tilbake til første side
img07_000006.gif (3763 bytes)Mange interessante artikler om Ryder Cup: (klikk på understrekingene lengre ned på siden)

Resultater
FRA USA I RYDER CUP
USA 14,5 - Europa 13,5

Dagens store, amerikanske helt ble Justin Leonard som spilte nærmest i trance etter å ha vært 4 ned mot Jose Maria Olazabal etter 11 hull. Da han senket en putt på rundt 15 meter fra nedre til øvre platå på det 17. hullet, så det ikke ut til at verden skulle stå til påske. Dette slaget sikret USA seieren. Et ellevilt publikum satte virkelig pris på det de så. Olazabal misset så sin putt med to-tre centimeterfor å ha muligheten til å vinne for Europa.
USA tok ledelsen i alle de tidlige matchene. Det så ut som om lagkaptein Ben Crenshaw fyrte av de beste spillerne først i håp om å ta igjen den europeiske ledelsen tidlig. Dermed kunne de som kom bak, få den nødvendige inspirasjonen. Mark James, den europeiske kapteinen, valgte motsatt taktikk. Dermd skulle han sikre seieren mot slutten. Taktikken holdt nesten, men amerikanerne puttet og spilte helt fantastisk og klarte å snu 6-10 før singelene til 14,5 mot 13,5 poeng

Amerikansk pøbelopptreden
En del av det amerikanske publikumet oppførte seg meget ufint på The Country Club i Brookline, Massachusettes søndag. De kom med ufine og stygge tilrop til Colin Montgomerie. Motspiller Payne Stewart kom bort til Monty på det 5. hullet og sa at han skulle ta seg av publikum hvis de var ufine, men det ble etter hvert umulig å styre pøblene blant tilskuerne. "Jeg må være meget i god dette spillet som får publium til å oppføre seg slik", sa Colin Montgomerie med et smil på pressekonferansen etterpå. Han fortalte at han brukte publikums pøbelopptreden som motivasjonsfaktor Også Jarmo Sandelin fikk gjennomgå av publikum. Kanskje ikke så rart med tanke på at Sandelin har hatt et par kontroverser med Mark O'Meara og Phil Mickelson tidligere i Paris og i Dunhill Cup på St. Andrews. Jose Maria Olazabal ble kraftig forstyrret av opptredenen til Justin Leonard, de amerikanske spillerne med koner og publikum på det 17. hullet. Han hadde jo muligheten til å senke sin putt slik at Europa kunne beholde trofeet. "Man må vise en viss respekt for motspillerne", mente Olazabal. Ben Crenchaw kom med en uforbeholden unnskyldning for den dårlige oppførselen europeerne ble møtt med. Alle var imidlertid enige om at amerikanerne spilte fantastisk siste dag.

Søndagens singler:

16:38: Westwood, EUR vs Lehman, USA 2/3
16:50: Clarke, EUR vs Sutton,USA           2/4
17:02: Sandelin, EUR vs Mickelson, USA 3/4
17:14: Van de Velde, EUR vs Love III, USA 5/6
17:26: Coltart, EUR vs Woods, USA         2/3
17:38: Parnevik, EUR vs Duval, USA         4/5
17:50: Harrington, EUR vs O´Meara, USA 1opp
18:02: Jiménez, EUR vs Pate, USA              1/2
18:14: Olazábal, EUR vs Leonard, USA     All square
18:26: Montgomerie, EUR vs Stewart, USA 1 opp
18:38: Garcia, EUR vs Furyk, USA              3/4
18:50: Lawrie, EUR vs Maggert, USA          4/3

ANDRE DAG: USA 6 - EUROPA 10
Andre dagen endt uavgjort 4-4 etter mye godt spill. Resultatet før søndagens singler er således 10-6 til Europa. Det trenger bare fire seire eller åtte uavgjorte matcher for å vinne Ryder Cup for tredje gang på rad. Det kan bli tøft nok!!!

