Tilbake til innleggsoversikten Tilbake
til første side Søk på GOLFSIDEN
Les mer
Her kan du legge inn: nytt innlegg
 Beartown - 19. Feb 2011 kl. 07:18 * IP
Høyde + Vekt += Hva på golfbanen!!!
Dette er et veldig seriøst innlegg.
Jeg er i mitt livs dårligste form. Det at jeg bor rett ved en golfbane gjør dette enda værre. Min sønn vil så gjerne begynne med golf, så jeg er veldig oppmuntret at han vil begynne. No pressure from me. Phil er favoritten. Ganske enkelt når han skriver med høyre, og gjør all sport kjevhendt.
Nå har jeg kommet meg over rygg og nakkeprobleme jeg har hatt, men det er ufattelig mye trening foran meg.
Hvis dere vil dele høyde + vekt er opp til dere. Jeg er ikke den som er beskjeden når det kommer til slikt.
AR: Kan du gi meg litt tips på tørrmark, det er en hel masse år siden jeg var i form. Målet er ned med 15-20 kilo.
Per i dag er jeg 190 - 103 kilo. Jeg ser mer ut som en NFL Linebacker. Litt for mye vekter.
Uansett, er det noen fordel på 190+ hoeydemessig. Jeg har vært på nok turneringer der jeg ser at gjennomsnittet er 10-15+ cm. lavere enn det jeg er.
Tips mottas med a giant smile!!
Det samme for min sønn som akkurat fylte 12, og allerede er 165 cm.
|
 JJ (19. Feb 2011 07:49) * IP
Spis mindre/sunnere og tren mer kondis. Problem solved
 DuffyDuck (19. Feb 2011 08:05) * IP
183-78,5
Skulle gjerne hatt noen kilo mer med muskler. Jogger, men vurderer å begynne trene litt styrke.
Er utaket større enn inntaket, da kam man spise det man vil.
Er inntaket større enn utaket, ops ops pass på=)
 Loif (19. Feb 2011 08:22) * IP
forbrenn mer kalorier enn hva du dytter i deg. simple.
192cm/98kg og trives med det!
 jonag (19. Feb 2011 09:34) * IP
181cm/70kg
Det er ikke nødvendig med trening for å gå ned i vekt. For noen virker det, for andre virker det ikke og for endel virker det motsatt, man går opp i vekt fordi apetitten øker.
Varig vektnedgang får man ved å legge om kostholdet slik at man spiser nok og ikke for mye. Og da snakker jeg ikke om å sulte seg ned for det holder ikke i lengden, da sprekker man bare og går opp igjen.
Et kosthold som dette er kjennetegnet av mat som metter, gir den energi som trengs og som IKKE påvirker blodsukker for mye. Slik mat inneholder proteiner, det inneholder fett og det inneholder grønnsaker. Karbohydrater (for mye pr måltid) som tas lett opp er det du vil unngå.
Med en gang man har naturlig kontroll på metthetsfølelsen og blodsukkernivåene igjennom dagen går energiinntaket ned og "energien" går opp.
Dersom blodsukkeret går som en jojo vil sulten også gå som en jojo ila dagen og man ender med å spise fordi men er sulten uten å egentlig trenge mat. Sult og næringsbehov henger nødvendigvis ikke sammen. Sult og lave blodsukkernivå henger derimot sammen. Dette er enkle sammenhenger kroppen bruker. Poenget er at for å bruke av lagret fett i kroppen tar det litt tid å komme igang og om kroppen har tilgang til rask energi når den vil dekker den behovet gjennom å spise heller enn å komme igang å forbrenne fett. Da blir det vanskelig med vektnedgang.
Mosjon er eneste som virker for kondisen og det er lite som skal til for at den er fullstendig god nok for et aktivt golfliv. Å gå golfrundene er meget bra kondistrening.
Forskning viser at kort og intens trening er meget effektivt slik at å slenge deg med på korte intense kardio og cross training-program kan være veldig bra. Du kan også begynne å jogge og kjøre intervall 2 ganger i uka og passe på å få noen golfrunder i tillegg. Varm opp i 5-10 min, start med korte innsatsperioder som 30 sekunder og den farten du orker slik at du kan gjennomføre 4 drag og fortsatt ha det greit etter hele økta. Dvs ikke ta i max, men ta i så du blir sliten. Hvil/gå/småjogg mellom dragene til all evt syre i bena er borte og pulsen og pusten er mer normal. (2-4min). Hele turen tar ikke mer enn en halv time.
Første gangene føles det helt jævlig. Det vil svi i brystet, vondt i bena, støl dagene etter trening, etc, men dette går over ila første 2 ukene. Neste 4 ukene vil du få en jevn merkbar fremgang og holder du da fortsatt på er du ikke i dårlig form lenger og er på track.
Styrketrening hjelpe ikke så mye på kondisen, men man føler seg sterk, forebygger skader og hjelper golfen om du legger inn litt grunnøvelser, stabilitet, store muskelgrupper. Feks på et gym fikser du det med litt hjelp om du ikke kan dette selv. For forbrenningens del er det fint med muskelmasse.
 Langt og hardt (19. Feb 2011 09:47) * IP
Flott innlegg jonag
 Kjell249 (19. Feb 2011 09:57) * IP
Bra innlegg av Jonag. Bare for å presisere så skal et kosthold for "normalt"vektige bestå av en stor andel karbohydrater, men unngå gjerne raffinerte produkter. Trener du mye er det EKSTREMT viktig med karbohydrater!
 barce (19. Feb 2011 10:03) * IP
2011: 177/73kg
2008: 177/94kg
Gjorde det enkelt. Kaloriregnskap med snev av fanatisme og FatWatch på iPhone. Null trening (med unntak av golf)..
Greit å vite at en stor bic-mac meny ligger på ca. 1470 kalorier.. Spiser man det til lunsj eller middag, så er man fcked!!
Spiser du 1800 kalorier om dagen, går du fort ned i vekt uansett.. Sulten gir seg etter en uke eller to.. Skei ut en gang i blant!
 Testogolfer (19. Feb 2011 11:32) * IP
Nå:190/94kg
August: 2010: 104kg. (høyden er den samme:p)
Som du ser veide jeg ganske nøyaktig det samme som deg for et halvt år siden. Jeg tok tak i en kostholdsdame som jeg selv syns virket oppegående og ba henne lage et kosthold til meg. Det er 2200kcal om dagen, og er ganske "hardt" ettersom jeg forbrenner 2345kcal om jeg ligger på sofaen hele dagen(målt i kroppsanalysemaskin som jeg ikke forsto veldig mye av, men som hun forklarte ganske godt). Jeg syns det virket ganske lite det jeg skulle spise, men det viste seg at jeg var god og mett hver eneste dag og etter en uke lengtet jeg verken etter cola eller godteri.
Dietten ser slik ut:
Frokost: 1dl havregryn, 1dl vann, 1dl melk og vi har havregyrnsgrøt:)
klokka 10: et eple
Lunsj: 200gram magert kjøtt, spe på med så mye ris eller pasta du trenger for å bli mett og så mye grønnsaker du har lyst på.
