tilbake til første side                                 DEN NORSKE GOLFSIDEN
NM 2000

tilbake til 
første side


Leserbrev
 
Golf på internett
Innendørs golf
Golfreiser
Bedriftsgolf
Utstyr
Ukens tips
Lær om golf
Norske/svenske baner
Golfbutikken
Profesjonell golf
Amatørgolf
Seniorgolf
Juniorgolf
Golf på TV
Golfspråket
Golfpsykologi
Vitser
Slik spilles Bogstad!
Augusta og jeg
 

Tilbake til NM 2000

Intervju med Asbjørn Ramnefjell

Av: Asbjørn Ramnefjell

34 ganger på rad i NM  

Asbjørn Ramnefjell har deltatt i alle NM siden 1967. Han har fire andreplasser og for øvrig en rekke plasseringer høyt oppe på listen ved flere anledninger opp gjennom årene. Han har klart cutten over 30 ganger. Hva er drivkraften?

-          Ja, hva er drivkraften?

-         Årsaken til at jeg har NM hvert år som det store målet for sesongen, ligger langt tilbake i tid. Første gang jeg hørte om Kongepokalen var i 8-10-årsalderen. En slik hadde jeg lyst på allerede den gang. Jeg har ikke klart det på 33 forsøk i golf, og det er nok for sent nå. Likevel nådde jeg målet om en Kongepokal, men det var i Basketball i 1976/77 sesongen. Begge de to årene ble jeg for øvrig nr. 2 i NM i golf. Nå synes jeg det er moro å måle krefter med de beste den ene gangen i året. I andre turneringer er det umulig å samle de beste amatørene i landet pga representasjonsoppdrag og at forbundet ikke klarer å samle sammen til interessante nok turneringer for eliten.

-         Fire andreplasser i NM er bra, men er det ikke bittert å ikke ha vunnet denne turneringen.?

-         Jeg skulle gjerne ha vunnet, men jeg kan ikke gjøre noe med det nå. Den første gangen var jeg langt etter Erik Dønnestad som vant i suveren stil i 1972 på Bogstad. De tre andre gangene var jeg svært nær. I Stavanger et år ble jeg halssyk siste dagen og spilte med rundt 40 i feber. Jeg spilte bra. Ingen vet hvordan jeg hadde gått hvis jeg var frisk - kanskje dårligere enn andreplassen. En annen gang i Stavanger kom Per Berge hjem fra oljeboring i Nordsjøen og fant formen. Han var i ferd med å få en sprekk siste dag. Han hadde god hjelp av sin caddy Fred Fredhøy - også han bergenser bosatt i Stavanger. Jeg hadde sjansen, men spilte ikke godt nok siste dag. Den siste gangen spilte jeg godt hele veien. Da det var 9 hull igjen lå jeg likt med Alexander Vik, som nå er bosatt i USA. På de ni siste hullene traff jeg alle greenene, men ingen putter ville i for birdie. Alexander senket to putter på mellom 10 og 15 meter den ettermiddagen og vant med to slag.

-         Hva med andre turneringer. Har du mange andreplasser?

-         Jeg har mange andreplasser og mange seire. Seirene i Stavanger Cup setter jeg pris på, men de jeg setter høyest er seirene i den gang Det åpne norske mesterskapet på Bogstad og Nordisk Mesterskap individuelt - også det i Stavanger.

-         Hvordan har utviklingen i NM vært gjennom årene?

-         Før var NM det helt store. Det siste tiåret er noe av glansen borte som følge av at proffene ikke er med. På den måten blir det et slags B-mesterskap. Det er forhåpentligvis bare et tidsspørsmål før vi får visket bort skillet mellom amatør og proff i golf som i de fleste andre idretter. I mange andre idretter er det de såkalte "amatørene" som tjener penger golf ikke proffene - bare se på alpint. En golfamatør får knapt lov til å ta i mot premier som dekker reisen til og fra turneringen. Svenskene er kommet atskillig lengre enn oss også på dette området. Bredden i norsk golf er blitt mye bedre de siste årene, men toppen leverer omtrent de samme resultatene. I NM i Bogstad i fjor var vinnerresultatet på 290 slag - nøyaktig det samme som jeg vant Det åpne norske mesterskapet på i 1977. Nå er utstyret mye bedre; både baller, køller og ikke minst greenene. Det er hyggelig å se nivåhevingen blant damene opp gjennom årene. Spørsmålet er imidlertid om vi ikke skal ha atskilte mesterskap for damer og herrer. NM består av to ulike turneringer som ikke har noe med hverandre å gjøre. På den måten blir det plass til flere, og NM blir den massemønstring som trengs for å øke interessen. Samtidig får vi NM på to ulike steder hvilket vil bidra til å få vist frem elitegolf til et dobbelt så stort publikum hvert år. Det siste har ingen tenkt på tidligere så vidt jeg vet.

-         Hva er målet i årets NM på Grenland?

-         Selvsagt å gjøre det best mulig. I første omgang gjelder det å komme videre til siste dags spill. Har jeg dagen, bør jeg komme inn blant de 15 beste. Jeg vet imidlertid at spilletrening i konkurranse er viktig for et godt resultat. Jeg har hatt litt problemer med ryggen i det siste og har derfor ikke fått deltatt så mye som jeg kunne ønsket meg. Familie og jobb krever også sitt av tid og oppmerksomhet. Dessuten er ikke selvtilliten den beste for tiden pga ustabilitet i spillet.

-         Hvem er favorittene i år?

-         Mange kan vinne. Lars Petter Brovold, Peter Kaensche (hvis han bruker hodet), Marius Bjørnstad, Jan Are Larsen, Ørjan Larsen, juniormester Eirik Tage Johansen, Jeppe Nielsen og noen til. I dameklassen vil neppe Suzann Pettersen få det like lett som hun har hatt det til nå. Monica Gundersrud vil også ha et ord med i laget. Se opp for overraskelser i begge klasser!

-         Hva er den største forandringen i NM gjennom årene?

-    Den største forandringen kom etter at Erik Dønnestad vant NM som match-spill i 1967. Da ble det fortgang i planene om å gjøre om mesterskapet til slagspill. Allerede året etter var dette et faktum. For øvrig vil jeg si at arrangementet nå går på mange forskjellige baner. Her er det entusiastiske folk som stiller opp. Dette er inspirerende. De får god arrangementsteknisk støtte fra NGF. Dermed blir det alltid et vellykket arrangement. Det er ikke skjedd så store forandringer i NM siden 1968. Den neste endringen blir nok at proffene får være med, skulle jeg tro. Da kan NM igjen bli så attraktivt som det mesterskapet var før.


tilbake til første side

Tilbake til NM 2000

 

 

 
tilbake til første side