Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Ukens golftips

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 
Golftips - Her får du tips som kan gi deg en bedre golfopplevelse

Tilbake til første side
Tilbake til ukens golftips 

Uk
ens g
olftips  - TIPS FRA 1999 HER

På denne siden finner du golftips fra første halvår 2000. Bidragene er inspirert fra golfbøker, blader, samtaler med proer, leting på nettet og i eget hode og erfaringer (mest det siste).  
Lykke til!
GOLFTIPS fra første halvår 2000

UKENS GOLFTIPS (Uke 25): Les gressetMER

UKENS GOLFTIPS (Uke 24): Bort med driveren MER

UKENS GOLFTIPS (Uke 23): 10 - 40 meter MER


UKENS GOLFTIPS (Uke 22): Bruk huet Mer

UKENS GOLFTIPS (Uke 21): De små pøtter
De korte puttene fra rundt en meter er viktige for score'en. Bommer du en slik putt, er det like mye verdt som å slå et bomslag. Tenk på det og sett i gang mengdetreningen på denne distansen. Da blir du også bedre til å putte de lengre puttene. Klarer du ikke de korte puttene, klarer du i hvert fall ikke de lengre! 

UKENS GOLFTIPS (Uke 20): Bruk paraply
Det er de første regnsdråpene som er de våteste. Ta opp paraplyen med en gang det begynner å regne og bruk minimalt med tid på selve slaget. Hold deg under paraplyen hele tiden. Da slipper du å bruke regnjakke som er vanskelig å svinge med og du blir ikke våt.

UKENS GOLFTIPS (Uke 19): Lær chipping
Når man spiller med golfere som har 10 i handicap og høyere, er det forbausende å se hvor dårlige de er på slag fra greenkanten og opp til 50-60 meter. Tren på disse slagene og du vil senke din handicap betraktelig. Ta protimer på dette og ikke selve svingen. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 18): Spille med gode spillere?
Du lærer mest når du spiller med spillere som er bedre enn deg eller like gode. Når du spiller med gode spillere bør du tenke deg litt om hva du sier og gjør, ellers får du kanskje ikke muligheten til å spille med slike igjen. Si aldri: "Åh så deilig å se at dere gode spillere også kan slå dårlige slag!" Det er det verste de hører. Tenk det gjerne, men ikke si det slik at de hører det. La heller ikke din glede over motspillerens dårlige slag komme til uttrykk i verbale former - selv ikke på fleip. En spøk som sårer, er ingen god spøk. Ikke si "Godt slag" til en god spiller hvis ikke både selve slaget og resultatet er bra. Det som for en dårlig spiller kan synes som et bra slag, er ofte et meget dårlig slag for en god spiller. Dårlige spillere er vant til å si "bra slag" bare ballen letter fra bakken. Tråkk aldri i pøttelinjen til gode spillere. For disse er det på greenen spillet begynner. Da skal det vær unødvendig at de må pøtte gjennom dine hælmerker i en myk green. Stå stille og hold munn når dine medspillere slår. Det er andre bud i etiketten som alle skal kunne. Første bud går på sikkerheten - stort sett at du passer på at ingen står bak deg når du skal slå ut fa tee-stedet. Følger du disse enkle regler, vil du få spille med mange gode spillere fremover. Se før øvrig ETIKETTE   

UKENS GOLFTIPS (Uke 18): Rutiner
Kunsten i golf består i å kunne gjenta de riktige bevegelsene i hvert eneste slag. For å kunne klare dette, er det viktig med gode rutiner. Pre shot routines – heter det på engelsk. Se på de gode spillerne på TV, snakk med din pro og finn ut hva du selv liker best. Men for all del; ikke bruk for mye tid! Vær effektiv i ditt spill og forbered deg mens du venter på at det blir din tur til å slå.  

UKENS GOLFTIPS (Uke 17): Prøvesving
Når du prøvesvinger - eller slår luftslag - bør du forsøke å se på køllen suse forbi det punktet hvor ballen normalt ligger. Når du er fornøyd med retningen, kan du forsøke å gjenta den samme bevegelsen når ballen ligger der. Gjerne med øynene lukket. Da kan du kanskje bli kvitt slice'en din som ofte kommer av at du skal forsøke å slå hardt på ballen. Dette fører bare til at du køtter ballen. Det vil si at køllen i treffpunktet er på vei mot venstre og ikke på vei mot målet. "Gå godt ut etter ballen med køllehodet i gjenomsvingen" er et godt gammelt anti slice råd. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 16): Putting
Slapp av i pøttegrepet og få en god følelse med pøtteren. Rolige og store bevegelser.

UKENS GOLFTIPS (Uke 15): Chipping
Når du chipper (korteslag inn mot greenen), bør du bruke en kølle som gjør at du akkurat klarer å komme inn på greenen og rulle resten opp mot hullet. Hold ballen langs bakken. Da har du mye større feilmargin. Det blir lettere å beregne hvor mye ballen ruller etter at den lander. Samtidig er slaget mye lettere å utføre. Selv et dårlig treff gir et ganske hyggelig resultat. Det får du ikke hvis du velger en sand- eller lob wedge fra 5-10-15-20 meter.

