Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Ord og uttrykk i match play

Det spilles ikke mye match spill i Norge. Derfor er det de færreste som vet hva match-uttrykkene er.

Her er et utvalg:

Stillingen er OPP eller NED
Den som leder i en match er for eksempel 2 OPP når han har vunnet 2 hull mer enn motstanderen. Han er ikke 2 OPPE eller 2 OVER som vi har hørt i det siste. Tilsvarende heter det 2 NED for den andre og ikke 2 NEDE eller UNDER som mange feilaktig sier fordi de ikke vet hva som er riktig.  

Dormie
En spiller er dormie når han er OPP så mange som det er hull igjen å spille. Michele Redman var dormie 5 da Suzann Pettersen begynte sin meget omtalte spurt i Solheim Cup. Tutta var med andre ord 5 NED og 5 Å GÅ.

Seierssifre
Er du 4 opp og det er 3 hull igjen, blir seieren 4/3 eller 4 & 3. På det siste hullet vinner du 1 opp, 2 opp eller du vinner på 18. hull. Kanskje på det 19. eller 20. hullet hvis matchen skal avgjøres. I Ryder Cup blir det et halvt poeng til hvert lag hvis matchen er ALL SQUARE etter 18 hull.

GIVEN eller GITT putt
Når motstanderens ball ligger så nær hullet at den helt sikkert blir satt i (eller senket) på det neste slaget, har spilleren anledning til å GI BORT det neste slaget. I Ryder Cup vil vi ofte se at for eksempel en birdie-putt som blir liggende like ved hullet blir plukket opp fordi motstanderen GIR det neste slaget. Noen tror da at dette slaget ikke regnes, men det er altså par-putten som blir gitt og resultatet blir således par på hullet. Vi har opplevd at folk tror den gitte putten er gratis og ikke teller. Men det sies og gjøres mye rart i golf som kjent.

MATCH ikke kamp
Golf er ingen kampsport. Derfor virker det fullstendig fremmed og at den som bruker kamp i stedet for match ikke kan særlig mye om golf. Man sier ikke seilekamp? Her heter det regatta - tror jeg. Dessverre er det en del som skriver om golf som feilaktig bruker kamp som om det var en boksekamp de skrev om. Det heter match i golf hvor den andre spilleformen er slagspill. 

Fordel å slå først?
Når spillerne ligger like langt fra hullet, er det ikke godt å si hvem som skal slå først. Loddtrekning er vanlig hvis ikke spillerne blir enige. Noen mener at det er en fordel å slå først. Da er presset minst. andres, som vi, mener at det er en fordel å slå sist, fordi man da har mer informasjon til å ta beslutningen om vha man skal gjøre med det neste slaget. spesielt på greenen er dette viktig. På lengre innspill forstår vi mer at det kan være en fordel å slå først. Blir dette slaget bra, setter det press på motstanderen. Omvendt hvis slaget blir dårlig.

TIPS
For å forberede deg på det verste, kan det være lurt å regne med at motstanderen slår et perfekt slag på det neste slaget og at enhver putt går i. Da blir presset lettere nå så ikke skjer. 

Hvis motstanderen slår et dårlig slag, oppleves det som gamesmanship at du beklager det dårlige slaget. Han et at du ikke mener det du sier - uansett hva du sier. Når motstanderen i match slår et dårlig slag, gjør du klokest i å holde kjeft. Uansett hva du sier, blir det nemlig galt!

Du kan gjerne si "bra slag" når motstanderen virkelig slår et godt slag, men da skal det være godt. Så godt at motstanderen er fornøyd selv. Ellers bør du holde munn. Det verste du kan si er "bra slag" når motstanderen din åpenbart ikke er fornøyd selv. 

Les også småhistorier fra Ryder Cup-historien
 

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no