Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer

Se www.fitforgolf.no 

Bildet viser praktiske øvelser i forbindelse med oppstilling

27.11 Er du i form til å spille golf?
Det vil du bli med Fit for Golf - meld deg på neste gang!
Et glimrende kurs over to dager. Her burde det vært enda flere!

I helgen 24. og 25. november var det seminar for alle typer golfspillere på Idrettshøyskolen i Oslo. Et 60-talls deltakere var til stede. De angret ikke på at de kom.

Dette seminaret passer meget godt for så vel juniorer som den eldre garde, dårlige som gode spillere. Det var da også en fin blanding av alle kategorier golfspillere på Idrettshøyskolen den helgen. Mange valgte å ta dette kurset som ledd i utdanningen til å bli instruktør.

En av landslagstrenerne var der. Han burde tatt med seg flere av sine toppspillere og flere fra NGF. Privatpersoner var der i egen interesse.

Med så stor spredning blant deltakerne skulle man tro at det kunne oppstå visse problemer. Men det skjedde ikke.

Neste gang anbefales herved klubber og spillere til å delta. Klubbene bør sende sine elitespillere, trenere og ikke minst ledere på dette seminaret. Dette seminaret kan med hell gjentas i løpet av vinteren! Hører dere i Fit for Golf?

Så bra var det! Sjelden kost å få så mange rosende ord her på Golfsiden, men vel fortjent.

Hva inneholdt seminaret?
Jo, det kommer, men først må det sies litt om målsettingen med det hele. Team FIT FOR GOLF ønsket å gi deltakerne:
• Større innsikt i hva som påvirker prestasjonen på golfbanen.
• Kunnskap om hvordan man kan trene bedre.
• En inspirerende og lærerik weekend med andre som har samme lidenskap for golf.

Målsettingen ble nådd.

FIT for GOLF 2007 var en lett blanding av foredrag og praktiske økter hvor fokus var rettet mot:
• Svingteknikk.
• Sammenheng mellom svingteknikk og fysiske forutsetninger.
• Styrke- og bevegelighetstrening for golf.
• Mentaltrening.

I forbindelse med svingteknikk ble det snakket mye om bevegelighet og styrke. Her hadde Dennis den Roover og Ola Eriksrud mye interessant å by på. Et stadig tilbakevendende tema var at man bør satse på generell fysisk styrke og ikke minst god bevegelighet. Svak hofterotasjon er blant de tingene som kan være med på å hindre en god golfsving. Dette kan trenes opp gjennom enkle øvelser.

Andreas Hagan (t.v.) blir introdusert av Jon Karlsen til foredraget om Slaglengde

Etter dette fordro Andreas Hagan www.hagangolf.no/ omkring det å slå langt. Her var det lagt ned mye arbeid for å finne momenter som påvirker lengden på slagene. En interessant vinkling var lagt opp. Han kom i stikkords form inn på styrketrening, medisinballkast, trene hele kroppen, lengden på skaftet, timing, moment, tyngdeoverføring, håndleddsbevegelsen etc. Meget interessant.

Bevegelighet og styrke
Etter lunsj første dag var det praktiske øvelser med testing og trening av bevegelighet og styrke. Her var det seks ulike poster med slyngetrening (imponerende bra! se www.alfacare.no), balanseøvelser som du neppe har sett maken til, test av køllehastighet ved hjelp av lasermåling, kast av medisinball fra tre ulike utgangsposisjoner, test av utslag i hofte, test av utslag i skuldervridning og nakkevridning samt test av hvor sterk du er i hånden ved hjelp av en trykkmåler.

Bedre putting
Innimellom viste Jon Karlsen www.putting.no/ sitt avanserte putting konsept (bildet). Her er det mange som kan ha noe å hente. Dette vil høyst sannsynlig komme til å bane vei for mye bedre putting for dem som er interessert i å lære seg denne vanskeligste delen av golfspillet.

Søndagen startet med oppvarmingsøvelser og litt repetisjon av tøyningsøvelser som er meget gode for golfmusklene – ikke minst i hoftleddet. Det var også muligheter for gjennomgang av balanse og styrkeøvelser. Resultatene fra lørdagens tester ble lagt frem og diskutert.

Fredrik Wetterstrand som har hjemmesiden www.golfutveckling.nu, holdt et glimrende innlegg om idrettspsykologi. Han er coach for jentelandslaget i Sverige. Han tok utgangspunkt i det halve tusendelssekundet som kølla har kontakt med ballen og som er helt avgjørende for resultatet av slaget.

Han stilte spørsmålet: Hvor kommer psykologien inn i bildet?
Det må være noe.
Men på hvilken måte?
Man har bare ett forsøk i golf.
Man må ta riktig beslutning.
Spilleren må tilpasse seg ulike situasjoner, lie, helninger, nye slag hele tiden. En golfspiller slår aldri to like slag på rad.
Man må ha evne til å prestere under press.