Mellommåltid: mager kesam og et eple. (vaniljekesam er som godis:D)
Middag: Samme som lunsj(lunsj og middag skal være de to største måltidene dine om dagen)
Kvelds: 3knekkebrødskiver av typen wasa fiber pluss med magert kjøttpålegg.
Tillegg: etter hver treningsøkt skal du ha i deg 45gram proteinshake blandet i vann. Trener du to ganger om dagen skal du ha i deg to proteinshaker osv:)
Om trening: trener du hardt, velger kroppen karbohydrater som energikilde. Finnes masse bøker som er utrolig interessante å lese om emnet. Du må derfor trene rolig, over en lengre periode, dersom kroppen skal velge fettlagrene i kroppen.
PS: Muskeløkende trening kombinert med kondisjonstrening har en fantastisk effekt på fettforbrenning. Mitt beste tips til deg: 3 kondisjonsøkter ila uken(1 langkjøring og to intervall - ala det Jonaq forklarer) samt en gang i uken der du trener styrke på kroppen.
Ellers er det bare å ønske lykke til:) Jeg merker godt at 10kg er borte.
Nå skal bare 10kg muskler vekk fra overkroppen her, så skal du se det blir en bra bandyspiller av meg og:D
 jonag (19. Feb 2011 11:58) * IP
Kjell og testo
Vil ikke åpne debatten om karbo, men som dere kanskje forstår er jeg av den oppfatning at med et så stort inntak av karbo som myndigheten anbefaler er det UMULIG å spise slik jeg beskriver over. Komplekse karber er noe tull. Frukt er blodsukkerdrivende, jucie, godteri, etc. Stort sett det meste av karbo gir for rask blodsukkerstigning dersom det er for mye av det i ett måltid. Og for å få bedre balanse i måltidet må man spiser proteiner og ikke minst fett.
Ny forskning av tunge forskere i USA viser at vår oppfatning av fett er feilaktig og at det er de raske karber som er problemet for våre moderne livstilssykdommer.
Fiber viser seg heller ikke å ha noen bra funksjon da dette rett og slett er ufordøyelig grovmatriale som sliter på tarmveggene som et sandpapir.
Som jeg har brukt tid på å sette meg inn i golfkøller har jeg brukt masse tid på mat og jeg spiser som jeg beskriver og har bedre helse og energi enn noen sinne.
Norsk kosthold er noe av det dårligere i verden med altfor mye tungfordøyelig kornmat og for lite grønnsaker.
 SAbeltann (19. Feb 2011 12:18) * IP
Helt enig med deg Jonag.
Vår ekstremfokus på karbo og fiber i forbindelse med trening er etter egen erfaring feilslått.
Problemet er at man ikke individualiserer kostholdsoppsettet vårt.
Alle har forskjellige behov, og det er nærmest umulig å lage en mal som dekker alle.
Myndighetene lager dermed en plan som de selv tror tar gjennomsnittet, og som dermed KUN vil virke på de som er innenfor gjennomsnittet.
min kropp tolererer karbo svært dårlig, mens jeg kan tyte fett og proteiner uten vektøkning så lenge det er "normal" kost jeg holder meg til.
brød og gjærprodukter, samt hvit fisk og snop gjør meg doven og slapp, mens kjøtt, enten det er rødt eller hvitt, grønnsaker, fettholdige produkter og frukt som ikke har drøyt høyt innhold av sukker gjør meg pigg og energisk.
debatten kan vare evit, og årsaken til uenighetene er vel nettopp det individuelle tilpasningsbehovet som varierer stort fra person til person :)
 Kjell249 (19. Feb 2011 12:20) * IP
Jonag: Først skriver du at fiber ikke er noe bra og så anbefaler du grønnsaker som alle inneholder fiber og noen av typer ganske mye. Det er ekstremt mye "tung" forskning på mat og ingen entydige konklusjoner. Utgangspunktet er forskjellig. Jeg vil absolutt ikke gå ned i vekt og trener mot turrenn. Spør hva landslaget i langrenn mener om lavkarbo diett for sine utøvere. Hadde vært krise. De sliter allerede med å få i seg nok energi som det er.
Hyggelig med dine personlige erfaringer, men i Norge er det nok neste like mange med positive kostholdserfaring som det er mennesker. Vi er ulike og har ulike næringsbehov.
 barce (19. Feb 2011 12:20) * IP
jonag, er ikke noe poeng å overkomplisere dette! Vær litt nazi-kaloribevisst - spis litt frokost, salat til lunsj (da blir du mett!!) - en posjon middag (ikke forsyn deg flere ganger - stopp når du er litt mett).. Og to knekkebrød til kvelds.. Gjør du det mandag til torsdag, så går du fort ned i vekt!!!
 jonag (19. Feb 2011 12:41) * IP
Enhver må dra sin egen slutning, men skap balanse i måltidet, spis mat som gjør at man blir mett og opplagt og slipper å tenke på mat hele tiden.
Kjell, det blir sjelden for mye fiber av grønnsaker. Det er overfokus på fiber i kornmat som øker mengden for mye eller fokus på at fiber er bra og at man øker mengden mye i kosten generelt.
Grønnsaker er i kosten vår pga mineraler, vitaminer.
Barce, du må ha et kosthold som kan holde seg i årevis. Da må man faktisk bli mett. Målsetning er ikke å gå ned, men å være stabil etter vektnedgangen. Jeg er ikke den som lager det komplisert, det er det de som er redd for fett som gjør.
Lykke til.
 veggiss (19. Feb 2011 13:16) * IP
194 høy, 95KG. Helt greit, men hadde ikke gjort noe om jeg la på meg 4-5KG muskler, men gidder ikke det før til høsten.
Når det gjelde mat, så er det en million forskjellige råd og tips, men ingen kan benekte at det er smart å spise mye magert kjøtt og fisk, samt mye grønnsaker. Så kan du supplere utover det.
Selv skal jeg ha bort juleflesket nå fremover, og gjør det enkelt.
15:00 2-3 Grove brødskiver med kjøttpålegg.
17:00 Trening
18.30 Proteinshake/Sjokomelk
20.00 Middag (500-700 gram kjøtt/fisk, 3-500 gram grønnsaker, ris eller linser)
23.00 Kveldsmat (1 Boks Mager Kesam + en proteinshake)
Faste til kl 15 neste dag.
10 gram omega-3, multivitamin, vitamin-d, zma og kreatin som tilskudd.
 Lavkarbo (19. Feb 2011 13:37) * IP
KjellXXX - ikke mange topptrente idrettsutøvere som spiser lavkarbo - helt rett - ikke mange toppidrettsutøvere som har 4 - 5 - 6 - 10 kg for mye heller. Du kan ikke overføre kostholdet til idrettsutøvere til noen normale personer som snaut nok trimmer moderat 2 ganger i uka. Det blir feil.
 jonag (19. Feb 2011 14:02) * IP
Jonas Colting triathlon spiser lavkarbo
Bjørn Ferry skiskyting spiser lavkarbo (OL-mester ifjor)
Deres viktigste erfaring er at skade og sykdomsperioder er redusert og treningskvaliteten og mengden har økt. Rundt konkurranse spiser Jonas Colting karbo etter eget program.
I Norge er det som å banne i kirka. Olympiatoppen holder på gjengs filosofi og ingen i Norge har prøvd det til å kunne si at det ikke virker.
