Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Denne artikkelen sto i Norsk Golf våren 2002, men den var vesentlig forkortet på grunn av plassmangel. Norsk Golf har gitt tillatelse til at vi bringer denne artikkelen i sin helhet på Golfsiden.com: 

Professoren på Huglo:

Rett utstyr er viktigere enn noen gang

Av: Asbjørn Ramnefjell


Hva gjør denne mannen i Norsk Golf? Han er en ingeniør fra Skåne, var professor ved NTH, har fartstid fra store utbygginger i Nordsjøen og er nå bosatt på øya Huglo med 140 innbyggere og ingen golfbane.


Svaret er like enkelt som det er komplisert. Enkelt fordi han rett og slett vet mye om golfkøller og hvordan de skal settes sammen. Komplisert fordi det av den grunn er svært vanskelig å formidle hans kunnskaper, og hva dette kan bidra til å forbedre spillet til alle golfspillere.

Han har egen hjemmeside (www.4Mostgolf.com), og han har skrevet en rekke innsiktsfulle artikler om golfutstyr som er publisert under Golfutstyr på www.golfsiden.com.

Hvem er så denne mannen som har slått seg ned på en øy like ved Stord?

Mye nytt
I golf er det nå så mye nytt utstyr, nye materialer, ny teknologi m.m. at det er umulig for en vanlig golfspiller å holde seg orientert. Denne skribent hadde alltid vært av den oppfatning at utstyret ikke spiller så veldig stor rolle, bare det føltes bra. Det var før i tiden. Nå er det annerledes pga alle nyvinningene på utstyrsfronten og alle nyansene som finnes. Hvilke forutsetninger har jeg for å ”føle” hva som er bra? Kun ballfølelse, erfaring, smak og behag. Det er langt fra godt nok i dagens komplekse kølleverden. Nøyaktige målinger må til. Mange kan senke sin handicap betydelig ved å få riktige køller hvis utgangspunktet er dårlig. En lav-handicapper kan fort tjene 2-3 slag i gjennomsnitt pr. runde med bedre tilpasset utstyr, og det er ikke uvanlig at en med høy handicap tilsvarende tjener 5-10 slag. Betaler du kr 7.000 for en driver som går 10-20 meter lengre (inn i skogen?), bør du lese videre for å se om ikke kølletilpasning kan senke din handicap mye mer effektivt.

Kølletilpasning
Alle de beste spillerne har egne køllemakere. Da Matz Modéer ble sertifisert på Rifle-senteret i USA, fikk han opplæring av køllemakeren til Phil Mickelson.

Hva gjør så Matz Modéer med køllene? Er han bare en litt spesiell golfkølleselger som legger på noe ”tilpasningsgimikk”?

Definitivt ikke.

- Jeg leverer service. Køllene får gjestene på kjøpet, forklarer Matz Modéer. Han kaller nemlig sine kunder for gjester. Det er ikke så rart. Det tar nemlig mange timer å tilpasse og bygge et køllesett for en person. Han planlegger for øvrig å bygge ut slik at den 300 mål store eiendommen også kan romme overnattingsgjester.

Mange spørsmål skal besvares med gode svar for å få gode resultater i forbindelse med kølletilpasning. Totalt handler det om å finne frem til de køller som gir best ytelse ved praktisk spill.

I sine tester bruker Matz Modéer samme skaft med ulike hoder. Han har også ulike skaft med det samme hodet. Her skal alt stemme. Ved testing av skaft har han for eksempel 13 ulike frekvensnivåer fra de mykeste til de stiveste.

Verkstedet
En gang i fremtiden vil dette kølleverkstedet, selve huset er fra 1700-tallet, være et funn for golfmuseet på St. Andrews. Det er rett og slett en drøm for en lidenskaplig golfspiller å komme inn i dette lille laboratoriet av et kølleverksted.

Først kommer du inn i et ”forværelse” hvor massevis av ulike puttere, køllehoder og grep er utstilt i sirlig orden på veggene. Teppet på gulvet er selvsagt en utmerket innendørs putting-green hvor du kan prøve ut ”pynten” på veggene.

Innenfor ligger selve verkstedet – det aller helligste. Ikke et støvkorn å se. Alt støv fra tre, metall, grafitt etc. som slipes, pusses og sages, blir umiddelbart sugd bort fra åstedet inn i et eget utsugingsanlegg. Ikke bare er det rent. Her er en orden på verktøy, køllehoder og skaft som vi aldri har sett maken til noe sted. Benker, skrustikker og annet arbeidsverktøy er forsvarlig boltet fast for de forskjellige påkjenningene de skal tåle. Matz Modéer har lagd et eget stålbord for bøying av køller. Arbeidsbordet hans er av russisk tre. Dette kan heves og senkes trinnløst med en motor.

