Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Momle - 13. aug 2020 kl. 23:32 *  IP
2 x 9 hulls = 2x18 hulls...

Gikk i dag en selskapsrunde og min medspiller krevde at jeg godkjente scoren hans etter 9 hull (9 hulls bane) før han ble med på en ny runde. Jeg nektet å gjøre dette da jeg anså det som manipulering av hans HCP. Han ville da få 2 HCP tellende runder siden golfbox regner ut spillt HCP for da 2 9 hullsrunder og ikke en 2x9 18 hulls runde. Blir jo juks i mine øyne da han også har 1 mer tildelt slag på front 9 og med 2 stk front 9 hulls runder og ikke en front+back blir jo dette juks?? Han ble iallefall såpass sint at han ikke ble med på back 9 slik at jeg heller da ikke fikk registrert min runde da jeg ikke hadde markør på back 9..
 Spiller (14. aug 2020 08:30) *  IP
Enig at det virker litt rart å dele opp i to 9-hulls.

Har lest raskt gjennom handicapbestemmelsene, og finner ingen begrensning der på antall 9-hulls på en dag. Mulig jeg har oversett dette, men jeg har i grunnen stusset litt på at det ikke er nevnt.

Jeg ser at i USA beregnes ikke 9-hullsrunder alene. Det kombineres to og to 9-hulls til ên 18-hulls.



 Freud (14. aug 2020 13:38) *  IP
Tidligere var det slik at man kunne avslutte en 18-hullsrunde etter 9 hull og legge til 18 poeng for å få en samlet poengsum. Gjelder dette fremdeles?


 golfdude (14. aug 2020 13:47) *  IP
Spilte nettopp Hafjell som er en 9 hullsbane. Noen av utslagene er dobble, altså et utslag til første 9 og et til andre 9. Hvis han hadde gått der og spilt fra samme utslag på begge 9 hullsrundene ser jeg ikke noe feil i å registerer to 9 hullsrunder. Om du spiller de på morgenen og på ettermiddag eller rett etter hverandre spiller ingen rolle. Å gå en 18 hullsbane og dele opp runden i to er noe annet.


 Spiller (14. aug 2020 14:05) *  IP
@Freud

Det er nesten likt som før. Du legger nå til 17 poeng (du blir altså trukket ett poeng på de 9 hullene du ikke spiller).

(Man bruker ikke Stableford-poeng direkte lenger, men netto score. Resultatet blir derimot nøyaktig likt ).



 Momle (14. aug 2020 17:52) *  IP
Dette er en 9 hulls bane med bare ett utslag men er som alle 9 hullsbaner også slopet til 18 hull. Med de nye reglene så får man registrert 9 eller flere hull som HCP tellende da golfbox kalkulerer de resterende hull. Det som jeg mener er manilipueringav HCP her er at man ikke fører 2 de 2 rundene på 9 hullsbanen som en 18 hullsrunde. Ved å sende inn 2 stk 9 hullsrunder kalkulerer golfbox disse som 2 18 hullsrunder HCP beregning for runden spillt til HCP. Og vet selv når jeg har gått 2 runder på min egen 18 hullsbane får jeg varsel i golfbox at man ikke kan(skal) levere mer en 1 hcp tellende runde pr dag. Turneringer med flere runder hver er noe annet.. Og har man oddetall tildelte slag så vil det bestandig være 1 slag mer tildelt på front på en 9 hullsbane. Har sendt dette til golfforbundet for tilsvar så får jeg se hva de evt svarer..


 golfdude (14. aug 2020 21:26) *  IP
Spennende å høre hva golfforbundet mener. De gangene jeg har registrert 9 hullsrunde på min 18 hullsbane tjener jeg ingenting på det. Ikke sett nøye på det, men jeg hadde fått bedre score/lavere hcp ved å spille tilsvarende siste 9. Golfbox legger vel til ditt eksisterende hcp + et slag eller to. Eller noe i den rettningen.


 digger (14. aug 2020 23:12) *  IP
Det het seg før at man ikke kunne registrere to hcp-tellende selskapsrunder samme dag på samme bane. Trolig er det fortsatt slik.


 Spiller (15. aug 2020 00:00) *  IP
Å tro, gjør man i kirka

Handicapbestemmelsene ligger på nett, og for dem som kan lese, burde det ikke være altfor vanskelig.



 Spiller (15. aug 2020 00:02) *  IP
Handicapbestemmelsene

https://www.golfforbundet.no/assets/ngf/files/spiller/Golfregler%20og%20handicap/Handicap/handicapreglene-whs-2020.pdf



 Momle (15. aug 2020 08:01) *  IP
HCP reglene er enkle og greie de. Her er det snakk om å utnytte systemet ved å spille 2 9 hullsrunder etter hverandre og sende de inn hver for seg som 2 9 hulls runder for å få 2 registrerte HCP tellende runder.


