Tilbake til første side                              DE NORSKE GOLFSIDENE
Golftips - Her får du tips som kan gi deg en bedre golfopplevelse

Tilbake til første side

Leserbrev
 
Golf på internett
Innendørs golf
Golfreiser
Bedriftsgolf
Utstyr
Ukens tips
Lær om golf
Norske baner
Hemmelig
Profesjonell golf
Amatørgolf
Seniorgolf
Juniorgolf
Golf på TV
Golfspråket
Golfpsykologi
Vitser
Slik spilles Bogstad!
Augusta og jeg
 

Golftips

UKENS GOLFTIPS (Uke 52): "Hold hodet nede"
Eller "hold hodet i ro!"
Dette er kanskje det mest misforståtte tipset i golf. Det er knapt fysisk mulig å holde hodet rolig når man svinger. En viss bevegelse må det være - bakover og fremover. Det man egentlig mener med dette noe misvisende tipset, er at øynene skal være fokusert på ballen under hele slaget. Klarer du DET, er mye gjort.  

UKENS GOLFTIPS (Uke 51): Chip: Vekt på venstre fot
Når du skal chippe er det helt avgjørende at du har en god oppstilling. Tyngden skal være på venstre ben hele tiden. Jeg ser ofte - selv gode spillere - ha ballen for langt til venstre ved adresseringen og tyngden på høyre ben. Det kan ikke gå bra - i det lange løp. Fra den posisjonen er det ikke mulig å få en god ballkontakt. Du treffer enten bak ballen eller du topper den. For å gjøre det riktig kan du plassere ballen lengre bak i stance'en og løfte på høyre hæl. Da MÅ du ha tyngden på venstre fot. Du skal se hvor overraskende bra du treffer ballen da. Du skal slå NED på og gjennom ballen og ikke løfte den opp! Dette kan være litt vanskelig å forstå. Snakk i så fall med en pro.

UKENS GOLFTIPS (Uke 50): Fleksibelt høyre kne
Svært mange amatører starter med å rette ut høyre kne i starten av baksvingen. Det fører til en FOR stor vridning i hoften. Hold høyre kne bøyd littegrann gjennom hele svingen. Det gjør at skuldrene får mulighet til å vri seg opp i tilstrekkelig grad slik at man får bygd opp den nødvendig kraften i slaget. Med et strakt høyre kne, er det lett å komme over toppen i nedsvingen og få en stor slice pga at køllen kommer fra utsiden og inn i tilsaget. (Venstre kne for venstrespillere). Med en bøy i høyre kne er det lettere å få køllen i riktig plan ned igjen og løse ut hendene senere slik at selve tilslaget blir kraftigere. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 49): Når målet er å komme under 100 slag
Vil du ha en lavere score slik at du kommer under 100, bør du bruke putteren din fra greenkanten og et stykke utenfor så ofte som mulig. Putteren er meget lett å slå med, og du vil forbedre din score ved å slå lette slag. Derfor bør putteren være førstevalget fra greenkanten og litt utenfor. Slå som på greenen, men hev putteren litt mer fra bakken slik at den ikke setter seg fast i gresset. Husk å ta litt lengre baksving for å kompensere for det høyere gresset i starten av ballens vei mot hullet.

UKENS GOLFTIPS (Uke 48): Lange jern fra fairway
Skal du slå et langt jern fra fairway, bør du adressere ballen et par tommer til høyre for venstre fot (høyrehendte). Start baksvingen sakte og behold en vid svingbue. Ofte stoler ikke spillere på de lange jernenes loft. Det kan føre til en mindre enn full oppvridning av skuldrene og en lynrask nedsving for å slå ned på ballen eller forsøke å løfte den opp. Tenk heller på å ha en god gjennomsving, en høy finnish og at vekten flytter seg i samme retning som ballen.

