Tilbake til innleggsoversikten Tilbake
til første side Søk på GOLFSIDEN
Les mer
Her kan du legge inn: nytt innlegg
 Molly - 10. Jun 2010 kl. 20:37 * IP
Tilpasse Køller?
Lurer på å kjøpe meg noen nye jern da golf ha tatt helt av i år.
Hvor mange av dere har tilpasset køllene deres og da hvilkern hcp har du?
|
 veggiss (10. Jun 2010 20:39) * IP
hcp 13, men har hatt tilpassede køller siden jeg kjøpte mitt første jernsett som grøntkort spiller.
 Green (10. Jun 2010 20:45) * IP
Tilpassede køller, men standarden passet for meg, så ble egentlig kun skaft og grep som ikke er standard. :p (Hcp. 23.3.)
Det forrige settet var ikke tilpasset, men siden jeg uansett mer eller mindre passer til standarden er det ikke så vannvittig stor forskjell. Skaft og annen type køller gjør imidlertid at jeg får mye bedre (og lavere) ballbane. (Køllene kommer egentlig med R300 High Launch, som pro'en som tilpasset mente jeg absolutt ikke burde ha).
 ivrig (10. Jun 2010 21:28) * IP
Når det gjelder tilpasning av utstyr så har dette lite med hcp å gjøre.
vil nesten si at jo "dårligere" golfspiller man er, jo viktigere er det å få tilpasset utstyr. veldig gode spillere klarer å tilpasse seg det meste av utstyr, mens andre som sliter litt mer trenger egentlig all den hjelp de kan få.
absolutt anbefalt å tilpasse utstyr uansett hvilket nivå man spiller på...
 Mats (10. Jun 2010 21:41) * IP
hcp rundt 13, spiller med cællæway rett fra hylla, uniflex stålskaft. prøver å holde meg unna custom-hysteriet enn så lenge :)
 jonag (11. Jun 2010 10:29) * IP
Tilpassning er at kølla kommer i rett posisjon til ballen for alle køller uten særlig manipulasjon.
Kvaliteten på fabrikkmonterte sett har mange ganger vist seg å sprike for mye for fysiske parametre som påvirker følelse, release, timing.
Tilpasning sjekker også hva man trenger for sin evne for å få maks ut av teknologien for seg personlig
Det finnes ingen standard...
Tilpasning fikser punkt 1 og det fikser pkt 2 og pkt 3.
Kjøp av hyllesett øker risiko for at pkt 1 og 2 ikke er på plass og normalt har en proshop liten peiling på pkt 3.
 Birdie (11. Jun 2010 15:41) * IP
Mats kjøper vel sko uten å prøve også sikkert...
Jeg spiller på 5 i hdcp og har de seneste 2 år spilt med custom fit køller. Har aldri hatt så rent balltreff. Gått over til 12 graders driver fra 10,5. Slår lenger og rettere.
Anbefales!
 Kjell249 (12. Jun 2010 00:39) * IP
Hvor gjør dere det? Vet at AR svarer MM, men jeg er interessert i en i Osloområdet. Har tenkt å kjøpe meg mye wedger. Jeg har stiv flex fra 3-P, men normal i wedgene. Fungerer bra, men kanskje det hadde blitt enda bedre med stiv flex? Hva med bounce? En med lite og en med mye? erfaringer?
 ivrig (12. Jun 2010 11:35) * IP
standard skaft på wedger er S-300.. altså stiff.
jeg ville ha valgt to sett med wedger om du har mulighet. da kan du velge bounce utifra de forholdene du spiller under..
52-56-60 er en fin kombinasjon. personlig ønsker jeg så lite bounce som mulig på min 60 grader og har en del bounce på 56.
jo hardere underlag jo mindre bounce. er det sikkelig vått ute ønsker du mye bounce. harde bunkere lite bounce, og bunkere med mye/løs sand trenger mer bounce...
 AR (12. Jun 2010 12:08) * IP
Kjell249; prøv deg fram og forsøk å finn en som har god greie på dette på egen hånd. Dette med stiv og normal flex; har du virkelig sjekket stivheten i køllene dine? Det kan variere svært mye uten at du vet det selv. Det som står på merkelappen på skaftet kan inneholde store variasjoner fra kølle til kølle og sett til sett.
Hvis du virkelig har interesse for dette før du tyr til lettvinte løninger, anbefaler jeg denne artikkelen: http://www.golfsiden.com/Larskrossen120608.html
 Mats (12. Jun 2010 16:38) * IP
Birdie: Hva har det med saken å gjøre? At jeg trives med hyllevare og spiller greit med det betyr ikke at dette er det riktige for alle andre. For min egen del er det putting og nærspill som er grunnen til høyt hcp. Hjelper lite å putte stiff skaft i driver og alle jerna da vet du :)
Sko prøver jeg selvsagt før kjøp.
Hadde jeg vært 2 meter høy og like muskuløs som Andreas Thorkildsen hadde jeg nok gått for custom-fitting, men sparer heldigvis de pengene enn så lenge.
 ivrig (12. Jun 2010 16:51) * IP
@mats
hehe.. syns du sa at du spiller med callaway! der er custom inkludert i prisen....
men du velger altså å la være... lol
 Mats (12. Jun 2010 18:38) * IP
@ivrig: rasket bare med meg et sett fra hylla når jeg var i sverige på harrytur :)
 Dr Hook (12. Jun 2010 19:50) * IP
Golf er en fanastisk greie. Utstyr betyr ALT, men allikevel så lite. Det blir som andre hobbyer som skikjøring, fisking, sykling, jakt, vin/champagne, biler, motorsykler, fly etc etc......
Utstyr kan kjøpes og byttes ut så mye vil vil prioritere, det kan være custum, rett fra hylla, second hand..... Like forbanna morro uansett når det havner nye køller i baggen ;-)
Likt for alle køller uansett type; de funker best før de er betalt ;-)
Gøy med Marius Thorp som virker å ha funnet tilbake til god-formen!!!
Håper han knaller til med en god siste runde i morgen.
God Helg!!
 jonag (13. Jun 2010 17:08) * IP
Etter å ha brukt ganske mange år på å finne ut av grunnen til at man trenger tilpassede køller er det med litt blandede følelse å lese hvordan folk tenker. Jeg vet etter mange nok bevis at tilpassning er det helt klart beste for alle golfere.