 Dilter (15. aug 2020 15:49) *  IP
Har nettopp tatt en kikk på handicapreglene (takk for lenke). Finner ingenting om å rapportere en 18-hulls runde som 2 x 9, unntatt denne:

Spillerens ansvar.
For å kunne følge kravene i handicapreglene forventes det at en spiller:
(i)Opptrer med integritet,ved å følge handicapreglene og avstå fra å bruke, eller omgå, handicapreglene med formål om å oppnå en urettmessig fordel.

Det ser heller ikke ut til at det er noe i veien for å registrere mer enn én selskapsrunde per dag.



 Momle (15. aug 2020 17:48) *  IP
Der beskriver du det som jeg fant urimelig av medspiller. "avstå fra å bruke,eller ommgå" For det er dette jeg mener er blitt gjort med å rapportere inn de 2 9 hullsrundene (Spillt etter hverandre) slik at han oppnådde å få 2 hcp tellende runder. Har selv gått gått 2 runder på min 18 hullsbane og da får jeg beskjed når jeg legger inn runde 2 at man ikke kan registrer 2 runder pr.dag Men dette kan man bare overse og får registrert 2. Men da har jeg spillt 2 fulle 18 hullsrunder og fått 2 tellende runder blant de 20 siste for utregningen av mitt HCP. Jeg mener at denne måten å få til 2 tellende runder er misbruk av systemet for egen fordel og brudd på etiketten i golfen.


 Golfdude (16. aug 2020 20:10) *  IP
Jeg ser ikke hvordan det skal være en fordel å registrere 2x9 hull kontra 18 hull når man går to runder på en 9 hullsbane og slår fra samme utslag på begge rundene. Går du under ditt hcp på 9 hull legger golfbox til ditt hcp på siste 9. Så det vil være bedre å registrere to gode 9 hulls runder som en 18 hullsrunde. For oss som ikke går veldig mange runder i året vil det jo være naturlig å gjøre det man kan for å få flest runder i golfbox.


 digger (16. aug 2020 21:24) *  IP
@Golfdude,
Poenget er at han vil sikre utbytte av gode første ni. Så blir det ekstra bonus om han går ni gode hull til.
Hadde han fullført 2x9 som en 18-hull runde kan han risikere å spille dårli de siste ni og således ikke få nedskrivningen han ønsker.

Jeg er enig at dette er å misbruke systemet.



 Gulltann (17. aug 2020 08:03) *  IP
digger, hvordan vet du at denne personen ønsket å gå ned i hcp, og ikke opp? Det står ingenting om han spilte bra eller dårlig.
Folk som gjør alt de kan for å skrive seg mest mulig ned er jo ikke noe problem for de fleste av oss andre, for hvor mange er det egentlig som kjemper om å komme så lavt ned at de kommer med i de større turneringene her i landet?
Da er jo problemet mye større med de som gjør alt de kan for å få høyest mulig hcp, for å kunne gjøre det best mulig i hcp-turneringer og/eller i kampen om gratis kaffe/vaffel på den daglige runden.



 Momle (17. aug 2020 08:40) *  IP
Uavhengig om personene vil opp eller ned i HCP er dette misbruk og omgåelse av HCP systemet for å oppnå ett annet HCP enn det som kanskje vil være mest korrekt for vedkommende spiller.


 hans (17. aug 2020 10:15) *  IP
Det er ingenting i veien med å gå 2x9hull istedetfor 18 hull.
Kan brukes blant annet på turneringer hvor det er risiko for at man ikke rekker å gjennomføre 18 hull.

Eneste som må gjøres da er å si klart i fra hva man akter å gjøre *før* man slår ut på hull 1.

Å si at man ønsker å gå 2x9 hull etter at første 9 er ferdigspilt blir helt feil, og hvis det var tilfelle i dette caset gjorde Momle helt rett i å nekte å godkjenne score.



 Gulltann (17. aug 2020 10:49) *  IP
Enig med hans, ikke noe galt i å definere det som to runder, så lenge man sier fra om det før man begynner å spille.


 golfdude (17. aug 2020 11:05) *  IP
hans, har et poeng. Spilleren bør ha gjort markør oppmerksom på dette først. Så er det spennende å høre hva golfforbundet mener om dette og eventuelt om det ligger noen begrensning i golfbox og på hvilke bakgrunn disse eventuelt er satt.


 digger (17. aug 2020 16:00) *  IP
Tipper de fleste er enige om at det er en god ting å kunne registrere 9-hulls runder. Ikke alle har tid og anledning til å spille golf i 4-5 timer.
Kanskje man til og med har tid til 9 hull på morningen og 9 hull på kvelden.

Men, når man skal spille 18 hull, hvorfor da ønske å registrere 2x9 hvis det ikke er for å manipulere hcp den ene eller andre veien.




 Okken Bom (18. aug 2020 10:13) *  IP
Dersom spilleren har få runder i systemet, kan det være bra å registrere 2x9 såfremt man spiller så godt man kan. Jo flere runder registrert, jo riktigere handicap.

Dersom spiller ønsket å spille 2x9 for å få skubbet ut runde 19 i systemet (tenkt situasjon; runde 19 er veldig god, og man får en hcp-økning ved å få den ut av beregningen) så kan man si at det er manipulasjon.