UKENS GOLFTIPS (Uke 47): Lær reglene
Golf er en idrett uten dommere. Reglene er ganske strenge, men ofte får man fordeler man ikke tenker på i første omgang. Derfor lønner det seg å kunne reglene. Les det som står i blader og på Internett om regler, og les regelboken. Fin sengelektyre. Er du ekstra interessert, kan du skaffe deg "Decisions on the rules of golf" fra Norges Golfforbund. Visste du for eksempel at du kan flytte på gjenstander i bønker som cola-bokser, sigarettsneiper etc, men ikke grener, blader og andre "naturlige" gjenstander - bortsett fra steiner som NGF har lagd en generell regel for?

UKENS GOLFTIPS (Uke 46): Lær av Tiger Woods
Har du lagt merke til en detalj hos Tiger Woods når han stiller seg opp til ballen? Han har som regel ca. en tomme av skaftet ovenfor venstre lillefinger når han slår. Alt for mange holder alt for langt oppe på skaftet når de stiller seg opp. Hold lengre ned på skaftet. Det gir svært ofte bedre kontroll på køllen.

UKENS GOLFTIPS (Uke 45): Tren styrke
Nå som vinteren kommer, er det viktig å forberede seg til neste sesong. For å spille god golf er det viktig med god fysikk. bygg opp styrke, spesielt i bena. Ski, skøyter, løping og styrketrening generelt er bra. Det samme er ballspll som squash, basketball, tennis og volleyball. Fotball og håndball anbefaler jeg ikke pga den store skadefrekvensen i disse idrettene. Da er det bedre med boksetrening. Gymping, hip hop, aerobics, dans, jazzgymnastikk og hva det nå heter alt sammen er meget bra for å få en god start på neste sesong. Men ikke glem å trene putting hjemme på teppet!

UKENS GOLFTIPS (Uke 44): Spille i vind
Vind krever ekstra oppmerksomhet fra spillerens side. Det er mye å passe på. Mange kaster opp litt løst gress for å finne ut vindretning og styrke. Dette er ofte lite smart. Vinden nede på bakken har ofte en annen retning enn høyt oppe over trærne. Se på flagget/vimpelen på klubbhuset eller andre vaiende gjenstander ute i naturen. Se på tretoppene og finn ut hvilken vindretning som er rådende. Sjekk værmeldingen dagen før du skal spille for å få en ide. Da kan du planlegge strategien lenge før du starter. På scorekortet er det ofte et kart over banen. Lag en strek på dette kartet hvordan den rådende vinden er. Det kan hjelpe deg langt der inne i skogen.....

UKENS GOLFTIPS (Uke 43): Ta to ekstra
Hvis du skal spille et fullt jernslag inn mot en green som ligger på et høyere nivå enn du står, bør du ta en kølle ekstra fordi du får kortere carry. Dette gjelder når du står flatt. Står du imidlertid i oppoverbakke i tillegg, bør du ta to køller ekstra. Dette fordi helningen gjør at køllens loft blir større (et 6'er jern blir som et 7'er jern). Lykke til!

UKENS GOLFTIPS (Uke 42): Treff ballen to ganger!
For å få en bedre gjennomsving kan du forsøke å treffe ballen to ganger med samme svingen. Da oppnår du to ting: 1) Du strekker deg bedre etter ballen i gjennomsvingen. 2) du kan få en mykere sving og en bedre akselerasjon inn mot ballen i tilslaget. Hvis du fra før slår fra toppen. kan dette hjelpe deg til å unngå dette. Selvsagt klarer du ikke å slå ballen to ganger med en sving, men tanken kan hjelpe deg til å treffe ballen bedre.

UKENS GOLFTIPS (Uke 41): Løft haken
Når du ligger i en faiway bunker og skal slå et fullt slag - for eksempel et lengden til et 7'er jern - kan du gjøre følgende: Ta et 5'er jern, gripp litt ned på køllen og sving ca. 70% av det du gjør normalt. MEN - og her kommer cluet - like før du skal starte baksvingen, skal du løfte haken litt opp. På den måten sørger du for at du treffer ballen først og ikke sanden. Et litt tynt slag er mye bedre enn at du treffer sanden først. Da har du ingen mulighet for et bra resultat.