Det mest tragikomiske er at man stoler på at utstyr i butikken er det tryggeste, beste, der man får mest for pengene, etc. Det er selvfølgelig de fleste ganger rimelig feil. Godt markedsført, godt varemerke, grei lavkost masseproduksjon, god distribusjon, "konkurransedyktige priser". Det er det man betaler for. Overskuddsmaksimering, ikke kvalitetsmaksimering for kunden.
Fakta er at ingen hadde giddet å selge golfkøller om ikke avansen er høy og produksjonskostnadene lave. Ingen kan drive en liten golfbutikk uten å ha lave nok lønnskostnader. Få kan ha nok varesortiment eller testkøller nok og tid nok for hver kunde, feks med launch monitor, etc.
Golfkøllesalg i Norge er litt stuck. Skulle jeg selv levd av det måtte prisen vært høyere enn et butikksett og spillere måtte ha kuttet ut å bytte hele tiden fordi man tror det neste nye er mye bedre.
Forresten, det neste nye er ikke bedre om dagen. Det kommer utrolig lite nytt på jern-fronten for tiden som hjelper golfere noe særlig, snarere tvert imot. Drivere står på stedet hvil etter MOI-kjøret og er på tilbakegang pga økende skaftlengder, foruten disse justerings-greiene, men vet ikke hvor mye dette egentlig hjelper. Woods og hybrider har fått sin facelift fra før. På skaftfronten skjer vel det meste.
Mitt beste råd er at dersom man har et golfsett som funker godt og man spiller bra med det, IKKE bytt. Sjansen er stor for at man spiller dårligere fremover med noe nytt fordi det vil være totalt ukjent, annen lengde, flex, lie, feel, etc, etc. Jeg gråter når folk tror de må venne seg til et nytt sett. For noe tull. Man skal ikke måtte venne seg til nye gode sko, de skal bare passe. Samme med køller.
Jeg selv kan ikke kjøpe noe i butikken. Da må jeg plukke det fra hverandre og rydde opp i justeringene. Må tilpasse det til meg. Jeg har jobbet med eget sett lenge og det kan jeg ikke bytte på mange år. Det ville vært idioti siden det endelig funker bra.
Mange kan velge å drite i dette og det er OK. Men at gode spillere velger å se bort i fra dette er vanvidd.
Men enhver må gjøre det en tror på.
 Kjell249 (13. Jun 2010 22:38) * IP
Jonag: Men hva er tilpassing? Jeg har fått tilpasset lie, grepstykkelse og stivhet i skaft. Dette i tillegg til å prøve mange ulike jernsett for å finne ut hva som passer.
Men i følge artikkelen til MM (http://www.golfsiden.com/Golftips/golftip2408.html) så er forskjellen så stor på fabrikkmonterte køller, at 7 jernet kan ha L flex mens 6 jernet kan ha X flex. Selv om jeg ikke helt kjøper at det i artikkelen står at det er så vanskelig å måle flex, men MM klarer det. Men seriøse produsenter som titleist ikke skal kunne klare det?
Må alle da bygge sitt eget sett fra bunnen? AR foreslår å sende settet til MM, men hvordan skal han kunne vite hva jeg trenger for flex, lie og loft uten å se meg slå? Han kan sørge for at settet "henger" sammen, men da kan det være det ikke passer meg i det hele tatt.
Hvis alle skal spesialtilpasse settene sine, så hadde ikke mange begynt med golf. Jeg er over middels interessert men synes dette med kølletilpasning er vanskelig.
 AR (13. Jun 2010 22:52) * IP
Kølletilpassing ER vanskelig. Helt riktig, Kjell249. Matz Modéer kan sjekke opp de køllene du har og gi en omfattende rapport. Du har helt rett i at det er viktig å sjekke om køllene passer godt til deg. Da må du selvsagt være til stede for å få testet skikkelig.
 veggiss (14. Jun 2010 00:37) * IP
du trenger en frekvensmåler og en vekt, da kan du tilpasse utstyret ditt selv slik at det er "likt" gjennom hele settet. vil du derimot teste om det er riktige køller for deg så bør du på en launch monitor.
 Friedman (14. Jun 2010 00:48) * IP
Stiller spørsmålet her: Hvor får man tak i blytape i Norge? Kjøpte fra Golfsmith før, men shipping er dyrt.
 jonag (14. Jun 2010 09:28) * IP
Produsentene tar seg ikke råd til å måle og justere like mye som en køllemaker. Ergo får man mer sprik i køllesettene.
Flex er ikke bare stivhet, men også hvor og hvordan skaftet flexer.
Ja det er litt vanskelig, men for en seriøs produsent er det faktisk ikke vanskelig i det hele tatt å iallefall hindre sprik i settene. Tilpassning av lengde, lie og godt balltreff burde proshop klare med testing og launch monitor og da ville det vært mer eller mindre i boks for alle.
 AR (14. Jun 2010 11:02) * IP
Kjell249: "Selv om jeg ikke helt kjøper at det i artikkelen står at det er så vanskelig å måle flex, men MM klarer det."
Alle kan klare dette hvis de har en skikkelig frekvensmåler, selvsagt. Matz Modéer har en skikkelig måler. Men de fleste frekvensmålere måler feil fordi de ikke "clamper" skaftet som de må for å gi konsistent måling. Dette gjelder spesielt steppede stålskaft. Uten en god måler - og slik som det ser ut idag, må man enten bygge skaftholderen selv eller kjøpe mye mer kostbart utstyr enn det Golfsmith, Golfworks og andre tilsvarende selger). Det viktigste punktet i holderen er rett i overgangen til fritt skaft. Hvis et step ligger en bit inn i holderen fra dette punktet, klarer få frekvensmålere i markedet å måle korrekt (den svingende lengden blir feil, og dermed frekvensen for køllen). Det kan være store tildels store feil. Når måleapparater som ikke er gode nok måler feil, er man ikke kommet særlig lenger.
 Kjell249 (14. Jun 2010 11:17) * IP
veggiss: hvis du leser artikkelen til MM som jeg referer til over, så ser du at en launch monitor ikke er nok for å teste hvilken flex du skal ha. Kort fortalt sier artikkelen at utgangshastigheten på ballen ikke entydig kan si hvilken flex du skal ha, for det avhenger av hvor i svingen aksellerasjonen finner sted.
