få forklart ting ved hjelp av fysiske lover eller logiske betraktninger, så jeg må ha meg unnskyldt at jeg ikke blir overbevist :-)
 mr tee (10. Nov 2006 23:39) * IP
jonag:
Da spør jeg deg. En 8 graders driver slås horisontalt langs bakken inn i ballen, dvs hverken med vinkel ned i bakken eller opp mot himmelen i treffet.
Du vil se på ballflukten at ballen starter lavt og deretter begynner å stige. En driver skal slå ballen på oppsvingen.
Dave Pelz har forsket en god del på spin vs underlag. Han har kommet til at hardt underlag gir mer spin, fordi ballen presses ned i bakken i impact.
 sr (10. Nov 2006 23:58) * IP
OK. Bytt ut driveren til jonag med 48*PW. Starter ballen nå horisontalt?
 jonag (11. Nov 2006 01:31) * IP
sr
TAKK :-)
mr tee:
Alle baller vil stige fordi alle golfslag har backspinn, men jeg har aldri sett en drive gå lavt i utgangspunktet om den ikke er toppet. Jeg har prøvd å slå slag med min putter som har loft på 3. Den går lavt den...
Til dere som tviler på det jeg skriver gjør følgende:
Finn dere en vegg 5m unna dere. Sikt skikkelig mot et treffpunkt på veggen. Mot det skal dere svinge med svingsporet. Prøv så å åpne eller lukke kølla ift svingplanet og se om dere alltid treffer samme punkt ?
Neppe....
 x (11. Nov 2006 07:42) * IP
Yess, Jonag, kan du ikke vinne med argumentasjon så ta livet av dem..... Finn en vegg og slå ballen mot den..... Kjempeide.
 mr tee (11. Nov 2006 10:05) * IP
hva har du i handicap?
Gode spillere slår ballen på oppsvingen, og får derfor en launchangle som er flere grader høyere enn loften på driveren. Med driveren er det fordelaktig med lite spinn i ballen. Dårligere spillere slår ballen som du sier, de får derfor en ballbane som steiler i vinden
 jonag (11. Nov 2006 12:33) * IP
mr tee
Jeg har 10 i hcp og spiller med en 10,5 graders driver. Gode spillere slår opp ja, men..
Jeg tror å ha lest at den beste utgangsvinkelen er 13 grader med ca 2500 omdreininger i minuttet med spinn. Men dette avhenger av hvor hardt man slår. Jo hardere man slår jo mer spinn får man og dermed må loftvinkelen ned jo bedre du er.
Det vil si at jeg med 10,5 og normal god svinghastighet må slå noen grader opp på den for å få beste resultat. Proene har ned i 8 grader og må slå 2-5 grader opp, men jeg er ganske sikker på at å slå 13 grader opp gjør at man må gjøre rare fartshemmende saker med hendene (flippe dem).
Men som jeg sa tidligere. Det finnes i PGA-pro-utdannelsen en bok som heter "Search for the perfect swing" og der er det gjort vitenskapelige undersøkelser på utgangsvinkel.
Der har jeg hentet tallet 20% mot den veien svingsporet peker og 80% den veien kølleflaten peker. Det står bl.a. på side 124.
Dermed mener jeg fortsatt at ballen går stort sett den veien kølleflaten peker.
 tekno freak (13. Nov 2006 23:53) * IP
jonag: Du som er siv.ing må da vel kunne sette opp en ligning eller flere som angir sammenheng mellom slagflatens vinkler, køllehodets hastighetsvektor og ballens utgangsretning og spinn.
Du må da anslå:
-en friksjonsfaktor mellom ball og slagflate.
-massefordeling i ballen slik at du kan beregne ballens massetreghetsmoment omkring egen akse.
- etc
 jonag (14. Nov 2006 00:42) * IP
He-he...det var vel dumt å "briefe" ;-)...
Nei det klarer jeg ikke sånn med en gang, men som en god approksimasjon gjelder 80/20..
Dvs at ballen går 80% i den retningen kølleflaten peker og 20% den veien køllehodet beveger seg.
De gjorde faktisk en undersøkelse med en kølle uten riller og den fikk ballen til å spinne like mye, dog ikke når det var noe gress el mellom ball og kølle.
Friksjon er noe man ikke vil ha for mye av heller. Da går det bort for mye energi til spille i treffet.
Jeg spiller ihvertfall med den viten at ballen starter stort sett den veien køllehodet peker og jo større forskjell mellom svingspor og køllehode og ballen skrur mer og mer...
God Kveld :-)
 tekno feaek (14. Nov 2006 15:33) * IP
Jeg kan desverre ikke godta ditt 80/20 svar. Det er basert på antagelser.
Jeg ønsker MYE friksjon mellom ball og køllehode. Er det andre som også ønsker det, f.eks PGA-Studenten?
 jonag (14. Nov 2006 15:41) * IP
Nei det er ikke basert på antagelser det er hentet fra "The search for a perfect swing" som er pensum i PGA-pro-utdannelsen. Se side 124.
 virrum (14. Nov 2006 21:18) * IP
Jeg vil ikke tro at kraftens retning bare har 20 % påvirkning på hvilke retning ballen starten. Finnes også mange tips og bøker som viser at ballen starter 70 % og mere i kraftens retning. Er det noen som vet hvilke/hva de ulike simulatorer bruker for å beregne hvor og hvordan kula ferdes! For mange av de reklarmerer jo med høye nøyaktighets tall, og da bør de ha kontroll på dette.
 jonag (14. Nov 2006 22:50) * IP
Kraften som virker på ballen kan dekomponeres i to krefter, den som virker gjennom ballens sentrum og den som er 90 grader ift den. Den som virker 90 grader på gir oss til største del spin og den som virker gjennom sentrum gir oss ballhastighet. Dersom 70% eller mere skulle komme fra køllens retning ja da skulle man sannelig hatt problemer med lav utgansgvinkel.
Om 70% er tingen ja da:
Driver på 10,5 grader vil sende ballen avgårde på ca 3-4 grader og det er en skikkelig markkryper.
Wedge på 47 vil sende ballen avgårde på ca 15 grader. En vanlig wedge sender den avgårde mellom 30 og 40 grader.
Please, tenk igjennom det....
Men jeg gir opp....
;-)
 tekno freak (15. Nov 2006 17:55) * IP
Er det ingen flere som ønsker friksjon mellom ball og køllehode?
|
|