Psykologi er viktig på flere områder
- Persepsjon (må kunne lese greener eksempelvis)
- Motivasjon (langsiktig drivkraft)
- Innlæring (effektiv trening)
- Prestasjonsmomentet (konsentrasjon og følelseskontroll)

Vi skal ikke gå inn i detaljer her, men bare si: forsøk å kom deg på et foredrag med denne mannen eller bruk han i din klubb eller gruppe av samarbeidende klubber – gjerne på elitenivå.

Testresultater
Testingen på lørdagen viste blant annet at bevegeligheten ble dårligere med økt alder. Derfor er det viktig å tøye ut – for alle aldersgrupper. Alle blir som kjent eldre. I hvert fall de som overlever. Styrken så ut til å holde seg langt bedre med økt alder enn bevegeligheten. Detaljene lar vi ligge her.

Fysikk og teknikk for elitespillere
John Hellström (bildet) hadde et meget interessant innlegg om dette temaet. Han nevnte at det er mange eksperter på hvert enkelt område innenfor golf med tanke på utstyr, fysikk, svingteknikk etc. Det nye nå er det disse ekspertene samarbeider i mye sterkere grad enn tidligere.
Stikkord fra foredraget: Bra kroppsholdning, optimal mobilitet, god stabilitet - evne til å kontrollere kroppsdeler, muskulær utholdenenhet, aerob utholdenhet – orker jeg trene hardt og ta meg igjen fort, god koordinasjon, høy max styrke, eksplosivitet.

Hva er effektiv sving? En definisjon kan være: Svinge med minimal risiko for skader – en sving som produserer reperbare ballflukter.
Andre kjennetegn ved en effektiv sving er en sving som kan generere høy ballhastighet, kan kontrollere køllebladet og kan kontrollere ballhastigheten.

Generelt har vi i golf vært alt for svake på fysisk trening. Det er viktig å kunne måle hva som skjer i svingen og kople det sammen med trening.

Han brukte en testperson som fikk festet massevis av måleinstrumenter på seg. På en enkel måte viste han adresseringsposisjonen. Her så man om personen stilte seg opp åpen/lukket, sidetilt og helninger ”i alle retninger”. Alt sammen ble vist på et stort lerret med massevis av avansert teknologi. 

Han pekte på at man må ha en god kroppsholdning og kroppskontroll for å ha en god start på svingen.

Hans hjemmeside www.golfpyramid.com har muligheter for å legge inn gratis data. Han var fullbooket i lang tid fremover.

Darren Webster-Clarke
Darren Webster-Clarke hadde det siste innlegget på seminaret. Han fortalte om sine spillere og hva som kreves for å nå til topps internasjonalt - ikke minst på det mentale planet.

Han brukte Jarrod Moseley som et av sine mange eksempler fra tour'ene. Moseley var meget god til å putte. Han ville bli bedre på resten av spillet også og arbeidet hardt med teknikken over lengre tid. Svingen ble bra, men den gode puttingen forsvant, og dermed de forholdsvis gode scorene. Han brukte alt for mye energi på det svakeste delen av spillet og glemte å opprettholde den gode delen av spillet. Det var det som brakte ham dit! Han kom sist i Australia på Europa Tour'en den uken dette foredraget ble holdt.

HWebster-Clarke hadde en rekke morsomme og illustrerende eksempler på at det kanskje ikke var riktig det som var opplest og vedtatt – for å nå toppen i internasjonal golf.

Når du skal til Australia, bør du ha business class på flyet. Eller skal du gjøre som Peter Gustafsson å få en kink i nakken pga dårlige flyseter og være borte fra konkurranser i fire uker og tape alle muligheter til å klatre på rankinglistene?

Han snakket om å være i riktig "comfort zone". Du må ikke være redd for å være i en vinnersituasjon eller spille i en liga som ”normalt” er bedre enn den du er vant til –-tankestrek-- kan være en kortversjon av et av hans mange gode poenger.

Han mente også at det var riktig å kaste unge folk inn i stressede situasjoner akkurat som Marius Thorp på Challenge Tour'en høsten 2007og i PGA Tour-kvalet. Han lærte masse av det! Det kommer til nytte ved neste korsvei.

Han pekte også på viktigheten av å være blid og ha selvtillit på golfbanen. Men han sa det på en mye klokere og mer utfyllende måte enn referert i forrige setning.

Han nevnte også som et eksempel at Phil Mickelson smilte hele veien da han vant US Masters. Smilte helt frem til han fikk den grønne jakken. Det samme gjorde Cabrera da han vant US Open i år.
(Smilte gjorde de sikkert også på vei til banken, men det er en helt annen sak. red.anm.)

Et annet eksempel han nevnte var Bruce Springsteen. Han var uhyre nervøs foran forestillinger. Men han taklet det på en modig måte. ”Bring the fear on”, nærmest skrek han og valgte å nyte sceneinntredenen i stedet for å frykte den. Det sier en av dem som står ham nær.

Et meget bra og lærerikt seminar. Du må gå dit neste gang hvis du mener noe som helst med golfen din!
Hører du?


Neste gang blir det kanskje også et innslag med kølletilpasning? Bare en ide fra vår side uten at det var savnet denne gangen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser








 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com