Personlig når det gjelder flex tror jeg på testing av køller. Dvs at ballhastigheten ikke avgjør flex, men ballbane, lengde på ball, konsistens og følselse.
 ivrig (14. Jun 2010 11:46) * IP
hehe.. sorry, men jeg må le
ingen tvil om at tilpasset utstyr er en fordel. det er egentlig ikke noe å diskuttere i det hele tatt.
men her går man ikke bare et lite hakk over men mange mil.
jeg ser til stadig alt form mange der ute på banen som er mer opphengt i køllehastighet, ballhastighet, og andre tekniske ting en det å spille golf!
ikke bare en gang jeg har spilt i samme ball med folk som ikke snakker om annet men samtidig ikke er i nærheten av å treffe ballen sikkelig!!!
det som er viktig er at alle jerna er "like" dvs at de er satt sammen likt slik at de oppfører seg likt.
så finner man et hode man er konfortabel med og et skaft som gir en ønsket ballbane. dette er noe man nesten kan se med det blåtte øye på rangen. med en monitor er det selvsagt best.
når dette er gjort. SÅ SPILL GOLF!!! igjen. jeg ser alt for mange runder som blir ødelagte fordi man har fokus et helt annet sted....
 AR (14. Jun 2010 12:21) * IP
ivrig, du har gode poenger. Golf er meget sammensatt; måten å svinge køllene på, det mentale, utstyret, reglene, etiketten etc. De aller beste trenger selvsagt meget godt tilpasset utstyr for best mulig resultater. Slik er det i alle idretter.
For en nybegynner er det viktigste å komme i gang. Da spiller det liten rolle om driverskaftet veier 5 gram mer eller mindre.
Man får selv bestemme hvor grundig man skal gå til verks innenfor svingteknikk, kølletilpasning, regler, det mentale og etikette. Innenfor de to førstnevnte områdene trengs det definitivt kvalifisert hjelp for å nå langt. Hvis det er et sterkt uttrykt ønske om å nå langt i golf.
 Jan Erik (14. Jun 2010 12:24) * IP
Tilpassing er sikkert vel og bra hvis det gjøres ordentlig. Kjøpte selv et jernsett fra USA der "individuell tilpasning" var med i prisen. Jeg fylte ut et spørreskjema på 20 spørzmaål, og ut fra det fant du ut vinkler og flex. Settet kom med Stiff stålskaft og sikkert mange fine vinkler. Resultat: Slo to jern kortere enn med det gamle settet. Fikk heldigvis solgt det til en det passet bedre til.
Derimot valgte jeg driver ut fra å prøve samme hode på forskjellige skaft. Stor forskjell, som gjorde det enkelt å velge rikig. Hcp 8.2.
 AR (14. Jun 2010 12:51) * IP
Interessant, Jan Erik. Men husk at Callaway for noen år siden reklamerte med at jernkøllene deres gikk lengre enn andre merker. Det meste (all?) av forklaringen lå i at loft i jernene var redusert slik at 9'er jernet hadde omtrent samme loft som 8'er jern hos andre produsenter. Som kjent vil verden bedras (men ikke på nynorsk).
Eller sagt på en annen måte. Hvis du skriver et 7-tall på en kølle som normalt har et 6'er jerns loft, så slår du ikke noe lengre med den kølla lievel.
Men det er flere faktorer enn loft som bestemmer hvor langt du slår med en kølle. Skaftet har svært mye å si.
 Jan Erik (14. Jun 2010 13:02) * IP
Ja da AR, jeg husker de reklamerte med "The longest irons" og ble tatt med buksa nede. Men jeg kjøpte Mizuno med True Temper skaft. Men med S på, virket de likte følsomme som et spett. Har samme skaft nå men med R på, og stortrives.
 veggiss (14. Jun 2010 13:54) * IP
AR: slik er det jo enda, "normal" loft på en pw er nå 44/45 grader pga dette.
Kjell249: jo, en launch monitor vil være nok. du vil se ballbanen og spinntallene. da kan du korrigere med forskjellige skaft for å få ønsket ballbane, lengde og spinntall.
 Dr. Green (14. Jun 2010 14:26) * IP
Jeg tilbrakte noen timer på en innendørs svingmonitor i USA når jeg var der nylig, og gledet meg stort til å komme ut å spille med nyinvesteringen. 5 runder senere var jeg skuffet over spredningen og variasjonen i driveren. Den gikk altfor høyt og missene kom både høyre og venstre. Gleden var da stor over å få prøve en nyinnkjøpt driver av en kompis på rangen siste dag. Ballbanen og stabiliteten kom tilbake, og nok en driver ble kjøpt - helt uten "objektiv" launchmonitortesting. Den er i baggen fortsatt, og kommer nok til å bli der en stund.
Litt uenig med deg mao Veggis. Jeg kommer nok ikke til å kjøpe noen driver igjen uten å ha sett ballen fly i frisk luft!
 AR (14. Jun 2010 14:31) * IP
Noen sier at beviset ligger i puddingen, men det utsagnet er vel bedre på engelsk.
 jonag (14. Jun 2010 14:31) * IP
OK, om jeg skulle ha tilpasset noen...
1. jeg ville ha sjekket hvordan spilleren slår ballen, opp i ballen, godt ned i ballen, svinghastighet, sidespinn, nøyaktig treff, launch angle. en monitor og å se ballbanen er bra.
2. så ville jeg ha valgt et hode som passer til spilleren. Cavity/muscle, bladlengde, høyde av tyngdepunktet, offset, bredde på såle, grad av følelse, utseende, pris
3. så ville jeg ha gått i bagen hans idag og plukket ut det jernet som spilleren har som favoritt, målt den eller de køllene personen liker, kanskje også den kølla han liker minst. Målt vekt, MOI, flex, lie og sett på hva slags hode spilleren spiller med
4. jeg har nå det som trengs for å lage noe som minst er like bra eller bedre enn dagens køller. Alle køller vil selvfølgelig harmonere fordi man måler og setter sammen korrekt, køllehodet funker.