UKENS GOLFTIPS (Uke 40): Flop shot
Når du skal slå et slag fra greenkanten og det er høyt og tykt gress, kan det være lurt å bruke den samme teknikken som du bruker i bunkeren. Bunkerslag kan du (her gjelder det å åpne stance og kølleblad slik at kølleblaldet peker mot målet. Slå deretter "outside in" og cock håndleddende tidlig i baksvingen). Når du skal slå dette slaget fra greenkanten, treffer du gresset før du treffer ballen (som i sanden). Hold imidlertid løsere og sving noe lengre enn i bunkeren. En myk og fin rytme med en bestemt gjennomsving vil gjøre underverker for dette spesialslaget.

UKENS GOLFTIPS (Uke 39): Ved ballplassering
Når det er ballplassering, bør du tørke av ballen med et håndkle og legge den best mulig. Da blir det mye lettere å få et godt resultat. Alt for ofte ser jeg spillere bare dytte til ballen litt med køllen når de skal "ballplassere" på fairway. Dette kan koste flere slag på en runde.

UKENS GOLFTIPS (Uke 38):
Kle godt på deg når du spiller om høsten. Pass på at ryggen spesielt er varm. Bruk lue og votter slik at du ikke fryser på utsatte steder. Det  går ut over prestasjonen. Personlig har jeg mye mer på meg når jeg spiller golf i 4-10 varmegrader enn når jeg går på ski i 10 kuldegrader.

UKENS GOLFTIPS (Uke 37):
Tid for innendørstrening. Nå når høsten er kommet for alvor, kan det være lurt og bevare/forbedre teknikken foran neste sesong. I haller hvor det ikke er så langt frem til nettet, bør du ikke bli fristet til å slå for hardt. Det kan ødelegge mer enn det bygger opp svingen din. Tren også på kortspillet der det er mulig - gjerne hjemme på teppet med putteren.

UKENS GOLFTIPS (Uke 38):
Stay down. Dette utrykket er ikke lett å oversette til norsk. To stay down i selve tilslaget er vesentlig for et godt resultat for alle slag. Det innebærer at man ikke skal heve overkroppen eller rette ut bena for mye før selve tilslaget er gjennomført. Hvis du holder hodet omtrent i samme høyde over bakken hele tide, er du på god vei. Hodet kan godt bevege seg litt under svingen, men det må ikke komme opp før selve tilsaget.

UKENS GOLFTIPS (Uke 37):
Det aller største problemet i golf er å klare å slå et slag med en god rytme. Har du noen gang forsøkt å bruke et 7'er jern i stedet for et 8'er jern? Gripp litt ned på køllen og slå et litt mykere slag. Da er det lettere å beholde den fine rytmen du klarer å lage når du prøvesvinger. Husk at du skal ende svingen med kølla bak på ryggen med all tyngden på venstre ben (for høyrespillere) og hele kroppen skal være i god balanse slik du ser på for eksempel Colin Montgomerie. Lykke til! PS: Det kan også hjelpe å holde meget løst i kølla for å få dette til.

UKENS GOLFTIPS (Uke 36):
Mange spiller kan ha god nytte av å bruke 5'er-, 7'er og 9'er spoon i stedet for de lave jernene. De er lettere å treffe, gir en høyere ballbane og dermed bedre stopp.

UKENS GOLFTIPS (Uke 35):
Kontroller at du har en god oppstilling til ballen. Ikke bare slår du bedre slag. Du sparer ryggen for potensielle skader. Gå til din trener.

UKENS GOLFTIPS (Uke 34):
Tips fra Mats Lanner til middelgolferen: Tren på chip og putt. Det er viktig for å få en god score i golf. Han vet hva han snakker om. Da jeg traff han under Scandinavian Masters i August i 99 spilte 38-åringen bedre ute på banen enn noen gang, men evnen til å score var ikke helt på topp. Han mener at tipset gjelder absolutt alle golfere. Dette tipset ga han til meg den ettermiddagen han la køllen til sin lille sønn på 2 år i bagen sin. Han klarte cutten med et nødskrik, men glemte å ta den lille barnekøllen ut av bagen før start dagen etter. Hans 68 runde ble dermed til en 72 runde med de fire straffeslagene. Det kan være et nyttig tips: Tell over køllene i bagen før du går ut. Pass på at du ikke har over 14 køller.