UKENS GOLFTIPS (Uke 14): Lær av de gode
Svensk TV sender fra US Masters denne uken - se GOLF PÅ TV.
Sett deg ned og nyt sendingene som går alle fire dager og hør på Ove Sellberg når han forklarer strategien som de gode spillerne bruker på hullene. Lekse til neste uke blir altså: Se på US Masters. De som ikke får inn Svensk TV 1 og TV2 kan lese gjennom alle de tipsene på denne siden samt fra 1999. Henvisningen til det siste står på toppen av denne siden. Lykke til! 

UKENS GOLFTIPS (Uke 13): Slice?
Svært mange som har startet sin golfkarriere i moden alder har problemer med slice. Svært ofte kommer det av en for dårlig gjennomsving - gjerne kombinert med et for svakt grep. Du skal se (ca.) tre knoker på venstre hånd når du stiller deg opp til ballen. I gjennomsvingen må du sørge for at ikke venstre arm knekker sammen for tidlig. Dette kan du hjelpe til med ved å få hoftene unna og rundt i gjennomsvingen. Husk at høyre skulder må under haken og ikke rundt i tilslaget. Med en høy høyre skulder i tilslaget er det fysisk umulig å få til en riktig gjennomsving. Få din pro til å sjekke disse elementære tingene som ofte kan synes vanskelig å få til rent bevegelsesmessig. Med en bedre gjennomsving klarer du å holde svingsporet mot målet lengre uten å komme på tvers (outside-in). Da skulle grunnlaget være lagt for lengre og rettere slag! Sett i gang!  

UKENS GOLFTIPS (Uke 12): Varm opp
Før du skal spille en runde, bør du varme godt opp. Det nytter ikke å løpe rett fra bilen og ut på første tee med dårlig tid. Da tar det 4-6 hull før du da kommer i gang, og det er lett å pådra seg skader i form av strekk og andre plager i tillegg til at du har ødelagt hele runden. Hvis du da ikke spiller uten å ta hensyn til score'en, men da kan du like gjerne gå en tur i skogen uten køller. En halv time til en time bør du varme opp/trene før du spiller en runde. Over tid vil du da bli en mye bedre spiller. Ikke glem gymnastikken for å løse opp muskler og sener; visse personlige øvelser og tøyninger er bra. Din pro vil kunne fortelle deg noen enkle øvelser. Litt små spill og 20-50 baller på driving rangen på toppen av dette - og du er klar for å yte ditt beste på banen. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 11): Ikke juks!
Mange spillere forsøker å legge ballen sin litt bedre for å få en lavere score. IKKE GJØR DET! Du lurer bare deg selv. Når du blir oppdaget, får du et stempel på deg som juksemaker som det er meget vanskelig å bli kvitt. Når du finner ballen din i rough'en, har du ikke lov å røre ballen. Mange løfter den opp og sier: "Den er min", og legger den tilbake på et bedre sted. Skal du røre ballen for identifikasjon, skal du tilkalle din medspiller  slik at det kan kontrolleres at identifikasjonen utføres riktig. Ballen skal i så fall markeres! Ikke juks!! Dette gjelder ikke bare ved å flytte på baller som ligger dårlig.

UKENS GOLFTIPS (Uke 10): SW punch
Ofte kan det være lurt å "punche" en sand wedge når du ligger rundt 30 meter fra hullet. Har du litt dårlig lie og kanskje har bruk for å stoppe ballen fort, er dette et bra slag å ha i bagen. Plassér ballen litt bak i stance'en. Dermed får du automatisk en litt brattere baksving. Slå ned i ballen uten at køllehodet passerer hendene i tilslaget - med andre ord: ikke knekk venstre håndledd i tilslaget eller i gjennomsvingen. Gjennomsvingen skal være omtrent like lang som baksvingen - husk et rytmisk slag! Du får større feilmargin ved at køllen kommer bratt ned på ballen, ballbanen blir lavere og du får mer backspin. Det siste kan vær nyttig når du skal over en bunker eller ikke har noe sted å lande på foran greenen. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 9): Ta en pause
Mange spillere er så ivrige etter å bli bedre til å spille golf gjennom vår korte sesong at de glemmer å ta en pause. Etter å ha spilt golf hver dag i mange dager på rad, kan det være nyttig å ta en pause. Hvis det er vanskelig, kan du en dag i blant bare trene på slag som er kortere enn 30 meter. Da vil du automatisk få muligheter til å få en fin rytme, en god feeling for nærspillet og bli sulten på å spille igjen dagen etter - eller dagen etter der igjen. Da vil du (forhåpentligvis) merke at du svinger mykere og roligere og treffer ballen bedre. På toppen av det hele er du blitt bedre til å skåre - bare prøv! (Dette gjelder ikke for dere som bare sporadisk klarer å kaste dere ut på en runde eller to i uken. Dere bør gå på drivng rangen i stedet for å bare spille en stressende runde rett etter jobben!)