– Vi måste ha et skikkelig miljø, ju, understreker Matz Modéer på sin ikke så veldig avslepne Skåne-dialekt. Han har også lagd egne verktøy. For eksempel er innspenningen på frekvensmåleren hans egen oppfinnelse. Her finner vi fastmonterte verktøy med nødbrytere. Sikkerhetsutstyret er på plass. Det samme er HMS-permen som skal ligge på alle arbeidsplasser (Helse, Miljø, Sikkerhet). Her kan Arbeidstilsynet komme på inspeksjon når som helst uten å finne noe å sette fingeren på. Det samme er neppe tilfelle i alle proshoper i golf-Norge.

Eksempel: Drivertesting
Hvor langt skaft skal en driver ha? Det er bare en måte å prøve dette på. Spilleren slår med ulike lengder på skaftene, men med samme spesifikasjoner. Køllene må ha samme frekvens og svingvekt. Det er ikke lett å finne køller som er like, men Matz Modéer har klart å lage slike i sitt ”laboratorium”.

– Du må rendyrke hver egenskap i køllen for å få analysert deg frem til hva som er best for den enkelte spilleren, sier Matz Modéer. Egenskaper som svingvekt, frekvens, torsjon, vekt, lengde etc. Her er det, som man forstår, mange parametre som skal stemme før man får en kølle som er riktig til den enkelte golfspiller. Det er klart at man kan spille med køller som ikke er harmoniserte i settet sitt. Selv gode spillere har gjort det gjennom et langt liv, men de kunne nok vært mye bedre hvis køllene hadde vært spesialtilpasset spillerens måte å svinge og spille på. 

Rendyrker hver egenskap
Matz Modéer sammenligner med optikeren som undersøker et øye om gangen, for mange ulike parametre, og så setter resultatet sammen for et optimalt resultat. Matz Modéer gjør det på samme måte. Han rendyrker hver egenskap i kølla, og finner frem til dem som samlet passer spilleren best. Han bruker radar i sitt arbeid. Med den sjekker han slaglengde, køllehastighet, ballens hastighet, og hvor rent treffet er.

En tilpasning skjer ikke med linjal og måling av svinghastighet. 115 mph betyr isolert sett ikke noe annet enn at du svinger med 115 mph. Det sier ikke mye om hvilket skaft du skal ha. John Daly – en av verdens lengste tour-spillere – har bare litt stivere skaft enn dersom ofte er optimale for helt ordinære klubbspillere. Visste du forresten at en del av de som reiser rundt på Long Driving konkurranser, bruker ”dameskaft” i sine drivere?

Det handler om akselerasjonsmønster, tempo og rytme. Matz Modéer liker bedre å snakke om hurtige og langsomme skaft enn om stive og myke skaft. Det forteller mer om hvordan de oppfører seg.

På gården på Huglo har han ikke bare et verksted. Han har sitt egen lille golfanlegg, som foreløpig består av et hull hvor man kan slå opp til 80 meter – en wedge range. Med radar, nett og matte har han sin egen ”fitting court”. Man kan slå så langt men vil, men de aller lengste drivene går til havs. Det er under tilrettelegging et område hvor du kan slå opptil 200 meter; ”Iron range” kaller Matz Modéer dette, samt en range for testing av ballbaner.

Ved greenen er det en haug som gjør at spillere kan trene på ulike pitche- og chippeslag fra alle mulige posisjoner.

På Huglo bor det 140 personer. Huglo er i størrelse omtrent halvparten av Jersey – øya i den engelske kanal hvor for øvrig Harry Vardon kom fra (han som ”fant opp” Vardon-grepet – overlapping).

Hva blir det neste?
Det neste blir å sjekke hvilken ball som passer best for den enkelte spilleren. Her brukes det en launch monitor som nøyaktig viser hvilken utgangsvinkelen ballen har i tilslaget. Matz Modéer skal i løpet av vinteren også ha montert en slaghall. Da kan man stå inne og slå uavhengig av regnet som fra tid til annen gjør sitt vestlandske inntog. Radar og nett blir viktige instrumenter, men paraply trenger du ikke. 

Lite stress
Familien Modéer & Solberg har et litt annet syn på en del sentrale ting her i livet enn mange andre. Familien har funnet sitt ”Savoire vivre” her ute på en øy på Vestlandet for Matz etter en stresset karriere innen oljeutbyggingen for 15 år siden. Han bruker ikke klokke på armen. Han har en klokke i verkstedet sitt. Den går baklengs. Han mener at livet ikke er for kort, men for smalt. Familien fikk kjøpe en gammel gård på Huglo, og har innrettet seg meget godt på det gamle småbruket som en gang i tiden var drevet av munker. På www.4Mostgolf.com finner du en film som viser hvordan det kunne være der på den tiden…. 