Blodsukker er bare en del av utholdenhet. Fett og oksygen er 2 andre viktige ingredienser.
Men det er riktig at er man toppidrettsutøver har man ikke normalt kosthold likevel, vi som sitter stille og ikke skal yte innen utholdenhet har andre behov.
 barce (19. Feb 2011 16:34) * IP
Jonag, har du noengang vært 30 kg overvektig??
 barce (19. Feb 2011 17:34) * IP
Nå litt mer tid.. Hvis du er 20-30 kg overvektig, så er ikke det pga et marginalt ubalansert kosthold. Da er det fordi du trykker en burger eller pølse på bensinstasjonen før du kommer hjem til middag. Det er fordi du syns noe er så godt at du spiser i et ultraraskt tempo slik at du ikke blir mett før du har stappet i deg 3 porsjoner. Det er fordi det ikke er noe som helst problem å få i seg en potetgullpose med dipp helt alene en lørdagskveld.
Ikke fordi måltidene er litt for lavkarbo..
 jonag (19. Feb 2011 18:11) * IP
Om jeg har vært overvektig eller ikke er uinteressant og setter ingen begrensninger på kunnskap. Ei er jeg proff golfer eller køllemaker, men mener å kunne noe om golfutstyr likevel.
Jeg er laget slik at jeg ikke reagerer særlig på mat, blir mett uansett hva jeg spiser. Sånn er ikke alle laget..
Kjennetegnet er at jo mer overvektig jo kraftigere reagerer man negativt på karbohydrater.
Men desto mer positivt reagerer man på å kutte ned karbo.
Myndighetene sier at overvektige skal kutte fett og spise for lite og trene mer. Dvs en relativt ambisiøs plan.
Siden 1970 i USA har fettinntaket gått ned og karboinntaket økt kraftig. Ganske etter kostholdsråd når det gjelder næringssammensetning. I denne perioden har fedme økt kraftig og til og med eksplosivt.
Det er på tide at kostholdsråd gjøres noe med, men akk, det ligger for mye politikk i emnet og ulike interesser gjør at vi får råd som ikke er best for oss en god stund ennå.
Det kom akkurat ut en masterstudie gjort i Norge om 2 grupper utrente som ble satt på et styrkertreningsprogram og der forskjellen var diett. Enten uendret eller med redusert karboinntak. Resultatet var at lavkarbogruppen i gjennomsnitt tok av 5kg og normaldiettgruppen (spis som før) holdt vekten. Resultatmessig bygde begge grupper like mye muskler og styrke og form.
Dette indikerer det jeg sier at trening ikke nødvendigvis endrer vekt, men at innhold i kosthold henger sammen med vekttap.
Ved sterk overvekt må man bryte et mønster, men jeg tror lite på sultemetoden. Dette er seigpining da om man reduserer inntaket av næring for mye går man inn i sparemodus/sultmodus og vektnedgangen blir saktere. Om man også kutter inntak av proteiner for mye kan muskelmasse bli lidende, med det resultat at forbrenningsevnen går ned. Dvs man må ned på et enda lavere energiinntak.
Det man vil oppnå er fettforbrenning og stabilt blodsukker. En sterkt overvektig har ikke dette, men er kjennetegnet av store blodsukkervariasjoner. Dette må under kontroll og beste måten er faktisk å spise fett og protein da dette naturlig vil gi stabilt blodsukker og sette igang fettforbrenningen. Kroppen ser nemlig ikke forskjell på fett fra mat eller fett fra fettlager og dermed kan man lure kroppen til å ha høy fettforbrenning og likevel inntak mindre næring enn man trenger.
Blodsukker påvirker insulin og appetitthormoner. Man kan si at sterkt overvektige meget ofte er "allergiske" mot karbohydrater og får sterke hormonsvingninger av endringer. Overvektige har ofte også en redusert følsomhet for insulin dvs begynnende diabetes 2.
Mitt råd er enkelt. Kutt karbohydrater til feks maks 100g om dagen. Spis ellers skikkelige måltider med kjøtt, fisk og grønnsaker. Og ikke kutt ut fettet da man må få et godt nok energiinnhold i maten for at kroppen ikke skal gå inn i sultmodus og stenge ned forbrenningen slik at slankingen tar laaang tid.
 radar (19. Feb 2011 18:17) * IP
180/74kg
Beartown
Ta en titt på www.iform.no masse gode tips.
Du kan jo se om du får tatt deg en time her;
www.gymjones.com
det er disse gutta som piska skuespillerne til "300" i form. Masse motiverende lesning og rimelig treningsglade folk.
Hvis du har planer om å trene på senter så hadde jeg booket time med instruktør. Masse flinke folk der ute man kan lære av, men greit å høre på en som faktisk har peiling.
Lykke til :)
 trond (19. Feb 2011 18:29) * IP
Beartown.Du sier du gjerne vil ned 15 - 20 kg fra 103 kg
og er 190 cm høy.M.a.o. ned til 83 - 88 kg.Er ikke det i letteste laget?
Junior her i huset er 193/96 Er ikke et gram fett på ham.
Han trener veldig mye.Både løping og vekter,og er direkte slank.
Poenget mitt er at forhold vekt/høyde er individuelt.
Er selv 187/112. Noe som definitivt er for mye.(Ikke høyden.)
Har tidligere prøvd forskjellige slankemetoder.Har for egen del kommet til at det eneste som duger er den "harde måten." Dvs. faste i min en uke.= vitaminer, grønnsakbuljong,etc.
Deretter en fornuftig diett.Oppnår med dette etter en uke å bli mett av veldig lite mat.
 Jumper (19. Feb 2011 21:46) * IP
Mye rart om kost her. Sjøl er jeg tilhenger av å sette i gang forbrenningen om morgenen med frokost og en proteinshake, for deretter å holde forbrenningen oppe med mat/mellommåltider minst hver tredje time.
Det skal en del til å gå fra uvaner som taco og burger, til å telle kalorier og være nazi på hva man får i seg. Mosjon og sunt kosthold med mye grønt bør kunne få en greit ned i vekt. Det handler om å endre kostholdsvanene sine. Sjekk Body For Life på nettet. Artig opplegg med mange gode tips for å holde seg i form.
 Jam (19. Feb 2011 21:47) * IP
Beartown.
Slik jeg forstår innlegget ditt, er det fordeler/ulemper med din høyde og vekt på golfbanen du etterspør, right?
Din høyde og vekt er perfekt for å begynne å gå og spille golf, 3 runder i uka og du er i bra form etter 3 mnd.
Du har med din høyde gode forutsetninger for å kunne slå golfballen mye lengre enn det dine mer kortvokste kompiser noen gang vil kunne gjøre!! Har du i tillegg ballfølese, kan
ikke jeg se at din kroppstype har noen ulemper på på en golfbane. Selv er jeg 192/ 121kg 55+ og single hcp i 15 år.
