Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Bjørn E - 28. jan 2014 kl. 16:51 *  IP
Briller og golf

Er det mange golfspillere dere kjenner som bruker briller / linser når de spiller golf. Helt klart det er en ulempe å ha briller med styrke når man spiller, men når jeg tenker etter er jeg en av de få jeg kjenner som faktisk må bruke briller.
Holder på med et personlig "forskningsprosjekt" som omhandler hvilken innvirkning briiller, dominant øye og evt linser / skjeve hornhinner og kroppens/hodet holdning har for evnen til å sikte og observere avstander korrekt. Dette gjelder kanskje spesielt for putting, og foreløpig har det vært veldig interessante og overraskende oppdagelser jeg har gjort.....

Ut fra erfaring, er det mange som har minst 10 cm skjevsikte når de skal putte fra f. eks. 3 meter. Jeg tror at dette fenomenet kan ligge bak yips fordi det er ganske forvirrende for bevisstheten / hjernen når puttene aldri synes å gå dit man sikter.
 barce (28. jan 2014 18:05) *  IP
Yes, dette var veldig interessant!! Jeg spiller med briller, men med linser treffer jeg knapt ballen. Veldig merkelig.. Jeg har tenkt at det har med dybdesynet å gjøre.. Når det gjelder putting, så har jeg følelsen av å sikte langt til venstre når jeg sikter rett mot hullet. Det gjelder helt ned til de korte puttene..

Mao er jeg veldig interessert i dine resultater på dette! :)



 Tor-Arne (28. jan 2014 18:11) *  IP
Vet ikke helt hvilke syn jeg skal ha på denne tråden, men siden jeg i utgangspunktet trenger førerhund uten briller, hiver jeg meg på. Har aldri opplevd at dette har vært noe problem. Har hatt en aktiv karriere som keeper i ishockey, fotball og håndball og bruk av briller har aldri vært noe problem, bortsett fra det at å få en i tryne (håndball/fotball) ikke bestandig var like godt. Med -10 i styrke kan man kanskje skylle på synet/skjeve hornhinner når putten i går i, men jeg tror nok at det er en dårlig undskyldning. Men etter x antall smeller i skallen kan det kanskje være andre årsaker enn synet.


 Caddy (28. jan 2014 18:16) *  IP
Jeg begynte med progressive brilleglass for noen år siden, og det tok veldig lang tid før jeg var trygg på både vanlige slag og spesielt putting.
Det eneste som jeg synes hjelper er mengdetrening.



 bjørn E (28. jan 2014 18:25) *  IP
skal se hva jeg kommer frem til, Barce, men min teori er at nesten alle som bruker briller eller linser eller har svært dominant øye, er elendige til å putte. Gjorde noen eksperimenter som blant annet medførte at jeg bygget om puttern min, med overraskende gode resultater. Skjønte egentlig ingen ting hvorfor det skjedde at ballen da plutselig gikk dit jeg prøvde, og snakket med en optiker da jeg bestillte briller som forklarte hvorfor på en enkel måte.
Det har ikke med dybdesynet å gjøre... etter min mening, men har en god forklaring.
For å omskrive Holberg ;alle ser at Jeppe putter dårlig, men ingen spør hvorfor.
Forøvrig har fenomenet også innvirkning på nærspill evnen - etter min teori.
Men i utgangspunktet lurte jeg på om folk med briller / linser eller svært dominant øyne generellt er dårlige til å putte. For å si det sånn, det er ikke noe som er absolutt, men er min teori korrekt, er det meget sannsynlig at folk med briller / linser er dårlige til å putte og heldigvis er det relativt enkle virkemidler som skal til.... Skal til optikern igjen om et par dager, for å få litt mer basis for teorien min...



 barce (28. jan 2014 18:35) *  IP
Veldig bra! Kanskje skjeve hornhinner er et viktig moment? Mine er i hvertfall helt på tur!


 Enur (28. jan 2014 18:39) *  IP
Jeg bruker et par briller når jeg leser og arbeider foran pc'en, og et annet par når jeg ser på tv eller f.eks. en film på kino. Det er helt nødvendig for meg, ellers er jeg lost. Men jeg bruker ikke briller i det daglige (det burde jeg i følge kona) og heller ikke når jeg spiller golf.