Skal man prioritere hva som er viktigst å få rett er det i denne rekkefølgen:
lie
lengde
MOI
flex
Flex er ikke så overvettes viktig, mens lie er helt nødvendig å få rett for å klare å stole på køllene.
Lengde kan gi feil oppstilling og MOI kan gi timingproblemer.
Går man i butikken får man ikke kontroll eller særlig hjelp til noen av de punktene jeg satt opp over, men noen få unntak. I tillegg kommer det at kvaliteten fra håndtverk fra en køllemaker er bedre enn fra et samlebånd.
Slik mener nå jeg at det står til med golfkøller idag...
 veggiss (14. Jun 2010 14:51) * IP
Dr. Green: jeg skriver da vel ingen steder at man må stå innendørs?
 Green (14. Jun 2010 14:55) * IP
Samtidig er det vel et spørsmål om køllene tipasses de feilene du gjør i dag, eller om de tilpasses det du gjør når du gjør ting riktig.
Noen ønsker såvidt jeg har forstått køller som passer de "feilene" de har innarbeidet og faktisk kanskje spiller bra med. Da fungerer i alle fall spørreskjemaet på golfsmith osv. heller dårlig vil jeg tro. Jeg får min del ba pro'en korrigere oppstilling osv. og bestille køller som passer meg når jeg gjør ting rett.
 ivrig (14. Jun 2010 14:56) * IP
dette er veldig sammensatt.
mulig prioritetsrekkefølgen din stemmer Jonag. men, jeg ville ikke valgt den.
en spiller med hcp 20 som kommer med titleist MB hoder på projekt X 6,5... men riktig lie og lenge.. han vil antagelig ikke klare å få ballen opp i lufta om han treffer kula i det hele tatt...
derimot kommern med 2 grader opp (som han ikke skal ha) og litt for lange skaft. da er problemet hans at han antagelig drawer litt for mye... noe ha faktisk KAN spille med i motsetning til første eks.
det første eks er faktisk ikke tatt uta av det blå. det er noe jeg har sett sel på en golfbane. hvor spilleren var fortvilet og ikke skjønta hva som ikke fungerte....:-)
 jonag (14. Jun 2010 16:16) * IP
nja, man må jo ikke ta ting ut av sammenhengen.
Alle parametre må stemme rimelig godt og køllene må passe rimelig godt nok, men parametre har litt forskjellig grad av virkning på resultatet.
En med 20 i hcp som spiller køller med riktig lie og lengde kan veldig godt slå gode slag med de køllene. Han kan hende har en høy svinghastighet og kanskje han også slår ned i ballen. Men normalt har man da helt og holdent driti i tilpassningen. Et klassisk eksempel på null tilpassning og en grunn til at vi i det hele tatt diskuterer dette på denne tråden.
Enig i at for flat lie har mye mer negativ virkning enn for upright lie for treffet sin soliditet. Da vil bouncen virke så dårlig at man omtrent mister balltreff. Men med upright vil man ikke få bare en draw, men en pull-draw og det er ikke bra å spille med i lengden. Da må man jo sikte seg til høyre hele tiden og det er vanskelig å legge av seg. Upright for en wedge vil gi en pull for drawen blir så liten.. Dog, man treffer ballen og kan spille seg ned. Dessverre har noen "tilpassere" lagt til en vane å gi mer upright for å kompensere for en fade eller slice. Ikke bra...
Mitt poeng er at jeg kan endre lie litt for flatt og ødelegge et balltreff. Jeg kan endre for upright og ødelegge siktinga
Jeg kan endre på lengden ( som henger sammen med lie) og ødelegge oppstillingen og svingplanet.
Jeg kan la MOI være hopp og sprett og gi uren timing mellom forskjellige køller = urent treff, varierende lengde og høyde
Jeg kan ha for mye flexforskjell slik at man ikke får helt feeling for køllene og noen gir litt draw, noen litt fade, noen rette og noen urent treff eller til og med tynne slag.
Eller jeg kan gjøre litt av alt og få et passe dårlig utilpasset billig masseprodusert sett som folk går og kjøper og tror de har gjort et godt kjøp...
 Pølse med brød (14. Jun 2010 16:48) * IP
Jeg (3-4 hcp)har vært igjennom alle faser, jeg har vært en grønnskolling som kjøpte utstyr uprøvd forde det så kuult ut eller andre anbefalte, jeg har kjøpt dyrt, jeg har kjøpt billig "custom" køller, jeg har fått tilpasset settet hos fagfolk.
For meg er konklusjonen at så lenge du er "in the ballpark" av hva du trenger må resten av tilpassingen skje på banen under realistisk spill.
Nå prøver jeg utstyr kun på banen mot det jeg vet fungerer bra i baggen. Er det mye bedre byttter jeg ellers ikke.
Med "in the ballpark" mener jeg at lie, lengde, hodetype og fleks må være tilpasset i den forstand at settet er harmonisk og gjør det lettere å spille.
Under gjentatte tilpassinger har jeg blitt anbefalt blades eller muskel back køller fordi jeg har en høy ballbane med mine forgiving cavity backs som er 10 år gamle. Vel og bra det, jeg slår lavere og en kølle lengre med jern, men under spill på bane er presisjonen og balltreffet 20-30 % dårligere fordi blades er værre å spille med.
En av mine hybrider avviker sykt mye i frekvens fra resten av settet mitt, jeg klarer ikke å slå den fra tee om jeg fikk en mill, men fra tung ruffen fungerer den utrolig bra, jeg kan dundre ned på ballen med kraft og slår lett 200 meter lavt. Et eksempel på en kølle som aldri ville havnet i baggen ved tradisjonell tilpassing, men som gjennom testing fungerer til enkelte slag.
Industrien hyper dette med ustyr, tilpasserne hyper dette, sannheten er at du kommer langt ved å bruke huet og stole på deg selv. Til syvende og sist er tilpasserne og andre noen som skal pushe varer på deg, og de er villige til å si både det ene og det andre for å selge.
Mulig det finnes noen seriøse der ute, men etter 15 år er jeg fortsatt usikker. Har ikke tall på alle de gangene jeg har blitt møtt med forslag om å øke grepstykkelsen eller forlenge settet før de har sett på hvordan jeg svinger. Når de merker at jeg kan mye om dette, legger de seg flate og spør hva jeg vil.
