Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side


24.07
Kassa tom i norske PGA

PGA Norge ser ut til å gå mot konkurs. Bare et 40-talls medlemmer av de i alt rundt 170 medlemmene var villige til å være med på å betale inn kr 5.000 hver i et forsøk på å redde medlemsorganisasjonen
fristen rundt 10. juli. Det er full betalingsstopp i organisasjonen.

De ansatte har ikke fått lønn i juni. Daglig leder Steinar Bleken går på 3/4 lønn.

Mandag 16. juni var et meget spesielt medlemsmøte i PGA Norge. Et 30talls medlemmer møtte opp samt en håndfull fullmakter. Det manglet 1,7 millioner i kassa for å få kreditorene til å smile. Egenkapitalen er for lengst borte. Proffene - medlemmene - må selv inn med en ekstraordinær avgift i år på 5.000 kroner. Det svir for mange av dem som ikke akkurat tjener flusst med penger fra før. 

Rundt regnet betyr 5000 kroner at de må undervise "gratis" i omtrent en uke for å betale gammel moro i PGA. 

Det er ingen hemmelighet at det stadig er dukket opp nye lik i skapet på PGA-kontoret. Det er heller ingen hemmelighet at tidligere daglig leder Erlend Wiik hadde skaffet seg vide fullmakter til å arbeide med saker som ikke trengte styrebehandling. Her burde nok styret forstått hvor det bar hen og de må ta sin del av ansvaret for overforbruket i forhold til inntektene. Det er i ettertid oppdaget at det i år 2000 var inntektsført penger som egentlig hørte til 2001. Dermed ble plutselig 2000-regnskapet 1 millioner svakere enn det først ble rapportert. Stygg sak. 

Med vide fullmakter kunne ledelsen i PGA Norge sette i gang med en del mer eller mindre luftige prosjekter. 

Golfreiser for en milliard?
Eller hva sier du til avtalen om at PGA skulle selge golfreiser til over 500 millioner kroner i et marked som andre anslo til å være på totalt 50-60 millioner kroner. Erlend Wiik hadde beregnet markedet til å være en milliard kroner. stort Golfsiden kommenterte dette med følgende vinteren 2001: "Det skal nedlegges et enormt arbeid for å lykkes med de ekspansive planene. Vi får håpe at denne ekspansjonen ikke koster for mye i forhold til inntektene. 

Dette føyer seg pent inn i rekken av de store planene PGA har for sin virksomhet. De skal satse på blant annet pitch- og putt baner og banebygging. Begge deler nybrottsarbeid i Norge hvor vi spiller golf stort sett bare juni, juli og august."


Nå skal det sies at både Ticket og PGA bør ta alvorlig selvkritikk i denne saken og golfreiser. Det forundret oss den gang at Erlend Wiik klarte å selge inn dette luftslottet til Ticket. Etter det golfsiden erfarer ble det ikke solgt golfreiser for en eneste krone som følge av denne avtalen. Her er hele artikkelen fra den gangen: Klikk her

Mot konkurs?
I innkallingen til møtet før sommeren het det at det var oppdaget at det var kausjonert for en bil som angivelig skulle tilhøre Erlend Wiiks kone. Det skulle vært det siste som hadde dukket opp i etterkant av oppryddingen på PGA-kontoret.

- Vi er
avhengige av at tiltakspakken går i orden. Først og fremst gjelder dette innbetaling av kr 5000 fra hvert av medlemmene som ble bestemt i et enstemmig vedtak på møtet, sier Ove Brevig til Golfsiden.com. Det er meningen at en del golfutstyrsleverandører skal garantere for noen hundre tusen og at styremedlemmene skal garantere for 400.000, men ikke før medlemmene har spyttet i kassa. Andre skulle også bidra til å redde organisasjonen.

Ingen har fått utbetalt premiepengene fra PGA turneringer i år. En svensk spiller, Christian Nilsson, skulle hatt 20.000 for sin seier i Larvik GK og andreplass på Sola GK. Knut-Alexander Schiager, som ble nr. 2 på Larvik, har ikke fått penger. Morten Orveland har heller ikke fått penger for sin innsats på Sola og Larvik i vår. Ingen av de som har spilt i de norske proffturneringene har fått penger i år. De har ikke en gang spilt for knapper og glansbilder. 

- Flere millioner i sponsorinntekter til PGA og mange hundretusen i medlemskontingent skulle være tilstrekkelig til å arrangere en Challenge Tour. Hvordan har de klart "å surre bort" alle pengene? Nå får vi ikke wild cards fordi vi ikke klarer å arrangere Challenge Tour i Norge som gir 50 wild cards. Se på danskene. De hadde bare Thomas Bjørn for noen år siden. Her er det nå kommet Challenge Tour'er og de er blitt gode på få år. Vi må ut og konkurrere, ellers blir vi ikke bedre. Nå er vi avhengige av wild cards. Uten dette kommer vi ingen vei, sier Morten Orveland til Golfsiden.com. Han vil ikke betale inn kr 5.000. Han kan kanskje vurdere å motregne dette beløpet mot det PGA Norge skylder ham i premiepenger.

Det vil bli avgjort i løpet av 14 dager om organisasjonen blir slått konkurs. Det kan få alvorlige konsekvenser for norsk golfs omdømme i utlandet. Hva med utdanningsbiten. Mister Norge muligheten til å utdanne instruktører? Hva med Norge som arrangør av proffturneringer? Flere spørsmål dukker opp i kjølvannet av en eventuell konkurs.

Hvor er penga blitt av? 
I følge styreformann Ove Brevik inneholdt regnskapet for 2000 flere fiktive poster. Underskuddet var i 2000 på 1,6 millioner kroner. Det er en millioner kroner mer enn først antatt. Stygg sak. Det skal ha vært inntektsført forskuddsbetaling på en sponsorkontrakter for 2001. 

- Det har rett og slett vært et for stort forbruk i form av sponsorpleie proam, lønninger, husleie etc. Det har vært et stort aktivitetsnivå, og vi har hatt for dårlig kontroll på inntektssiden.

Erlend Wiik skrev et brev til en del av medlemmene i PGA Norge i forkant av møtet 16. juni hvor han selvsagt la skylden for elendigheten på andre enn seg selv som daglig leder. I slutten av brevet skrev han at han gjerne stilte seg til disposisjon for medlemmene hvis det skulle være behov for det. 

Golfsiden er ikke sikker på om han får en enstemmig tilslutning fra alle medlemmene...

Slik situasjonen er i øyeblikket, ser Golfsiden ingen vei utenom konkurs for PGA Norge. Det mangler alt for mange penger i kassa til at vi ser noen løsning på problemene.

Tilbake til første side

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no