Men i de siste sesongene har jeg hatt større og større problemer med å kunne se hvor ballen lander etter f.eks. en drive. (Sikkert fordi jeg slår så langt. NOT :-). Og jeg sliter også litt når det blir litt dårlig lys i skumringen, eller med mørkt overskyet vær. Så i fjor høst tok jeg en skikkelig undersøkelse hos en optiker som slo fast at at avstandssynet mitt bare lå på ca. 30% av normalen. De brillene jeg brukte ellers var godt egnet til sitt bruk, så en løsning kunne kanskje være å prøve "kinobrillene" også når jeg spilte golf.

Jeg gjorde en del forsøk med dette utover høsten, men for meg fungerte ikke det i det hele tatt. Det ble utrolig mange dårlige balltreff, og jeg følte meg ikke komfortabel i det hele tatt. Så som den utålmodige person jeg er, gikk jeg dermed tilbake til å spille uten briller. Da ble balltreffene (og scoren) straks bedre igjen, så slik blir det nok framover også, så får jeg heller håpe på litt hjelp fra de jeg spiller sammen med for å se etter ballen.

Puttingen fungerte forøvrig omtrent like bra (eller like dårlig om man vil) enten jeg spilte med briller eller ikke.

Det jeg lurer litt på er jo om en av disse laseroperasjonene det reklameres så mye for, ville hjelpe i mitt tilfelle. Og hvor trygt er i så fall dette? Her hører man jo alt fra de verste skrekkhistorier til de reneste halleluja-lovprisninger.




 Tor-Arne (28. jan 2014 18:48) *  IP
Har brukt briller siden 1. klasse på folkeskolen (historisk innretning)og synet ble relativt raskt dårligere og styrken lå i mange år på -11 (nærsynt for de som ikke vet). De siste årene har synet blitt litt bedre og er nå på -10. At man har brukt briller et langt liv kan kanskje ha betydning. Og kan det være forskjell på nær/langsynthet? Spennende å høre mer om dette tema, selv om utfordringen er formidabel?


 Skogen (28. jan 2014 18:49) *  IP
Jeg bruker progresive briller og ca +3,5 når jeg leser. Jeg fant fort ut at det var umulig å bruke progresive briller når jeg spiller golf. Jeg er flink til å holde hodet stille men ikke så stille. Jeg gikk til optikker og fikk han til å lage noen briller som passet til avstanden fra øyet til ballen under vanlige slag. Jeg kunne plutselig se den lille skriften på ballen og de små gresstråene bak ballen når jeg puttet. Dett har gjort at jeg er mye bedre til å putte nå enn tidligere. Det å se ballen lande på driven funker relativt bra og med hjelp fra skarpsynte medspillere går dett greit.
Mitt råd er å gå til optikker og få ham til å lage briller som gjør at du ser Titleist ballen krystallklart.



 EAGLEMAN (28. jan 2014 19:39) *  IP
Jeg bruker linser og har en skeiv hornhinne.Det funker bra
men har litt problem å se lange slag.Sliter litt med spesielle lysforhold men hører fra medspillere at enkelte har samme problem i samme forhold.Bra med en sjekk hos optikeren av og til. ;-)



 Amatour (28. jan 2014 19:42) *  IP
Det er interressant å se hvor få Tour spillere som bruker briller; enten er det mye kontakt linser eller så har de tatt Lasik alle sammen (som f.eks Tiger Woods). Lever du av å sette putter så vil du eliminere alle kilder til feil korreksjon. Den nye LPGA stjernen Lydia Ko er unntaket jeg kommer på nå i farten som fortsatt bruker briller (enn så lenge).


 barce (28. jan 2014 19:47) *  IP
Tom Kite er vel et eksempel på at det lar seg gjøre å spille med briller.. :) Hale Irwin var annen..

Ellers er det ekstremt få.. Kanskje det er en sammenheng?