Jeg har to kamerater som har blitt lurt på sett med glinsende blanke blades med stive X skaft osv. Mulig de har virket inne på monitor, men på banen er det trist å se den barnslige gleden til gutta over utstyret til 10 000 kroner gå over i frustrasjon når det viser seg at det gamle settet til halve prisen var mer lettspilt.
 jonag (14. Jun 2010 17:14) * IP
Veldig enig i det meste PMB. Stakkars mange der ute.
Bra du ikke bytter til blades for å ta ned ballbane. Det er bare tull. Ballbane tar man ned med å ikke ha ekstremt lavt tyngdepunkt og ved å ikke ha ekstrem kick i skaftet og ved å ikke ha masse offset og mest ved å slå lavere ved å delofte. Alle andre måter å slå lavere blir som å lære seg å tuppe ballen mer på ekvator for å sparke lavere. Null kontroll.
Men så er det at blades er vanskeligere enn cavity like feil som rett. Det er andre faktorer enn ytre som betyr noe. Det er plassering av tyngdepunkter, bladlengde, hosellengde, tåvekting, cavity som betyr noe. Går man til golfsmith feks er de rene blades de har mer lettspilte enn mange av cavity-modellene. Morsomt ikke sant ? Lett å skaffe deg blades som virker PMB og til og med med skikkelig saftig feel i...
jeg er ikke proff tilpasser og har null omsetning, bare oppsummerer mine erfaringer og tilegnet kunnskap fra noe som er meget interessant. Håper man gir meg kredit på den basis.
Forøvrig mener jeg at å ha en hybrid som bare kan brukes fra rough rett og slett er en forbedringsmulighet du må fikse. Jeg har en hybrid eller flere jeg kan slå fra rough og fra tee og fra FW...
For å få det perfekte settet må spilleren selv vite hva han skal føle etter og hva han vil oppnå. I den forstand må man bruke tid og egen kunnskap. Helt klart.
Egentlig skulle jeg fått testet litt med tilpasning med noen som virkelig er gode til å spille uten at jeg vil tjene en krone. Vil bare tjene erfaring og litt gøy. Det hadde vært interessant. Kanskje noen som er villige til å ta utstyrskostnaden for å finne ut mer om spillbarhet og MOI matchet personlig.
Industrien tjener på å selge noe billig dyrt. Tilpassere tjener på å ha nok omsetning for å leve av det. Det er vanskelig å kombinere topp kvalitet, mye arbeid, lav pris og stor omsetning...
Nei, jeg har ikke 100% løsning her gitt...
 AR (14. Jun 2010 18:54) * IP
Det er en misforståelse at man kan regulere ballbanen med fleks. Man kan til dels gjøre det med loft. Framfor alt kan man gjøre det med svingen. Riktig fleks for en spiller bør man ikke endre uten videre etter at den er bestemt etter nøyevurdering av slaglengde, køllehastighetog presisjon.
Se f. eks.: Valg av skaft: http://www.golfsiden.com/utstyr%20skaft0111.html
 Pølse med brød (14. Jun 2010 22:17) * IP
Dette med høyt lavt henger også mye sammen med hvor høy du er. Små spillere har naturlig flatere svingplan en høyere. Det å presse en høy spiller til å svinge flatere er tull spør du meg.
Det å flytte kick punktet høyere for å få ned banen har jeg også dårlig erfaring med, med en markert inn to out sving blir det mye push med mindre kick nede og særlig med stivere fleks.
Selv regulerer jeg ned banen noe ved å bruke en ball med mindre spinn. Med greenene vi stort sett har i norge trenger ikke jeg mye spinn uansett, så lenge den er god å putte med.
Personlig tror jeg pøttern er den viktigste å tilpasse. Har selv testet massivt med pøttere i år og tilpasset lie og grep, fått meg et annet hode og med en god innsert jeg liker til min noe harde ball. 12 enputter siste runde tyder på at det virker, 7 på rad. (sier vel også at jeg treffer få greener....he he)
 trond (14. Jun 2010 22:37) * IP
PMB.Dette var veldig "forløsende."
Har etter mange runder med råd og tilpasning erfart at
utstyr som fungerer på banen "for meg," er det beste for meg.Også helt enig med AR i at regulering av svingen er et av de viktigste momenteter for å regulere ballbanen.
Kunne tenke meg å høre litt om andres erfaringer med
eksprimentering av sving for å endre ballbane.
 AR (14. Jun 2010 23:32) * IP
Jeg må korrigere meg selv litt fra det som står over. Jeg vil gjerne presisere at man KAN bruke flex for å regulere ballbane. Det blir imidlertid som å slenge barnet ut med badevannet. Det vil gå ut over både slaglengde og presisjon.
Valg av skaft kan man, som jeg har nevnt tidligere, få en orientering om i linken under. Sikkert lærerikt for mange golfspillere som er interessert utstyr.
http://www.golfsiden.com/Golftips/golftip2408.html
 jonag (15. Jun 2010 09:29) * IP
For jernkøller er det vanskelig å endre ballbanen særlig mye med skaft. Noe kan justeres på launch angle og spinn, men slår man høyt slår man høyt med alle køller og vice versa.
For woods og hybrider kan man endre mye mer.
 Bastian (15. Jun 2010 12:02) * IP
Hva kom først? Høna eller egget?
Stasj og utstyr er en stor stor del av golfen. Gubber som har nedbetalt de meste av lån, fått ungene ut og har kommet til enighet med kona at det er greit at gubben blir borte noen timer i helgene. Disse gutta (og jentene for så vidt) har bestemt seg for å bli gode i golf. De kjøper seg rangekort med 1000 bøtter for i år skal de bli gode. De skal slå lengre, treffe flere greener og bruke færre putter. De kjøper ProV1 og Nike Platinum, de dyreste Ecco skoa og litt for trange bukser, skal jo uansett komme i form i sommer. De booker dobbeltime på launch monitor og stiller med glinsende panne, nå skal golfens mysterier løses. En dobbelttime senere er han overbevist, i år blir handicapet kuttet i biter! Lie vinkler er justert, grepene har blitt dobbelt så tjukke, skaftene er så i frekvens at de tar inn P4 og køllehodene har høyere MOI enn telefonkatalogen har sifre.
