Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Wilson - 01. apr 2014 kl. 17:53 *  IP
Ping reklamen for Karsten køllene

Ang Ping reklamen for Karsten køllene som snurrer over her og som promoteres som køller som går lengre.

Det er vel ikke så merkelig at man slår lengre med Karsten køllene enn med feks Ping I25
6I for Karsten har 27 graders loft mens I25 har 30 grader.
Lengde på K er 37,64 " mens I25 er 37,25
5 jernet i I25 har 27 grader og 37,75
Samme forskjell er det hele veien i settet opp til PW som har kun 1 grad forskjell i loft og samme lengde.

Så, man blir til stadighet lurt av produsentene om man ikke sjekker specs.

Hadde det stått grader på køllene og ikke et tall så hadde det hele blitt mer interessant, og ikke så enkelt for produsentene å "lure" oss.
 Christian (01. apr 2014 21:37) *  IP
Skaftlengden du refererer til vil ha null betydning. Karsten har minimalt lengre skaft.

Loft har betydning, men det er ikke det viktigste punktet. Jeg har sett stor lengdeforskjell på køller med 0.5 grader forskjell i loft og like langt skaft.

Vektfordeling og trampolineeffekt på slagflaten er vesentlig bedre på jern som Karsten og G25 enn i25 og S55. Hvis man sammenligner køller med samme loft men forskjellig jerntype vil man fremdeles slå lengre med den mer effektive køllen. Det kommer en liten test på akkurat dette.

Jeg er ikke enig i at de lurer noen, for all informasjon er tilgjengelig. Men de kan godt skrive grader på køllehodene slik at man blir mer bevisst på det. Det hadde også vært veldig greit om de kunne droppet langt-lengre-lengst i reklamene. Men det selger vel ikke like godt å skrive "Like lang som vår to år gamle kølle men nyere og dyrere" :)



 Wilson (01. apr 2014 21:47) *  IP
Jeg synes valg av skaft betyr mye mer for lengde enn køllehoder.


 Frank (01. apr 2014 22:05) *  IP
Med en halv tomme lengre skaft vil dette selvsagt slå ut på hvor langt man slår. Det er enkel fysikk. 3 grader forskjell i loft er ofte forskjellen mellom et femmer jern og sekser jern. Så det skal jo normalt bety 10 meter forskjell.




 Wilson (01. apr 2014 22:21) *  IP
6 jernet til Karsten er 27 grader loft og 37,64"

5 jernet til I25 er 27 grader og 37,75"

Så, enig Frank



 Christian (02. apr 2014 02:59) *  IP
En kølle forskjell ja. Men det er jo ingen krise for noen. Å være bevisst på hvor langt man faktisk slår med hver kølle er viktig. Om du slår 6i lengre enn kompisens 6i er jo kult for egoet ditt :)

Valg av skaft kan bety mye det. Ny generasjon grafittskaft kan gi voldsomme fordeler. Men ikke undervurder effekten i køllehodet på den typen køller som Karsten er.

Jeg er ikke uenig med deg Wilson, men jeg tror ikke det er noe problem.

Produsentene vil forresten alltid ha rett i sine påstander. Når de sier "17 yards longer" er det helt korrekt. Det er alltid noen som vil slå minst 17 yards lengre enn med sin gamle driver. De har helt feil kølle, gammel kølle, nettopp begynt å spille og aldri fått profesjonell hjelp osv.

Karsten er for øvrig utrolig artige køller :) Fullstendig idiotsikre. Sålene er på størrelse med en gjennomsnittlig jolle men det funker skikkelig bra.



 Frank (02. apr 2014 07:55) *  IP
Så når du tester lengde på forskjellige køller tester du med like lange skaft og lik loft, eller tester du 6er jern mot 6er jern?



 Wilson (02. apr 2014 10:20) *  IP
Jeg skjønner ikke hva du mener Christian.

Hvis jeg har et sett som har specs som i25 og går på demo og tester Karsten så vil jeg med stor sannsynlighet slå Karsten 6jern like langt som 5 jern på i25.

Hvis ikke det er noe villedende så vet ikke jeg.

i25 har normale loft gjennom hele settet.
Karsten har sterk loft i lange jern og nesten normal på 9 og PW.

Wilson har et sett som har PW på 42 grader. Da må man ha 2 gap wedger. 47 og 52



 tilskuer (02. apr 2014 11:44) *  IP
Produsentene lurer oss selvsagt, men det er ikke så rart når vi selv har en sånn ensidig fokus på lengde. En "god" golfspiller i Norge er en som har en fin sving og slår langt. Hvor mange slag han bruker er av underordnet betydning.

Akkurat som nummeret på kølla er også loft bare et tall som ikke sier all verden. To køller med samme loft kan gi to ganske ulike "launch-angles".



 Christian (02. apr 2014 13:27) *  IP
@Frank - Ja, så like køller mot hverandre som mulig. Men lengde blir ikke en relevant del med mindre det er store utslag i en retning.

Ja Wilson, du vil slå lengre med den ene køllen. Men hva har det å si for deg? Hva har det å si om det står 5 eller 6 på sålen når du skal slå 160 meter?




 Wilson (02. apr 2014 13:34) *  IP
Men Christian

Hvorfor da bytte fra et sett som 5 jernet går 155 m til et sett som 6 jernet går 155 m?

