Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side 

28.03 PLAYABILITY:
Hva er det og hva kan vi lære?
PLAYABILITY er et uttrykk som har "blomstret opp" i USA. Vi kommer til å få høre mye om dette fremover. Men hva innebærer det?

Faglig artikkel om jernkøllehoder:

Noen køllehoder er mer tilgivende enn andre

PLAYABILITY er et uttrykk som ikke har vært særlig brukt/kjent til nå. Golfsiden presenterer her hva dette innebærer.

Dette med playability er et viktig skritt for golfbransjen, utviklet av Ralph Maltby og ført fram av Frank Thomas!

De siste 70 årene har køllehoder sakte men sikkert fått større playability - uten at vi har kalt det
Maltby Playability Factor (MPF). Det er enkelt å vise dette gjennom å måle køllehoder gjennom hele denne perioden.

I denne oppsiktsvekkende artikkelen er det viktig å holde tunga rett i munnen. Det at en kølle kommer langt opp på listen over køller med høy PLAYABILITY innebærer ikke at disse er de beste køllene for alle i alle sammenhenger. Vi håper du har glede av å lese om
Maltby Playability Factor og annet spennende i artikkelen under.

GOD FORNØYELSE!

NB! Vi advarer deg mot å lese dette med tabloid-øyne hvor sensasjonene står i forgrunnen. Her må du forsøke å ta deg tid til å forstå innholdet før du skal forsøke å fortelle dine venner hva som kan være bra og dårlige køller. En kølle kan være god for deg, men mindre god for en annen. Ta deg også tid til å studere de to nevnte linkene i artikkelen som henviser til franklygolf-sidene.

Det kommer mye mer om dette temaet i nær fremtid fra bransjen selv.
 

Playability
Matz Modéer, 26. mars 2003
 

Noen køllehoder er mer lettspilte enn andre... men hvilke passer for hvem?  Nå kan vi sette tall på dette, med noe som blir kalt Maltby Playability Factor!  Det blir derfor mye lettere å finne frem til køllehoder som passer for den enkelte spiller.

For litt mer enn ett år siden ble Maltby Playability Factor (MPF) introdusert på Golf Channel i USA.  Det var ingen ringere enn Frank Thomas som sto for presentasjonen.  (Frank Thomas har nylig sluttet i USGA, hvor han var teknisk direktør i 26 år.  Thomas utviklet og ledet et av de mest respekterte forsknings- og testteamene innen golfen.  Han oppfant grafittsskaftet og er ansvarlig for å ha etablert de fleste internasjonale standarder innen golfutstyr.  Thomas er nå blant annet teknisk rådgiver for Golf Digest.)

MPF (Maltby Playability Factor) er utviklet av Ralph Maltby, over en periode på åtte år.  Etter svært omfattende tester av mange tusen forskjellige køllehoder, ble resultatene sammenfattet i en enkelt parameter - Maltby Playability Factor.  (Ralph Maltby er en av verdens ledende designere av køllehoder, og er også tatt opp i køllemakernes Hall of Fame.  Han er ikke mindre enn en levende legende.)

Jeg har selv kjent til hovedlinjene ved MPF siden den ble introdusert i 2002.  Jeg var imidlertid ikke klar over den fulle verdien for inntil for noen uker siden.  Jeg var da i et flere timer langt møte med Frank Thomas og siden en hel dag sammen med Ralph Maltby i hans designstudio.  Den direkte info de ga meg fikk meg straks på bedre tanker!  Med hjelp av MPF kan man forstå hvorfor enkelte køllehoder har hatt suksess, mens andre har hatt kort levetid.  Som eksempel ble Colin Montgomerie spådd en vanskelig tid, da han har skiftet til køller med vesentlig lavere MPF enn de han spilte med da det meste gikk hans vei.  Til og med uttalelsen til Phil Mickelson om Tigers køller kom plutselig i nytt lys...
(Se mer om denne uttalelsen her - red anm.)

Du finner en innføring i MPF på franklygolf.com.  Nedenfor blir kun gjengitt noen grove hovedtrekk.

Maltby Playability Factor
MPF er en metode å angi et køllehodes spillbarhet, gjennom å måle hodets treghetsmoment og ulike geometriske mål.  Disse måleverdiene blir siden satt sammen til ett enkelt tall.  Jo høyere dette tallet er, jo mer lettspilt er hodet.


Ulike kategorier
Selv om MPF blir angitt som ett enkelt tall, blir Playability delt opp i ulike kategorier :

Ultra Game Improvement
Super Game Improvement
Game Improvement
Conventional
Classic
Player Classic


Nytteverdi av MPF
MPF er et glimrende hjelpemiddel for å velge køllehoder som passer den enkelte spiller.  Regelen er at man bør velge så høy MPF som mulig, uten å gi avkall på at man bør like utseendet på køllehodet.


Sammenlikning av ulike køllehoder
franklygolf.com/MPF/index.asp finnes en omfattende liste over køllehoder, som er rangert i henhold til sin MPF-kategori.  Listen er under kontinuerlig oppbygging, så etterhvert vil du her kunne finne de fleste køllehoder i markedet.  Foreløpig dekker listen kun jernhoder, etter hvert vil både wood- og putterhoder bli listet.


Tilbake til første side
 


Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no