UKENS GOLFTIPS (Uke 33):
Sidegress, med- og motgress. Se på greenen. Her ser du at det er lysegrønne og mørkegrønne striper etter klippemaskinen. Når det er lysegrønt har maskinen kjørt fra deg og lagt gresset slik at det blir medgress. Når det er mørkegrønt står gresset mot deg etter klipperen. Da må du slå betydelig hardere på putten for å slå like langt. Bare prøv neste gang du er på banen Har du en klippebredde på tvers på flatmark vil ballen svinge opp til et par cm i den retningen som klipperen har kjørt. Det er omtrent en halv hullbredde! De som ikke klarer å lese dette, blir aldri gode til å putte - aldri. Gå ut og prøv deg frem. Du vil bli meget overrasket hvis du ikke har vært med på dette før!!

UKENS GOLFTIPS (Uke 32):
Ta tilstrekkelig kølle i motvind. Blåser det litt mot, lønner det seg ofte å ta en kølle ekstra. Blåser det litt friskere, skal du ikke nøle med å ta to køller ekstra. I sterkere vind kan du komme til å bruke tre-fire køller mer enn du gjør i vindstille vær. Hvor mange ganger har du ikke kommet for kort i motvind. Ta dette problemet seriøst og ikke ta for lite kølle. Ta en som går langt nok og bruk heller en mykere sving.

UKENS GOLFTIPS (Uke 31):
Finn en person som behersker bunkerslag - fortrinnsvis en trener eller en elitespiller. Få vedkommende til å vise deg teknikken. Slå så 100 bunkerslag for deg selv. Dermed er du kvtt bunkerskrekken.

UKENS GOLFTIPS (Uke 27): Ta med deg fem baller til en treningsgreen sammen med et 7'er jern og en sand wedge. Spill annen hver gang med de to køllene og lær deg forskjellen i rullen på ballen. Du bruker 7'er jernet når du kan spille langs bakken og sand wedgen (bare ) når du er nødt til å lobbe over en hindring - som f.eks. en bunker. For å få ordentlig kvalitet på treningen skal du konsentrere deg hardt om at neste ball kommer nærmere hullet enn den forrige. Når du har slått de fem ballene ti ganger med hver kølle, kan du gå fra treningsgreenen som en bedre golfspiller.

Men husk - kom tilbake i morgen og gjør det samme - gjerne med andre køller, men med korte slag !!!

UKENS GOLFTIPS (Uke 26):
Hvis du har anledning, bør du spille 9 hull alene med to baller og ha en konkurranse mellom ballene. Det gir fin og effektiv spilletrening. Husk at du ikke har noen rettigheter på banen som alenespiller i følge etiketten. Derfor kan du bare gjøre dette når det er liten trafikk på banen; gjerne sent på en lys sommerkveld. A-mennesker kan stå tidlig opp. På formiddagen er det også ofte mye ledig plass. (+ tren nærspill - spesielt putting nå som greenene begynner å bli bra)

UKENS GOLFTIPS (Uke 25):

Ikke juks i golf - du bare lurer deg selv
Golf en en idrett uten dommere - vanligvis. Derfor gjelder det å være ærlig. Selv om fristelsene er store, må du unngå å jukse. Det gir deg en falsk handicap og et handikapp i forhold til dine venner. Rykte som juksemaker er det verste du kan oppnå i golf. Når du uoppfordret hører at et lite spark på ballen i rough'en går under navnet til en kjent finansmann som ikke er god i golf, men som da høyst sannsynlig er en juksepave, har denne mannen et problem. Jukser du, kan dine venner unngå å spille med deg. Spill ballen som den ligger og ikke forsøk deg på noen uherligheter på golfbanen. I det lange løp er det det beste.