Kan ikke fordømme spilleren her uten å vite intensjonen bak å spille 2x9 istedetfor 1x18.





 Momle (19. aug 2020 17:18) *  IP
Fått svar fra golf forbundet og etter å ha lest det opptil flere ganger så er det enkle svaret at Man kan gå så mange 9 hulls og 18 som man vil i løpet av en dag MEN det skal opplyses før man starter om man kun vil regne med 9 eller flere hull som HCP.

Svaret:
Takk for interessant spørsmål.

Først og fremst:

"En spiller forventes å:
• Opptre med integritet gjennom å følge handicapreglene, og avstå fra å bruke eller omgå handicapreglene på en måte for å oppnå en urettmessig fordel."

Regel 2.1 i Handicapreglene sier blant annet:
"En score er godkjent for handicapformål hvis runden er spilt:
• I en handicaptellende spilleform (se regel 2.1a) over minst det antall hull som kreves for at enten en 9-hulls eller en 18-hulls score skal være godkjent (se regel 2.2)."

En runde er dermed enten over 9 hull eller 18 hull, men under noen omstendigheter kan en runde avbrytes etter 10 eller flere hull. Se handicapregel 3.2.
Reglene sier ingenting om hvor mange 9-hulls runder eller 18-hulls runder, eller kombinasjoner av dette, du kan spille i løpet av en dag. PS! Når jeg bruker begrepet runder, er det hele tiden snakk om handicaptellende runder hvor score skal bli registrert i GolfBox.

Dette tolker vi på følgende måte:
Enten spiller du én 9-hulls runde eller så spiller du flere 9-hulls runder, eller så spiller du én eller flere 18-hulls runder, eller én eller flere 9-hulls runder og én eller flere 18-hulls runder på en gitt dag.

MEN!

Alt dette må være avklart og bestemt FØR runder startes. Hvis du f.eks. har tenkt å spille 18 hull en dag må du før start bestemme om hull 1-9 skal være en handicaptellende 9-hulls runde, om bare hull 10-18 skal være en handicaptellende 9-hulls runde, om både hull 1-9 og hull 10-18 skal være to handicaptellende 9-hulls runder, eller om du skal spille én 18-hulls handicaptellende runde.

Du kan ikke bestemme eller ombestemme deg etter at en runde er startet om du skal gjøre det ene eller andre.
F.eks. du kan ikke starte en runde, deretter bestemme deg om runden skal være handicaptellende eller ikke, om første eller siste ni skal være én eller to 9-hulls runder, eller om det skal være en 18-hulls runde. Dette bryter mot spillerens ansvar i å følge handicapreglenes intensjon og formål.

Det fine med WHS er at alle (uavhengig av handicap) har mulighet til å spille 9- eller 18-hulls handicaptellende selskaps- og turneringsrunder, og det finnes ingen begrensninger på hvor mange runder en spiller kan spille.
Men en handicaptellende runde skal være spilt etter golfreglene og i golfreglene defineres runde som "18 eller færre hull spilt i den rekkefølge Komiteen har bestemt.", og dette betyr at du kan ikke bestemme deg for hvor mange hull en runde skal bestå av etter at en runde er startet. I forbindelse med en selskapsrunde er det ingen Komité som bestemmer om det skal være 18 eller færre hull, så da er det du som bestemmer dette, før start, altså hvor mange hull runden skal bestå av.



 Momle (19. aug 2020 17:22) *  IP
Spesiellt de to avsnittene etter MEN! var de svarene jeg var ute etter å få avklart.


 golfdude (19. aug 2020 21:12) *  IP
Takk for at du deler svaret fra forbundet! Fornuftig å enes før runden.


 David (12. jun 2023 15:16) *  IP
Veldig greit og få dette avklart. Har spilt med flere spillere som bevisst venter og ser hvordan første 9 har gått før de velger å registrere disse. Har alltid tenkt at dette var manipulering/juks og har nektet å godkjenne.

Da skal jeg fortsatt stå på mitt.
God runde!

-David



 Ossie (13. jun 2023 00:04) *  IP
Må bare gjenta det som er sagt fra før: det dummeste er å justere hcp ned etter 9 hull. Det kan ikke bli mer feil. 9 hull er ikke i nærheten av å fortelle hvem du eg som spiller


 AR (13. jun 2023 11:25) *  IP
Enig med deg, Ossie. Men for spillere med over 36 i handicap kan de være en grei måte å få etablert en handicap. Når du har såpass høy handicap, spiller du trolig lite golf og har kanskje ikke tid til ¨å spille en hel runde. Selvsagt med visse unntak.


 DD (13. jun 2023 12:09) *  IP
Må være uenig med dem over. Jeg er medlem av en bane med 9 hull. Spiller 9 hull de fleste dager i sesongen. Omtrent daglig. Av og til spiller jeg 18 hull både på hjemmebanen og på andre baner. Jeg registrerer alle runder. Siden jeg er matematikklærer syns jeg det er gøy å føre statistikk. Over de tre siste sesongene er det minimale forskjeller på handicap over 9 og 18 hull. Slik tror jeg det er for de fleste.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72