Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Odd Snellingen - 07. sep 2021 kl. 08:39 *  IP
Hvordan i alle dager fungerer utregning av HCP

Jeg har en bekjent som spiller en del turneringer. I de aller fleste så snitter han jevnt på +10 til +18 pr runde ser jeg på resultater etter turneringer, alt fra klubbturneringer til Norgescup, hvor alle står at de er HCP-tellende.
Mitt spørsmål er som følger: Med slike resultater, hvordan er det mulig å ha et HCP som ligger å vipper på rundt +1 gjennom en hel sommer?
Jeg kan svært lite om golf, jeg blir derfor glad hvis noen kan opplyse meg om hvordan utregning av hcp foregår?
 gundersen (07. sep 2021 09:25) *  IP
Det høres jo rart ut. I utgangspunktet er hc snittet av de 8 beste rundene av de 20 siste. For en uærlig sjel er det vel allikevel mulig å legge inn falske runder ved hjelp av en kompis. Google " regne ut ditt hc ". Da finner du alt om hc-utregning. https://www.golfforbundet.no/spiller/golfregler-og-handicap/world-handicap-system/hva-er-handicap-spilt-til



 Hcp (07. sep 2021 09:29) *  IP
Kort fortalt er handicapet snittet av de 8 beste av de 20 siste rundene. Snittet av antall slag over par (eller under par hvis man er veldig god).

Siden alle baner har forskjellig vanskelighetsgrad har man to parametere som heter baneverdi (i nærheten av banens par) og slopeverdi (en verdi over eller under 113).

Hva tilsvarer en runde spilt til 10 slag over par? Det kommer an på banens vanskelighetsgrad. På en vanskelig og krevende bane kan det tilsvare 6 i handicap. På en lett bane 14. Eller på samme bane, men fra ulike utslagssteder.

For full informasjon:

https://www.golfforbundet.no/assets/ngf/files/spiller/Golfregler%20og%20handicap/Handicap/handicapreglene-whs-2020.pdf

Punkt 5.1 omhandler hvordan handicap regnes ut for en enkelt runde.



 Wilson (07. sep 2021 09:43) *  IP
Odd Snellingen

Jeg har sett nesten lignende tilfeller.
Spillere scorer elendig i turneringer. Om de da på de siste 20 turneringer har elendig score med et snitt på pluss 10 og mer så har de hcp rundt scratch.
Dette fordi de spiller 12 kompisrunder hvor de går på pluss 2 feks.
Nye utregning tar snittet av de 8 beste av de 20 siste og dermed er de på feks 2. De 8 elendige i turnering blir aldri tellende.
Før var det kun mulig å regulere ned i turneringer om man var under 4,5 i hcp



 Odd Snellingen (07. sep 2021 09:58) *  IP
Takk for svar Gundersen, Hcp og Wilson.
Jeg har også lest disse reglene som er å finne hos Forbundet og Google, men tror sannheten ligger nærmere det Wilson berør her. Mitt neste spørsmål er da som følger: Ville det ikke vært bedre og morsommere for spillere som er litt vel optimistiske i tanker om egne prestasjoner å justere hcp til det som er reelt? Eller er det stor prestisje å ha lavt hcp selv om en spiller aldri er i nærheten av dette i registrerte turneringer?



 Øyvind Reinertsen (07. sep 2021 10:17) *  IP
Så lenge handikap i golf benyttes til å kvalifisere inn til attraktive turneringer som Srixon Tour, Norges Cup, NM etc. må man gjeninnføre en grense for hvor lavt man kan skrive seg ned i selskapsrunder. Gjerne 4,5 som tidligere.

Det er jo kun handikap fra turneringsrunder som sier noe om hva man kan forvente av prestasjon i en ny turnering. Dagens system åpner for juks, med mer eller mindre fiktive runder. Det er også mange som spiller mye bedre med kamerater på hjemmebane, enn de har forutsetning for å levere i turneringer på andre baner.

Det er mulig at det nye handikapsystemet ikke åpner for slike begrensninger i utregningene, men da bør NGF jobbe for å få det inn i systemet. Det er ikke tvil om at mange har unaturlig lavt handikap for tiden.



 Odd Snellingen (07. sep 2021 10:32) *  IP
Reinertsen, jeg kan ikke mye om golf, men det bør jo være som du sier, at prestasjoner fra turneringer skal være eneste gjeldende når du kommer på et gitt nivå. Overført til andre idretter så holder det ikke å si at en løper 5000m på 13,40 så lenge ingen ser på, bortsett fra en "venn"
Men jeg sitter fortsatt igjen med samme spørsmål, hva er gleden i å påberope seg +1 i hcp når spiller da i en Norgescup f.eks ender over 40 slag bak vinner på tre runder?



 HCP (07. sep 2021 10:39) *  IP
Så langt jeg kan se har ikke handicap vært kvalifiseringskriterie til Norgescup i år. Kun til onsdagskvalifisering til NM match og vanlig NM. Om den nevnte spilleren har for lavt handicap eller ikke er umulig å si uten å ha tilgang til alle rundet.

En spiller med 1 i handicap vil sannsynligvis ha flere rundet over 80 slag. Av og til over 90. Dette ser vi ut fra resultatlister på Norgescup. De aller fleste her har reelle handicap og er kvalifisert med tidligere resultatet, og ikke handicap. De i bunnen av listene er gjerne høyt 80 og over 90 (Meland GK).



 Øyvind Reinertsen (07. sep 2021 14:00) *  IP
@HCP Det er godt mulig at hcp ikke danner grunnlaget for å spille Norges Cup lengre, men i internasjonale åpne seniorkonkurranser (mer min greie pga alder) er hcp fortsatt svært viktig for å komme inn i turnering.

Som et eksempel på at +hcp ikke er ensbetydende med lave scorer, kan jeg nevne at i EM for lag på seniornivå i Slovakia sist uke, hadde over 60 deltakere +hcp. Kun 6 spillere leverte 2 runder samlet under par.



 HCP (07. sep 2021 14:30) *  IP
Det er klart at det er lettere å oppnå et lavt handicap hvis man spiller mest på baner som passer egen spillestil. Hvis man spillet mest under gode værforhold vil dette medføre lavere handicap.

Banen for EM lag kjenner jeg kun ut i fra banens hjemmeside, og vet ikke hvordan værforholdene var. Ser at par er 73 og baneverdien er 74,9 (hvis det ble spilt fra hvit tee).

Det betyr at det reelle par er nesten 75. En scratchspiller som kjenner banen (spilt minst en 4-5 runder der) kan forventes å snitte omtrent to slag dårligere. Altså 77.

For å gå under par på to runder skal man være en veldig god golfspiller på denne banen. For de fleste spillerne er banen antagelig relativt ukjent og ny.

At «kun» seks spillere går under par er godt innenfor forventningen (med mindre banen var satt opp veldig lett). Ofte settes baner noe for vanskelig etter mitt syn i turneringer.



 Øyvind Reinertsen (07. sep 2021 15:11) *  IP
@HCP Du treffer nok ganske bra i dine betraktninger om banen i Slovakia. Vi spilte en kombinasjon av hvit/gul og på ett hull blå. Det tøffeste med banen var vinden de første 3 dagene og de raske bulkede greenområdene. Personlig var jeg ikke i nærheten av å spille til mitt eget hcp.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72