Lykke til med golfkarriæren, som varer livet ut! Gled deg.
 veggiss (20. Feb 2011 00:11) * IP
Jumper: forbrenning har ingen sammenheng med måltidsfrekvens eller frokost å gjøre. hvis du gidder å lese:
http://fitnessbloggen.no/artikler/2010/4/24/periodisk-faste-oppskriften-pa-drmmekroppen/
 Beartown (20. Feb 2011 00:12) * IP
Takk for mange gode tips. Det er bare a komme seg opp fra sofaen naa, saa faar vi se hvordan det gaar. Jeg slaar langt, men jeg trykker til alt for hardt...alltid vaert en av mine bad habits. Jeg maa laere meg a slaa hardt paa 90%.
Uansett. En miks av alt jeg har sett her vil hjelpe mye.
Tusen Takk alle sammen!
BT
 Wilson (20. Feb 2011 01:05) * IP
jumper har en oppskrift som er forholdsvis grei å holde over tid.
Spise ofte og ikke så mye av gangen.
Jeg har prøvd litt av hvert, og det er i grunnen leveregelen for mat også; Litt av hvert, og med måte.
 Testogolfer (20. Feb 2011 03:08) * IP
Jonaq: Eple og pære inneholder ikke det samme som bananer. Man må skille på dårlig og god frukt:)
Forskning blir veldig artig ift mat. Uansett hva man mener, kan man finne forskere som har forsket og støtter din mening. Amerikanerne har også funnet ut at kroppen ikke minsker forbrenningen før 4-5 dager uten mat, som Veggis er inne på.
Jeg ville bare dele min erfaring med Beartown. Andre får gjerne dele sine erfaringer. Selv har jeg gått ned 10kg, har så mye overskudd at folk lurer på om jeg har fått adhd og trener 11ganger i uken uten problem:) Om jeg da får i meg for mye karbo ift tungtveiende forskning, lever jeg egentlig ganske bra med det:)
Men som flere er inne på: Kutt ut burger, brus og godis, så er egentlig mye gjort. Dårlig vaner er det største problemet. Ikke om kcal du får i deg ila dagen er gjennom karbo, fett, protein eller en sunn blanding:) Tror jeg:)
 Pepper (20. Feb 2011 10:25) * IP
Hvis man vil ned i vekt må energiforbruker over tid være større enn inntaket. For min del klarer jeg det best ved å kombinere fysisk trening og mindre matinntak.
Trening; begynn rolig slik at du unngår belastningsskader. Kom inn i en rytme hvor du trener 2-3 ganger pr uke med varierende trening.
Mat; ikke kutt ut alt fettet, men spis sunn og næringsrik mat (spillerne til Odd Grenland begynte å spise mer fettrik mat, og alle gikk ned et par kg!). Kutt ut cola, øl etc og sukkerholdig mat. Spis mye grønt, gjerne salater til lunsj. Jeg er forholdsvis kraftig bygget, slik at ved en bmi på 25 spør folk meg om jeg er syk :-)
Lykke til!
 HeSk (20. Feb 2011 10:51) * IP
Fortell hvordan gå OPP i vekt, please!!!
Alder: 65+
Høyde: 174
Vekt: Var 70-72 Ble 49!! Er 58+
Var inne i en god periode. Mange runder 74-80. Ble syk, "mistet" totalt spillet. Bedre nå, men opp i vekt?
Komplett umulig...eller??
Medisinsk ekspertise finner ingen kjente sympomer på sykdom.
Tips????
 Jumper (20. Feb 2011 10:55) * IP
Vegiss: tror ikke det skal være noe problem å finne en forsker som støtter sitt syn uansett hva man mener. For min del er det totalt uaktuelt å gå uten mat halve dagen. Synes det er bemerkelsesverdig dog at kollegaer som for en gangs skyld spiser frokost, klager over at de da er så sultne til lunsj.
Suksesshistorier uten faste finner du nok av her: http://bodyforlife.com/
 simen fulland (20. Feb 2011 15:04) * IP
Det finnes ingen snarveier til varig vekttap.
Det krever livsstilsendringer i mer eller mindre grad.
Er du ikke villig til dette kan du bare glemme å holde vekten etter å ha gått ned.
Ligningen er veldig enkel:
Energi inn vs energi ut.
Tar du til deg mer enn du bruker går du opp ivekt.
Tar du til deg mindre enn du bruker går du ned i vekt.
Kjempeenkelt i teorien, men veldig vanskelig å gjennomføre for mange.
Nettopp fordi det krever at man legger om måten å leve på.
Dvs endre kostholdsvaner og drikkevaner (husk alkoholen, det er mye god mat i godt drikke) og øke energiforbruket ved hjelp av trening.
Er man ikke villig til å endre livsstilen sin kan man heller ikke forvente resultater.
Mange gjemmer seg bak ting som ,jeg har treg metabolisme og legger så lett på meg. Det er genetikken min som gjør meg tykk.
Vel da får du tilpasse deg genetikken din, spise mindre, drikke mindre og trene mer.
Disiplin er stikkordet.
Det finnes ingen undskyldninger på dette området, kun hardt arbeid over tid.
 Pølse med brød (20. Feb 2011 19:45) * IP
Det som er fint med golf er at alle kroppstyper kan lykkes og at det neppe er noen fordel med en bestemt kroppstype.
Noen her hevder feilaktig at det skulle være en fordel å være stort og sterk(feit) for å slå langt. Hastigheten på køllehodet ved balltreffet handler veldig mye om hurtighet i forhold til egen kroppsvekt, smidighet og koordinasjon, og riktig teknikk.
Store og tunge folk er naturlig nok generelt dårligere koordinert enn mindre folk, de er tregere i forhold til egen kroppsvekt og sjelden smidige fordi de har pumpet jern på feil måte for golf.
Slik jeg leser innlegget til BT er han en spiller som er veldig opptatt av å slå langt, noe de fleste norske gutter inkl. meg selv er når man er fersk i spillet.
Råder BT med familie til å glemme lengde som et viktig element i golfspillet, det kommer nede på 8-9 plass av elementer som skal til for å bli en god spiller.
Min erfaring med slanking er at det er hva du putter inn som betyr mest, ikke så mye aktivitetsnivået. Du kan trene som en gal hele dagen, men viss du samtidig øker inntaket forblir du feit, du kan også gå ned mye uten å trene hvis du reduserer inntaktet...
 veggiss (20. Feb 2011 20:24) * IP
Jumper: tror du på reklamene på tv-shop også? å støtte deg til suksesshistorier på en side som selger slankeprodukter oser jo ikke direkte kildekritikk. den artiklen jeg linket til refererer jo i det minste til flere forskningsrapporter.
 AR (20. Feb 2011 21:07) * IP
Å faste fram til kl 15.00 hver dag høres helt idiotisk ut for meg. Det høres ut som folk som har problemer med vekten.
 Smilende Sam (20. Feb 2011 21:15) * IP
Normalt kosthold til fornuftige tider på døgnet og tre gode treningsøkter i uken er en helt god løsning. Utskeielser innimellom. Har ført meg fra 100 til 70-75 kilo tre ganger. Å droppe dette fører meg vips tilbake til de 100. Kaloritelling og kurer er ingen god løsning på sikt. Ihvertfall ikke for velværet.
 veggiss (20. Feb 2011 21:28) * IP
AR: du kan jo sjekke ut bloggen til Martin Berkhan, og se om han har problemer med vekten. www.leangains.com
 Frank (20. Feb 2011 22:11) * IP
Vekt er rasende enkelt. Putter man mer inn enn man bruker, øker den. Putter man mindre inn, faller den. Reguleringen av inntaket er derimot en noe vanskligere nøtt.