 Jørn (28. jan 2014 19:57) *  IP
Kan ikke si at jeg merker noe spesielt på puttingen de få rundene jeg spiller med briller, men føler det er noe rart med dybdesynet når jeg står over ballen. Bruker linser til vanlig og det er ingen problem. Har ingen skeive hornhinner og sånt noe, bare nærsynt.


 Bjørn E (28. jan 2014 20:24) *  IP
vel , jeg forsøkte bare å lodde stemningen / finne ut om det er flere med briller / linser / dominante øyne som har hatt samme problemet som meg. Har egentlig tenkt å gå til NGF eller en pro for å utforske dette videre, dersom teoriene mine kan bekreftes ytterligere. Det er flere elementer som kommer i "bildet" slik jeg ser det, og problemet er at det er mange av disse elementene faktisk er variable, jeg tenker da på synsfelt, dybdesyn, holdning og grad av dominant øye, dvs dette kan være variabler som enten endrer seg over tid, eller er betinget av ytre faktorer.
Min(e) test(er) med modifisering av puttern (stikk i strid med det "korrekte" ) innebar at jeg prøvde det ut på Fornebus Indoors putting green. Her er det kjemperaske greener, og før har jeg satt kanskje en eller 2 putter i koppene med 3 baller på en runde. Nå satte jeg plutselig minst 10 baller i koppene. Kanskje begynnerflaks men i hvertfall vesentlig fremgang. Og bevissthet om den type kunnskap, vil uansett hjelpe alle, etter min vurdering....
At du Tor Arne putter bra,overrrasker meg ikke dersom du har vært keeper, men jeg tipper at du ikke er så god på lengde som på retning. Det fenomenet at ungutter putter bedre når de er unge, enn når de blir voksne, bekrefter min teori.
Jeg kommer tilbake hvis teoriene mine bekreftes ytterligere og kan kanskje da ha bruk for forsøkspersoner....



 Rotten (28. jan 2014 20:30) *  IP
Jeg er nærsynt og har skjeve hornhinner. Ett problem jeg slet lenge med ifb. med idrett var at linsene flyttet på seg når man f. eks. så opp eller ned. Merker det fortsatt når jeg står lenge foroverbøyd etc. Dette skyldes nok at linser for folk med skjeve hornhinner er avhengig å ha riktig akse hele tiden, dette skjer bla ved at de er tyngre nede og derfor ikke skal flytte seg for mye.
Har imidlertid funnet noen linser jeg er godt fornøyd med og er mer stabile. Må likevel rette meg opp noen ganger og blunke litt for å få skarpsynet tilbake. Kan imidlertid ikke gi det skylden for dårlig putting eller skjeve driver i mitt tilfelle :-)



 nils (28. jan 2014 23:43) *  IP
Her står det litt:
http://www.prweb.com/releases/2013/1/prweb10354039.htm



 007 (29. jan 2014 08:56) *  IP
Ved styrke -2,25 er linsebruk uproblematisk.
Fra -2,75 og over starter diverse trøbbel, må da ha lesebriller.
Slitsomt å teste ut diverse linsekombinasjoner -> hjelper ikke spillet!!



 Homer (04. feb 2014 14:49) *  IP
Jeg er nærsynt, minus 1,5 eller deromkring. Jeg spiller med briller og det går helt greit. Har også prøvd med linser, men i likhet med en annen under denne tråden, traff jeg nesten ikke ballen i det hele hatt. Dette skyldes vel at styrken i brilleglass og linser aldri er helt like og i og med at det er så små marginer i golf, vil forskjellen kunne gjøre "store" utslag.


 Lennart (08. feb 2014 23:40) *  IP
Jeg har progresive briller og det er umuligå se om putten er oppover eller nedover,veldig frusterende. Må ta av briller ved nærspilll,men bruke briller for å se mine lange driver:-)


 kk (09. feb 2014 07:35) *  IP
Jeg bruker progressive briller, men å spille golf med dem kan jeg bare glemme (det samme har jeg hørt fra flere).Derfor bruker jeg bare vanlige avstands briller når jeg spille golf.