* Unngå derfor å legge opp ballen i rough'en med hender og føtter
* Ikke bli fristet til å legge ut en ekstra ball når du er i ferd med å miste den ballen du spiller på.
* TELL riktig - gang på gang har jeg måttet "hjelpe" nybegynnere og høyhandicap'ere til å telle alle slagene. Det er pinlig å oppgi for lav score når dine medspillere følger med.

Hvordan separere høyre side og hoftene slik at du unngår å slå fra toppen
Det verste du gjør i en golfsving, er å slå fra toppen slik at køllen kommer fra utsiden og inn (outside-inn). For å få et bedre svingspor bør du sørge for full skuldervridning slik at ryggen peker mot målet på toppen av svingen. Bøy så håndleddene (bruk hendene) slik at køllen danner en vinkel på rundt 90 grader med venstre underarm (høyre for venstrespillere). Fra den posisjonen skal dere begynne å vri hoften rundt mot venstre i nedsvingen, men vent et bittelite øyeblikk med å sette fart på hendene. Behold 90 graders vinkelen nesten til tilslagssonen starter et par fot før du kommer tilbake til ballen. der løses køllen naturlig ut, og den passerer hendene i tilslaget. Dermed er du en klart bedre golfspiller. Dere kan sende takke hilsener på Internet til meg (ramn@online.no)

Hvordan ikke bli våt!!
Bruk paraplyen effektivt i regnvær. Da trenger du nesten ikke regntøy. Hold paraplyen over deg hele tiden slik at færrest mulig regndråper treffer deg. Ha et tørt håndkle festet i spilene under parplytaket. Bruk paraply, selv når du pegger opp og sikter inn putten din. Legg bare bort paraplyen i de 7-8 sekundene det tar å slå et slag. Følger du disse retningslinjene, kan du glemme regnhandske, regnbukser, regnjakke og gjennomvått utstyr. Men husk "regnfrakk" til bagen på tralla. For all del. Ikke bær bagen i regnvær - bruk tralle ellers kan du bare glemme håpet om å ha en tørr og fin runde i regnværet. Lykke til med en ny golfopplevelse i regnværet. Husk du tørker opp innen neste slag under paraplyen når du ikke utsetter deg for regn i mer enn 7-8 sekunder pr. slag. Hvis det regner så mye at du blir våt etter disse rådene, er banen stengt for lenge siden på grunn av overvann - uansett dreneringssystem på banen.

Jeg har et prinsipp i regnvær: Banen stenger før jeg blir våt!

UKENS GOLFTIPS (Uke 24):
Behold rytmen i vinden
Når et blåser friskt, er det lett å miste rytmen - også i puttingen. Forsøk å konsentrere deg om å ha en fin rytme i ditt putting stroke. Det er lett å la seg rive med av vinden slikk at selve putting stroke'et blir "hakkete". Da har du liten mulighet til å sette ballen i hullet. Tenk rytme også på de lande slagene når vinden pisker rundt ørene dine.

UKENS GOLFTIPS (Uke 23):
Markering av ball
Jeg har spilt med en del nybegynnere i det siste. Det viser seg at de ikke vet hvordan de skal markere en ball på greenen (eller andre steder). Slik gjøres det: Du legger ned en mynt eller en plastmarkør beregnet for formålet BAK BALLEN - altså lengst fra hullet. Deretter løfter du opp ballen. Når ballen skal settes i spill igjen, legger du ballen ned på samme sted som den lå og så plukker du opp markeringsknappen/mynten/markøren. Plukker du opp ballen FØR du markerer eller rører ballen uten at den er markert, pådrar du deg straffeslag. Når du er i rough'en skal du aldri løfte ballen for å se om den er din. Hvis du er i tvil, tilkall en medspiller/motspiller slik at identifiseringen kan skje reglementert eventuelt ved forskriftsmessig markering, men husk: Ute på banen er det ikke lov å rengjøre ballen når den identifiseres. Da må du legge til ett slag som straff.  