 Lasse (20. Feb 2011 22:19) * IP
Spm til lavkarbotilhengerne;
For mange så dreier hverdagsmat seg mye om tid. Kjapp frokost før jobb = brødmat
Lunch på jobb dersom man ikke har kantine = brødmat
Så da har man middagen og til nød kveldsmaten der man kan være mer kreativ.
Hvordan ser en hverdagsfrokost, og/eller en hverdagslunch på jobben typisk ut for dere?
PS! Den store stygge ulven i det store samfunnsmessige perspektivet er ikke matinntaket, men mangelen på aktivitet.
 Jumper (20. Feb 2011 22:23) * IP
Vegiss: jeg tar de verste suksesshistoriene på siden med en god dose salt, men jeg har lest boka til Bill Phillips og mener at det har mye godt for seg. 6 økter i uka, fordelt på tre styrkeøkter og tre kardioøkter får garantert en utrent overvektig person godt ned i vekt. Effektive økter, med korte pauser gjør at pumpa settes i gang, og man er ferdig med økta på under en time. Kombinert med hyppige mindre balanserte måtider, ala det Testogolfer beskriver, tror jeg på gode resultater. Selvfølgelig prøver EAS, som står bak boka å selge en del barer og pulver i tillegg, men dette kan man gjøre som man vil med.
Tror også det at man får lov til å skeie ut en dag i uka er bra, så slipper man fristelsen å fordele "driten" på hele uka. Dette er forøvrig et prinsipp som også bodybuildere bruker i sin strenge diett.
Å faste seg hele dagen for så å klemme i seg en digert måltid med 5-700g kjøtt og en halvkilo grønnsaker pluss ris er for meg ihvertfall utenkelig.
BT: finn frem ditt gamle treningsprogram med frivending og knebøy, så skal du se at kiloene ramler av. Såfremt du holder deg unna rimelig amerikansk fastfood :-)
 Testogolfer (20. Feb 2011 22:54) * IP
Jumper: det du sier der er viktig. Glemte selvfølgelig det. En dag i uken er godt å kunne skeie ut. Da føler man ikke at man er på konstant jobb med maten, og lørdag(den dagen jeg har valgt) blir et koselig avbrekk. Motvasjonen blir fantastisk mye bedre har jeg erfart.
Så kan man selvfølgelig legge til at det å skeie ut ikke vil si 15000kcal den dagen, fordelt på kebab, hamburgertallerken og masse godis. Det går an å skeie ut med måte:)
 veggiss (20. Feb 2011 22:55) * IP
det finnes mange veier til sixpack, og du beskriver en av de, og jeg en annen. alt bunner egentlig ut i viljestyrke...har man ikke det som trengs for å holde seg til en diett, og kanskje også trene litt, så er det kjørt uansett.
jeg velger fastemetoden fordi det er enkelt, og jeg kan spise mye etter trening, noe jeg føler jeg behøver da jeg har en voldsom apetitt etter en økt.
Lasse:
Frokost: omelett, proteinshake, en boks cottage cheese f.eks.
Lunsj: salat med kylling/tunfisk, 2 bokser skyr
bare et par forslag :)
 Beartown (21. Feb 2011 01:01) * IP
PMB: Det er ikke viktig for meg a slaa 300+ yrds. Det jeg vil ha er full kontroll ved 90-95%, men a slaa like langt som naar jeg smeller til med all kraft. Da haaper jeg at alt skrotet ut til hoeyre holder seg vekke.
Jeg spiller for a ha det hyggelig. HCP, og annet er ikke saa viktig som trimmen jeg faar. Men er jeg utpaa der, saa er jeg da slikt et konkurranesmenneske at jeg vi slaa dem jeg spiller med :-) Men jeg er en meget god taper!!
British Open paa St. Andrews er da jeg haaper vi fra alle deler av verden, med norske aner kan komme sammen. Spille golf selv, faa med oss British Open...oh mye annet :-) Vet at 'Alvatross er med" Er det flere??
 Beartown (21. Feb 2011 04:24) * IP
PMB: Skrev mitt siste innlegg litt raskt da jeg var opptatt med a se paa billoep. Som vanlig er du raskt ute med a doemme folk foer du vet noenting om dem.
Jeg har ikke alltid vaert 103 kilo. Jeg har vaert mellom 85-90. Likevel er det ikke noen fare med hastighet naar jeg slaar ut. Det jeg nevnte var at jeg skulle oenske jeg slo like langt med 90% kraft. Det betyr da ikke at jeg legger mitt golfspill mot a slaa saa langt som mulig. Jeg er da rundet 40+, og hvis jeg fortsatt synes det mest artige med golf var a slaa lengst saa hadde jeg lagt opp for lengst.
Bare a komme over. Saa skal vi faa det morro a putte mot hverandre ;-)
 Gunnar Bull (21. Feb 2011 10:31) * IP
Jeg trives heldigvis godt med min one-pack :-)
 Pølse med brød (21. Feb 2011 13:00) * IP
BT, jeg dømmer ingen, jeg uttaler meg kun om hvordan innlegget ditt fremstår for meg.
103 kilo er vel en perfekt vekt for en voksen mann på 1.90, linebacker i NFL veier vel alle sammen minst 25 kilo mer enn deg.
 AR (21. Feb 2011 13:10) * IP
Her kan du kontrollere BMI og hva som er normalt (fyll ut og klikk på BMI utregning):
http://www.avogel.no/bmi/bmi-startpage.php
Du kan lese nedover på denne siden en del interessant informasjon.
 veggiss (21. Feb 2011 14:18) * IP
BMI er en totalt verdiløs verdi med mindre du skal måle undervekt. Er du bittelitt muskuløs så er du overvektig i følge den skalaen. Fettprosent er en mye riktigere verdi.
 Testogolfer (21. Feb 2011 15:44) * IP
Enig med Veggis:) Får jeg spørre hva fettprosenten din er, Veggiss:)? Bare nysgjerrig:)
 veggiss (21. Feb 2011 19:02) * IP
har ingen anelse da jeg aldri har målt den. bruker bare speilet og målebånd for å sjekke formen. (og de sier begge at jeg er litt for tjukk nå)
 AR (21. Feb 2011 23:57) * IP
Kanskje BMI forteller det samme, veggis?
 Beartown (22. Feb 2011 04:33) * IP
BMI kan man ikke bruker hvis man er muskuloes. Som noen sa over 193/96. Paa en BMI maaling er du da stemplet som overvektig. Nei, fettprosenten er noe jeg stoler mye mer paa, og som viser en mye bedre verdi.
 Pepper (22. Feb 2011 07:30) * IP
BMI er greit nok for "normalt" byggete mennesker, men for min egen del får jeg spørsmål om jeg er syk når BMI'en kommer under 25. Og da er jeg faktisk nokså slank.
Hvis man skal bruke BMI må man ihvertfall gjøre det med fornuft, og ikke nødvendigvis klassifisere alle med BMI over 25 som overvektige.
