tilbake til første side                                 DEN NORSKE GOLFSIDEN
UTSTYR

tilbake til 
første side


Leserbrev
 
Golf på internett
Innendørs golf
Golfreiser
Utstyr
Ukens tips
Lær om golf
Norske/svenske baner
Golfbutikken
Golf på TV
Golfspråket
Golfpsykologi
Vitser
Slik spilles Bogstad!
Augusta og jeg
 

Tilbake til utstyrssiden
02.08.00
BLAD ELLER CAVITY BACK?
 

Av: Matz Modéer 

Vektfordelingen i køllehodet i jernkøller er en meget viktig parameter.  Mulighetene er imidlertid mange og valget er ikke enkelt.  Det som passer én spiller, kan være helt feil for en annen!  Her vil to hovedtyper bli beskrevet. Hvilken er best for Deg?

Enkle tekniske beskrivelser


Bladkølle


En bladkølle har vekten jevnt fordelt fra tå til hel.  Vekten er også fordelt slik at den er tyngre i sålen enn langs overkanten.  Et bilde sier mer enn mange ord:

 
 

 

Cavity back

En cavity back kølle har det meste av vekten langsmed randen (mulighetene er svært mange).  Vekten er i tillegg fordelt slik at den er tyngre i sålen enn langs overkanten.  Et bilde sier det meste:

 
 
 Myter, halvsannheter og fakta

Noen myter

·        "Smidde (forged) hoder gir mer følelse."
Jernhoder er smidd eller støpt.  Det blir ofte hevdet at smidde hoder gir bedre følelse.  De siste årene har det derfor blitt gjennomført omfattende tester, hvor smidde og støpte hoder (som til utseendet er identiske) er testet av både tour-spillere, gode amatører og andre spillere.  Resultatene av disse testene er entydige:  Med ellers identiske køller kan selv ikke de aller beste spillerne i verden skille smidde hoder fra støpte hoder!

·        "Harde slagflater gir lengre slag."
En meget hard slagflate kan gi en annen følelse og trefflyd enn en mykere slagflate.  Noen slaglengdeforskjell, ved lik vektfordeling og loft, er imidlertid ikke mulig å ettervise.  Omfattende tester, både med spillere og slagroboter, viser at harde slagflater ikke gir lengre slag.  Mange nye køller, med harde inserts i slagflaten, har imidlertid meget lave loft og gir av denne grunnen lenger slag (reklamen hevder ofte at den lengre slaglengden skyldes den harde slagflaten...).

Noen halvsannheter

·        "Blad er kun for bedre spillere."
Satt på spissen er blad ikke for noen!  Ingen spillere i verden kan for ethvert slag vite eksakt hvor treffet kommer på slagflaten.  Alle vil derfor i utgangspunktet spille mer konsistent golf med en cavity back.  Forskjellen mellom blad og cavity back er imidlertid mindre for gode spillere enn for andre – men der er fortsatt en forskjell til fordel for cavity back hodet.

·        "En cavity back har større sweetspot."
En sweetspot (tyngdepunkt) er alltid en spot (et punkt).  Den kan derfor ikke være større eller mindre.  En treff utenfor sweetspot for en cavity back har imidlertid ikke samme konsekvens som tilsvarende treff med et blad.  Det er dette som litt sleivete blir kalt at "sweetspot er større for en cavity back".

 Noen fakta

·        "Estetikk er viktig, også i golf."
Noen syns helt sikkert at blad er penere (jeg er én av dem), og velger av den grunnen alene å spille med blad-køller.  Det er en kjensgjerning at de fleste spiller bedre med køller de liker å se på.  Den positive effekten er dessverre ikke stor og er av den grunn forbeholden bedre spillere.

·        "Blad har ofte høyere tyngdepunkt enn cavity back."
Et blad har et relativt høyt tyngdepunkt og krever derfor et mer nedadrettet treff for et vellykket resultat.  En cavity back har oftest en lavere tyngdepunkt.  Da et nedadrettet balltreff er vanskeligere å få til (men gir mer kontroll), er dette også langt på vei forbeholdet bedre spillere (at de klarer å slå slik er én av grunnene til at de er bedre ...).
 

Hvordan akkurat DU skal kunne vite hva Du bør velge
Har Du singelhandicap og virkelig liker utseendet hos en bladkølle, da kan dette være hodetypen for Deg.  Alle andre bør spille med en eller annen variant av typen cavity back.

Det finnes svært mange varianter av cavity back.  Da det er direkte avhengig av Din sving hvilken variant som er optimal for Deg, må Du søke profesjonell hjelp hvis Du ønsker å komme videre.  Du skal i den forbindelse være klar over at Du kan oppnå meget forskjellige resultater med ulike cavity back varianter, det er derfor ikke nok om noen "syns" at dét eller dét passer akkurat Deg.   Direkte målinger/observasjoner må til, og en PGA eller PCS Professional kan sikkert hjelpe Deg.

Konklusjoner

·        Bladkøller er krevende å spille med.  Du bør både ha lav hcp og virkelig like hodetypen om Du skal spille god golf med bladkøller.

·       
De aller fleste vil spille bedre golf med en eller annen variant av cavity back.  Direkte målinger/observasjoner vil vise hva Du er best tjent med.  Søk profesjonell hjelp!


Hvordan foreslå temaer til artikler?

Skriv en enkel e-post til ramn@online.no eller til 4Most@Golf.no

Dine forslag blir tatt alvorlig.  Garantert!
Tilbake til utstyrssiden

 

 
tilbake til første side