Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
   

Golfutstyr
tilbake til første side

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 

 

 
Golfutstyr
Tilbake til første side
Tilbake til utstyrssiden

02.09.00
Å VELGE PUTTER
Av: Matz Modéer

Det er vanskelig å velge rett putter.  Dette gjelder for alle golfspillere, både de med lite og de med mye erfaring.  Uansett kategori er det noen detaljer som alltid bør være på plass:

Køllelengde

Hvis Du adresserer ballen uten kølle, for eksempel slik det blir beskrevet i TILPASSET LENGDE PÅ PUTTERE'N, bør putteren ikke være lengre enn 15 mm over der hvor hendene møtes.  De fleste puttere for salg er for lange. Det blir i den forbindelse anbefalt å observere køllelengden til de virkelig gode Tour-spillerne!

Loft
En putter bør ha ca 3-4 graders effektiv loft ved balltreff.  Dette forutsetter at skaftet er vertikalt.  Heller du skaftet fremover ved balltreff (relativt vanlig) bør kølleloften være større enn 3-4 grader (slik at den effektive loften blir 3-4 grader). Heller du skaftet bakover, bør kølleloften være mindre enn 3-4 grader.  Bruk et veggspeil eller be noen om å observere hvordan du heller skaftet ved balltreff! (lener det fremover)

Face balance

Hvis du balanserer putteren på en finger, og slagflaten vender oppad og er vannrett, er putteren det man kaller "face balanced".  En slik putter vil aktivt bevirke en bevegelse langsmed spillelinjen, og det er en fordel for de fleste spillere.  Har du aldri prøvd en slik putter, anbefaler jeg deg på det sterkeste å gjøre det!

Lie

Slagflatens plane overside bør være parallell med underlaget ved adressering (og balltreff).  Dette kontrollerer du enkelt ved å adressere mot et veggspeil!

Svingvekt

De fleste putterhoder er svingvektet for 35 tommers køllelengde.  Det er derfor ikke bare å kutte eller forlenge et putterskaft sånn uten videre!

Din riktige svingvekt er avhengig av din puttingteknikk.  Et godt utgangspunkt for å finne rett svingvekt kan være C4, og deretter å bruke bly-tape for gradvis å øke svingvekten (2 gram bly gir 1 svingvektenhet mer, 4 gram bly gir 2 svingvektenheter mer, o.s.v.).

For lav svingvekt vil fremme en uønsket styring med hendene.  For mange spillere er en svingvekt rundt D0 et godt valg.

Totalvekt

Et godt utgangspunkt for en fornuftig totalvekt er ca. 500 gram, selv om variasjonene kan være betydelige (mest avhengig av grepstørrelsen).

En god huskeregel:
Det er mye bedre med høy totalvekt og samtidig en høy svingvekt enn en lav totalvekt og samtidig en lav svingvekt.

Grep

Et grovt, eller tykt, puttergrep vil bevirke et passivt bruk av håndleddene.  Mange vil derfor putte bedre med et slikt grep.  Har du aldri prøvd et skikkelig grovt puttergrep, bør du gjøre det.  Du kan fort spare flere slag på en runde!

Insert

På raske greener kan det være en stor fordel med en myk insert i slagflaten.  Vær imidlertid klar over at det er store variasjoner i hardhet/mykhet mellom ulike inserts.

Alle puttere bør ha et head cover, en putter med insert skal imidlertid ha det!

Markering

De fleste putterhoder har en eller annen form for markering rett over slagflaten.  Husk at disse markeringene kun er kosmetiske og ikke viser hvor du bør treffe mot ballen.  Ulike putterhoder har ulike optimale treffpunkter, dette må du ta med i beregningen da du tester ulike puttere.  Hvor du normalt finner best treffpunkt kan du lese om i SWEETSPOT OG MARKERINGER.

Sjekkliste (* = gjelder IKKE langputtere)

- Køllelengde* -15 mm mer enn der hvor hendene møtes ved adressering.

- Loft - ved balltreff bør den effektive loften være 3-4 grader.

- Face balance - vannrett slagflate ved balansering på et finger.

- Lie - skal være parallell med underlaget ved adressering.

- Svingvekt* - ca D0 er en passe svingvekt for mange spillere.

- Totalvekt* - ca 500 gram er et godt utgangspunkt.

- Grep* - ofte bedre med et grovt (tykt) enn et tynt.

- Insert - jo raskere green ,jo mykere slagflate.

- Markering - markeringen midt over slagflaten markerer ikke sweetspot. 


Hvordan foreslå temaer til artikler?
Skriv en enkel e-post til ramn@online.no eller til 4Most@Golf.no
Dine forslag blir tatt alvorlig. GARANTERT!

Tilbake til første side

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no