 Wilson (22. Feb 2011 07:39) * IP
Jeg var 90 kg/190 høy og hadde BMI på 24,9. Og da var jeg i absolutt øvre grense av normalvekt iht BMI-skala.
Den tiden trente jeg hver dag med løping eller ski og hadde ikke et gram fett for mye. Som Pepper skriver så syntes mange jeg så litt sykelig slank ut.
BMI forteller ingenting.
 12345 (22. Feb 2011 07:59) * IP
BMI disfavoriserer de som er høye.
Eksempel som gir BMI på 25:
1.40m / 49kg
1.50m / 56kg
1.60m / 64kg
2.00m / 100kg
2.10m / 110kg
2.20m / 121kg
Hver gang høyden dobler seg, så øker i utgangspunktet volum/vekt 8 ganger (minus kanskje hodet, som øker noe mindre). I formelen for BMI blir det bare tatt høyde for at vekten kan øke 4 ganger når høyden dobler seg.
Min påstand er at det er lettere for en som er 1.60 meter å holde en vekt på 64kg, enn det er for en som er 2.2 meter å holde en vekt på 121kg. De har likevel samme BMI.
Derfor enig med de som sier at BMI ikke er presis.
 veggiss (22. Feb 2011 09:07) * IP
her har jeg en BMI på 28...
http://www.youtube.com/user/veggiss?feature=mhum#p/u/7/6PSgeBsI-Vo
 AR (22. Feb 2011 10:19) * IP
BMI kan være en indikator. Pepper skriver: "Hvis man skal bruke BMI må man ihvertfall gjøre det med fornuft, og ikke nødvendigvis klassifisere alle med BMI over 25 som overvektige." Sikkert meget riktig.
Men noen som har alt for høy BMI bruker ordet "muskuløs" som unnskyldning for "overvekt".
En som er 180 cm og veier 120 kilo får ikke mange med seg når han påstår at han er muskuløs og EGENTLIG burde veid mer - på grunn av alle hans muskler.
Man bør bruke sunn fornuft, se seg i speilet, finne sin trivselsvekt, mosjonere og bruke kroppen samt reglurere inntaket av energi i samsvar med den energien man bruker. I det siste ligger hemmeligheten til vektreduksjon og vektøkning. Eller aller helst hemmeligheten til den stabile trivselsvekten man kanskje har/ønsker.
 Wilson (22. Feb 2011 10:32) * IP
AR
En mann kan være 190 cm og 90 kg og ha 47 i sko, XXL i hansker, stort hode og kraftig beinbygning og godt trent og allikevel få 25 i BMI.
Det er jo åpenbart at som flere her hevder så er måling av muskelmasse og fettprosent mye mer retningsgivende.
 AR (22. Feb 2011 10:42) * IP
Her er det ingen motsetninger i ditt innlegg. BMI på 25 er innenfor normalverdien i følge skalaen. Bruk gjerne ulike mål. Mitt råd er å bruke speil og sunn fornuft både i matveien og de fysiske aktivitetene. Jeg er glad i ordet trivselsvekt.
 Wilson (22. Feb 2011 11:33) * IP
AR.
OK
Jeg ser jo nå at vi er enige. Du mener også at BMI ikke er noen god indikator, som du først skrev. Man bør ta individuell vurdering.
Bra at vi er enige.
 AR (22. Feb 2011 11:39) * IP
Jeg vet ikke hvor god BMI er som indikator, men hvis man sprenger BMI-skalaen i en eller annen retning, bør varsellampene lyse.
 Wilson (22. Feb 2011 12:29) * IP
AR
Mann A er 190 cm og 90 kg har BMI 24,9. Ham har skostr 47, kraftige ben, svære hender, brede skuldre og er sterk i overkroppen siden han er skiløper primært og trener mye styrke i overkroppen.
Mann B er 190 cm og 90 kg og har BMI 24,9. Han har skostr 43, slank benbygning, , små hender, smale skuldre og han trener lite.
Hvem tror du bør slanke seg mest av de 2?
Et tips. Du finner det ikke ut ved å sjekke BMI.
 AR (22. Feb 2011 12:34) * IP
Svar: Ingen av dem. De ligger begge innenfor det som angses som normalvekt.
 Wilson (22. Feb 2011 12:42) * IP
Kan hende du har rett AR.
Men det kan tenkes at han som ikke trener bør slanke seg mye.
Hvis han har et lass med fett rundt maven så er han i faresonen, spesielt siden han ikke trener.
Han som trener ski har sannsynligvis så mye muskelmasse og så veltrent hjerte at han ikke er i noen som helst risiko-kategori.
Hvis man måler fettprosent finner man ut mye. Hvis man bare leser BMI så vet man ikke.
 Solve (22. Feb 2011 13:02) * IP
De fleste vet vel med seg selv om BMIen er høy på grunn av fett eller store muskelmengder.
 12345 (22. Feb 2011 14:11) * IP
Som svar på spørsmål fra Wilson ville jeg sagt Mann B. Alt annet er vel kverulering, siden spørsmålet gjelder hvem som bør slanke seg mest av de 2.
"AR
Mann A er 190 cm og 90 kg har BMI 24,9. Ham har skostr 47, kraftige ben, svære hender, brede skuldre og er sterk i overkroppen siden han er skiløper primært og trener mye styrke i overkroppen.
Mann B er 190 cm og 90 kg og har BMI 24,9. Han har skostr 43, slank benbygning, , små hender, smale skuldre og han trener lite.
Hvem tror du bør slanke seg mest av de 2?
Et tips. Du finner det ikke ut ved å sjekke BMI"
 simen fulland (22. Feb 2011 14:18) * IP
AR,
Jeg er 192 og ca 98 kg.
Jeg er ikke tjukk og har BMI på 26
Jeg er regnet som overvektig i følge BMI skalaen.
Du har truffet meg og jeg ser lik ut nå som da.
Jeg er ett klassisk eksempel på at BMI er meningsløs for alle som har trent mye styrke og har lite kroppsfett.
BMI er en grei indikator for folk som ikke rører på seg.
For de som trener, må det riktige fettprosentmålinger til.
Jeg snakker da ikke om fettprosent målt av en badevekt du står på. De er elendige.
Da må man ha punktmålinger eller ende bedre målt etter en av gullstandard metodene.
 12345 (22. Feb 2011 14:46) * IP
Som sagt, jo høyere en er, jo mer "disfavorisert" blir en ved måling av BMI.
 Testogolfer (22. Feb 2011 23:12) * IP
Fristende å sende AR et barisbilde fra i våres med 98kg. Hvorfor kan du ikke bare forstå at BMI ikke fungerer?
 Gunnar Bull (23. Feb 2011 06:38) * IP
Løsningen her er åpenbar. Slutt å skylde på BMI. Nei til høye, trente mennesker.
Slutt med denne fordømte styrketreningen før dere ødelegger hele BMI-skalaen!
 SAbeltann (23. Feb 2011 08:22) * IP
BMI er et promoteringsmiddel for slankekurer og kostholdskurs.
BMI brukes for å skremme feite latsabber ut av sofaen og opp på tredemøllen.
Enkelt og greit, så fungerer IKKE BMI for oppegående mennesker med normal kroppsvekt.