Jeg har brukt penger uten å få noe tilbake.

Poenget mitt er jo at det ikke er noen nyvinning i det hele tatt. Jeg har bare skiftet til et sett som ser ille ut ift i25

Og, hvis du er den jeg tror du er så finner jeg det merkelig at du ikke sammenligner epler og epler.

Nummeret på sålen er et innarbeidet begrep mht jernsett.

På woods er grader loft en viktig del i tillegg til nr.
TM har 3w med 15 og 17 grader som et eks



 Draw (10. apr 2014 21:09) *  IP
Dette med lavere loft på nye jern er ikke bare lureri for å få de til å gå lengre (selv om det selvfølgelig ligger litt der også:)) På grunn av vektfordelingen i de nye hodene, med mye vekt lavt i sålen, er produsentene tvunget til å bruke litt sterkere loft for at ballen ikke skal gå himmelhøyt.


 Christian (10. apr 2014 22:13) *  IP
@Wilson

Jeg vil aldri sammenligne lengde på Karsten med i25. Det er helt riktig at det blir feil. Lengde er heller ikke et avgjørende kriterie. Hvis noe skiller seg ut som ekstremt langt eller kort - da kommer det inn i bildet.

En i25 spiller er ikke målgruppen for Karsten. Det er jern for høyt hcp, senior og begynnere. Og for dem teller lengde. Det kan være snakk om 110 meter mot 125 med 7i.

Spesielt 3w finnes i mange loft nå ja. #3 HL. #3 Tour. #3 standard. En test med #3 wood kan betyr alt fra 13 til 16 grader. Men som sagt tidligere - lengde vil kun bli vitkig dersom det utpeker seg i en retning.

Jeg jobber med en test av forskjellige typer køller med lik loft. Problemet blir å ha samme skaft (lengde og type). Det krever litt tid og planlegging og velvilje fra golfsenter med godt utvalg. Vil også prøve å kjøre en type kølle med mange forskjellige skaftlengder for å se hvor mye det kan utgjøre på lengde og presisjon. Men dette tar litt tid å organisere.

Jeg kan berolige deg at hvis noe virkelig skal sammenlignes for å kun bruke lengde som målestokk så skal det bli epler og epler :) Eller i hvert fall grønne epler og røde epler. Så likt som det er mulig å få det.




 Frank (10. apr 2014 22:28) *  IP
15 meter er jo omtrent det forskjellen i loft og skaftlengde skal gi i dette tilfellet.



 Christian (11. apr 2014 01:00) *  IP
Bare for å ha det klart så snakker vi altså om 0,96 cm lengre skaft på Karsten. Det betyr null og niks.

Økt skaftlengde har først og fremst - om ikke også kun - betydning for dem som klarer å utnytte det. En vanlig klubbgolfer og spiller i Karstens målgruppe vil ikke klare å maksimere utnyttelsen av lengre skaft blant annet fordi release skjer altfor tidlig og man taper hastighet.

15 meter er også å strekke det for langt. 1 grad vil vanligvis bety cirka 2-3 meter. I jernsett er 4 grader oppfattet som standard og vil vanligvis bety 10 meter forskjell mellom køllene. Dersom 3 grader betyr 15 meter ekstra blir det 5 meter per grad. I et sett med 4 grader mellom køllene vil da avstanden mellom dem være 15-20 meter.

Vi må ikke overse COR og tyngdepunkt. Effekten i slagflaten er utrolig viktig. Med en viss type materiale og design kan man skape jern som gir høyere ballhastighet. Dere vet det sikkert, men forskjellige typer stål brukes jo i jernhoder for å skape forskjellig følelse og effekt. 431 og 17-4 er vanlige typer. Hvordan tyngdepunkt skaper launch angle og spinn spiller selvsagt også inn.

Jeg sluker ikke rått det produsentene kommer med. Tvert i mot, jeg prøver å ta knekken på påstandene. I fjor skrev jeg om fire drivere - siste modell, to år gammel og fem år gammel + en billigdriver. Bare den billige skilte seg ut negativt. De andre var svært like på lengde og presisjon. Men vi må alltid være åpen for at det kan dukke opp noe som virkelig fungerer litt bedre. Av og til dukker slike produkter opp.

Jeg håper å kunne undersøke loft vs lengde i løpet av året og gi der mer info om det.



 tilskuer (11. apr 2014 12:16) *  IP
Vanlig forskjell på lengde mellom jernene i et sett er vel 0,5 tommer altså 1,27 cm.
Poenget var vel at når et 6-er jern har loft som et 5-er jern og lengde som et 5-er jern, bør lengden også sammenlignes med et 5-er jern fra det andre settet.

Men igjen - loft og lengde er bare tall. Om du må bruke et 7-er jern eller et 9-er for å slå 140 m, har kun betydning for ditt eget ego. Det viktigste er om du klarer å slå 140 m hver gang. Og så er det jo greit om du liker følelse og utseende også.



 Frank (11. apr 2014 12:29) *  IP
Forskjellen i loft og lengde på skaft i dette tilfelet gir minst 10 meter forskjell i lengde. Hvs slags stål det er gir mikroskopiske forskjeller i lengden.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72