UKENS GOLFTIPS (Uke 8): Sjekk grepet
Før du setter skikkelig i gang med årets sesong: sjekk grepet ditt slik at det ikke er for sterkt eller for svakt. Begge deler er like skadelig for din sving. Kontroller også oppstillingen til ballen. Dette får du best utført ved å få en pro eller en svært dyktig spiller til å se på deg. Det holder ikke at høy handicappere sjekker hverandre. Hvis de hadde et godt grep og en god oppstilling, ville de nemlig hatt lavere handicap!

UKENS GOLFTIPS (Uke 7): Rusten i kroppen?
På vinterstid har svingen lett for å bli "litt rusten". Man blir et år eldre. Derfor er det viktig å holde elastisiteten i muskler og utslag i leddene ved like. Regelmessige tøyninger er bra for den kommende sesongen. Bruk gjerne en golfkølle til hjelp når du tøyer, men husk å varme opp litt før du tar i ellers kan du fort få en en lei strekk. Forsøk å få en stor bevegelse og store utslag. Da kan du få bedre kontroll over din golf.  

UKENS GOLFTIPS (Uke 6): Urent balltreff?

Har du vanskeligheter med å treffe ballen rent, kan følgende lille tankeeksperiment hjelpe deg. 
Når du stiller deg opp til ballen, kan du tenke deg en ball som er plassert ca. 20 cm nærmere målet enn den ballen du spiller på. Prøv å treffe denne "tenkte" ballen i gjennomsvingenetter at du har truffet den "vanlige" ballen. Det hjelper deg til å få en bedre gjennomsving og du vil treffe ballen renere. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 5): Rytme
Det vanskeligste i golf er kanskje å skaffe seg en sving med en fin rytme i. De aller fleste forsøker å slå for hardt til ballen. Det fører til at de hugger til fra toppen av svingen i stedet for å akselerere køllen jevnt frem til ballen. Dermed er slaget ødelagt - gjerne av en slice. Se på de beste spillerne. Selv om de har et kraftig tilslag på ballen, er det aldri snakk om å "hugge" ned på den. Det som skiller de langtslående fra den vanlige spiller, er at akselerasjonen er kraftigere hos dem som slår langt. Forsøk å få køllen til å gjøre jobben. Hold løst og "kjenn" hvordan køllen vil svinges. Bruk gjerne en hånd ved noen prøvesvinger. Det kan få deg til å forstå dette med rytme og akselerasjon.
   

UKENS GOLFTIPS (Uke 4): Pøtting
Pøtting (skrives egentlig putting) er isolert sett et av de aller viktigste slagene i golf - og kanskje det vanskeligste å beherske godt. Det kreves trening i å lese greener og den mer eller mindre mekaniske bevegelsen. Her er det ingen vei utenom mengdetrening. Men først må du skaffe deg en solid grunnteknikk. Når du bruker er vanlig pøtter, skal du skaffe deg et godt grep på køllen og nærmest fiksere håndledd albueledd og skuldre. Du skal utføre en pendelbevegelse hvor topp-punktet av pendelen sitter i nakken. Et lite lite til slutt. Stå "høyt" og majestetisk, og pass på å knipe knærne litt sammen for å klare å stå så stille som mulig mens pendelbevegelsen blir perfekt utført! Flere detaljer? Kanskje følgende artikkel kan hjelpe deg. Grunnidéene i denne artikkelen har har jeg tidligere publisert i Norsk Golf. PØTTING 

UKENS GOLFTIPS (Uke 3): Hjulet
Tenk deg et stort hjul som står på bakken der hvor ballen ligger. La det helle ca. 45 grader slik at du står "inni" hjulet. Forsøk og sving kølla bakover i den banen som hjulet tilsier og tilbake igjen i det samme sporet. Da unngår du blant annet å "komme over toppen" og få en slice eller pull.

UKENS GOLFTIPS (Uke 2): Tenk på fysikken
Tidlig på året er det viktig å sørge for at fysikken er god.
Når du skal trene opp musklene er det viktig å ikke bygge opp for mye muskelmasse som en kroppsbygger. Jevn styrke i hele kroppen er bra. God kondisjon det samme. Ski, skøyter, jogging og gymnastikk er glimrende. Spesialtrening for underarmene er bra. Bruk en pinne med et tau festet på midten og heng et passe tungt lodd (for eksempel en støvel fylt med golfballer) og med strake armer skal du surre opp tauet til støvelen kommer helt opp. Slipp sakte ned igjen og gjenta øvelsen til du ikke orker mer. Te en pause på et par minutter og gjenta det hele noen ganger. Du blir fort mye sterkere i underarmene og kan slå bedre til ballen. Spesielt når den ligger i tykk rough eller i våt sand i en bunker.

UKENS GOLFTIPS (Uke 1): Start innendørs med å trene teknikk
Vi starter året med å gi tips om hvordan du bør trene innendørs


Tilbake til første side

 
 
Annonser
 

ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert?
Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72