Med svette hender trekkes rangekortet. ”Ny saldo – kr 9980”! Etter et par prøvesvinger ligger den hvite kula klar for å bli sendt ut i stratosfæren. Banksvingen starter med uovertruffen eleganse, vekten flyttes ballerina lett over til høyre ben, hendene passer hoften, venstre skulder under haka, vekten flyttes bestemt over til venstre ben, hendene faller med tyngdekraften ned, køllehodet nærmer seg ballen med en fart som hadde gjort Tiger stolt!, et lite ”wank” i det ballen blir sendt ut over rangen i knehøyde og kølla låser seg i rangematta.
Fæl historie, jeg vet, men etter og tilbrakt mange timer på rangen så tror jeg ikke det er utstyret som er problemet. Har man en sving som forandrer seg fra slag til slag så er det begrensninger på hva man får ut av tilpassninger.
Pass på at fleksen er riktig, tilpass lengde, lie og gjerne grep(dette er ting proshoppen der du kjøper køller burde tilby), men bruk heller penger og tid på protimer, trening på nærspill og range
 AR (15. Jun 2010 12:18) * IP
Bastian, du har helt rett i at det ikke går an å tilpasse køller til en person som har en sving som forandrer seg fra slag til slag.
I din siste setning beskriver du tilpasning av køller. Spørsmålet er hvor stor vekt man skal legge på en slik tilpasning du beskriver.
En spiller som har en sving som forandrer seg fra slag til slag er en nybegynner. Vedkommende bør lære seg grunnteknikken skikkelig hos en instruktør. Etter hvert som ferdighetene blir bedre, øker trolig også behovet for godt utstyr. Godt utstyr for vedkommende person.
 1Putt (18. Jun 2010 09:01) * IP
Noen som har testet Callaway Diablo Forged Irons? har testet med Flightscope og skal prøve på bane neste uke. Hører gjerne hvordan andre har opplevd dem.
 jonag (18. Jun 2010 09:29) * IP
likevel er det litt feil AR og Bastian. Det går rett og slett ikke an å lære seg golf med feil køller. Det er mange mange barn som feks prøver dette. Altfor lange køller, aldri riktig oppstilling, aldri bra treff, så slutter de...
 AR (18. Jun 2010 09:58) * IP
jonag, det går an å spille golf med dårlige køller, men det er mye bedre med køller som passer godt til spilleren. Jeg tror vi er enige om akkurat det.
 Wilson (18. Jun 2010 10:09) * IP
jonag
Til å være "spesialist" så drar du det litt langt i argumentasjonen når du nevner barn med for store køller eller damer med herrekøller. Tunge og uhåndterlige..
Der er vel "alle" enige, tipper jeg.
Det jeg mener er å gå for langt er når det ikke holder med riktig flex, riktig lie, riktig lengde og riktig tykkelse på grep. Har man det så kan man klare å lære og spille golf.
Når noen hevder at man må spine, moi-matche og bruke mikrometer på tilpassing av grep da blir det litt mer enn det de fleste "må" ha.
 jonag (18. Jun 2010 10:40) * IP
graden av feil snakker vi om. Ikke perfekt tilpasset funker godt nok. 3 tommer for lange og 2 grader for flatt går dårlig. Men dessverre skjer dette siste litt for ofte...
Det holder absolutt med riktig flex, riktig lie, riktig lengde og riktig tykkelse på grep, det er bare det at proshopene ikke klarer å gi dette sånn umiddelbart. Jeg mener ikke det, men poenget er nok dessverre at forfatningen til et sett tatt fra hylla slått noen ganger på rangen, ser fint ut, ikke oppfyller dette over.
 Molly (06. Jul 2010 23:41) * IP
Her blei det masse diskusjoner da.
Det endte med at vi tilpasset di køllene jeg hadde. Han sa at vi kommer like langt med å tilpasse di jeg hadde som om vi hadde tilpasse et nytt jern sett. Veldig ærlig av han synes jeg..
Det ble forlenging, nye tykkere grep og ny lie. Var natt og dag på antall gode treff iløpet av en runde.
Var Tom på Losby som hjalp meg med dette. Super pris og service.
 jonag (06. Jul 2010 23:52) * IP
bingo !! gå og spill bedre golf nå :-)
Lie og lengde er meget viktig for alle.
 Mediate (20. Jul 2010 12:36) * IP
Tok en protime for se på køllene, proen la på blytape og jeg slo noen slag med jern og wedger. Han fant fort ut at alle køllene måtte endre lie-vinkel, samtidig som at han endret litt på ballplasseringen min. Endringen på lie-vinkel var fra 0,5-3 grader. når jeg fikk de tilbake har jeg nå et fantastisk mye bedre balltreff, natt og dag forskjell. Har skrevet med meg ned flere ganger på en mnd, mye bedre selvtillit på banen pga gode balltreff, så dette var verdt pengene - Golf er moro
 Enur (20. Jul 2010 12:58) * IP
Nå ble jeg veldig nysgjerrig, Mediate.
Er det lov å spørre hvor og med hvilken pro du hadde denne protimen? Og kjente denne proen deg og din sving godt fra før, eller bare "stakk du innom"?
Høres ut som det var vel anvendte penger ihvertfall!
 Mediate (20. Jul 2010 13:22) * IP
Det var Daniel på Hauger, han kjente ikke min sving fra før
 jonag (21. Jul 2010 22:47) * IP
tilpasning av lie (og forsåvidt skaftlengde) er noe en pro kan mye om gjennom å se på sving og vinkler og oppstilling og ballbane, etc, etc. bra det der. For flat lie er vel det mest umulige å spille med tror jeg.
 Molly (22. Jul 2010 00:31) * IP
Skrevet meg ned jeg også. :D Verdt hver eneste krone. Veldig mye oftere bra ball treff nå enn før..
 AR (22. Jul 2010 15:48) * IP
jonag, det er ikke lett å se for en pro ved å se sving og vinkler og oppstilling og ballbane, etc, etc. Skaftlengden på jern er nemlig hovedsaklig bestemt av korrekt MOI hos køllene. Det er litt spillerom for variasjoner her, men neppe mye over en halv tomme. Hadde vi fritt hatt muligheten å velge vekten på køllehodene, hadde ting nok vært noe annerledes, men det har vi ikke i dag.