FØRSTE DAG: USA 2 - EUROPA 6

Europa overrasket alle ved å fullstendig kjøre over USA første dag. De store heltene var Sergio Garcia og Jesper Parnevik som vant både i foursome (annet hvert slag) og fourball bestball (match hvor tomannslagets beste score teller). Fire foursome'er og fire bestball'er spilles fradag og lørdag. Søndag spilles 12 singler. I bestball fredag ettermiddag var Jesper 6 under etter ni hull med eagle på det åttende (par 4!). Jimenez spilte meget got på de første ni fredag ettermiddag og la grunnlaget for den europeiske gevinsten. Hva er Ryder Cup? Sammenlignet med fotball blir det som å sette sammen spillere fra europeiske lag og Syd-Amerika og for eksempel spille best av fem kamper med et fryktelig mediaoppstyr. Les hva Jorgen Ohlsson på golf.se - meget bra - skriver om lørdagens parsammensetning. Jarmo Sandelin, Andrew Coltart og Jean Van De Velde må vente med å debutere i Ryder Cup til tidligst lørdag ettermiddag. Alle spiller singlene søndag.
BAKGRUNNSSTOFF for Ryder Cup
USA vil ha hevn
en kort artikkel om Ryder Cup med historikk tilsnitt
Den store Ryder Cup bakgrunnen. Kort om alle matchene siden 1927.
Massevis av Ryder Cup statistikk
Kort om Ryder Cup: banen, trofeet, reglene og spilleformen
Oppsumering fra Ryder Cup på Valderrama i 1997
Gode Ryder Cup historier og anekdoter
Visste du at USA tok ut Ryder Cup lag under krigen?
Slik tas lagene ut

Her kan du studere Ryder Cup banen  ro og mak

Ryder Cup - Årets største begivenhet (Av: Asbjørn Ramnefjell)
Årets utgave av Ryder Cup, som arrangeres hvert annet år, blir denne gangen spilt på The Country Club, Brooklyne, Massachusetts, USA siste helg i september.
theclub.jpeg (11545 bytes)
The Country Club (slik blubbhuset presenteres på Internettsidene for turneringen)
Det er 33. gang turneringen blir spilt. Du kan følge turneringen på TV3 to ganger på søndag 26. september - 13.00-15.00 sendes opptak fra andre dag. Kl 24.15 - 02.15 kommer avslutningen.

Lee Westwood og Colin Montgomerie er i storform. Amerikanerne er ivrige på å vinne tilbake trofeet etter at Europa har hatt overtaket i noen år. Amerikanerne vil ha fordel av hjemmebane og har vært sammen og trent på banen siste mandagen i august. 

Det europeiske laget er det minst rutinerte laget Eurpa har stilt opp med på 20 år. Hele 7 debutanter er unektelig mye i Ryder Cup sammenheng. Det europeiske laget har til sammen 12 Ryder Cup deltagelser hvorav Colin Montgomerie og J M Olazabal har 9 til sammen. Amerikanerne har til sammen 23 deltagelser å se tilbake på. 
Krise for Europa? Monty har mistet putting touchen!! Han puttet som en nybegynner i den siste turneringen før Ryder Cup. Det lover ikke godt for ankermannen på det europeiske laget. Håper han finner tilbake tuchen før fredag!

Mitt tips er at USA vinner. Sifrene blir 17-11 (Tipset er datert 15. september 1999. Asbjørn Ramnefjell)

Det amerikanske laget ble tatt ut 16. august:

1. David Duval
2. Tiger Woods
3. Payne Stewart
4. Davis Love III
5. Mark O'Meara
6. Hal Sutton
7. Justin Leonard
8. Jim Furyk
9. Phil Mickelson
10. Jeff Maggert
11 Tom Lehman
12 Steve Pate

Europas lag

1. Colin Montgomerie, Scotland
2. Lee Westwood, England
3. Darren Clarke, N. Ireland
4. Paul Lawrie, Scotland
5. Miguel Angel Jimenez, Spain
6. Jose Maria Olazabal, Spain
7. Sergio Garcia, Spain
8. Jarmo Sandelin, Sweden
9. Jean van de Velde, France
10. Padraig Harrington, Ireland
11. Andrew Coltart, Scotland
12. Jesper Parnevik, Sweden

Den offisielle Ryder Cup siden på Internett

tilbake til første side