Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Matz Modéer har skrevet en rekke artikler på Golfsiden.com. Han ser mye rart av utstyr gjennom sitt virke som køllemaker på sitt "køllelaboratorium" på Huglo ikke langt fra Stord. Norsk golf hadde en artikkel om Matz Modéer i vår. Her var det dessverre ikke plass til hele artikkelen slik at en stor del ble strøket. Har du lest artikkelen, kan du få HELE saken her - i full forståelse med Norsk Golf. Har du ikke lest artikkelen i Norsk Golf, kan du ha stor glede av å lese denne artikkelen om Matz Modéer.

Matz Modéer har "tung" faglig bakgrunn fra sin professortid innen materialteknikk. Han har også solid bakgrunn og utdanning innen kølletilpasning og stort sett alt som har med golfkøller å gjøre. Det er ikke bare å plukke opp det første og beste. 
Matz Modéer har skrevet en rekke artikler om utstyr på GOLFSIDEN.COM. HER KAN DU LESE DEM
Her skriver Matz Modéer en viktig artikkel om:

Skaftstivhet og køllestivhet

 
AV: MATZ MODÉER


Hvis du bestiller køller med skaft med en viss stivhet, kan du fort ende opp med køller som er mye stivere eller mykere enn det du ønsker.  Bestiller du for eksempel køller med Rifle 5,5 skaft, kan du ende opp med et sett køller som er 4,0 eller 7,0
!

 

En kølle eller et sett av køller har et frekvensnivå.  Frekvensnivået er et direkte uttrykk for den naturlige egenfrekvensen, eller et indirekte uttrykk for flex L-A-R-S-XS-XXS, hos en kølle eller et sett av køller.

 

Et skaft har en frekvenskoeffisient.  Frekvenskoeffisienten er et direkte uttrykk for den naturlige egenfrekvensen, eller et indirekte uttrykk for flex L-A-R-S-XS-XXS, hos skaftet.

 

Du bør derfor aldri bestille køller med skaft med en viss stivhet, men køller med en viss stivhet!

 

Grunnen er at en kølles frekvensnivå (flex) varierer med skaftets frekvenskoeffisient (flex), svingvekten, køllens lengde, hoselens (= halsen på køllehodet, hvor skaftet blir montert) totallengde og hoselens borelengde.  Dette er en tunglest men meget viktig og dessverre ofte oversett sammenheng. (Les det en gang til!! RED. ANM.)

 

Køllestivhet kontra skaftstivhet er nokså sammensatt og vanskelig tilgjengelig, og noen praktiske eksempler er på sin plass :

 

 

Eksempel 1

Du bestiller jernkøller med Rifle 5,5 skaft.  Køllenes frekvensnivå kan bli helt forskjellig fra 5,5.
Avhengig av køllenes svingvekt, deres lengde, hoselens totallengde og hoselens borelengde kan frekvensnivået bli så lavt som 4,0 eller så høyt som 7,0.  Fra 4 til 7 er det tre hele flex!

 

Eksempel 2

Du har lenge spilt med True Temper S300 i dine køller.  Det fungerer godt for deg.

Du bestemmer deg for å kjøpe nye køller, med andre køllehoder, men fortsatt med True Temper S300 skaft.

Dine nye køller fungerer imidlertid ikke så godt for deg som de gamle gjorde.

Grunnen kan være at selv om skaftene har samme frekvenskoeffisient som før, har de nye køllene et helt annet frekvensnivå.

 

Eksempel 3

Du spiller med Grafalloy ProLite 35 S i din driver.  Du liker skaftet svært godt men har lyst på et nytt køllehode.  Du bestemmer deg for å kjøpe en ny driver, med et moderne flexface køllehode, men fortsatt med et Grafalloy ProLite 35 S skaft.

Du slår imidlertid kortere med din nye driver, selv om køllehodet tilsier at du burde slå mye lenger.  Grunnen kan være at selv om skaftet har samme frekvenskoeffisient som før, har den nye køllen et helt annet frekvensnivå.

 

Eksempel 4

Du tester to forskjellige sett køller, som har samme skaft men forskjellige køllehoder.  Du spiller bedre med sett B enn med sett A.

Forskjellen hos køllene kan være at skaftene i sett B har et for deg bedre frekvensnivå.  Med samme frekvensnivå i begge settene, kan det meget godt være at du spiller bedre med sett A!

 

 

Anbefaling

Hvis du bestiller køller med skaft med en viss frekvenskoeffisient eller stivhet, kan du fort ende opp med køller som er mye stivere eller mykere enn det du ønsker.  Skaftstivhet og køllestivhet er i de fleste tilfeller ikke samme sak.  For deg som spiller er det køllestivheten som er viktig.

 

Derfor - bestill alltid køller med den stivhet du ønsker.
Da er det kølleprodusentens ansvar å velge skaft som gir den køllestivhet du ønsker.

Tilbake til første side

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72