Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
 

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Se også dette om at Peter Cowen kommer til Norge i 2001.
Se også intervju med Peter Cowen

Peter Cowens prinsipper

Da Peter Cowen var i Norge i oktober 2001, gikk han kort gjennom noen av sine prinsipper og tanker rundt golfsvingen og trening. Her følger noen av de momentene han pekte på.

Peter Cowen mener det er store muligheter til å forbedre effektiviteten i treningen. Et golfslag tar 1,5 sekunder. I løpet av en runde slår man et 40-talls fulle slag. Det blir et minutt til samen. Vi bruker 4 - ofte 5 - timer på en runde. Det er et paradoks. Skal man bli bedre, bør man satse mer på effektiv trening. Men naturopplevelsen blir ikke den samme ved bare å stå å banke baller på en driving range. 

Slår du 200 baller og spiller en runde, har du brukt kroppen til å slå baller i til sammen 5 minutter. Det er det mange som kaller effektiv trening. Ikke Peter Cowen.


(Bildet) Peter Cowen studerer sin elev Ian Woosnam under trening.


Man blir ikke særlig bedre i golf av å spille en runde. Ti minutters effektiv trening hver dag fører til at man blir bedre. I hvert fall når man trener riktig.

Golfsvingen er en anarob øvelse. Man skal fortelle hjernen hva den skal gjøre. Her er det viktig å gi RIKTIG informasjon til hjernen. En spiller må bli bedre under press.    

"Folk har lært å spille golf på en feil måte", sier Peter Cowen. Han sammenligner golfsvingen som å bygge et hus. Pyramidelæring er et stikkord. Man må bygge grunnmur og reisverk før man kan lage taket.

Riktig læring er viktig. Bare da kan spilleren nå sitt fulle potensiale. "I Norge er det få kvalitetsbaner", sier han; "Quality of the golf course is important to get quality players". 

Peter Cowen mener bestemt at en gjennomsnittsspiller har mer glede av sin golf når han utfører bevegelsen riktig. 

"You can see it very quickly if a player has got talent."   

Det hele dreier seg om: "a philosophy of learning".

- Vi trenger alle mer disiplin i livet. Da blir vi mer effektive, sier Peter Cowen.

Peter Cowen har vært hos alle de beste trenerne de siste par tiårene. Han brukte rundt 20 år på å lære seg sitt fundament. Helt fra han startet sin karriere som caddy, har han lagt sten på sten. Nå er han kommet helt til topps hva treningsmetoder angår. 

Han ønsker å forebygge i stedet for å kurere. Det er tyngre å kurere en feil sving enn å sørge for at feil ikke oppstår. Gjør ting riktig med en gang.

Han anbefaler de yngre å gå caddy for gode spillere. Det kan de lære enormt mye av. Det er ingen tilfeldighet at svært mange av de beste spillerne opp gjennom årene begynte som caddy. Peter Cowen er intet unntak i så måte. 

Pyramiden
Peter Cowen bygger sin filosofi omtrent som en pyramide. I bunnen ligger det fundamentale; sikte, stance, "posture" (holdning), armposisjonen og grepet.

I det neste laget kommer køllehodet, svingsporet, hastighet, "pressure" (med det siste mener Peter det trykket ballen får av køllen i tilslaget. Da gjelder det å treffe sweet spot). Svært mange vet ikke hvor sweet spot ligger i køllefjeset. Det varierer fra køllemerke til køllemerke. 

I det neste laget i pyramiden snakker Peter om naturlige egenskaper som balanse og hender/øye koordinasjon - hands-eye ccordination.

På toppen av pyramiden finner vi ATTITUDE; holdning, innstilling. Her snakker vi om disiplin og "dedication". 

See the light

"Balance is probably the most important thing in golf".

Når Peter Cowen forteller om sine prinsipper, avslører han ganske fort at det ikke finnes noen short cuts i dette spillet som kalles golf. Han sammenligner det å lære golfspillet med å være inne i en tunnel hvor det ikke er noen mulige sidespor ut i friluft. Men, legger han til, vi (han og hans trenere) ønsker at folk skal se lyset tidligst mulig.   
 


Tilbake til første side
 
 
Annonser