Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side 

02.12 Tinget:
Visse nedskjæringer - positivt ting
Tinget sist helg satte fokus på idrett og økonomi.

Lørdagen ble brukt til diskusjoner rundt golf som idrett og ikke minst økonomien i golfklubbene.

Denne fagdagen var positiv. Her ble viktige erfaringer utvekslet. NGF har virkelig fått til en fin ting på tinget. Dette vil sikkert bli videreutviklet på de neste tingene.

På økonomidelen av fagdagen fikk tilhørerne oppleve mange interessante svenske erfaringer. Dessuten viste en undersøkelse at 9 hulls anleggene klarer seg rimelig bra. De har ganske høy kontingent sammenlignet med 18 hulls anleggene. Mange av 18 hullsbanene sliter med økonomien. Slik mange drives, er en del dømt til å gå galt. Inntekter må opp og/eller kostnader må ned. Så enkelt er det.

Man må ta tak i økonomien, men løsningen kan være ulik i ulike deler av landet.

Det kom frem på Tinget at erfaringen fra Sverige er stort sett den samme som i Norge. Vi skal huske på at vi har et vidt spekter av baner.

Den største andelen av nybygging av golfbaner skjer nå på den måten at man skiller drift og bane. Idrettslag? Nesten ingen. Det som gjelder er en kombinasjon hvor man må kjøpe spillerett. Golfspillere i fremtiden er mer brukere. De vil betale der og da. Den gode, gamle klubbånden som vi ser i utlandet og som vi hadde her i landet er i ferd med å vike. Dette er ikke noe heldig utvikling for miljøet i klubbene. Når golfsporten får satt seg litt i Norge og de nye klubbene blir fylt opp av medlemmer, vil temmelig sikkert dette endre seg tilbake til det positive klubbmiljøet. Heldigvis er det fortsatt mange klubber som har et godt klubbmiljø.

Bort med 3 millioner kroner
Økonomien i NGF er bunnsolid. Forbundet har 9 millioner kroner i egenkapital. Prognosen for i år sier en million i overskudd. Overskuddet pr. 31.10 var imidlertid hele 8,2 millioner kroner. noe av dette går med til drift de siste par månedene og 925.000 kroner til å komme seg ut av GolfaXess IT avtalen. Selv om det ble antydet "bare" en million i overskudd, tror Golfsiden at dette overskuddet vil komme til å bli mye større, hvis man da ikke velger ekstraordinært store avsetninger for å skjule det store overskuddet.

Med den uhyre gode økonomien (som alle norske golfspillere bidrar til gjennom kontingenten, mens de kleste klubbene selv sliter), er det budsjettert med et overskudd på 100.000 kroner neste år.

Golfsiden stilte spørsmålstegn ved at avgiften til NGF var for høy i forhåndsomtalen til Golftinget. (Se artikkelen)

Et forslag fra Oslo GK om å redusere kontingenten med 30 kroner, ble vedtatt med klar margin. Det betyr over 3 millioner kroner mindre på inntekssiden. Driften må således reduseres, eller pengene må skaffes på annen måte. Det er kanskje ikke så lett i et tynt sponsormarked.

På tinget ble det hevdet at der er viktig at pengene går ut til idretten og ikke oppover i systemet til organisasjonen. Godt sagt.

Man kan kanskje starte med å fokusere mindre på senior golf, bedriftsgolf og pitch og putt. Det er andre aktører som arbeider med dette.

For forbundet blir det viktig å prioritere basisoppgavene som er service for egen organisasjon og idrett for barn og ungdom. Kanskje ikke dette trenger så mye penger som 30 millioner kroner som visstnok budsjettet er på.

IT
Det ble vedtatt at man skal orientere seg mot idrettens IT-program. Dette er ikke komplett for golf. Det må finnes en løsning sammen med et golfspesifikt program. Dette skal være ferdig til 1. april. Dette er ikke særlig bra for klubbene som helst bør ha dette ferdig til 1. januar. NGF skal bruke mye penger på dette. Vi får håpe at det er under kontroll rent kostnadsmessig. Vår erfaring (blant annet som datajournalist i 10-15 år) er at utvikling av IT-systemer SVÆRT ofte bryter alle budsjettrammer. Vi får håpe at vi slipper en ny IT-fiasko.

Golftinget ble av flere av deltakerne Golfsiden har kontaktet opplevd som positivt. Styret ser ut til å ha fått ryddet skikkelig opp etter alle vanskelighetene som Styve-regimet i sin tid produserte.

Vi står i Golf-Norge foran store utfordringer - ikke minst på det økonomiske planet. Vi bør hele tiden huske på at golf ikke er som de fleste andre idretter som konsentrerer seg mest om ungdom og elitesatsing. I golf er alderssammensetningen en helt annen og rundt 90% mosjonister. Disse bør ivaretas av klubbene og kanskje ikke av forbundet på samme måte.

Denne debatten foregår for fullt - også her på Golfsiden.


Tilbake til første side

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no