 Bjørn E (09. feb 2014 13:56) *  IP
Jeg synes det burde være mer forskning på problematikken briller og golf og jeg mener definitivt at proene burde ha større innsikt i temaet. .
Jeg tror mange som har behov for briller, gir opp golf fordi det er for frustrerende å bomme eller feilberegne hele tiden. Husker jeg deltok på en gruppe puttetrening, da man ble delt opp to og to og mens den ene siktet mot hullet, skulle den andre stå bak og se om den andre siktet rett eller galt. Det viste seg at veldig mange siktet skjevt, opp til 10 cm på 3 meter, men treneren kom ikke egentlig med noen løsning på hvordan den enkelte skulle løse dette problemet.
Holder på å lese en bok om temaet, og det kommer frem at de fleste (i hvert fall mange ) har problemer med sikte og avstandsbedømmelse i golf. I følge boken (som virker litt gammeldags) kan man trene seg til å bli bedre, både på sikte og avstandsbedømmelse, selv om jeg mener forfatteren ikke har løst problemstillingene tilfredstillende. (jeg har selv en teori som jeg jobber med som jeg innbiller meg kan hjelpe en del)
Problemet med med briller / linser i golf kan til en viss grad løses ved at man er bevisst på å holde hodet slik at man ser gjennom det feltet i en linse der glasset eller linsen er tynnest. Dette gjelder både putting og vanlige slag i golf. Gjør man ikke det, får hjernen feil og forvrengt info, etter min teori. Å bruke progressive glass i golf kan være helt håpløst og jeg tror ingen med progressive glass kan bli gode i golf..
Bortsett fra dette med briller, tar boken for seg problematikk om hvordan det å være høyrehendt og ha venstre dominant øye (cross dominant), gjør at man sikter helt annerledes enn folk som har dominant høyre øye og samtidig er høyrehendt. (same side dominant).
Er ikke ferdig med boken eller med "øyetreninger" som er beskrevet, men kommer kanskje tilbake med mer...



 barce (09. feb 2014 15:19) *  IP
Jeg syns dette var veldig interessant og håper du kommer tilbake med mer!


 Wilson (09. feb 2014 16:12) *  IP
Pia Nilsson som trente Annika i putting forklarte dette med dominant øye.

Om det høyre er dominant skal høyre øye være rett over ballen ved stands og om det venstre er dominant så skal det venstre være rett over ballen.

Da skal man se linjen best



 digger (09. feb 2014 16:48) *  IP
Vet ikke om jeg kommer med nyttig bidrag, men forsto det slik at du ønsker litt tilbakemelding.

Jeg er høyrehendt høyrespiller og har venstredominant øye.
Jeg er god til å putte og har alltid vært det(avbrutt av noen uker med yips for mange år siden), med fare for å virke selvgod. Jeg bruker ikke briller.
Jeg kan putte begge veier og i starten hadde jeg høyrekøller og venstre putter. Nå har jeg høyreputter.

Jeg slet mye lenger med å finne ut av oppstillingen/siktingen på jernslagene. Der hadde jeg en tendens til å stå lukket.




 Bjørn E (09. feb 2014 17:28) *  IP
@ digger, i boken påstås det at det er best for golfspillere å være cross dominant,(som deg) det var for eksempel Jack Nicklaus også- og jeg, men jeg bruker altså briller minus 4.5 og 3.5 med ganske skjeve hornhinner, og jeg har vel vært en av de dårligste til å putte på senior tour og slet ganske lenge med yips. Jeg tror det er mange elementer som påvirker hverandre og som kan være utslagsgivende og derfor er det vesentlig å finne ut av det som man best kan.

Noen jeg kjenner, inkl. meg, klager over vanskligheter med å lese greener , forfattern av boken påstår at det er mange som blir bedre til det ved å bruke solbriller /linser som skifter farge ettersom hvor mørkt /lys det er. (Fotokromatiske linser.)Når det gjelder linser påstår han at det finnes forskjellige merker og at noen merker er bedre egnet for golf enn andre. I USA virker det i følge boken som det er mer utbredt med "sport vision doctors" enn her på berget



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72