Jada, den vil gi en indikasjon på at du er innenfor dersom du er godt innenfor normalen, men når du kan finne BMI ved å skrive inn noen tall i en tabell uten å ta en eneste konkret måling av innholdet i kroppen din, da er den omtrent like indikerende som løsningen på Quizene man stadig får på facebook...
 Lasse (23. Feb 2011 15:55) * IP
BMI er vel et måleverktøy som heller bør benyttes på store folkegrupper når man studerer samfunsmessige vekttrender.
Men som alltid så kommer de anekdotiske bevisførslene som perler på en snor når det store bildet blir diskutert.
Enten opplever de selv, eller så kjenner de noen som avviker fryktelig fra BMI-metoden - og dermed så må den være fryktelig feil + fryktelig dårlig.
Hvis du var helseminister og skulle komme med en innstilling til hvilke 12-åringer som burde få tilbud om ekstra aktivitet som følge av overvekt. Hvilket måleinstrument ville du benyttet for å sette grensen?
 Beartown (23. Feb 2011 20:00) * IP
Dette var interesant fra dagens vg-nett: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10022224
 jonag (24. Feb 2011 12:45) * IP
Det var interessant
Og det er også interessant at eldre har høyere dødelighet ved lav kolesterolverdi.
Det er noe mer å spise variert og naturlig. Det er ikke ekstremt eller vanskelig.
TIl noen som spurte om hva man spiser når man tar bort litt karber så må man finne metoder på å ta bort en god del av brød og kornmaten.
Lavkarbo applied for meg er vel mer dette:
Frokost:
Få bort frokoster som cornflakes med melk, havregrøt med skummetmelk, brødskive med syltetøy og lettmargarin, frukt og en kaffe, etc, etc. Dette blir for ekstremt karbo og for lite for kroppen å holde seg igang på frem til lunsj.
Varienter er mange. Feks proteinshake, egg og bacon, kun en brødskive med mye/masse godt pålegg som ost og skinke, bremykt, salat og tomat, leverpostei, stekt eller kokt egg, etc
Lunsj:
Igjen hold unna matpakke med lite pålegg på. Velg heller ting som restemiddag fra igår, salat med ost/skinke/dressing, kokt egg og brødskive med mye pålegg, varm lunsj med noe enkelt kjøtt og salat. Litt frukt til dessert er OK.
Middag:
Dette er lett og krever lite ekstra. Bare mink de energirike grønnsakene som potet, ris, pasta, etc og velg mer fargerike grønnsaker, ikke vær redd for en god mettende saus og velg gode kjøtt og fiskråvarer. Frukt til dessert er helt OK
Vil man ha naturlig kontroll på blodsukkeret har man 2 muligheter:
1. Den anbefalte å spise ofte og lite og lavfett. Dette blir en aktiv regulering av blodsukker der man spiser karbo for å unngå at blodsukkeret dipper for lavt. Meget lett å jevnt over spise litt for mye hele tiden da.
2. Lavkarbovarienten som vil at blodsukkeret fikser seg naturlig fordi man ikke spiser mat som driver blodsukkeret særlig mye opp og da går det ikke særlig ned heller. Tar ned fokus å spising og antall måltider til 3-4-5 maks ila dagen.
I norge krever dette over litt mer penger siden brød er billig, det krever litt mer planlegging siden maaange ikke har alternativer til matpakka på jobben. Men det går an om man vil.
Jeg har god erfaring med et slikt kosthold relatert golf også. Jeg blir ikke sliten i hodet siste timen lenger etter at jeg la om til mer balansert inntak.
 Beartown (24. Feb 2011 19:57) * IP
Helt enig med Joang her!! Flott innlegg.
 DuffyDuck (24. Feb 2011 20:03) * IP
Inne i min fjerde dag som snus fri, noen andre som har vært gjennom dette helvete?
 barce (24. Feb 2011 20:10) * IP
Bare tanken gjør meg skrekkslagen Duffy!!
 Langt og hardt (24. Feb 2011 20:13) * IP
Å slutte å røyke er en formalitet.
Å slutte å snuse, ja du sa det selv.
Jeg har gjort begge deler.
Lykke til.
 DuffyDuck (24. Feb 2011 20:20) * IP
Kjenner at det påvirker humøret ja, kostholdet har også fått lide denne uken. Hadde ikke funket i golfsesongen dette nei
 Testogolfer (24. Feb 2011 20:33) * IP
De fem første dagene er fryktelige. Så går det greit i halvannen til to måneder. Så sprekker du som en dong;) Går ikke å slutte. Man kan ha pause, men GENERALEN lurer deg til slutt:)
 DuffyDuck (24. Feb 2011 20:39) * IP
Høres kjent ut det "svingsporet", får håpe det holder denne gangen. Men generalen vil alltid prøve å lure meg =)
 barce (24. Feb 2011 20:44) * IP
Vi er vel uansett enige om at snus kun har en negativ effekt på økonomi, og har selvsagt ingen helsemessige konsekvenser ved intens og langsvarig bruk!!
 Beartown (25. Feb 2011 01:09) * IP
DuffyDuck: Jeg slutta "cold turkey" dvs. stoppa paa dagen.
Da hadde jeg snusa i 15 aar. Det gikk en boks om dagen, og prisene mine var som store klinkekuler. Jeg hadde snus i kjeften fra 7 om morran til midnatt. Jeg kjenner meg igjen. Det var et sant helvete de foerste 2-3 ukene. Kommer man seg gjennom disse saa gaar det bedre. Et tips. Gaa ut a kjoep deg en boks tannpirkere. Da har du i hvert fall noe i kjeften, selv om det ikke er nikotin.
Lykke til!
 DuffyDuck (25. Feb 2011 08:13) * IP
BT: Takk Takk, gikk sånn ca en boks annen hver dag, og eneste tiden man ikke har snus i er når man sover. Får vurdere å kjøpe tannpirkere, til nå har sukker vært botemiddel, men funker vell dårlig i lengden=)
 Hobby (25. Feb 2011 09:51) * IP
Med snus er det kun cold turkey som fungerte for meg. Som BT snuste jeg konstant i 10 år. Sluttet for 2 år siden og har fremdeles konstant lyst på.
Ellers synes jeg Jonag sitt innlegg om lavkarbo(den ikke ekstreme varianten) like over var bra. balansert og med konkrete forslag til matvarer.
 DuffyDuck (25. Feb 2011 10:28) * IP
Konstant lyst på? høres ikke lovende ut, er det egentlig noen poeng å slutte da?
 jonag (25. Feb 2011 13:02) * IP
lavkarbo er litt misbrukt og er et vidt begrep.
Som slankemetode finnes det lavkarbo-varianter som Atkins, ketosekuren, etc. Dette er slankemetoder der man kutter karbo så mye at man går inn i å omgjøre fett til fuel for hele kroppen. Man spiser maks 30g karbo.
Lavkarbo jeg beskriver justerer karbo etter behov og da over 50g dagen.
Er man en stillesittende dame bør man ikke over 100g karbo om dagen da det ikke er nødvendig. (100g karbo er 420 kcal som er 25% av dagsbehovet for energi)
Er man derimot en idrettsutover som trener ekstremt og trenger feks 6000 kcal kan man spise mye mer. Likevel er det grenser for hvor mye energi man klarer å ta inn når man spiser karbo som brød, pasta etc. 25% av 6000 er 1500 og dette tilsvarer nesten en kg brød om dagen eller ca 20 skiver brød om man bare spiser brød.