 AR (22. Jul 2010 18:04) * IP
Kanskje noen kan trenge en oppfriskning av eksempelvis denne artikkelen. Svært få i Norge vet hva MOI EGENTLIG innebærer: http://www.golfsiden.com/matzjernkoller.html
 jonag (23. Jul 2010 00:30) * IP
MOI kan man justere med hodevekt og skaftvekt innenfor rimelighetens grenser slik at man også kan gi spilleren en riktig lengde på skafta. MOI-tilpassning, frekvenstilpassning og skaftlengdetilpassning kan være "motstridende" parametre som må stemme. Derfor kommer en pro til kort når han gjør noe annet enn å ta et sett med (u)tilpassede køller og passer på at lie og lengde ser fornuftig ut.
Selv synes jeg skaftlengde er oppskrytt. Det er lengden fra brystet til ballen og timing som gir lengde, ikke skaftlengde. Lie er noe man justerer til slutt. Så da ville jeg som du kanskje også indikerer tatt MOI først og resten etterpå.
Men likevel er det bra at man iallefall kan få spilt med litt mindre feil køller..
 AR (23. Jul 2010 10:36) * IP
Jonag skriver: MOI-tilpassning og frekvenstilpassning kan være "motstridende" parametre.
Disse to er helt uavhengige av hverandre. Derfor er de ikke motstridende på noen som helst måte.
Eller finnes det noe som sier at det kan være motstridende parametre?
 Johnny Miller (23. Jul 2010 21:48) * IP
Parametre er aldri motstridende.
Det er ikke noen åpenbar sammenheng mellom disse to elementene, annet enn at vekten av en type skaft kan variere med frekvens (eller stivhet), og derved påvirke regnestykket dersom man søker en bestem MOI verdi. Variasjon i vekt vil imidlertid være liten, kan lett korrigeres, og kan nok neglisjeres i den allmenne diskusjonen om tilpasning av køller. Tror Jonag mente å si at det er mange elementer som henger sammen i en komplett tilpasning, og at en vurdering av lie og lengde (som er hva en vanlig pro kan gjøre) ikke kan kalles tilpasning slik det er diskutert i denne tråden.
Imidlertid er ARs påstand om at "Skaftlengden på jern er nemlig hovedsaklig bestemt av korrekt MOI hos køllene" helt håpløs. Påstanden gir ikke mening. Mulig du mente å si noe annet, og at ordene stokket seg.
Det er dessuten feil å tro at MOI-tilpassede køller er den eneste veien til lykken. MOI er heller ikke en entydig parameter.
 AR (23. Jul 2010 22:15) * IP
Johnny Miller; utsagnet "Skaftlengden på jern er nemlig hovedsaklig bestemt av korrekt MOI hos køllene", er ikke håpløst. Det er faktisk riktig. Kan du si hva du mener er feil i utsagnet?
MOI er entydig. Kan du utdype hvorfor du mener at MOI ikke er "en entydig parameter"?
 Johnny Miller (23. Jul 2010 23:06) * IP
MOI sier ingenting om balansepunktet i køllen. Det er uendelig mange kombinasjoner av grep+skaft+køllehode+vekter som kan gi den samme MOI.
La oss si, AR, at du har et favoritt 7-jern med et 120g stålskaft, med en MOI på ca 2600. Du sier til en køllemaker at du ønsker et 50g grafittskaft i køllen, men at den skal bygges til samme MOI. Dette kan gjøres, kan legge i noen blyvekter eller tape, og køllen med 70g lettere skaft har samme MOI. Vil den føles lik i svingen?
Ofte er det greit for forståelsen å betrakte ekstreme tilfeller. Et standard 7-jern veier kanskje 400-450g. Dersom køllen var laget av aluminium, ville vekten vært ca 150g, ikke særlig holdbar og for lett for formålet, men likevel. På denne lette køllen kan man sette et par hundre gram blytape noen cm under grepet, og man har en kølle med MOI på omtrent samme nivå som utgangspunktet vårt. Vil en slik superlett kølle med masse vekt lagt til høyt oppe på skaftet føles lik i svingen?
Man kan mao ikke spesifisere en kølle fra MOI alene, resultatet kan bli svært varierende. Dersom man spesifiserer en kølle med både MOI og balansepunkt, begynner man å nærme seg.
Når det gjelder det andre utsagnet må det vel være du som bør forklare, i og med at det ikke gir mening, og derfor er vanskelig å diskutere.
 jonag (25. Jul 2010 16:35) * IP
Tillpassning er en tradeoff mellom de parametre som påvirker køllenes ytelse. Det er feks MOI, balanse, totalvekt, flex, lengde, såle, spillbarhet i hodet. De påvirker hverandre i ulik grad og ofte med motsatt fortegn.
Om man bare bryr seg om MOI kan det som JM sier bli rart.
At MOI er det som kun bestemmer skaftlengde er også bare en av flere filosofier. Det finnes ikke vitenskapelig fakta i alt innen golf fordi golferen påvirkes av feel og kølla påvirkes seff av sving og alt for mye er aldri blitt målt og forsket på i golf.
Jeg tror nå på at geometri også må stemme. Et kort skaft vil nødvendigvis ta kølla brattere inn i ballen og et langst skaft vil nødvendigvis gjøre det flatere. Derfor bør nok en kølletilpasser bruke enten kunnskap om sving og oppstilling eller ta utgangspunkt i noe som fungerer godt for spilleren inn i tilpassningen av nye køller.
Men det at alt ikke er tenkt på i golf selvom millioner spiller det er veldig spennende.
Vi har feks Ralph Maltby og Tom Wishon og de 2 guruer, men er ikke enige om alt. Maltby tror ikke helt på MOI-matching og Wishon har problemer med Maltby Playability Factor.
Men det er enklere å være noen annen som kan bruke det beste fra begge.
 AR (27. Jul 2010 09:04) * IP
Johnny Miller;
Du skriver: "La oss si, AR, at du har et favoritt 7-jern med et 120g stålskaft, med en MOI på ca 2600. Du sier til en køllemaker at du ønsker et 50g grafittskaft i køllen, men at den skal bygges til samme MOI. Dette kan gjøres, kan legge i noen blyvekter eller tape, og køllen med 70g lettere skaft har samme MOI. Vil den føles lik i svingen?"