UKENS GOLFTIPS (Uke 22):
Når du skal chippe eller pitche fra mellom 5 og ca. 40 meter, bør du ha tyngden på venstre fot (omvendt for venstrehendte) og ta køllen ganske bratt opp i baksvingen slik at du får slått til ballen i nedsvingen. Du skal ikke forsøke å "plukke" opp ballen med køllen. Det gir et dårlig resultat. Slå ned på ballen og treff bakken rett etter at du ha truffet ballen. Bruk minst mulig håndledd på disse korte slagene.

UKENS GOLFTIPS (Uke 21):
Tenk at du danser når du spiller golf. Rytme er helt avgjørende for et godt resultat. Sørg for at du har god balanse etter at slaget er fullført med køllen bak på ryggen helt i ro når du ser etter ditt vellykkede lag. 

UKENS GOLFTIPS (Uke 20):
Finn dine sterke og svake sider i golf og tren på dine dårligste ting. Les ut fra din statistikk ute på banen (antall trufne fairways og greener samt antall putter) og tenk gjennom de dårlige slagene. Tren 25 ganger på hvert av de dårlige slagene. Da er du en langt bedre spiller etterpå.

UKENS GOLFTIPS (Uke 19):
Denne ukens treningstips i putting: Legg fem baller en meter fra hullet og finn en linje som er helt rett. Putt så disse fem ballene fem ganger. Noter deg hvor mange du klarer å senke. Gjør dette fire ganger og merk fremgangen. Legg sammen hvor mange av de 100 forsøkene som gikk i hullet. Gjør du dette hver dag i en uke, garanterer jeg at en 20 handicapper uten noen som helst annen trening er minst to slag bedre pr. runde! Sett i gang!! 

ANDE TIPS:
1) Har du noen gang bevisst forsøkt å observere at ballen blir borte fra peggen eller bakken når du slår. Hvis du klarer det, har du forsikret det om at du har hatt blikket festet på ballen i slagøyeblikket. Hele hodet trenger ikke å være fysisk i ro i selve tilslaget.

2) Husk at det alltid er lettere å putte i oppoverbakke. Sørg derfor at du alltid "bommer" slik at ballen blir liggende på nedsiden av hullet. dette gjelder så vel på putter som på pitcher, chipper og litt lengre innspill. Også bra bunkeren kan det være lurt å tenke på denne strategien.

3) Gå alltid til driving rangen før en runde og ta noen putter på treningsgreenen før hver runde. Det sparer du fire-fem slag på.

YIPS

Etter hvert som årene går er det mange som opplever å få YIPS. Dette er en ukontrollert bevegelse som ødelegger de korte puttene. Årsaken ligger i at man ikke stoler på seg selv og setter for stort press på seg selv. Man stoler ikke lenger på sine egne rutiner. Man er redd for hva de andre skal si hvis man misser den korte putten. Usikkerheten tar overhånd.

Dette skal du gjøre for å bli kvitt dine YIPS:

  • Tenk på nytt
  • Skaff deg en god, men enkel pre-shot rutine
  • Bytt gjerne putter
  • HAR DU FORSØKT DEN LANGE PUTTEREN? Det kreves litt trening før du får det ordentlig til. Da lærer du deg pendelbevegelsen og kan eventuelt gå tilbake til din gamle metode senere. Det har blant annet Vijay Zingh, Fiji og Ian Woosnam gjort
  • Godta en viss feilmargin. Da kan hullet fortone seg litt større og det blir enklere rent mentalt å åpne opp for utførelsen av en god putt. (uttales PØTT! Som på engelsk og ikke som på svensk.)
  • Bruk samme tankegang på hver putt.

Har du noen forslag til å løse YIPS-problemet, er det bare å sende inn på e-mail til meg: ar@golfsiden.com

Ønsker du deg lavere score er det bare å sette i gang med mengdetrening på småspillet. Men snakk med en trener eller en elitespiller først slik at du får tips om noen treningsdriller.

I bunkeren skal du huske på at du "blåser" ballen ut på en pute av sand. Du kan nesten ikke åpne sand wedgen for mye under utførelsen av et bunkerslag.

Dårlige gripp – håndtak – er en alvorlig årsak til dårlige slag! Få orden på utstyret.

Lykke til!

 

 
Tilbake til første side