Puttersamlingen
Matz klarer ikke å vente med å vise oss sin samling av ulike puttere. Han har ikke bare en hel rekke ulike typer ”vanlige” puttere. Han har også spesialputtere som vi verken har hørt om eller sett før. Hva sier du til eksempelvis om rough-putter, bunkerputter (shank-fri sådan) og putter-wedge? 

Hva er harmonisering av golfkøller?
Harmonisering av et sett køller betyr at alle køllene føles like å svinge med og har jevnt varierende egenskaper. En av de viktigste egenskapene hos en kølle er den naturlige egenfrekvensen. Frekvensen måles i et spesielt apparat. Frekvensen sier hvordan egensvingningene er i kølla. Du kan måle frekvensen i et måleapparat ved å feste grep-enden av skaftet og la køllehodet svinge frem og tilbake etter at det er satt i gang ved å trekke køllehodet ut til siden for så å slippe det. For å måle frekvensen nøyaktig må du ta av grepet på køllen. Resultatet av målingen for alle køllene plottes inn på et skjema. Her kan du finne ut om køllene i hele settet er i harmoni med hverandre. Vi skal ikke gå nærmere inn på detaljene her.

Hva er en pro?
Vi snakker om amatører og proer til vanlig i golfsammenheng. Proer deles opp i teaching pros og playing pros. PGA teaching proer er sving proer, men ikke equipment professionals slik som PCS-proene (Professional Clubmaker’selskapet Society). PGA utdanner svingproer, men ikke equipment professionals. Det er stor forskjell på disse yrkene. Disse to yrkesgruppene burde samarbeide i langt større grad enn tilfellet er i dag. Her må det sies at Matz Modéer uansett ikke er noen trussel mot PGA proene i Norge. Han er bare én person med begrenset kapasitet, og han har ingen planer om å utvide kapasiteten. Han skal ikke ansette noen i sitt lille paradis på Huglo.

En samtale med Matz Modéer røper at han har mye mer kunnskaper om golf utstyr enn de aller fleste her i landet.

- Hva er den største feilen folk gjør med hensyn til valg av utstyr.

Matz Modéer: - Først og fremst vil jeg si at alt for mange golfspillere har for mange/feil køller i bagen. Det er mye bedre å ha 8-9 godt tilpassete køller enn 14 køller som hverken passer sammen med hverandre eller med spilleren. Folk flest har 13 køller som går fra 90 til 180 meter. De trenger kanskje 6-7 køller for å dekke dette intervallet.

Ofte er også sammensetningen langt fra optimal av de køller folk har i bagen. De aller fleste er bedre tjent med å slå ut med en tre'er wood eller en fem'er wood. Mange 3-4'er jern kunne med fordel vært skiftet ut med en 7'er wood, på tilsvarende måte som mange 4-5'er jern kunne vært skiftet ut med en 9'er wood. 7’er og 9’er wood er sterkt undervurderte køller. Det er bedre med noen få køller av høy kvalitet i bagen enn et sett med 14 køller til 3-4.000 kroner.

- Hvordan kan folk få sjekket om spine alignment er riktig? Hvem kan gjøre dette i Norge?

Spine alignment er en patentert prosess som eies av Dick Weiss i USA. Hans patent dekker imidlertid kun noe av helheten.

Generelt gjelder at et golfskaft har en veggtykkelse som av produksjonstekniske grunner har små variasjoner. Skaftet er heller ikke perfekt rundt eller perfekt rett. Det har også ofte en eller flere langsgående skjøter ("seams" i Weiss' patent). Sammen gjør disse "feilene" at skaftet har ulike bøyningsegenskaper i ulike retninger. Variasjonene kan være til dels store, og det har stor betydning for en kølles spilleegenskaper hvordan skaftet er orientert i køllehodet.

Så langt jeg vet er det i Norge kun Øyvind Kjellsen i Larvik (Aim Golf) og jeg som tallfester og ved hjelp av dette orienterer skaft i henhold til skaftets radielle bøyningsegenskaper.

- Hvilken bakgrunn – utdannelse - har du for å være profesjonell køllemaker?

- I utgangspunktet føler jeg ekte kjærlighet til golf. Golf har alt. Min faglige bakgrunn strekker seg i grunnen over hele mitt yrkesliv. Jeg ble ingeniør allerede i 1967. Etter en teknisk doktorgrad innen materialvitenskap i 1979 har jeg arbeidet som professor ved NTH, materialforskningssjef i Norwegian Contractors, direktør ved Teknologisenter for Sunnhordland, eier/leder av eget rådgivende firma innen konstruksjonsteknikk og nå som PCS Pro ved 4Most Golf.