Nei. Motstanden mot bevegelse er den samme, men mode shape i skaftet er helt annerledes. Køllene vil spille likt, men føles annerledes. Det er spørsmål om hvilken følelse spilleren liker. Resultatet ved balltreff er uansett detsamme. Dette har vært testet grundig på MANGE spillere, og alle som har prøvd dette i praksis er enige om dette.
Du skiver: "Ofte er det greit for forståelsen å betrakte ekstreme tilfeller. Et standard 7-jern veier kanskje 400-450g. Dersom køllen var laget av aluminium, ville vekten vært ca 150g, ikke særlig holdbar og for lett for formålet, men likevel. På denne lette køllen kan man sette et par hundre gram blytape noen cm under grepet, og man har en kølle med MOI på omtrent samme nivå som utgangspunktet vårt. Vil en slik superlett kølle med masse vekt lagt til høyt oppe på skaftet føles lik i svingen?"
Vekt høyt oppe på skaftet påvirker MOI fint lite. Skal man opp til samme MOI som en normal kølle, må man legge så mye vekt (mye mer enn et par hundre gram) oppe i skaftet at det ikke lenger er en golfkølle vi snakker om (den kommer å veie så mye, størrelsesorden kg, at dette vil ødelegge all følelse i køllen). Eksemplet er fullstendig urealistisk.
Du har fortsatt ikke sagt hvorfor du mener at det ikke gir mening. Begrunnelsen kunne vært interessant å høre.
 M45 (27. Jul 2010 12:45) * IP
Slenger inn mine erfaringer:
-MOI matchede køller passer til noen. Noen ønsker Svingvektbasserte køller, men med noe høyere svingvekt på kortere køller (flere på ET som ønsker dette i følge mine kilder). Dette betyr kanskje at en lineær økning av MOI fra korte til lange jern er riktig for mange? Mange kølletilpassere tilpasser f.eks 6I eller 7I (Lengde, svingvekt/MOI, loft, lie, stivhet). Personlig er min erfaring at konstant MOI kan gi for tunge kortjern, så jeg ser etter en lineær variasjon i MOI.
 Mediate (28. Jul 2010 10:31) * IP
Har et sprøsmål til brushanene AR, Jonag og Jonny Miller,
Dere er sikker flinkest alle sammen.
Skjønner jo nå et det er mirakel at vanlige golfere i hele tatt treffer ballen hvis ikke jernkøllene har vært inne til kirurgi.
Men spørsmålet mitt er: Hvordan er med tilpasning av Driver, wood og hybrider? så vidt jeg skjønner er nesten alt snakk om tilpasning rettet mot jernkøllene.
 Johnny Miller (28. Jul 2010 11:19) * IP
"Skaftlengden på jern er nemlig hovedsaklig bestemt av korrekt MOI hos køllene"
Skaftlengden er ikke en funksjon av MOI. MOI er en funksjon av skaftlengde, og flere andre faktorer.
Kommer tilbake til det andre.
 Johnny Miller (29. Jul 2010 00:13) * IP
Tja, brusehaner, kanskje det:-)
M45 er jo inne på det. MOI passer noen. Svingvekting passer noen. Noen køller kan avvike sterkt fra resten av settet for å dekke et spesielt behov, f.eks kan man tenke seg at man bygger en 3-wood med svært høy MOI i forhold til resten av køllene for at denne skal spilles med draw, ta høyresiden ut av spill. Slik kan man leke med oppsett av køller. Skreddersøm av køller er utelukkende en god ting, men å hevde at MOI tilpassing av køller er eneste vei til Nirvana er feil. Individuelle tilpasninger er nødvendig. Dessuten er golfere tilpasningsdyktige. Kan man lære seg å spille med for høy/lav MOI, høy/lav svingvekt: selvfølgelig. Er det bedre med tilpassede køller? Selvfølgelig. Er det dramatisk forskjell? Nei. Noen vil si ja.
Til AR:
Din påstand var at MOI er entydig. Jeg ga et par eksempler på at det ikke er tilfelle. Det første eksemplet var lettere å forstå, da det innebar et skifte av skaft. Det andre var tydligvis vanskeligere, da det hadde et element av tankeeksperiment i seg. Anyway, det første eksemplet innebar å senke tyngdepunktet i køllen før å opprettholde samme MOI, det andre eksemplet medførte å heve tyngdepunktet for å opprettholde samme MOI. Du diskvalifiserer det andre eksemplet som ikke realistisk, som er riktig, jeg skrev jo det, men likevel, etter din argumentasjon skal jo køllen føles annerledes men spille likt så lenge MOI er lik. En kølle av magnesium (lett metall) med en kilo bly festet rett under grepet vil mao føles annerledes men spille likt? Selvfølgelig ikke , du konkluderte med samme ovenfor, og med det har vi også vist at MOI ikke er entydig, en kølle med gitt MOI kan være svært forskjellig fra en annen kølle med nøyaktig samme MOI. MOI er ikke en entydig parameter.
Og for ordens skyld: Hva spiller jeg med? MOI matchede køller. Hjelper det meg? Nja, det tar jo ikke vekk feiltreff, men jeg spiller med en rimelig rett eller svak høyre til venstre kurve i ballen. Før, med lettere køller, var feilslaget en slice. Hadde jeg vært lykkelig med et sett med Nike køller fra hylla i proshopen? Antageligvis.
 jonag (29. Jul 2010 00:17) * IP
neida, jeg drikker sjelden brus, mediate.
driver woods og hybrider er nok enda litt vanskeligere for der får skaftet enda mer å si, lengre, flere skaftvalg og unik skaftoppførsel, mer fleksibelt, etc.
Det man egentlig sier er at å kjøpe et jern-hyllesett uten å sjekke hva man egentlig trenger er lotto. Og å shoppe en hybrid her og en wood er likeså.
noen kanskje mener vi opptrer religiøst, men vi har alle fått føle den direkte virkningen av hva god tilpassning kan bety og det er derfor vi uttaler oss såpass kategorisk.
der er nok både JM og AR og jonag enige.
Og det morsomme er jo at det meste er rett og slett fysisk målbart, så enkelt, men likevel så "magisk" og "vanskelig".
|
|