tilbake til første side                                 WWW.GOLFSIDEN.COM
www.golfsiden.com

tilbake til 
første side


Leserbrev
 
Golf på internett
Innendørs golf
Golfreiser
Bedriftsgolf
Utstyr
Ukens tips
Lær om golf
Norske/svenske baner
Golfbutikken
Profesjonell golf
Amatørgolf
Seniorgolf
Juniorgolf
Golf på TV
Golfspråket
Golfpsykologi
Vitser
Slik spilles Bogstad!
Augusta og jeg
 Flaggplasseringer - Golfsidens anbefaling

Golfsiden.com har tatt opp temaet flaggplasseringer ved det par anledninger tidligere i år. 

Etter å ha sett resultatet i praksis av diverse forsøk på ulike baner på å angi for spillerne hvor på greenen flagget er plassert, er konklusjonen klar: 

Golfsiden.com anbefaler klubbene å droppe hele greia. 

Både Oslo GK og Losby GK har bevist at tolkningen av de velmente markeringene på greenene ikke fungerer særlig godt i praksis. På begge baner har vi i år opplevd flaggplasseringer hvor det er fysisk umulig å få ballen til å ligge stille i nærheten av hullet. Den ruller opptil flere meter ned bakken igjen selv om man har en rett oppoverbake-putt. Det innebærer at man kan bli stående og putte utallige ganger og få ballen tilbake i bena dersom man ikke er så heldig å treffe hullet. Det hele blir tullete når ballen ikke stopper før den sitter fast i gresset i semigreenen tre meter fra hullet etter å ha vært opp og snust på hullkanten. Eksempel: Flaggplassering foran til høyre på hull nr. 10 på Bogstad og bak i skråningen på den store kulen på øvre platå på den 2. greenen på Losby - helt ute på kanten av stupet ned til nedre platå.

Den beste løsningen – hvis man velger å angi hvor flagget er plassert, er å angi om flagget står midt på, bak eller foran på greenen. Tre alternativer med andre ord.
Denne løsningen - eller ingen flaggangivelse i det hele tatt - byr på følgende fordeler:

- Mye større grad av frihet til å sette opp banen på en fornuftig måte i forhold til vind, fuktighet og hvilken vanskelighetsgrad man ønsker på banen. Da kan man få en balansert og klokt oppsatt bane i tråd med retningslinjene og anbefalingene fra Norges Golfforbund.

- Det blir mye større muligheter til å bruke sunn fornuft.

- Man slipper fastlåste kombinasjoner fra hull til hull.

- Mye lettere å administrere.

Flaggplasseringer har ikke vært et særlig fokusert tema før man fikk disse rare tolkningene av fargekombinasjoner og oppdeling av greener i ulike soner.

Ergo: Råd til de som tenker på å dele opp greenene i ruter og plassere alle 18 flaggene ut i hjørnene: Glem det. Bruk sunn fornuft i stedet og spar mange for mye ekstraarbeid. Skal flaggplasseringene angis, anbefales en tredeling i lengderetningen. Alle ser hvor flagget i retning.

PS: For de aller fleste golfspillere spiller det liten eller ingen rolle å få angitt hvor flagget står på greenen. De som har 10-15 i handicap og lavere har en viss glede av det, men dette er et lite antall spillere. På de fleste hull på de fleste baner kan man se hvor flaggene står når man passerer hullene på sin vandring rundt banen. Hvorfor da bruke masse tid og penger på dette?

 

 
tilbake til første side