Olympiatoppen anbefaler 50% av energien fra karbo og da må man spise 40 skiver brød om dagen om man er Petter Nordthug.
En 2-3 timer hard høyintens trening om dagen kanskje trenger 500g karbo. Dette er det ingen som trener. Man trener noe høyintenst og mye med lavere intensitet. En intensitet man kan ha 50/50 karbo og fettforbrenning. Det vil si at man fint klarer seg på mindre karboinntak enn man anbefaler også når man er toppidrettsutøver. Rundt konkurranse er det også et tak på hvor mye man klarer å forbrenne. Man har karbolager på maks 4-500 g i kroppen for feks en 5-mil og da sier det seg selv at dette kan man klare å fylle opp med planmessig spising på forhånd og riktig spising underveis.
En som trener og kunkurrerer så hardt må passe på å bygge opp kroppen også og til dette trengs proteiner og ikke minst fett. Fett finnes i alle cellevegger i kroppen slik at tung trening vil kreve både proteintilførsel og tilgang på det fettet som celleveggene krever.
Jeg er derfor av den oppfatning at utholdenhetsutøvere på fokusere på å erstatte karbo som trengs for å yte under trening og konkurranse, men at dette er begrenset av kroppens lagringsevne på 4-500g. Ellers må man fokusere på å tilføre protein og byggesteiner for å bygge opp muskler og vev igjen. Karbo har ingen funksjon her. For å spare på karboen vil man da også passe på at man utenom trening forbrenner mest mulig fett slik at karboen kan lagres unna.
Her tror jeg norsk idrett har langt igjen å finne den optimale kosten for optimal trening og konkurranse.
Jeg synes temaet er spennende og synes det er synd at gjengse oppfatninger om lavfett og karb stenger for nødvendig forskning. Jeg tror trenden snur og at man vil finne ut av dette de neste 10 årene.
 veggiss (25. Feb 2011 14:53) * IP
Det du skriver jo litt søkt, siden idrettsutdøvere bruker andre karbokilder enn brød også, jeg tror også at du undervurderer kompetansen til ekspertene i olympiatoppen. Det er en grunn til at våre utdøvere er verdens beste i mange av sine grener. Det er jo dessuten forsket opp i ned på dette, og det ligger en million rapporter på pubmed hvis du gidder å lete.
Det er ikke noe problem å få i seg 100 gram ren karbo i form av en shake f.eks, og jeg ligger på over 500 gram karbo på spisedager uten å drikke det fra shake...så for en idrettsutdøver å få i seg 500-1000 gram karbohydrater på en dag er ikke noe stress.
For en golfspiller derimot er aldri intensiteten så høy at man behøver å etterfylle glycogen, så vi klarer oss med en pose nøtter og litt drikke på banen for å holde formen på topp.
 Beartown (25. Feb 2011 15:22) * IP
DuffyDuck:
Jeg har ikke snust paa 7 aar naa. Suget avtar litt for litt. Det var noen ganger de foerste aara, spesiellt etter maaltider at det var fristende med snus. Men jeg klarte a la vaere. Det er slik at du maa hjernevaske topplokket til a si at dette her vil jeg ikke ha lengre.
Det er bare a staa paa selv om det er fryktelig akkurat naa!
 jonag (25. Feb 2011 15:39) * IP
Veggiss. Jeg har gjort et ærlig forsøk på å gå inn i materien og har lest masse. Jeg har giddet lenge og brukt sikker et lite årsverk på mat og ernæring siste 5 årene. Litt dårlig gjort å avfeie meg slik da ?
Og da har jeg personlig kommet ut med min mening om det. Jeg er ingen ekspert, men synes likevel det er litt underlig sprikende det jeg har funnet ut.
Jeg mener man generelt er for opptatt av ærnæringsråd og for lite villige til å sette spørsmålstegn ved status quo.
Heldigvis finnes det allerede idag forskning ved feks idrettshøyskolen som indikerer at man ikke har rett i alle anbefalinger.
Spennende å se videre.
Det er et sterkt signal at man kan bli olympisk mester som svensken ble ifjor på skiskyting og bryte så markant med olympiatoppens anbefalinger.
Når det gjelder golf er jeg hjertens enig med deg.
Når det gjelder utholdenhet driver jeg dette med daglig trening og har førstehånds kjennskap til mitt matinntaks effekt på form og yteevne og helse. Både positivt og negativt.
 trond (25. Feb 2011 17:37) * IP
Rapport fra en slankekur.
Viser til innlegg tidligere i tråden 1902 kl 18.29.
Holdt ikke helt ut å faste helt, men kan i dag for første gang på lenge ha beltet utenpå magen i stedet for under.
Dette er min måte. Den har fungert tidligere. Fortsetter.
 Albatross (25. Feb 2011 20:07) * IP
Hva i alle dager er dette for en mønstring - Ligner jo på et realt AA møte for tabac og karbo fantaster :-)
10 dager uten snus nå - Vrien for meg er å lese tanketriksene til Dr. Rotella... vel...
Mangler 7 kg på å nå matchvekt nå før teestedene åpner. Jeg har gjort det enkelt og kjøpt meg en PT.
Fruen bidrar med gulrøtter og kålrabi når trangen blir for stor på kveldstid. Ellers er Jonag på sporet av noe her...
 simen fulland (25. Feb 2011 21:46) * IP
Jonag,
Du tenker for komplisert.
Energi inn vs energi ut.
Vanlig norsk kosthold er helt greit det.
Bare du ikke spiser for mye.
Spiser du frokost, lunch, middag og kvelds og fortsatt legger på deg er det bare en ting å gjøre.
Spis mindre hvert måltid eller øk aktivitetsnivået uten å øke kalori inntaket.
Spis mindre, tren mer enkelt og greit.
Eller du kan gå på lavkarbo diett livet ut. Det mener enkelte forskere faktisk ikke er bra for deg det heller.
Det er INGEN snarveier til slankere kropp hvis det er målet.
Det krever varig livstilsendring.
Som Dennis Leary sier om temaet "put the fork down".....
Se og lær av kostholdsguru nr 1 (fra ca 25 sekunder og videre)
http://www.youtube.com/watch?v=ULrz4PfubuA
 barce (25. Feb 2011 22:15) * IP
Som sagt tidligere.. Veier du 100 kg og burde ligge på 70 kg, så handler det ikke om at du spiser ubalansert!
 veggiss (27. Feb 2011 01:19) * IP
jonag: ikke meningen å "avfeie" deg slik, men du fremstår litt for pro lav-karbo på samme måte som Devron fremstår som en komplett idiot med både hender og føtter plantet i "sunn norsk kost".
ta kickboxing som en idrett. hvorfor har norge verdens beste kickboxere? dette er en idrett hvor du møter personer som prøver å ha mest mulig muskler, og best mulig utholdenhet, under en gitt vekt. de følger olympiatoppen og ina sitt opplegg til punkt og prikke, og lykkes jævlig bra med det. da synes jeg det er påfallende at du som studerer mat på hobbybasis avfeier det de gjør som vranglære.
|
|