Direkte rettet mot mitt arbeid som køllemaker er jeg PCS Class A Clubmaker, PCS Class A Clubfitter, PCS Class A Club Repairer og Certified Rifle Specialist. Alle fire sertifikatene krever omfattende studier, med avsluttende både teoretiske og praktiske eksamener.

- Hvorfor har du slått deg ned på Huglo – langt fra nærmeste golfbane?

- Huglo er ikke så langt unna. Vi er skjermet, men ikke isolert. Vi bodde på Huglo da jeg startet 4Most Golf. På vår gård, som er på 300 mål med tilhørende bygninger, er forholdene for privat og uforstyrret kølletilpassing nærmest optimale. Mange gjester ønsker også full diskresjon. Vår respekt for slike krav er absolutt, og er en meget viktig del av vår profil.

- Hva gjør verdens beste spillere for å få godt og riktig utstyr?

- De knytter til seg en dyktig køllemaker – enkelt og greit.

- Hvor lang tid tar det for deg å tilpasse utstyr til en kunde?

- Det kommer an på. Gjelder det kun noen køller, eller om den aktuelle spilleren ikke har en veletablert sving, tar det kun noen timer. Hvis en god spiller vil ha et helt nytt sett, går det fort med en dag på tilpasningsrangen. En virkelig god spiller kan bruke mye lenger tid ...

En grei tommelfingerregel, med store variasjoner, er: Wood'er to timer, jern to timer, wedger to timer og putter to timer.

- Putter. Kan du si litt om tilpasning av puttere? Det er mye som kan variere i en putter. Blant alt dette er det umulig ikke å merke seg køllelengden, da denne er feil hos de aller fleste golfspillere. Køllelengden bør være slik at øynene er rett over ballen samtidig som skuldrene er rett over hendene når spilleren står helt avslappet og komfortabelt. Det må selvfølgelig ikke være slik, men de aller fleste virkelig gode putterne har gjort/gjør det slik. 

Hva koster det å få tilpasset utstyr?
En tilpasningsprosess hos Matz Modéer koster ikke mer enn et køllesett av anerkjent merke – inkludert køllene! Grunnen er at her er det ingen mellomledd mellom produsent og kunde. Matz Modéer tilbyr køllehoder med anerkjent kvalitet blant annet KZG, Bob Toski og Snake Eyes, gjerne med Rifle skaft eller andre kvalitetsskaft. For et helt sett snakker vi om en pris på i overkant av kr 20.000. Det koster altså ikke mer med håndlagde køller fra 4Most! Samtidig er 4Most-køller i hver detalj tilpasset den enkelte spillers sving og spill - og er bedre montert enn industrielt produserte køller.

- Bør kunden kjøpe nye køller, eller kan du justere det vedkommende har?

- Noen ønsker å beholde sine køllehoder, men vil ha bedre skaft. Andre ønsker helt nytt hele veien. Noen vil ha skaftene i wedgene eller woodene satt i direkte relasjon til resten av køllene. De fleste vil ha nye og/eller korrekt monterte grep. Variasjonsmulighetene er mange!

- Kan du finne ut hvilke baller en spiller bør bruke?

- Ja, men ennå ikke fullt ut ved hjelp av direkte måleteknikk. Neste store investering blir skikkelig utstyr for måling av ballens utgangsvinkel og spinn.

- Hvilke kunder har du?

- Fra nybegynnere til meget dyktige spillere. Fra fire til godt over 70 år. Alle har til felles at de vil noe med sin golf – ellers hadde de ikke kommet til Huglo.

- Hvilke er de største feilene du finner i bagen til en kunde?

- Vanlige feil er dårlig monterte og tilpassede skaft, dårlig monterte og slitte grep, for lange drivere med for lite loft, skitne/slitte køller, altfor få wedger, for lange puttere, jern med dig-såler, jern med altfor høye tyngdepunkter – noen ganger alt på én gang, men nesten alltid noe av det jeg ramset opp.

- Hva skal man legge mest vekt på når man skal finne utstyr som passer?

- I mangel på flere PCS Pro'er, er det beste råd jeg kan gi: Kjøp aldri nye køller uten skikkelig utendørs testing. For helt ferske spillere; kjøp kun noen få jern og en putter.

Vi antyder at det må være interessant å slappe av litt og ikke jobbe så mye når han har anledning til å ta livet litt med ro. Matz Modéer sier at han ikke er redd for å arbeide. Han sett mange kolleger i oljebransjen slite seg fullstendig ut.

- Å jobbe en 50 timers uke med en oljeplattform eller en 50 timers uke med golf er en enorm forskjell. Så lenge jeg skaper glede hos folk, blir jeg ikke sliten av å arbeide mye. Godt tilpassede køller skaper en ekte glede som også smitter over på meg. 


Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser