tilbake til første side

Colin Montgomerie:

- Jeg skal bli bedre
(Juli 1999)

Av: Asbjørn Ramnefjell

Colin Montgomerie er den store spilleren i Europa. Det har han vært i mange år nå. På et besøk til SAS Invitational i Norge i juli fikk jeg snakke med mannen som har toppet Volvo Order of Merit de siste seks årene.

Den 36 år gamle skotten er vennligheten selv. Når han konsentrerer seg om det han er best til, å spille golf for penger, er han innbitt, skjerpet og ser faktisk ganske sur ut. Det er hans måte å fokusere på de riktige tingene. Utenfor banen og i spill som ikke teller så mye er han verdens hyggeligste mann.

CM.jpg (7454 bytes)
Colin Montgomerie - Foto A. Ramnefjell - (fotografert på Bogstad i juli 99) er verdens hyggeligste mann selv om han kan se sur ut på TV. Han konsentrerer seg meget godt. Derfor ansiktsuttrykket.

Han ble født St. Hans aften i 1963 i Skottland. Han vokste opp i Yorkshire og gikk på Houston Baptist University. Hans far trakk seg tilbake fra sin stilling som sekretær på Royal Troon etter at klubben hadde arrangert The Open i 1997. Det var en skuffelse at Colin Montgomerie ikke ble bedre enn 24. mann i den turneringen.

- Hvilke av dine seire i år setter du mest pris på?

Colin Montgomerie: - Det var opplagt Loch Lommond seieren uken for The Open, fordi det var i Skottland, og det betyr mye for meg å vinne der. Dessuten var det min første seier i Skottland. It was great!

- Hvilke seire setter du for øvrig mest pris på?

- Det er de to Volvo PGA Championship seirene på Wentworth. Seieren i fjor var stor, men å komme tilbake i år å vinne igjen var minst like stort. De to seirene er de beste seirene i min karriere.

- Hva er dine mål i den nærmeste fremtiden?

- Jeg forsøker å forbedre meg. Så lenge jeg klarer det, vil ting skje. Jeg kan vinne en Major og annet. Hovedsaken er imidlertid å bli bedre.

Her snakker Monty med en ivrig overbevisning i stemmen. Han er sulten etter å vinne en Major-turnering, og dette skal han klare ved å bli stadig bedre. Det er ikke noe dårlig mål for Europas beste spiller.

- Hvilket inntrykk har du av Bogstad?

- Det er herlig her. Folk er vennlige og støtter opp om spillet. Dette er andre gangen jeg er her. Jeg kommer tilbake i september i forbindelse med et Canon arrangement. Banen er fin og i bra stand tatt i betraktning av at den er under snø mesteparten av året. Det er bemerkelsesverdig at dere spiller golf i det hele tatt. Banemannskapet gjør en meget god jobb.

- Hvilke er dine favoritt partnere i Ryder Cup?

- Jeg har spilt med mange. Jeg vil trekke frem Nick Faldo og Bernhard Langer. Jeg liker å spille med Nick Faldo, men Langer har også vært en fin partner for meg. Vi har hatt det mye moro sammen og vunnet mange seire sammen.

- Liker du Bernhard Langers lange putter?

- Så lenge ballen går i hullet bryr jeg meg ikke om hva han bruker, sier Colin Montgomerie og ler godt. Han fortalte meg for et par år siden at han aldri kom til å forsøke seg på den lange putteren, selv om han den gangen puttet svært dårlig.

- Hvor viktig er Ryder Cup for deg?

- Det er viktig. Spesielt viktig er det for Europa Tour'en og ikke bare for meg personlig. Vi har vunnet to ganger nå, og vi kan gjøre det igjen. Jo, Ryder Cup er veldig viktig.

- Er kvalifiseringssystemet for Ryder Cup rettferdig og riktig?

- Jeg tror det er bra. De to systemene er litt forskjellige. Amerikanerne bruker topp ti plasseringene i hver turnering. Vi bruker inntjente penger. Jeg er glad for at Major turneringene teller og at World Championship Match Play teller. Jeg synes det er fair. Vi kommer til å få vårt beste lag igjen. Dette beviser at systemet er OK.

- Hva fokuserer du på når du er i teten og det går mot slutten av en turnering?

- Jeg tenker ikke på penger. Penger er ikke noe tema. Jeg fokuserer på hvert slag jeg skal slå og slo det så godt jeg kan. Slå slaget, finne ballen og slå den igjen og forsøke å få den i hullet. Jeg tenker ikke på noe annet. Simple as that!

- Hva tenker du på når det går mot slutten av en turnering og du ikke har noen mulighet til å blande deg i tetstriden?

- Da trener jeg bare for den neste turneringen og forsøker å komme så langt oppover på listen som jeg klarer. Nr. 30 slår nr. 31. Jeg forsøker alltid å slå mitt beste slag. Alltid. Alltid.

- Hvilke interesser har du?

- Musikk, biler og familien. Jeg har tre barn og tilbringer mye tid sammen med dem.

- Hvordan tenker du deg din fremtidige karriere. Skal du spille like lenge som Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Gary Player?

- Jeg tror ikke det. Jeg er ikke sikker. De hadde ikke den muligheten til å tjene så mye penger som jeg har hatt muligheten til nå. Jeg har tjent mye mer enn de tjente da de var på min alder. Jeg er 36 år og hvis jeg er i god form i ti år til, så er det målet i første omgang.

- Hvilke forskjeller opplever du mellom amerikanske og europeiske baner?

- Banene i Amerika inviterer til mer target golf hvor du kan spille ballen helt inn mot flagget. I Europa spretter og ruller ballen mer, men banene blir mer og mer like. Roughen er høyere i Europa nå på samme måte som i USA.

God Ryder Cup mulighet igjen


- Hvilke sjanser har Europa til å vinne Ryder Cup?

- De er veldig gode. Husk at Lee Westwood nå ligger på 7. plass. Det betyr at vi har et sterkt lag. Jeg tror vi har en meget god sjanse igjen.

- Hva er forskjellen på topp ti spillerne på rankinglisten og de som ligger rundt nr. 100?

- Veldig liten. Veldig, veldig liten. Det sitter her oppe, sier han og peker på hodet. - De som tror de kan vinne, gjør det bra. Those who don’t, won’t. As simple as that.

Thank you very much!

Kronestykket

Jeg overrakte ham et kronestykke med hull før vi skiltes - ikke fordi han hadde svak økonomi. Det samme gjorde jeg i fjor da han var i Norge. Jeg bad ham om å bruke mynten som markør. Han hadde nettopp gjort det dårlig og misset cutten i British Open og sto foran PGA mesterskapet i midten av august.

Jeg fortalte ham at hvis han tenker på hullet i kronestykket når han markerer, så går ballen i hullet når han putter. Jeg spurte om han fulgte mitt råd i fjor. Han svarte bekreftende, men han vant ikke PGA mesterskapet den gangen. Jeg ga ham som nevnt et nytt kronestykke i år og sa at det virker bedre andre gangen. Han tok imot et nytt kronestykke selv om han kunne fortelle at han hadde tatt vare på det gamle. Han er tross alt skotte. Han lovet å bruke det under PGA Championship i august i år. Det er ikke mer som skal til for å vinne en Major turnering. Om golfspillere er overtroiske? Langt ifra!

Colin Montgomerie gjorde en fin innsats i PGA mesterskapet, men vant ikke. Han bli imidlertid enda en norsk kroner rikere!

tilbake til første side